{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

“組織”家庭

註冊日期: 2017-8-27

我想大家討論下係咪真係我有好大問題

我同我女朋友一齊左1年都冇,只有9個月,我地其實已經有同一個方向,就係結婚,我玩夠想定落黎,搵個同我過埋下半世,所以我真係當佢係我老婆,自問我真係對佢好,反而佢比我覺得佢既言語上唔係好想同一齊結婚生b,其實我經常激嬲我女朋友,大多數係因d小事同我小氣激嬲佢,我承認我係小氣同脾氣臭既人,每次我地一嘈交佢又覺得自己冇錯而我好嬲既時候我會發好大既脾氣,例如我會打旁邊既物件同係公眾場所大聲講野講,每次發完d臭脾氣佢都會好傷心同喊而我都好後悔, 自從上一次(上個星期既事)佢話如果下一次係咁臭脾氣就同我分手,我都明有邊個女仔中意自己男朋友咁樣,我就為左佢改我d臭脾氣,但今次佢好認真分手block左我whatspp,unfriend左我個feacbook

話說今日佢返工前同佢行左陣街,當我地入左間大型電器鋪時,佢見到部大電視時佢話…
佢:「我地遲d組織家庭買部大電視機,好冇?」
我冇回答佢,反而我返問佢
我:「咩組織啊,你係咪唔想先同我(結婚)?」(我覺得“組織”個詞語有問題,係結婚就一定有家庭)
佢:「咩事啊!組織家庭有咩問題?」之後佢就嬲左
我跟住扮冇野同佢平時咁傾計,但我知佢仲嬲緊,佢唔想同我講野,我地之後去間西餅店買蛋糕食,買左個 cheese cake切餅比佢食,當時佢都有同我講返野,一邊食cheese cake,一邊講返之前件事
我:「點解你唔講我地屋企,我地結左婚就有家庭,洗嘜組織啊!」
佢:「 使唔使咁著重果兩個字,你好變態!」
我承認我係著重我女朋友講既說話

例如:有次佢問
佢:「如果“你老婆”生仔,你會睇“你老婆”先定睇個仔先?」
我嬲嬲地:「我唔知啵,我個老婆都唔知邊個!」
佢:「我啊!得未啊!」
我:「知你唔想做我老婆,如果係想就唔洗講“你老婆”啦,直接講睇“我”先定睇仔先!」

繼續之後既事
佢冇心情食個 cheese cake,食剩好少我地傾大家都覺得自己冇錯,之後我送佢上地鐵返工,地鐵就到,佢都趕住佢入左閘,上埋地鐵先知佢把遮係我到,打比佢叫佢唔好返轉口拎,係邊個站等我,我就諗返個問題係咪我太敏感呢,見到佢我再好理性同冷靜佢講返
我:「係,我有問題我可能太著重d字眼,但我都想你改改你d字眼!」
佢:「唔想同你嘈唔講…」
我:「我唔係想同你嘈,我想同你傾返件事!」
佢:「我冇錯,我就你我改!」
我當時聽到佢講“我冇錯”我就好嬲,我就忍住唔發脾氣
我:「就?講到咁辛苦唔好就,你係要咁我都咁住對你!」
我地沉默左陣之後佢同我講
佢:「件cheese cake唔想食返工冇得食,唔好嘥,你食埋佢…」
我:「你當我咩啊?當我狗啊!岩岩你自己食果陣又唔見比我食,你唔食就抌左佢…」
諗諗下唔應該再講埋d悔氣說話我就拎返件cheese cake
佢:「做咩啊?」
我:「你唔食啊嘛,咁我食返囉!」
佢:「我抌咗佢都我唔想比d狗食…」
我真係好嬲抑壓住自己同佢講句
我:「你真係當我狗啊嘛,係你講嫁!」之後我就走左
知道佢whatspp block左同 facebook unfriend左我,我就知咩事,我打比佢唔聽,facebook message唔應,我其實真係唔想分手,咁難得搵到我既mrs right!

