{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

仲有幾個月就結婚但男友中意左第二個 (長編)

註冊日期: 2017-6-11

我之前有講過我有個朋友既未婚夫出面有第二個,唔知應該點好,點知而家到我喇。。但又唔係小三關係。。

我同我男友仲有幾個月就結婚,同佢拍左6年,不嬲都冇乜特別問題,耐唔耐會嘈下但都係d少事
近呢半年佢平日放工夜左,少左放工後陪我,通常一星期都係見一兩次,有時我要放好夜既話佢都會黎車我返屋企,但慢慢我覺得佢好似做緊司機咁,近呢半年佢同我一齊果陣冇話特別開心唔開心咁,總之就好似比冇乜特別更冇乜特別
但當每次問佢佢公司既野會,佢都會不自覺地提到一個女仔,係佢既下屬黎,我知果個女仔係邊個,之前都見過佢,個女仔有男朋友,幾nice 既

我有次見到我男朋友同佢女仔係whatsapp 傾工事,都係用語音去傾,之後個女仔講左一句野,我男友笑到標眼水,仲俾我聽埋話好好笑
我忍唔到同佢嘈,我話你點解可以係我面前同其他女人傾得咁開心,佢緊係話冇野啦

之後有次同d朋友係某一個屋企食飯,佢飲醉左訓左係梳化,都醉左8/9成到,跟住有個女仔朋友行過去諗住叫一叫佢飲杯暖野,點知佢無啦啦叫左果個女同事個名,又ee um um 話咩中意呀唔想呀咁
我果刻都幾老尷。。之後過幾日我問佢其實係咪中意左第二個,佢冇出聲,我話個小三係咪佢女同事,佢好大反應鬧我,叫我唔準叫個女仔做小三,同埋話佢唔係小三,我果下仲嬲,唔係小三咁係咩!?我男友話個女仔咩都唔知,都冇做過d咩,仲話係佢自己問題,佢收埋係心就係唔想搞到我同佢婚都結唔成,但佢都好自責點解會中意左個女仔

咁點呀。。即係佢暗戀人?咁我呢?我同佢結婚但佢個心有起碼一半唔係我度,咁點算?
+ Favorite

註冊日期: 2017-5-20

其實個女仔好無辜,無啦啦比你安個小三罪名。

註冊日期: 2016-10-19

你男人個心未定

註冊日期: 2016-7-12

bbchaubb12345 發表於 2017-6-30 09:15

認同喎,你唔好搞個女仔,人哋真係唔係小三,係你男朋友有問題。

註冊日期: 2017-5-1

而家似係個女嘅對你男朋友就普通同事關係,最多wts講下公事。
但你男朋友就自己鐘意咗人,跟住你知道就起曬鋼,佢就即刻保護人。
你就話生活平淡咗,但半年後結婚唔係兩個都會有好多野要準備?

註冊日期: 2009之前

一齊左6年,都冇咩新鮮感啦
講真啦,男人完全對其他女仔唔會產生好感就呃你,只不過睇下佢俾唔俾你知
不過我都明白你的感受,我老公0係同我拍拖的時候,我知佢對一個女同事好有興趣,佢仲SAVE左人地D相0係電腦,又試過0係我面前問人地洗唔洗幫佢買野食
我都有表現我的醋意,話佢唔再愛我了....不過除此之外我就冇好認真咁對待呢件事,因為我都會對男同事有好感,會想像同佢一齊會點,但又唔會因此而想背叛我男友
BTW,而家佢又冇話唔要你,同埋都俾你知道有呢個女仔的存在,如果佢真心打算見異思遷,佢就唔會同你俾你知啦
我覺得之前既然你已表現左你的醋意
如果而家你反而表現得好自信的,亦好信任佢的,佢好有機會對你刮目相看,發現到你不為人知的一面
佢而家只係一時的迷惑,你要淡定D,唔好成日表現出負面情緒,咁只會令佢幻想同0個個女仔會唔會比同你一齊開心,將佢推去個女仔度

(・ω・)ノ 發表於 2017-6-30 09:44
bbchaubb12345 發表於 2017-6-30 09:15
認同喎,你唔好搞個女仔,人哋真係唔係小三,係你男朋友有問題。

其實又買野報置/搵貼 ah foam board, 搵 wedding planner 等都係我搞,佢負責俾錢,我覺得都算係咁架喇,一年前開始plan 所以時間上都好充裕
而家我唯有同自己講唔好迫佢,平常心咁對佢先,但見到佢我又自動link 左佢同個女仔既畫面

註冊日期: 2016-12-12

個女仔應該唔知嘅,係你男朋友一廂情願!不過喺呢個情況下,我會飛咗佢,呢個人仲要嚟做咩?結完咪又離,哂氣!

