{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

孤寒老公

註冊日期: 2017-10-9

呢個問題,我收埋係心好耐,但都敢同講,好想聽下大家的意見。

結婚前,都知佢好孤寒 。佢人工係我的3-4倍 。但我都唔會話咩都要佢比曬錢。
以前食飯,佢都會請下我,但都係吃好平的那種。但我會請返佢。唔知點解,我覺得佢心入面係會計住用左幾多錢,之後會要你還返出黎。我講下 例子,我以前公司 ,每年都會有2k 比我地去旅行 ,佢會要求用曬佢同佢去旅行 ,飲飲食食佢出,但只可食平野 。試過夾錢去旅行 ,我先出團費 ,話比返我,但最後只願意比返一半我,之後食飯錢佢出 ,但有時餐中午要食杯麵。到影婚相,佢話只可以出3000 , 我就搵到最平都要人的6500 ,佢點都話唔比個差價。

可能人地會話,你明知佢孤寒,你又嫁?因為當初我自己都有工,同佢本身環境都幾好,唔使再做樓奴,人地辛苦捱左層樓,我諗住個少少錢真係不要計 。 但之後我地搬左去其他地方住,唔係香港,問題就黎。我係個到無工做,無收入,我平日的lunch , BF ,個人物品都要自己比錢,其他野就不用我出錢。但一個月交通費,食同個人野都要用到3000 到4000 . 如果唔好運病左買藥,我都要比錢我老公買比我食。我知平日的生活費都係佢出,但見到自由户口一日比一日少錢,又咩都唔可以買,生活覺得好困難。個年新年,佢話我要比利事,不是講好你比你家人,我比我家人嗎 ?我上年都係自己比我個邊,佢都無夾過。我堅持佢自己比就得,之後就捱過左..上年生日佢無同我慶祝,但佢自己生日當天就會搵一間最貴的叫我 請。我之後返左香港打工搵錢,佢就成日想我囉錢出黎買野 ... 我好快要走,一走又無錢,我係唔係應該stay 係Hk..
+ Favorite

註冊日期: 2017-9-27

點止應該STAY香港...系我就會離婚

註冊日期: 2015-7-31

佢愛錢多過愛你喎sis

註冊日期: 2017-9-7

係咪有二奶要養?
邊有男人好似你老公咁

註冊日期: 2016-11-4

最怕呢種男人,,,唔好同佢生bb,計死你

註冊日期: 2017-3-24

咩都斤斤計較既男人真係要唔過,你令我諗起我之前個男朋友,情人節已經兩梳蕉,請完我食飯中開到口要我請返佢食糖水,個時仲要係拍拖無耐,之後佢中話AA制係最基本,請你食飯係bonus 黎架,要人請食飯係時下港女行為,即係咁其實佢請完我食飯我下餐都會請返佢,可能無佢請既咁貴,所以令佢好不滿

註冊日期: 2017-8-13

佢好計較,自己唔係呢類人嘅話,相處係好辛苦的,係時候儲錢離婚兼分佢身家喇!

註冊日期: 2017-10-9

dragonfruit 發表於 2017-10-9 12:56
係咪有二奶要養?
邊有男人好似你老公咁

佢咁孤寒,邊有小3 。不過佢有樣運動,個個月都用2000 , 3000 蚊..

註冊日期: 2016-12-11

咁樣結婚有咩意思,真係不如自己一個過!

註冊日期: 2017-8-16

離婚好過啦~佢搵幾多,有無樓都同你無關係嘅?佢一毫都唔跌俾你,仲要你嘔凸!明知你做唔到野,仲斤斤計較,呢個老公要你做乜?唔係話老公就一定要養老婆,老婆有個時咁老婆緊係要負擔一D,但係老婆無時做老公係咪都會心痛個老婆夠唔夠用呢?

評分

查看全部評分

註冊日期: 2017-7-17

算死草。你都諗到後果啦,當女人無錢靠男人養個時地位就差好多。咩都要受佢氣架啦

註冊日期: 2016-10-5

佢愛錢多過愛你

註冊日期: 2017-9-13

病左都要你俾錢先幫你買藥?咁同普通朋友有咩分別?
sis你都幾忍得,換轉係我就走左九年,咁計較,點同佢過人世?
你自己諗下,第日你生左小朋友,萬一奶粉呀尿片呀佢乜都要你share費用,甚至佢發起神經上黎話個bb係你生出黎既又唔係佢生,所有費用要你自己承擔,你又無野做,搵咩黎養?
就算佢有層樓都唔會過到你手,唔好貪一時既小便宜蝕底一世,如果你真係好愛佢既你就要自己搵份工做,預左要自己養自己,如果唔係咁愛佢既話就走啦!

註冊日期: 2017-8-18

邊有老公咁架?講真自己一個唔洗咁辛苦乜都計住計住...當然要留係HK啦,起碼有份工,自己可以養自己。

註冊日期: 2017-5-1

你現在冇幸福,將來都唔會有。

註冊日期: 2016-4-9

佢咁自私嘅,咁跟跟計較嫁,點相處落去呀,我哋啲女方唔係話拍拖、結婚要所有嘢男方出哂呀,我哋都會出,將心比心啫~~但唔喺咁計算自己身邊愛嘅人喎⋯⋯☹️☹️

註冊日期: 2017-7-17

AA制本身冇乜問題,但成日要我請返佢真係唔得囉,如果你仲後生就搵過個啦,人工多你三四倍仲唔肯洗錢老婆身上,第時你有咩病痛唔洗指意佢會幫你比醫藥費…

註冊日期: 2017-4-1

你老公個孤寒性格,末結婚就已經知啦,点解會以為結咗婚佢就會改變依個性格呢?而且字裡行間都感受唔到你哋嘅愛,只有錢,你貪佢有啲家底諗住婚後生活無憂,可惜你老公愛錢多過老婆,睇嚟你計錯數喇,唯有靠自己努力揾錢啦。

註冊日期: 2016-11-12

真係太過份了

註冊日期: 2015-9-28

分手吧啦...第日你有病有痛想佢俾錢醫都難
呢d男人真係唔好要