{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

倒及妹的箍牙歷程~

註冊日期: 2017-12-22

我係天生倒及牙 由細到大都覺得自己排牙好唔齊 而且同其他人既唔同 小學果時都唔太覺 但一到中學 一發育 個面形長左 尤其係下巴 可以稱之為月亮面同鞋抽面 (因為下巴突出 睇起上黎似月亮形狀)但可能因為朋友已經望慣左我 所以唔覺得有咩問題 我自問又唔係好好好嚴重果種 但都係一眼睇得出有倒及問題既 但係當我一照鏡 會覺得自己下巴好似歪歪地 或者比人影到側面 自己見到都會幾唔開心 搞到個好冇自信 人越大就越想箍牙 但上網都見唔到相關人既分享 唯有去啲普通傳統鐵箍果啲診所度consult下 但佢地不約而同叫我做正顎手術 其實我唔覺得嚴重到要做手術 仲有個醫生同我講話:如果你9歲黎我就幫到你 果下真係勁灰 唔通咁就成世?後來又過左幾年 我一路都有keep住時不時留意下有冇人分享倒及既經歷  無意中比我個搵到個記錄倒及牙經歷既blog 睇左佢個blog 先開始接觸了解隱適美 網友將每一個箍既詳情都記低左 由見到佢啲牙仲係倒及 到後來真係將倒及問題改善哂 而且完全睇唔出佢曾經係倒及 想多謝佢 因為就係咁我的起左心肝的箍牙!知道佢係係中環羅醫生度箍 雖然我已經打定主意想去佢度箍 但都係比較埋其他先 所以去埋左大家都好熟悉既波波醫生同林醫生度 詳細就唔講啦 總括就係 我係適合箍適隱美的!完全唔明點解之前啲醫生會話我排牙冇得救!做過程中羅醫生叫我將下顎牙推到最入 睇下排牙掂唔掂到上排牙 我諗應該有掂到即表示仲有救 (驚喜一)仲話我會比較適合用適隱美多過傳統鐵箍 因為鐵箍的力較大 啲牙好容易反彈(驚喜二) 我唔洗剝牙!(驚喜三)天生得一隻智慧齒 因為x光照到 如果出哂智慧齒可以唔洗煩 未既話就驚箍箍下/箍完出會令啲牙走位 得一隻就煩少好多啦 因為我冇出過(驚喜四)而比較價錢後 因為我唔洗剝牙 所以價錢都相差無幾 但因為貪羅醫生度環境舒適( 因為波波度好迫的 又要等好耐) 而且佢機器係先進啲既 例如佢唔係用傳統倒模黎印牙模 佢係用scanner掃描的 又例如我係睇中佢有個輪廓分析的程式 但呢一系列既野會首先比左1500蚊做先 後來x 光/方案/牙模/輪廓分析出哂之後先決定箍唔箍 當然 因為佢呢間野會著重美觀多少少 都有建議我做正顎手術 會更完美 但唔做都箍到既 咁我就唔做啦 無謂大出血啦 等左一個月 我既方案終將出爐啦 我可以唔洗剝牙 唔磨牙/可以剝一隻下門牙 會令下顎收得再入啲(倒及通常係剝下門牙的) 咁我就唔剝啦 硬係覺得冇左一隻牙好唔平衡的咁 如果當你真正決定箍就會係箍牙費用度扣返1500 我因為我始終下顎都長過上顎 唔做正顎手術只可以係上排牙既角度向角斜少少 下排牙既角度向內斜少少 從而令到咬合可以正常返 當中我都有疑問 咁會唔會變哨牙架 其實係唔會既 但可能排牙望落去會爆少少 仲話有啲人會中意咁架 但如果由倒及變左哨牙基本上可以話係大成功既⋯⋯我呢個case有介紹人 唔洗剝牙就40000 包一次洗牙一次refinement 唔包retainer 個人認為如有牙醫有料一次refinement就夠(唔知岩唔岩)唔係就好易變左濫用 40000蚊係好多人眼中幾貴 不過我咁諗 排牙跟住自己一世 貴少少都值既 而且又有成功例子令我信心大增 而且呢度就匯豐(24個月)同東亞(12個月)信用卡可以免息分期

