{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

三年未見過家長,係唔係正常

註冊日期: 2017-10-5

我26, 男友30。
話說今個月尾,我同我男朋友已經拍左拖三年。一直以來,佢有一路介紹佢啲朋友比我識,我也有介紹我啲朋友同佢見面啦,平時都會帶我去參加佢同朋友既聚會咁。而之前我地去旅行都有機會見到我屋企人,即係話我屋企人係見左佢架啦,雖然係非正式場合。
但咁耐以來,佢從來都無提出話想比我見見佢屋企人啦。我有問過佢,其實佢屋企系唔係知道我地拍拖,佢話多多少少都知道既,都見過我既相咁。咁我就試探性問話,咁佢地有無啲咩comment啊?佢話都無特別問佢父母,而且係屋企都好少傾關於感情既話題,更加唔好話係結婚既話題。最近我就主動提出即係係唔係應該見下佢父母,禮貌上都應該拜會下架嘛。佢話好,好左三個月,我又提左,佢話好快會安排見面架啦,等呢排工作忙完先。
結果又係繼續都係無聲氣,咁我都費事再講。但我就係度諗,其實拍拖三年,安排見下家長真係好平常既事囉,我啲朋友都話未見過家長不可思議除非佢係玩玩下。
各位姐妹,其實我係唔係仲應該等佢?因為比我感覺,佢都好似唔著緊,又唔係想同我有未來先係安排見家長上扭扭擰擰。我係唔係應該比多次機會佢,再同佢傾下?真係好唔開心, 好同無奈,唉!
+ Favorite

註冊日期: 2017-1-24

直接同佢講。你同佢拍左三年。都吾短時間。你應該大概都知佢系咩人。三年冇見家長確系怪。佢同父母關係點牙?以前有冇帶過女友見父母?問清楚佢。

註冊日期: 2009-8-7

你上過佢屋企未?

註冊日期: 2016-6-13

我同我老公低調到結埋婚先見佢d朋友同佢屋企人⋯⋯
但當然有d野唔急的,我地咩都低調係因為男家長輩係好傳統既人,老公家姐一日未嫁我地都冇公佈我地已結婚。

註冊日期: 2016-4-19

Ar Hoi 發表於 2017-10-18 03:11
我同我老公低調到結埋婚先見佢d朋友同佢屋企人⋯⋯
但當然有d野唔急的,我地咩都低調係因為男家長輩係好傳 ...

前提係你雙方自己覺得冇問題,但人地唔係嘛

註冊日期: 2017-3-3

只能夠說, 呢個年代就算比你見埋家長都唔代表係認真。所以唔洗諗到佢而家唔帶你見, 係因為玩玩下, 要玩玩下都唔係同你玩3年, 一早飛左你

註冊日期: 2016-3-2

認真同佢再講一次, 佢都係話會會會既話直接問佢甘即係黎緊邊日?
你話就算唔係食飯上去坐坐傾下計當見個面都得, 根本唔使點約期

如果佢再推你就問清楚遲遲都唔主動帶你見家長到底因為D咩

唔好覺得好硬班班, 女人除左識扮下小女人之外, 適當時候都要比返少少顏色個男人睇, 等佢唔好以為咩都佢控制哂你咩都要就佢等佢

男人就係甘, 你唔強硬D問個答案出黎或者迫佢比個期出黎, 佢地就會無限期拖得就拖, 你自己諗

註冊日期: 2015-5-26

今晚食乜好 發表於 2017-10-18 09:50
只能夠說, 呢個年代就算比你見埋家長都唔代表係認真。所以唔洗諗到佢而家唔帶你見, 係因為玩玩下, 要玩玩下 ...

你講的部分啱,仲有就係個男騎牛搵馬,覺得你唔係佢要搵o既人但又未有第個咪拖住你先

註冊日期: 2009之前

我ex都係咁,搞到我話再唔見家長就分手,唔好浪費時間,佢先勉強帶我同佢屋企人飲茶,但無介紹我係佢女朋友。

註冊日期: 2015-5-28

男友同我拍左2星期就帶我見佢爸媽,一年就見埋佢舅父舅母同啊姨表弟,陸陸續續見哂大部分佢父母親戚朋友,拍拖3年,佢媽介紹我比佢朋友都係話我係佢仔朋友,我又覺得無乜野,而我屋企係拍拖第4年幾先見過下我男友,而家一年都係見2-3次。

