{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

一年前一個創傷經歷(女仔要自愛)

註冊日期: 2017-8-14

第一次係論壇開post,不喜勿插
有d長..因為係擺左係心入面既秘密
事源係一年前識左個男仔
本身純粹做個fd約出黎食餐飯
我地第一次見面其實都好尷尬,肯定我同呢個男仔都少網約
初相識大家都淨係傾下自己野,咁佢個人都比較小心,都係我講自己野比較多
完左第一次見面,無諗可以發展
咁隔左一日佢主動問我野
抱平常心傾計,點知傾傾下發現幾好傾
之後keep住傾左一至兩星期
當中佢有約我lunch,開頭我都拒絕左
雖然見過一次,印象幾好,但個陣都無考慮到咁多
有一次又約出黎食晚飯,因為大家都係港島區做野
咁個次食飯就feel到唔妥...
坐低你眼望我眼,係真係大家都面
其實個時就知道奶左野,我敢講自己對愛情好認真,好容易就會沉船
咁個次食完飯大家都keep住電話聯絡幾星期
咁岩我地又住同一區,所以後尾差唔多晚晚坐長椅傾通宵
咁大家真係好規矩,完全無身體接觸
其實已經係去到曖昧關係,當時只係等緊佢開口
直至佢有一日既夜晚同我講佢有心事,類似係講關於屋企人
咁當時追問左佢一輪,佢都好堅持話見面當日再講
咁大家依然係朋友關係,咁我都無迫佢,等見面先再問
見面當晚 佢講左個令我好震驚既消息
原來佢有個外地生活既女朋友 仲要拍左好幾年
去到呢到 我想講我地連日來傾計
當中佢有暗示過自己係單身同埋如果佢真係拍緊拖都唔會攞到咁多時間
所以當時無任何懷疑
咁聽完呢個消息之後 其實心裡面都諗住算拉 如果真係同佢keep聯絡
咁佢同好幾年既女朋友都要分開
因為佢講左佢地之間既故仔我知
個女仔比佢有錢 已經係另一邊定居左好多年
而女仔既屋企人講到明要佢嫁都要男仔有屋 唔可以住係女仔屋企
好多現實既問題 聽完佢地分手只係時間問題
咁當然我知道男仔仲好愛佢女朋友
所以我都無再同佢講乜野 亦打算等佢決定好點做先再考慮我地之間既事
如事者 我地都keep住聯絡
言談亦都無任何曖昧 純粹傾下大家生活細節

打到呢到 我想知有無人支持我聽落去..
因為我想講晒成件事來龍去脈比大家知
有既可唔可以支持下我
+ Favorite

註冊日期: 2011-12-29

個女朋友喺外國,可以話可有可無,而佢又暗示自己單身,我覺得佢係揾你攝時間多啲。
如果你沉左船,都係盡早抽身啦。
好明白你心情,因為我有朋友試過,佢嘅情況同你相同,朋友都等個男嘅同個女朋友分手,但最後個男人只當我朋友係傾得埋嘅朋友咋……
所以你要有呢個心理準備呀。

