{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

懷孕期……婚外情……

註冊日期: 2017-6-20

我同先生拍拖五年
大家一直冇咩點嗌過交
終於我地要結婚,好記得結婚當日好開心好幸福
咁我地結左婚就不設房,為既都係想要小朋友
想要個幸福美滿既家庭
終於半年美夢既開始……
但呢個美夢短短一星期就完結(流產了)
當時我地都好傷心,
但唔可以比自己傷心太耐要堅強返起黎
事隔半年,我地去左兩次旅行bingo左
好開心!佢對我都好照顧
但係佢就打機,雖然係咁我會覺得佢都需要解悶既
咁我就冇乜點理佢,佢就照同我放假出下行食下飯
唔知幾時開始佢就冷淡左
對我關心少左好多我就問佢係咪有啲咩壓力
佢就話返工有啲煩咁我就話你搵同事幫下你啦
果時我已經感覺到電話唔係淨係打機咁簡單
間唔中講下神秘電話,我初頭冇理佢我信佢
點知出事,有晚我起身去洗手間發現左個短訊
好曖昧……我睇完心情好複雜
同佢講清楚,佢都認哂全部野
好傷心點解要係有左辛苦得返黎既小生命先出事
我原諒佢,佢都答應我唔會再搵
以為事情會好轉
點知個地步落得如此下場
我體重過輕,佢依然繼續搵個神秘女子
直頭坦白到對佢唔係朋友咁簡單
心情複雜底下我需要屋企人求助
點知仲衰……冇人勸得佢聽
我都唔知個女人比左咩誘惑佢
我只係想先生返黎我身體
我懷既係同佢既小生命

其實好多人叫我死心但我做唔出,
可能就係因為我愛佢之餘仲有同佢既結晶
我係度等……等小朋友出世
同時我都好擔心我身體狀況
我唔想小朋友出世有咩事
雖然冇胃口,但逼自己食野
胃酸成日倒流,想嘔
體重下降,抑鬱全部都影響到小朋友
佢係無辜架…………
我可以點做?
+ Favorite

註冊日期: 2016-3-28

為左個小朋友你要爭氣,如果你決定生佢岀黎,你識得諗嫁,個bb 係無辜嫁,唔好再唔開心,你要爭氣,振作,對個bb 好啲,佢大個會知道嫁!

註冊日期: 2016-1-26

sorry to hear...
你要加油, 盡量食多D 嘢, 好好照顧自己同bb。 要幫手就記得搵家人同朋友。

你老公其實有無認真同你傾過個女人係邊個, 係邊度認識, 佢哋去到咩階段? 佢而家繼續同你喺屋企住? 佢有冇同你繼續嘅動議?

Lelia 發表於 2017-6-20 10:24
為左個小朋友你要爭氣,如果你決定生佢岀黎,你識得諗嫁,個bb 係無辜嫁,唔好再唔開心,你要爭氣,振作,對個bb 好啲,佢大個會知道嫁!

多謝sis...我會努力

glowglowb 發表於 2017-6-20 10:41
sorry to hear...
你要加油, 盡量食多D 嘢, 好好照顧自己同bb。 要幫手就記得搵家人同朋友。

你老公其實有無認真同你傾過個女人係邊個, 係邊度認識, 佢哋去到咩階段? 佢而家繼續同你喺屋企住? 佢有冇同你繼續嘅動議?

唔洗我問,佢已經晚晚好夜返
我感覺到佢對我感情淡左好多

註冊日期: 2014-12-17

其實你要諗清楚~~~你係想要個BB 定因為有呢個BB 而可以令個男人返黎你身邊~~~~你講得岩~~BB係無辜咖~~~唔好因為一個男人而夾硬生出黎留住個男人~~~男人要走~~咩野都留唔住~~~就算留都都冇幸福咖~~~最緊要記住...呢個世界~~~只有BB先係你最親既人~~~因為你佢先係呢個世界上面出現~~你老公都唔係~~呢句說話雖然好難入耳~~不過希望你識諗~~~~

liqueurpoyee 發表於 2017-6-20 11:20
其實你要諗清楚~~~你係想要個BB 定因為有呢個BB 而可以令個男人返黎你身邊~~~~你講得岩~~BB係無辜咖~~~唔好因為一個男人而夾硬生出黎留住個男人~~~男人要走~~咩野都留唔住~~~就算留都都冇幸福咖~~~最緊要記住...呢個世界~~~只有BB先係你最親既人~~~因為你佢先係呢個世界上面出現~~你老公都唔係~~呢句說話雖然好難入耳~~不過希望你識諗~~~~

但個bb已經8個月大啦…

註冊日期: 2016-6-10

我朋友都好似你咁, 不過個BB已經出左世, 個男人有冇返屋企? 答案係有既, 係咪好爸爸? 答覆係係既, 可惜, 佢個心已經唔再係我個朋友身上, 淨係係個B同第二個女人身上. 點解? 因為佢知我朋友會等佢返屋企, 唔會離開佢, 會為左個小朋友而accept 佢出面有女人, 會係佢地啲朋友屋企人面前做戲.