講下依家箍成點啦 2016年6月開始箍 到依家箍左年幾 依家箍到個階段係 上下門牙頂住左 大牙合唔埋 所以好難咀嚼到 成日都咀嚼唔爛就吞 上網睇有好多人係好林既野 但因為好難控制每日食啲咩 所以我一於唔理 雖然話大牙掂唔到好難咀嚼 但當你食左啲野入口 填補左大牙與大牙之間既空隙 其實都咬到既 但如果教奀既野食例如牛柏葉 魷魚 肥牛 等等 都會好似食緊香口膠咁

外型方面 下巴明顯入左去 上排牙慢慢出返黎 角度是有少少向外斜 下排牙收返入去 但右邊既牙仍然要調較 因為仲見到牙肉既位置一啲多一啲少 牙腳唔齊 原本我下嘴唇好厚 依家正常返 望落去雖然下巴都仲係長 但倒及既外形已經改善左好多

講野方面 一開始唔慣個箍會好似痴痴地俐根咁 但慣左又冇咩 但因為倒及本身因爲咬合唔正令到講野冇咁流利同發音唔準 我覺得呢個問題依家都有改善

痛唔痛方面 我又覺得唔會太痛 頭一兩日啲牙會酸軟無力 但到到第三四五日就會好似無事又重生既感覺 如果想佢郁得快啲真係要認真咬chewies 我試過無乜咬 之後因為後來可以免費試用診所apps半年 呢個apps用黎拍片上傳比醫生睇你啲牙可以換箍未 就係因我我冇乜咬 所以佢唔比我換 叫我繼續戴 講起換箍 最開心既莫過於醫生覺得你追度良好 就會比你快啲換箍 一開始係兩星期換一次 之後係十日一次 到後來一星期一次 依家因爲有啲趕時間 所以得到牙醫許可就如果啲牙fit哂箍我就換了 最後階段仲有10幾個箍就完了 所以想係度紀錄一下 多謝你地睇到呢度, 以下箍前箍後的相

2019/05/04。 Update一下箍完一年後的相
覺得牙齒都keep到冇咩移位 不過因為我用鐵線係牙內側做retainer 我又唔聽話成日食好硬的野 搞到下面retainer甩左 但可能因為已經咬合正常的關係 因為上排及住下排所以牙齒就冇移位啦 但我都係要盡快返去整返先得啦 唔係就前功盡棄啦

正面

正面

側面

側面

+ Favorite

註冊日期: 2018-1-8

hi can you send photo to me ?i can't see at here

before3

before3

before2

before2

before1

before1

before4

before4

after1

after1

after2

after2

我uplaod多次應該睇到架啦

註冊日期: 2018-2-18

can you please pm me for referral?? thanks!!

christyyyty 發表於 2018-2-18 16:31
can you please pm me for referral?? thanks!!

PM左你啦

註冊日期: 2018-3-19

can you please pm me for referral?? Thx

註冊日期: 2018-3-20

can you please pm me for referral?? Thanks!!!!!!

註冊日期: 2016-8-24

你好呀 我都有倒及問題
可唔可以介紹你個位牙醫比我?
Thanks

Hilary_mimi 發表於 2018-3-19 00:05
can you please pm me for referral?? Thx

Pm左你啦

Charliz923 發表於 2018-3-20 18:06
can you please pm me for referral?? Thanks!!!!!!

Pm左你啦

ShibaMan 發表於 2018-4-14 18:31
你好呀 我都有倒及問題
可唔可以介紹你個位牙醫比我?
Thanks

Pm左你啦

註冊日期: 2014-9-26

求PM

註冊日期: 2018-4-24

我都有同樣問題呀!!
麻煩你介紹個位牙醫比我呀!

BlackMango 發表於 2018-4-24 22:04
我都有同樣問題呀!!
麻煩你介紹個位牙醫比我呀!

Pm左啦

註冊日期: 2018-4-28

PM me the info of the doc, thanks!

註冊日期: 2009之前

我都係一樣情況!Pm pls!

註冊日期: 2016-3-5

can you please pm me for referral?? Thanks!

yeah802 發表於 2018-4-28 21:33
PM me the info of the doc, thanks!

PM左啦