想大家比d意見我,同我應該點做(我今晚會接佢放工)
+ Favorite

註冊日期: 2016-7-12

樓主幾歲,你好低b,嘈埋啲低b嘢,好無聊,抵你女朋友嬲。

註冊日期: 2017-4-6

唔想冇咗自己心愛嘅人就講對唔住 改好自己脾氣 如果係我 未結婚一定都想同你過人世 睇唔到幸福同將來 係你似一個唔錫老婆嘅男人

佢唔想同你結婚都好正常 應檢討自己 唔應該人地唔想同你結婚就發脾氣

註冊日期: 2017-7-4

真心覺得你幼稚囉

註冊日期: 2017-4-17

其實我覺得你好小心眼,組織家庭有咩問題⋯⋯
而且你成日甘咬住人地唔放,我係你女友都覺得好煩。
同埋依家拍拖你都甘對我大聲講野同埋打側邊啲野,我都會擔心同你結完婚會不會俾你打啦。
你首先應該學識控制自己的情緒,再唔係就睇醫生。
如果你女友未對你死心,你俾女友見到你進步,甘佢自然會對你有心。

註冊日期: 2015-4-18

你好煩,你當自己係老師咩,成日proof reading,成日捉字虱,頂你唔順

註冊日期: 2016-10-29

終於睇完你文章,回覆你都小心自己d用詞先...
頂你唔順係正常!我睇左兩次都理解唔到「組織」呢個詞語有d咩問題可以撻著你!同你攜手建立一個家庭有咩問題。結左婚就有家庭架咩?如果簽左紙,但唔會一齊去分工經營個家,都係家不成家。我係咁諗。更何況,「組織」呢個terms好common!仲有個d態度: 我唔想嘈,但我要傾.....但雙方都唔係想傾既狀態仲追住傾?仲要下下回應要插多人一刀,處事好唔成熟。
玩夠唔代表心智成熟,連脾氣都控制唔到,當街嘈幾疼?影響周圍d人,又令另一半唔舒服,講句野都要就住,真係溝通唔到。學下控制情緒先諗結婚「組織」家庭啦!
睇唔到你負面既情緒、主觀同執著既態度等有所改變,女友都好難返來。
講完啦,會唔會又撻著你?唔鐘意唔岩聽你咪delete佢,唔覺得自己有問題而唔反省係唔會成長。

註冊日期: 2016-1-6

樓主你無病呀?你條女走得遲啦........

註冊日期: 2017-5-22

你女朋友其實eq幾高,竟然唔一早飛左你…

註冊日期: 2016-11-27

唔該正視咗你自己個人個問題先,你自己先入為主,神經過敏又諗多咗,佢真係唔想同你就一早走咗啦,仲洗同你講咁多野?女人先會做既野你做齊晒宜家你係女人咩,想做人老公之前唔該學下點做一個男人先,壇野搞到咁大,唔好期望可以返到轉頭.下個醒水D啦

註冊日期: 2015-8-22

你女朋友都好脾氣,忍到九個月。樓主低b, 小氣又臭脾氣,同你一起無幸福。

註冊日期: 2017-8-27

原來我真係咁幼稚咁低b,我比你地話醒左,多謝大家我明白!

註冊日期: 2015-11-16

抵你死,又幼稚又小器,你都係同左右手結婚啦

註冊日期: 2016-6-22

佢又真係冇錯。。不過可能你真係太敏感又驚冇左佢先咁,不過都係改下啦

註冊日期: 2017-3-5

樓主真係好有問題,你女朋友都頂到你9個月真好叻架啦!換轉其他人應該3個月之内走人!係未結婚又未求婚既情況之下唔通要個女人話我實嫁梗你架啦咁咩?我覺得你女朋友講野用詞都好正常!係街發脾氣講野大聲同打身邊物品都真係接受唔到!發生第二次已經可以同你88!

註冊日期: 2016-1-17

除左on9 , 我諗唔到咩terms更適合形容你。
咁無logic既人,你女朋友同你分手完全正確

註冊日期: 2015-5-29

呢種性格真係好難同你相處。。。字眼真係俾女朋友感受緊要咩…

註冊日期: 2015-11-24

低能仔,下下辯論比賽咁,係人都唔想同你一齊啦。自尊心又強,食屎啦你!

註冊日期: 2015-3-29

結到婚都唔一定係家庭、都一樣可以離婚㗎。相反人地肯同你「組織」家庭即係願意同你從柴米油鹽醬醋茶呢啲小事組織起一個家庭,比起你個「結婚」有誠意得多
個個留言都話你幼稚,我反而覺得你係太單純。唔好比電視電影呃咗,迪士尼咩結咗婚就開開心心咁生活落去咩?凡事都要溝通㗎!你試下代入你女友個心情,好好地想同男朋友計劃下將來、憧憬下未來個客廳,佢為咗2粒字大發雷霆。我諗將心比己就會明白如何對女朋友好啲。

註冊日期: 2016-8-16

睇一半已經唔想睇,仲要係個男人,成日喺度撩交嗌,煩過D女仔,唔好同我講呢啲係情趣,智障