{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

15年感情最終得到嘅都係...."背叛"

註冊日期: 2017-7-19

每日上黎睇BE d Forum,幾乎一日一單老公出軌既post….唉!男人….原來,即使曾經好愛好愛自己同好顧家既男人都會背叛自己…..好失望!好心痛!

我同老公拍拖到結婚差不多15年啦,依家仲有個未夠1歲既BB,但結果都敵唔過一個”啱傾”既第三者(佢地係公司同事)…..最後決定離婚…..

本身同老公感情好好,BB出世後,諗住可以一家四口(連埋奶奶)開開心心生活。雖然同奶奶生活上有好多唔協調既地方,而呢個問題亦係我同老公之間最大既矛盾,期間大家都有努力去修補.....

但唔知幾時,老公開始對我冷冷淡淡,結果某日發現佢電話wts出現左個陌生女人既名,追問下佢話係朋友,結果係我一路追查下,知道佢地係公司同事,係老公唔開心既時候,呢個女人成日陪佢食飯傾計,結果傾出感情。係我知道出現第三者既時候,我有努力作出任何修補,但我老公一次又一次傷害我,例如呃我返工陪個女人放假去玩,又偷睇過佢電話,個女人好主動要求我老公再追求佢。佢冇放棄個女人同時又拖住我,口口聲聲話未決定好, 一次又一次既痛心,一次又一次既失望。為左BB,我決定離婚…..雖然呢個決定好痛,但無奈要面對!

真係好痛恨佢地,令BB失去完整既家庭。憎恨個女人明知個男人有老婆同咁細既BB都唔放手(佢地全公司同事都知道有我同BB既存在),係公司日日黏住我老公食飯傾計,又不停wts我老公,同我老公報到自己既行蹤。真係唔明個女人係咁高高高級既酒店某部門做接待人既工作咁多年,應該品行唔差呀,但點解都會做出d咁既行為去破壞人地家庭呢???

+ Favorite

註冊日期: 2017-8-6

加油呀樓主!一齊十五年一定經過好多風與浪先走到今日。老公不忠一定係佢唔岩,不過有冇諗返其實以往生活上有冇因為一齊太耐而忽略左大家呀?冇左關心,一切變左理所當然?見樓主話與奶奶相處不協調,相信亦直接影響同伴侶感情。我覺得凡事反思左自己再去正視件事會全面啲,不過咁様唔等同叫你比藉口去原諒佢呀下,只係如果依段婚姻有彎轉的話,就要改善相處問題先係長久方法。講返外遇問題,明白不忠一定好心痛,如果係我,我會比個時間佢,叫佢諗清楚一定要有答案,講明到時仲猶豫不決的話,就離婚,冷靜地交代事情/ 自己感受/ 小朋友/ 離婚各樣咁等佢諗,而不是單方面修補關係,佢只會更加唔珍惜,個心唔喺度做咩都冇用,然後到時候就傾,傾唔掂先分啦,我覺得雖然佢依家一啲悔意都冇仲要偷偷見個女人,但為左BB,咪比多最後一次機會個家,試埋交涉最後一次,唔得你就幫佢決定啦!依啲男人唔要都擺,你值得更好既!

註冊日期: 2012-4-26

最憎呢d女人。破壞人哋家庭幸福。
加油啊樓主。離婚記得拎返自己應得嘅野

註冊日期: 2017-8-4

我與前夫中學時期認識,大家也是對方的初戀情人,我們有3個孩子,由拍拖至離婚共相處了1/4 個世紀(25年),但他幾年前為了一個有5次拍拖經驗的女人離我而去,而且失蹤了一段時間。

我和3個孩子住在香港,前夫在內地工作和居住,所以這幾年3個孩子也是由我一個人照顧,你可以想像是那麼辛苦的!但我可以大膽說,單親媽媽也能把子女教導得很好,所以樓主或遇過小三的 sis 不用擔心,只要堅強一點,必會事過境遷,現在的我活得很精彩,也不會理會前夫或小三的任何事情了!

努力、加油!

註冊日期: 2017-5-1

樓主我明你嘅感受,但你要接受現實,你老公變咗,唔係呢個女同事都會有另一個出現。
其實十幾二十年嘅感情不一定是永遠或者堅固,反而同一個人一齊咁耐,人長大了,見的,需要或想要的,真係會唔同咗。
如果你容許你自己一相情願去相信冇呢個女人,你同你老公唔會有問題,我怕你會傷得更耐。
為自己同BB計劃/打算啦。Good luck !

註冊日期: 2017-5-10

男女都賤

註冊日期: 2016-2-12

kueis 發表於 2017-8-6 01:10
加油呀樓主!一齊十五年一定經過好多風與浪先走到今日。老公不忠一定係佢唔岩,不過有冇諗返其實以往生活上 ...

X 2

kueis 發表於 2017-8-6 1:10
加油呀樓主!一齊十五年一定經過好多風與浪先走到今日。老公不忠一定係佢唔岩,不過有冇諗返其實以往生活上有冇因為一齊太耐而忽略左大家呀?冇左關心,一切變左理所當然?見樓主話與奶奶相處不協調,相信亦直接影響同伴侶感情。我覺得凡事反思左自己再去正視件事會全面啲,不過咁様唔等同叫你比藉口去原諒佢呀下,只係如果依段婚姻有彎轉的話,就要改善相處問題先係長久方法。講返外遇問題,明白不忠一定好心痛,如果係我,我會比個時間佢,叫佢諗清楚一定要有答案,講明到時仲猶豫不決的話,就離婚,冷靜地交代事情/ 自己感受/ 小朋友/ 離婚各樣咁等佢諗,而不是單方面修補關係,佢只會更加唔珍惜,個心唔喺度做咩都冇用,然後到時候就傾,傾唔掂先分啦,我覺得雖然佢依家一啲悔意都冇仲要偷偷見個女人,但為左BB,咪比多最後一次機會個家,試埋交涉最後一次,唔得你就幫佢決定啦!依啲男人唔要都擺,你值得更好既!