註冊日期: 2017-10-18

唔正常

註冊日期: 2016-6-13

我個人就唔認同去迫個男人帶自己見家長囉
係咪要搞到自己咁cheap先?迫返黎既野真係冇意思
你可以用其他方法去令到佢驚係因爲佢唔帶你見家長
而唔係用迫既方法,迫係一個方法,但係係好低手
同佢傾我都唔贊成,因為你已經講過2次而佢冇做,即係佢唔想/唔方便,再講都冇意思
因為人係唔會被改變
你再迫佢再同佢傾只會惹佢反感
除非你想分手
如果你覺得價值觀同埋對未來既步伐唔一致,你可以選擇分手

有一個例子係起我親戚身上發生
佢係男方,都有個女朋友,拍左拖2-3年,我地全部都知佢有拍拖
但佢從來都唔肯帶比我地見
包括佢父母都冇見過,連相都未睇過
佢認唔認真我唔清楚,但佢曾經同我爸講過覺得自己父母麻煩,好怪....
唔想比女朋友見到佢既父母
驚佢父母嚇到佢女朋友
同埋驚佢父母唔鐘意佢女朋友

或者到決定結婚果一刻先會帶返屋企見啦,但原因有時未必會出起你身上,如果你地價值觀相近,又相處開心,目標一致既話,
又唔洗諗到係咪唔正常,佢帶得你見朋友,即係唔會覺得你唔見得人,可能係佢覺得父母有問題⋯⋯
但如果你好想結婚,而佢唔想,咁價值觀有差異,投唔投資青春就係你既問題啦!

註冊日期: 2017-10-18

好正常,我拍左4年先見!比呢時間人地啦

註冊日期: 2015-1-28

再提佢, 唔好自己收埋唔開心, 有時男人係遲鈍同唔識做...要提下...

註冊日期: 2013-4-23

樓主, 你都唔駛太擔心既...我同我老公都係咁, 我地拍左幾個月, 就見晒我父母加兄弟。之後, 我有提出點解你帶我番去見你父母, 佢都係HEA下我, 我都信佢唔係玩玩下,到我地差唔多結婚先見佢父母, 我終於明白點解我老公唔帶我見佢父母, 我老爺都幾好。但奶奶就差D, 唔想煮多個人飯, 我老公覺得佢阿媽煮野好難食, 又唔鐘意人地上佢屋企, 佢有潔廦, 總之好麻煩。。唔識愛屋及烏, 反正, 我嫁佢仔加唔駛同奶奶住。所以, 我老公索性唔帶我番去見佢阿屋企人。所以,見左可以早D預知佢屋企係點。。。加做好心理準備。 結左婚之後, 我好少番男家。。。我叩我老公番去睇佢阿媽, 佢都唔多番。。。

沙沙麥卡1212 發表於 2017-10-17 23:38
直接同佢講。你同佢拍左三年。都吾短時間。你應該大概都知佢系咩人。三年冇見家長確系怪。佢同父母關係點牙 ...

佢話同佢屋企人關係好好架喎,無所不談,但就係少傾感情野囉。佢之前果個女朋友都無見過屋企人,好似拍左年幾就散。

momo22 發表於 2017-10-17 23:54
你上過佢屋企未?

未啊,無人既時候都無邀請我上去過

CLL2010 發表於 2017-10-18 10:41
男友同我拍左2星期就帶我見佢爸媽,一年就見埋佢舅父舅母同啊姨表弟,陸陸續續見哂大部分佢父母親戚朋友, ...

咁佢係唔係都已經時常同你plan將來plan結婚,定乜都無講?

Happy BB Pig 發表於 2017-10-18 11:29
我個人就唔認同去迫個男人帶自己見家長囉
係咪要搞到自己咁cheap先?迫返黎既野真係冇意思
你可以用其他方 ...

我都認同逼男人真係會cheap,到時真係比我達到目的見左家長,係佢心中我既份量都唔會高得去邊度。
不過我地都無乜講到結婚呢個話題,我真係唔知佢有無心。

註冊日期: 2017-9-27

不如坦白問下佢系咪有咩吾方便?起碼得個知...我同男友年幾的時候都有心諗過點解吾帶我見屋企人...點知突然有次出街的時候佢問今晚不如同我屋企人食飯...所以就見左...但我無追問帶我去見系咪姐系肯定我...不過自己個心已經定左...起碼佢肯帶...所以我覺得你應該問下佢系咪有咩吾方便