你要為自己同BB加油, 有經濟能力就同佢分開, 如果唔係BB出世後你只會因為佢既行為更加失望同傷心.

tsoi_x2 發表於 2017-6-20 13:38
我朋友都好似你咁, 不過個BB已經出左世, 個男人有冇返屋企? 答案係有既, 係咪好爸爸? 答覆係係既, 可惜, 佢個心已經唔再係我個朋友身上, 淨係係個B同第二個女人身上. 點解? 因為佢知我朋友會等佢返屋企, 唔會離開佢, 會為左個小朋友而accept 佢出面有女人, 會係佢地啲朋友屋企人面前做戲.

你要為自己同BB加油, 有經濟能力就同佢分開, 如果唔係BB出世後你只會因為佢既行為更加失望同傷心.

咁你朋友仲係同佢先生起一齊?

註冊日期: 2016-12-11

聽到呢啲故事好sad, 你要為左B B加油啊!既然屋企人都勸唔到,你都要打定主意BB出世後要怎樣做,如果你老公執意要同第二個女人一齊,你應該要求離婚要他俾瞻養費,不要為了B B委曲求存。

註冊日期: 2016-6-8

註冊日期: 2016-4-21

樓主,其實為左自己同BB你要先照顧好自己身體,唔好諗佢重返唔返黎住,呢一刻無野緊要得過你自己同身體入面既BB,加油呀,有咩要搵人傾呀,唔好想埋一邊,真心擔心你

註冊日期: 2017-2-17

加油~

註冊日期: 2016-7-22

而家冇野重要得過專心養胎,加油!

註冊日期: 2016-8-25

其實你有冇問你老公點解咁sudden 有第2個女人?點解佢變得咁易嘅?係咪D男人一有D事業就有第2個?你同佢講一段婚姻係一世冇得話走就走,you would need to take responsibility of the baby for life

註冊日期: 2015-5-4

加油,不要想太多

註冊日期: 2016-7-2

要養好身體,等BB出世先,加油

註冊日期: 2016-6-10

lie_lily 發表於 2017-6-20 15:33

依家係生活在同一屋簷下, 不過呢排聽佢講佢set 左個deadline 俾自己(好似到年尾), 因為唔係話離就離,因為又要搞間屋, 佢自己都要少少時間攞多啲資料, make sure 個仔係會判俾佢. 個男人即使已經變左心, 但現實上佢係有份要付責個B既生活費雜費到成人, 呢啲野唔好話自己包晒, 雖然錢唔係萬能, 但冇錢就萬萬不能, 所以該攞既應該要攞.

我朋友有份full time工, 佢自己分析過, 當然想個男人係身邊, 但如果得個人, 仲要成日擔心佢會唔會再變心, 幾時返屋企, 又要照顧埋佢起居飲食, 而且如果佢對個B成長又意見分歧既話, 倒不如自己一手一腳養大個B, 起碼佢既focus 係自己+個B, 唔係2 個大人+個B. 當然佢娘家都會幫手.

我都唔排除你老公可能有一日會回心轉意, 但based on 你既故事, 佢可能要自己發現俾人玩啦, 人又冇錢又冇先知. 要知道唔係個個都人會珍惜身邊隨手可得到既野, 所以你係佢面前一定要冷靜, 堅強, 唔好佢tum幾句又心軟, 因為佢會食住你呢樣.

tsoi_x2 發表於 2017-6-21 0:12
引用:

lie_lily 發表於 2017-6-20 15:33

依家係生活在同一屋簷下, 不過呢排聽佢講佢set 左個deadline 俾自己(好似到年尾), 因為唔係話離就離,因為又要搞間屋, 佢自己都要少少時間攞多啲資料, make sure 個仔係會判俾佢. 個男人即使已經變左心, 但現實上佢係有份要付責個B既生活費雜費到成人, 呢啲野唔好話自己包晒, 雖然錢唔係萬能, 但冇錢就萬萬不能, 所以該攞既應該要攞.

我朋友有份full time工, 佢自己分析過, 當然想個男人係身邊, 但如果得個人, 仲要成日擔心佢會唔會再變心, 幾時返屋企, 又要照顧埋佢起居飲食, 而且如果佢對個B成長又意見分歧既話, 倒不如自己一手一腳養大個B, 起碼佢既focus 係自己+個B, 唔係2 個大人+個B. 當然佢娘家都會幫手.

我都唔排除你老公可能有一日會回心轉意, 但based on 你既故事, 佢可能要自己發現俾人玩啦, 人又冇錢又冇先知. 要知道唔係個個都人會珍惜身邊隨手可得到既野, 所以你係佢面前一定要冷靜, 堅強, 唔好佢tum幾句又心軟, 因為佢會食住你呢樣.

所以我會搵個令自已放鬆既方法,
返外家住住先,有得食就食有得訓就訓
大家都靜下先
之後既事之後打算
我暫時呢刻乜都唔想理養好身體先

註冊日期: 2017-4-29

Del