明白……但已離婚,只好努力向前望!

Abcdefg12345432 發表於 2017-8-6 1:30
最憎呢d女人。破壞人哋家庭幸福。
加油啊樓主。離婚記得拎返自己應得嘅野

所以真係好憎個女人明知BB仲甘細,點解仲纒住人老公唔放手……仲要之前佢自己都被ex背叛過!

love.freedom 發表於 2017-8-6 1:57
我與前夫中學時期認識,大家也是對方的初戀情人,我們有3個孩子,由拍拖至離婚共相處了1/4 個世紀(25年),但他幾年前為了一個有5次拍拖經驗的女人離我而去,而且失蹤了一段時間。

我和3個孩子住在香港,前夫在內地工作和居住,所以這幾年3個孩子也是由我一個人照顧,你可以想像是那麼辛苦的!但我可以大膽說,單親媽媽也能把子女教導得很好,所以樓主或遇過小三的 sis 不用擔心,只要堅強一點,必會事過境遷,現在的我活得很精彩,也不會理會前夫或小三的任何事情了!

努力、加油!

同病相憐……
結果有冇再出現?有冇揾返你地?

註冊日期: 2017-7-31

變態女人多的是, 佢根本只會玩你老公, 走啦!咪受呢種男人氣

註冊日期: 2017-3-3

好憎呢種賤女人,我都係比一個有男友既賤女人離間破壞個初戀,樓主要加油,最後你老公一定會後悔,因為呢種賤女人就係靠勾人老公黎証明自己魅力,你要活得比佢地好

ckkkkk1234 發表於 2017-8-6 17:27
好憎呢種賤女人,我都係比一個有男友既賤女人離間破壞個初戀,樓主要加油,最後你老公一定會後悔,因為呢種賤女人就係靠勾人老公黎証明自己魅力,你要活得比佢地好

希望~

註冊日期: 2017-7-27

同路人⋯⋯⋯
加油 樓主
我同我老公都12年,同小三由工作上認識都同我攤牌只係2星期⋯佢都開口同我講想分開下⋯⋯ 我都好心痛,仲要小三自己都有男友,知道我的存在。

雖然最後而家都決定原諒佢,重建婚姻,但條路都好難行,相信你最後決定離婚,心裏一定好難受,但為BB著想,一定要好好活下去!

註冊日期: 2017-7-27

成日見到啲人話男人有小三,本身兩公婆一定有問題先有位被小三入。
但我想講⋯我個case 係我地2公婆一直都好恩愛,無相處問題,攤牌前日日有kiss 有hug 有pillow talk
我都勢估唔到我老公會出軌⋯
只可以講男人真係自制能力低,鍾意新鮮感。

註冊日期: 2017-5-19

我都同你一樣,我個女大D(8歳),但我老公唔認有小三,又唔斷又唔揀,只係繼續呃我繼續同個小三一齊,我都好痛苦呀!

seoulgal 發表於 2017-8-6 19:44
成日見到啲人話男人有小三,本身兩公婆一定有問題先有位被小三入。
但我想講⋯我個case 係我地2公婆一直都好恩愛,無相處問題,攤牌前日日有kiss 有hug 有pillow talk
我都勢估唔到我老公會出軌⋯
只可以講男人真係自制能力低,鍾意新鮮感。

敵不過新鮮感……

Wonder Woman 發表於 2017-8-6 20:20
我都同你一樣,我個女大D(8歳),但我老公唔認有小三,又唔斷又唔揀,只係繼續呃我繼續同個小三一齊,我都好痛苦呀!

好明白嗰種痛,所以我最後選擇離開……

註冊日期: 2017-3-11

明知人地有家室都咁明目張膽,不過你老公都好絕,呢種老公不知悔改仲喺度拖!放佢走就啱。我都係過來人,為Bb繼續努力!加油sis

註冊日期: 2016-5-11

樓主,same here
不過我冇同奶奶一齊住。
牛唔飲水唔㩒得牛頭低,
果個女人係賤,
但妳老公都賤,
所以妳同佢離婚好啱,
可能我嘅故事同妳差不多,
我睇到眼濕濕,
真係唔明點解十幾年嘅感情竟然比唔上新相識⋯
我嘅case 同妳差不多,
又係同事
又係好啱傾,
幸好果個女人唔係真心對我老公,
只係當佢係兵,有利用價值,
好可惜我老公on99 以為人哋係真心⋯⋯⋯
終於,個女人同佢攤牌,
話只係我老公一箱情願對佢好,
我老公知道後,
終於知我呢個做老婆嘅先係對佢真心,
我信佢並冇同人上床,
甚至拖手都冇,
佢只係工作上極度遷就對方,
事事以佢為先⋯⋯

經歷過呢件事,
我終於明白男人有小三,
有咩方法至會令個男人回頭,
就係出面個女人對佢唔好,
佢知自己豬兜

呢件事我係輸咗,
如果果個女人係對我老公真心,
佢哋真係會攪上,
依家係個女人唔要我老公,我老公只會回頭⋯⋯

呢件事係極度傷我,
我諗我廿年後提番起都會喊得出⋯⋯

樓主,加油,
祝福妳同妳嘅小朋友
The Best is yet to come!!