{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

唔小心講左句你唔得, 佢嬲左我

註冊日期: 2015-11-30

同佢拍左幾年拖,大家生活雖然有D磨擦,但都講到去結婚了,不過每次講到結婚之後生唔生BB呢個話題,總會吵大架,因為我都幾保守,覺得傳宗接代係人類既天職,所以係香港生活幾艱難都好,我都想生,但佢就一直唔嗲唔吊,有時話OK,有時就話遲D先諗,好飄忽,今日又講到呢個話題,講講下佢突然話諗左好耐,不如結婚之後到時先睇生唔生啦

我話果陣我3,40歲咁老仲點生,佢就話醫療咁進步到時都會生到,仲話到時如果真係想生既,生到你唔想要為止,好老實講我20歲已經PLAN好自己想30歲之前結婚+生仔,聽到同佢價值觀完全唔岩既我勁嬲,即刻冷笑一聲話: "好,但果陣如果我得你唔得咁點?我搵第2個同我生?"本來諗住發下脾氣,點知佢聽到勁大反應,拍枱走人,到而家仲唔覆我whatsapp...

+ Favorite

註冊日期: 2017-8-23

吾得 男人大忌...
不過價值觀咁吾同 你諗下讓吾讓步 定點啦

註冊日期: 2017-4-1

你都真係弱弱地,咁都講得出,你試吓俾人話你豬扒機場冇仔生嬲唔嬲

註冊日期: 2018-1-5

同意呀
甘岩男仔一定嬲啦

而且佢唔想生你想生不如搵過第2個啦
否則生左出黎佢都唔會幫手湊

註冊日期: 2016-11-27

妳男友又唔係串妳生唔到,點解妳要講返啲咁難聽嘅說話比佢聽咁大個人講野都唔識分寸,好彩冇真係同妳生,唔係又多個怪獸家長。

註冊日期: 2017-6-15

男人大忌
好自為之

註冊日期: 2018-1-5

你得哥20歲炸wo?有計劃係好事,但我想話你唔會22、23就生啦掛?幾年後嘅事冇人知架wo。仲有思維唔好咁傳統啦,生唔生唔係正係睇你自己一個,都要睇另一半,亦都要睇埋自己同另一半有冇一啲先天性唔好嘅遺傳,仲有好多野要你考慮。做人唔可以諗野咁簡單咁硬頸。仲有,你咁樣話人,會唔會7左啲?男人都要面,如果人地話你,睇見你嘅豬西樣都唔想生b,咁你有乜野感受

註冊日期: 2017-3-3

"好,但"果陣""如果"我得你唔得咁點?我搵第2個同我生?"
其實個人同男朋友相處都係比較咀賤, 樓主只係講到時同如果, 又唔係話: 你唔得就唔得啦!
真係2樣野黎...
再者, 我覺得令到佢男朋友嬲到甘, 呢句說話只係一個導火線, 個主因根本係個男人其實唔想生, 但樓主一直豈到煩, 男人不嬲都係怕煩既生物黎架啦。

註冊日期: 2016-7-12

唔好用年齡去限住自己應該做咩囉!

註冊日期: 2017-8-9

你應該講, 你得, 但精子唔得呢...  不如你哋去驗身先再講結婚問題啦.  如果結咗婚先知另一半唔可以生仔, 唔通到時離婚咩.  醫學係好昌明, 但無精子或卵子, 都唔可以成孕.  記住係要CHECK 生 BB能力, 而唔係普通 BODY CHECK .  

註冊日期: 2009之前

「傳宗接代係人類既天職」呢D真係聽到已經想笑
咩年代呀, 地球都人口爆炸啦, 講人類天職既話咪生先啱囉

註冊日期: 2017-7-18

你話佢唔得都事少...最重要係後而個句...搵第2個同你生? 係男人聽到都嬲啦...
就算比你地結左婚 生左小朋友又點...一陣你男朋友會諗個仔係咪佢既...係咪同第個生既...

註冊日期: 2017-2-11

樓主 我個人覺得想生bb係無錯
有計劃係好事
但請問你20歲計劃30歲前結婚
生b時
識左呢個男朋友未!?
有無問過佢意願 想定唔想!?
有無商量過!?
有無諗過 點樣養bb 湊bb 住係邊!?
屋企人個邊 又點睇!?幫唔幫手湊!?
如果呢幾個問題 出現一個答案係  “無”
咁 你其實唔應該為呢件事 去發你男友晦氣
結婚係2個人既事 生.小朋友都係
你plan左 係你既事 唔關佢事
點解佢要做奴才 服從順從你既計劃!?
你其實好自私 佢唔係唔想生
佢願意去妥協 退一步 話結左婚先諗生唔生
你點解唔妥協 再去商量!?
男人最憎被人 牽著鼻子走 無話事權
婚姻既大忌  一方過於專制
結左婚先知2個人 係咪真係相處到
真係work 先生小朋友都唔遲 只要2人 係健康既
但 一結婚就生左小朋友 如果大家磨合唔到 離婚點算!?小朋友就變左係你地2個愛情既犧牲品!?
好多人 係生左小朋友 就多左吵架 各方面既事 好易會離婚
睇定啲先生 準備多啲 先會感受到新生命帶黎既喜悅
而唔係負擔

註冊日期: 2009之前

我同你一樣,20歲已經恨生仔都發燒,但到結左婚35歲後環境差左好多已經無生兒育女既念頭,而家我同老公想法一致有共識唔生,生活不知幾好。樓主過住二人世界先念啦。

註冊日期: 2017-1-17

催命 分手吧

註冊日期: 2017-7-29

其實樓主應該係未受過教育嘅「

註冊日期: 2017-4-20

結婚唔係包生仔, 如果真係結左婚之後先發現你生唔到,
佢又想生既話係咪可以出去搵第2個女人生?

註冊日期: 2016-10-5

唔識分寸

註冊日期: 2017-9-7

男人角度,樓主應該玩完。主因唔係 "你唔得",係講左 "搵第個同你生" ~~

男人大部份都睇重女人一心一意,所以你講搵第個生即係要同第二個發生關係 (最直觀諗法),唔會接受得到,會覺得好核突

註冊日期: 2016-8-17

只可以講你好蠢