延續

咁得地幾乎每個禮拜都會見四至五日
主要都係坐長椅食煙傾計
記得個晚 我原先漏左d野係佢到,約佢拎一拎就走
點知最後去左兩個人唱通宵k
唱完k個朝早 大家都已經迷迷糊糊
佢個一刻開口同我講 其實佢岩岩好想攬住我
其實等佢開口都等左幾個禮拜
只係無諗過佢會係呢段時候同我講原來佢有女朋友
起初 佢都有應承我會盡快搞掂佢地之間既事
有陣時 旁觀者清當局者迷
你地十個有十個都會話佢呃9你
無錯 但如果你係當事人你一定會選擇相信
之後就開始左同佢一齊
中間有幾次佢都行開同佢女朋友講電話
但我已經表明左 佢選擇我的話要同佢女朋友講清楚
每次 我都有意無意同佢提起同佢女朋友d野
試探下佢係咪已經講左
每一次換黎既就只係比d時間我
因為呢件事 我已經提出過分開
佢都係叫我比時間佢
唔知有無sis試過類似經歷
其實真係好無奈 因為你除左等待 就係等待...
有一日我終於忍唔住同佢講不如算拉
佢無再挽留我
但大家仍然keep住做朋友見下面
其實都隔左一個禮拜無見,而最後約個日就真係最後見面既日子
個排已經開始唔太舒服,發現自己有左佢既bb
知道左之後我有晚打電話比佢知
佢既態度當然有d冷淡,聽得出佢有d愁
其實心裡面已經知道佢唔會負責任
係個一刻 個心真係好痛
佢第一晚話叫我比時間佢諗諗
其實我真係好想講
無論比一日你一年你十年你諗
你都唔會想負呢個責任
所以第日我就已經同佢講
唔緊要 我自己搞得掂
其實呢個衝激真係好大..
雖然事隔都一年有多
但呢段日子都係自己收埋哭哭啼啼
永遠唔可以同人講 自己比人搞大左個肚 而家唔要你
內心個種痛永遠都存在
直至現在 有時都會諗起呢段畫面

註冊日期: 2017-3-5

加油 你會揾到更加好既男人!每個人一生總會遇到幾個pk男!我都有遇過,而架一樣過得好幸福!

kkrine 發表於 2017-8-14 20:51
個女朋友喺外國,可以話可有可無,而佢又暗示自己單身,我覺得佢係揾你攝時間多啲。
如果你沉左船,都係盡 ...

咁你要多d提下你朋友

fankfan 發表於 2017-8-14 21:23
加油 你會揾到更加好既男人!每個人一生總會遇到幾個pk男!我都有遇過,而架一樣過得好幸福! ...

多謝你

註冊日期: 2016-5-3

當時你同佢幾大?

=澄湖= 發表於 2017-8-14 21:32
當時你同佢幾大?

我23 佢25

註冊日期: 2015-10-10

Bb已生?

BB最後都無要到..

註冊日期: 2017-2-12

樓主 我好明白你感受 好多時女仔入左迷左入局 成個人天真哂 每個人都有唔光彩既過去 錯一次夠啦 之後要好好自愛

lotusa 發表於 2017-8-14 22:33
樓主 我好明白你感受 好多時女仔入左迷左入局 成個人天真哂 每個人都有唔光彩既過去 錯一次夠啦 之後要好好 ...

多謝你支持
雖然偶然仲會因為呢件事失落,但都想借自己親身經歷鼓勵身邊女仔自愛

註冊日期: 2014-10-20

永遠都係當局者迷 但真的好感謝樓主既分享 女仔真係需要自愛 因為傷口真的好難撫平 就算要康復都要一段漫長時間 樓主加油 最好的總會出現 不用著急

任性小鬼 發表於 2017-8-14 23:15
永遠都係當局者迷 但真的好感謝樓主既分享 女仔真係需要自愛 因為傷口真的好難撫平 就算要康復都要一段漫長 ...

多謝你支持
係呀.只有用時間沖淡對呢件事既感覺

註冊日期: 2017-4-29

加油

多謝有睇有留言有共鳴既你地..
因為事隔左年幾只有三個人知道
身邊有幾個好fd既姊妹 我都無提起過呢件事

想再share多少少結尾比大家聽
呢個男仔因爲呢件事都消失左差唔多半年有多
係上年最難捱過既時候
佢一次都無出現過
直至今年年頭佢有返我
問我最近點..
到最尾都有問我有無拍拖
亦有提及佢同幾年外地生活既女朋友分左手
佢今年既生日 我最後都有準備左樣野比佢
可能我未完全放低定未完全釋懷
最後 最後佢只係係訊息同我講其實好想親口同我講聲對唔住
我希望我每次喊完都係最後一次
多謝你曾經既出現 令我成長

註冊日期: 2017-1-5

總係有啲自私既男人,為左自己而利用人地既感情。

natybbbp 發表於 2017-8-14 23:43
總係有啲自私既男人,為左自己而利用人地既感情。

說中了

註冊日期: 2015-8-24

Sis,愛一個上一課