{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

同男朋友拍拖快十年。。。

註冊日期: 2017-4-5

同男朋友拍左差不多十年,由讀書開始拍,我地出來做野都有一起儲錢結婚用,但男方因為家境問題,要全部靠自己結婚儲錢買樓供樓,屋企係完全support 吾到,所以令到儲錢速度慢左。

近依一,二年,我身邊既朋友同屋企人都有不停追問我地幾時結婚,不斷催婚,加上自己年齡開始吾細,自己心裡都開始有壓力。我屋企人時不時放話話話我等佢儲錢,等到幾時,吾通要等多佢十年先結婚?但我男朋友係一個好好既男仔,對我都好好,只係家境吾好。。。。

+ Favorite

註冊日期: 2016-12-11

現在啲樓咁貴,結婚唔一定要買左楼先,可唔可以租樓,或者同屋企人住住先?

註冊日期: 2014-10-12

我唔明,而家樓價咁貴如果無父幹根本好難買樓,既然你咁想結婚,點解一定要買樓後先結,一係就租住先,一係同佢或者你屋企人住先, 如果你一定要有樓先結,你一開始就知對方家庭係點,係要靠自己既,咁唔應該突然發覺自己年紀大就埋怨對方,一係你屋企或者你比首期,唔好落男方名,咪可以結
結婚重要既係對的人唔係個層樓囉

註冊日期: 2017-4-5

Wace 發表於 2017-4-5 21:49
現在啲樓咁貴,結婚唔一定要買左楼先,可唔可以租樓,或者同屋企人住住先? ...

問題係我屋企人知我男朋友無錢

註冊日期: 2014-10-12

Hana8899 發表於 2017-4-5 21:56
問題係我屋企人知我男朋友無錢

你屋企人知佢無錢同結婚有咩關係?你男友同你都有工作, 點都足夠生活,除非你屋企人係想你嫁個有錢人,無錢既就唔俾你嫁姐,咁既話除左換男友都無其他方法,或者你男友中六合彩
同埋而家係你嫁佢定你屋企人嫁佢,佢係咪一個值得你付託終生既人,應該無人比你更清楚,定係講到尾你都係同意屋企人價值觀,錢重要過一個對你好既男人?

註冊日期: 2016-12-11

你男友上進嗎?如果係,今日家境窮,唔等於以後都係!現在大把人都儲唔到錢買樓啦,如果冇樓就結唔成婚,好多人都唔使結婚。所以都係睇你自己說唔說服到屋企人支持你地。

註冊日期: 2015-8-22

你屋企人知你男友冇錢咁又点?又唔洗佢地養。唔明樓主想点,结婚可以好簡單。

註冊日期: 2016-6-20

租樓就唔好啦,D錢仲難儲。之前睇TVB有個講買樓既節目,有對夫妻佢地因為仲未儲夠錢買樓,所以結婚後住自己原本屋企,唔係一齊住,有時間就會去對方屋企住一晚行房。雖然聽落好似好辛苦,咁樣結左婚同唔婚有咩分別,但我又覺得佢地尼個方法都有可取既地方,起碼佢地係認定左對方,因為已經為對方作出諾言,而繼續勤力搵錢

註冊日期: 2017-1-9

Sis 我同你嘅情況好似 但我同男朋友只係拍咗3年半 不過男朋友冇咩上進心 搵13k一個月都唔夠 就覺得好滿足 唔想變 你男朋友而家冇錢唔緊要 但最緊要有上進心 有志者事竟成

註冊日期: 2015-10-3

結婚可以好簡單 簽張紙 除非你想要更多

註冊日期: 2016-7-12

HotSummer 發表於 2017-4-6 00:19
租樓就唔好啦,D錢仲難儲。之前睇TVB有個講買樓既節目,有對夫妻佢地因為仲未儲夠錢買樓,所以結婚後住自己原本屋企,唔係一齊住,有時間就會去對方屋企住一晚行房。雖然聽落好似好辛苦,咁樣結左婚同唔婚有咩分別,但我又覺得佢地尼個方法都有可取既地方,起碼佢地係認定左對方,因為已經為對方作出諾言,而繼續勤力搵錢

我其實十分贊成無能力一齊住的情侣先結婚但分開住,之前都有開post討論:

大家對結咗婚但分開住有咩睇法?
http://www.beautyexchange.com.hk ... 5639&fromuid=233983
(出處: BeautyExchange)

註冊日期: 2016-2-27

其實結婚,真係吾一定要買樓,租屋都可以嫁姐,每個人睇法吾同,坐低傾下啦

註冊日期: 2016-9-13

都唔知你係嫁比層樓定係嫁比個人
冇樓唔結得婚
咁九成香港人唔駛結婚啦

註冊日期: 2009之前

咁你係咪最清楚你男友無錢,咁你以後就吾好出声嫌佢窮,結婚同買楼掛鈎,絕對係愚蠢既事,日後生仔呢?你点搞呀。。依d死港女,,嘥氣

註冊日期: 2016-1-6

10年. 咁問你一句.
係咪買唔到樓就分手?
如果唔係只可以繼續努力.

再唔係. 問下自己質素同能力.
係咪無左依個男朋友.
你出去市場可以搵到一個有樓又對你好的人.
有時人揀你. 你揀人嫁乍

註冊日期: 2015-2-12

拿! 呢個問題好現實,買唔到樓係正常,但租唔租到先?如果連租樓都有壓力,大家都要諗諗計搵多d。
買樓其實係投資一種,而家人人想買樓,都係因為睇到上一輩家下賺大錢,但將來市場會點無人知。如果感情到,要plan下一步,就唔好比呢d外物kick住,好姻緣比錢更難求。

註冊日期: 2014-7-29

你要係有樓的男友呀?
定一個愛你的男友呀?
你自己如前者快分手唔好浪費青春
如後者去紅棉道證記算之後租樓
唔好申男家窮冇父蔭,結婚係兩個的事,你女家都冇父幹。唔好要求咁多好唔好。

註冊日期: 2009-8-25

背景資料唔多, 唔知你地每人搵幾多錢啦. 至於家境呢D, 你地拍10年 家長應該一早知男方咩家境啦 拍10年先叫你地散? 殘唔殘忍左D呀?你10年青春好寶貴架
不過你地一直有儲錢已經好好 其實依家結婚同買樓同時進行係好難. 我老公都冇咩家底 結婚有擺酒, 費用一人比一部份, 我佔小部份. 結婚頭年幾 我地係租樓 之後先買左樓
如果你地擺酒 計埋收返人情 保守估計應該都要洗10萬 如你買個4百萬左右既單位 4百萬以上要比2成首期 加埋雜費要成100萬
不如逐步黎啦 你地有共識幾時結婚未? 既然你都覺得佢係好男仔 就唔好輕易放手喇

註冊日期: 2015-12-23

我都就結婚,我同未婚夫都無樓,所以選擇租樓先,你地一係就同雙親住,再慢慢儲錢!
係香港搵到一個好既男仔,宜家愈來愈難了

註冊日期: 2015-7-15

就算家境好都唔應該旨意人support 啦。

好多人都係兩個人靠自己儲錢架啦,一件事咁多方法解決但你自己諗埋一邊覺得冇樓就唔可以結婚咁唔怪得人。