Little P 發表於 2017-6-30 09:48
而家似係個女嘅對你男朋友就普通同事關係,最多wts講下公事。
但你男朋友就自己鐘意咗人,跟住你知道就起曬鋼,佢就即刻保護人。
你就話生活平淡咗,但半年後結婚唔係兩個都會有好多野要準備?

認同呀,我而家努力tune 緊自己,越因爲咁發老脾佢就越走,但真係好難
我有諗過叫佢轉工,但我冇講出口,一講出口佢肯定又話我

註冊日期: 2017-5-1

ilovehealthcote 發表於 2017-6-30 09:55
其實又買野報置/搵貼 ah foam board, 搵 wedding planner 等都係我搞,佢負責俾錢,我覺得都算係咁架喇, ...

其實個女無特別做啲野,只係你男朋友心郁咗,但呢個心郁可唔可以將個視線轉移番你度,就要睇你自己做法。

註冊日期: 2017-3-9

我唔會結住會再睇耐D先,如果佢真係黎真變左心,咁結黎都無謂

註冊日期: 2009之前

Virjoy 發表於 2017-6-30 10:19
我唔會結住會再睇耐D先,如果佢真係黎真變左心,咁結黎都無謂

同意,我唔會分手住,但一定會唔結住睇定D先~~~~始終個男人都SHOW到佢幾唔堅定
可以再TRY下究竟大家WORK 唔WORK先
亦唔需要大吵大鬧

註冊日期: 2016-3-2

我覺得個女仔未必無做特別野喎
你點知佢地平日返工係點
只不過你無証據0係手0者
但唔代表個女仔咩都唔知or無做過野

個人意見, 如果發生在我身上我真係未必會結婚住
分唔分手就要再諗下,但就算唔分你呢世對住佢都有個好差既回憶
亦難以百分百信任佢

我覺得, 同你行到結婚呢步, 唔係真係應該眼中只有對方架咩?
點解仲會鍾意左其他人
佢發開口夢都叫住人, 你罵個女仔佢又要維護人
已經唔係好感甘簡單
係啊好多人都會對同事有好感, 我都唔例外
但真係止於好感, 止於"覺得呢個男仔唔錯"
但唔會真係上哂心囉

結婚幾廿年可以好多變化, 無人知係咪一定唔會離婚
但最少最基本既要求係, 對方娶你既時候心中係只有你一人
呢點都做唔到既, 佢愛極你有限
嫁一個唔夠愛自己既人做乜

註冊日期: 2016-11-4

咁,,,,都係照結??
宣誓個下,佢個心仲諗住個同事,會唔會好怪?

註冊日期: 2017-3-9

Little P 發表於 2017-6-30 10:34
同意,我唔會分手住,但一定會唔結住睇定D先~~~~始終個男人都SHOW到佢幾唔堅定
可以再TRY下究竟大家WORK 唔 ...

係啊,有D男人只係貪一時新鮮感,但未必係黎真中意個女仔,所以要睇定D先,唔需要大吵大鬧係真,咁樣只會推佢去果個女人到

註冊日期: 2016-10-18

婚就建議唔好結住 暫時
你放手俾佢自己揀  
睇下佢無左你佢慣唔慣
有時啲野係變左就係變左
仲要俾你發現
相信無人能夠接受 身邊嘅人 心入面有第二個

註冊日期: 2017-5-31

認同crazyworld+1
未婚前我老公都有過小三
系kiss相都有發現
單純好感 吾會咁護住個女同事
個女同事都吾系現場
你地又要準備結婚
正常論損失 系應該求自己女友原諒佢
吾會再胡思亂想
個女同事同佢日對夜對
佢地有咩互動你都吾知啦講真

註冊日期: 2016-1-26

agree with crazyworld x2
我都覺得暫時可以 postpone 個婚禮, 睇清楚D 先好結。

因為佢太過保護個女仔啦! 連發開口夢都講佢個名! 你質疑佢, 佢竟然為咗個女仔嬲你? 你哋結婚啦,佢成半年都只係一星期見你兩次。 呢段時間你同佢有冇親密過?

我都覺得個女仔未必無做過嘢, 點都可能會有少少曖昧或 feel 到你bf 對佢有嘢。 如果唔係, 你bf 點會日日放工放咁夜? 至少都可能會一齊食飯呀, 個 D 啦。

就算佢冇肉體出軌, 佢都已經心靈出軌。

註冊日期: 2017-4-26

知唔知個女仔同你男朋友一齊做野做左幾耐呀? 如果認真有野應該好快就會撻著

註冊日期: 2017-4-3

你男友既心唔係有一半唔係你度,係已經唔係你度,你想依家悔婚定之後離婚?不如諗清楚結唔結呢個婚啦