{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

老婆幫不到手,男人真是會很辛苦~

註冊日期: 2018-2-3

純呻

三十而立,平時工作好忙,月入70K+,個仔2嵗,老婆housewife。有了BB後,老婆話唔想工作就一直在家,原想她在家相夫教子把家打理好都幾好,於是同意了,但時間一長,發現她連家裏的事都搞不定,好多事情都要讓我來處理,頓時覺得好累...有時忍不住對她發脾氣,她又哭哭啼啼,好委屈的樣子,最後還得讓我來哄她,老婆幫不上手,原來男人真的會很辛苦,忙完外面忙屋企,一刻唔得閑...
+ Favorite

註冊日期: 2017-8-9

一個月7k,足夠你請姐姐啦,唔洗煩,老婆湊b其實已經夠曬辛苦,carry唔到家務其實好正常,做老公都要體諒

註冊日期: 2015-4-9

每個人能力唔同
你比較唔好彩,揀著個低能(這裡指能力低)的

而且呢一點你除左包容之外,別無選擇

sayyes 發表於 2018-2-3 01:17
一個月7k,足夠你請姐姐啦,唔洗煩,老婆湊b其實已經夠曬辛苦,carry唔到家務其實好正常,做老公都要體諒 ...

有請姐姐,但都有其他事情,譬如bb同理財等好多方面,咩都要等我來處理,心累。

sayyes 發表於 2018-2-3 01:17
一個月7k,足夠你請姐姐啦,唔洗煩,老婆湊b其實已經夠曬辛苦,carry唔到家務其實好正常,做老公都要體諒 ...

再辛苦都唔會有我辛苦啦,我一大清早出家門,午夜返到屋企,我還要處理其他家裏的事情,究竟是誰比較辛苦?

非法改裝嬰兒車 發表於 2018-2-3 01:23
每個人能力唔同
你比較唔好彩,揀著個低能(這裡指能力低)的

你懂我~哎 好慘~

註冊日期: 2017-12-7

咁你老婆識做d咩? 或者佢一日12 小時 有咩做?

cbagdvvhd 發表於 2018-2-3 01:42
咁你老婆識做d咩? 或者佢一日12 小時 有咩做?

她說要幫BB喂食,換尿片,bb比較癡身需要她經常抱,然後她就會累就要睡覺,然後就說已經一天過去了,有時肯定又會上網買野聼音樂...總之是幫不到手,除了工作我還得負責所有理財投資方面的事,總之就是覺得老婆幫不上手,衹能凑仔。

註冊日期: 2014-10-15

其實你拍拖個時都應該知佢唔識理財投資掛?佢起碼都有叫做有照顧bb呀!佢唔識咪教佢囉

註冊日期: 2015-6-6

都唔係個個女性都識呢啲投資野....
唔返工係好易令人脫節退步的

註冊日期: 2017-4-10

已 inbox 你

註冊日期: 2016-11-21

其實你老婆湊仔已經好辛苦,有d男人就係成日以為湊仔唔駛做其他嘢好舒服,不如你試下放一個星期假,呢個星期咩都唔做,只湊仔,係24小時,湊仔係唔會有假放,已經有姐姐幫手做家務,我都唔明除咗工作仲有咩要忙?只不過又係想出去搵第2個嘅借口!

註冊日期: 2015-4-9

手就得兩隻做得幾多?
或者你可以⋯⋯都係算了,你做唔出的

註冊日期: 2016-3-2

你講到你老婆唔返工就好似對個屋企咩貢獻都無,
你講到好似你養佢就大哂甘

先唔講咩投資住, 只講家頭細務,
如果你講到有埋工人都仲係搞唔掂屋企既家頭細務
你老婆出返黎做野其實係咪更加搞唔掂?
如果你屋企既家頭細務真係難搞到甘, 而你經濟能力又養得起你老婆,
佢唔做野專心0係屋企湊仔打理頭家都唔可以叫做有心唔幫輕你

同埋你到底知唔知湊BB真係有幾辛苦幾忙? 上面SIS講得岩啊, 你試下拎一個星期大假留0係屋企全職搵個BB丫, 你就會知你有幾辛苦同唔得閒, 完全係一步、一眼視線都唔敢離開個BB, 就算單單去哄一個BB訓著覺你知唔知已經係一件苦差, 仲未講餵佢食野, 掃風, 換片....etc. 與其你講到你老婆甘百無聊賴, 你咪試下做佢角色一星期咪知係咪得你果d先叫"辛苦"囉

唔係話你搵錢唔辛苦, 但公平d去睇返你老婆啦, 一個主外一個主內, 大家角色同責任都唔同, 點解要去甘樣計, 兩公婆係咪咩都要計邊個做多做少? 你講你返黎仲要理投資既野, 或者你老婆唔係唔想理, 係佢真係唔識呢? 佢夾硬理最後蝕哂d錢的話你問心你到時又會唔會怪怇? 佢唔識你又有無教佢?

如果你話除投資外返黎仲要理家頭細務, 甘唔係你老婆廢, 係你工人廢囉, 你老婆專心湊好個b, 但都仲有甘多家頭細務要你夜媽媽返黎理, 甘不如你請過個, 唔好唔怪個外人反而去怪你老婆

註冊日期: 2017-10-6

湊b真係好好好攰ga,睇少眼都唔得,有姐姐就話好少少,冇姐姐係根本一個人都湊唔掂,點都要等個b大個先可以抽返少少身出黎搞其他野...

註冊日期: 2016-9-18

不如你試下係屋企湊仔啦,全職媽媽好辛苦架,以為自己搵到錢真係大晒咩⋯ 一d都吾體諒對方,仲要出post 數老婆,做你老婆真慘

註冊日期: 2016-11-21

crazyworld 發表於 2018-2-3 10:15

你講到你老婆唔返工就好似對個屋企咩貢獻都無,
你講到好似你養佢就大哂甘

先唔講咩投資住, 只講家頭細務,
如果你講到有埋工人都仲係搞唔掂屋企既家頭細務
你老婆出返黎做野其實係咪更加搞唔掂?
如果你屋企既家頭細務真係難搞到甘, 而你經濟能力又養得起你老婆,
佢唔做野專心0係屋企湊仔打理頭家都唔可以叫做有心唔幫輕你

同埋你到底知唔知湊BB真係有幾辛苦幾忙? 上面SIS講得岩啊, 你試下拎一個星期大假留0係屋企全職搵個BB丫, 你就會知你有幾辛苦同唔得閒, 完全係一步、一眼視線都唔敢離開個BB, 就算單單去哄一個BB訓著覺你知唔知已經係一件苦差, 仲未講餵佢食野, 掃風, 換片....etc. 與其你講到你老婆甘百無聊賴, 你咪試下做佢角色一星期咪知係咪得你果d先叫"辛苦"囉

唔係話你搵錢唔辛苦, 但公平d去睇返你老婆啦, 一個主外一個主內, 大家角色同責任都唔同, 點解要去甘樣計, 兩公婆係咪咩都要計邊個做多做少? 你講你返黎仲要理投資既野, 或者你老婆唔係唔想理, 係佢真係唔識呢? 佢夾硬理最後蝕哂d錢的話你問心你到時又會唔會怪怇? 佢唔識你又有無教佢?

如果你話除投資外返黎仲要理家頭細務, 甘唔係你老婆廢, 係你工人廢囉, 你老婆專心湊好個b, 但都仲有甘多家頭細務要你夜媽媽返黎理, 甘不如你請過個, 唔好唔怪個外人反而去怪你老婆

男人跟本唔會知湊仔有幾辛苦,我成日覺得只係d男人想搵第2個嘅藉口,又個老婆唔明佢有幾辛苦呀,咩都唔幫呀,跟住就話咁啱遇到個會聽我訴苦呀,咁囉!個老婆生仔有幾辛苦男人會知嗎,湊仔有幾辛苦會知嗎!

註冊日期: 2015-8-22

其實你拍拖時已經知個女人係懶架喇

註冊日期: 2016-7-12

湊BB一定辛苦過返工。
樓主咁多怨言,咁你係咪想棄糟糠呀?

註冊日期: 2017-11-20

我有唔少朋友兩公婆都返工
個仔係返工前放低褓姆照顧
放工先再接返
你可以考慮試下
如果問下其他有仔女既人
可能搵到更多解決問題
不過你要分清楚
你要請教既應該係你身邊既人
而唔係呢個論壇既人