{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

22歲結婚算唔算早?

註冊日期: 2018-2-21

我今年21歲 同男朋友拍拖3年半 同居年半 我地都有共同目標想組織一個屬於自己嘅家庭 所以想2019年中結婚
雙方屋企人都同意 除了我媽媽 我同媽媽關係唔好 原因係我18歲那年 第一次表達自己 例如唔想行佢想我行既路 想有番自己既生活圈子等等 導致我同佢關係瞬間破裂
而且有次親戚問幾時結婚 我媽媽話起碼28歲
其實我跟男朋友都認定是結婚對象 有穩定收入兩個加埋有3萬一個月 已經有十萬儲蓄 關係好好 好少會嘈架 已經係老夫老妻既感覺 我唔想再拖時間 再拖只會將之後既事 變得緊拙 想快d結婚 歎下二人世界 過2至3年先生bb  
請問大家覺得我同男朋友既關係 咁樣既婚後計劃 22歲結婚算唔算早?
+ Favorite

註冊日期: 2017-8-23

吾早。應該要睇拍左拖幾耐。3年半吾少,而且大家又已經認定,可以結婚。
你想為行自己想行既路,為自己人生負責係岩。吾需要聽從呀媽話,28太遲啦

我今日先send whatsapp 問我媽 我兩年內結婚 佢意向如何 已讀不回 佢始終都係我媽 無理由唔理佢直接結婚嫁 我都唔知點算好 媽媽係要面子既人 我應該點面對面表達好

註冊日期: 2017-6-23

最緊要係你地自己可以負擔得起個家庭  22歲其實還可以  我有朋友22歲已經生埋BB

註冊日期: 2016-10-29

唔係睇實際年齡,應該睇思想年齡。如果30歲思想都仲1x歲,都唔代表岩結婚。
你要問下自己有無個份責任心同承擔能力。住邊先,租緊樓同居?十萬積蓄其實好少,你如果仲痴住男友家住就開支少d啫,生多個就唔係咁計,住既地方都要大d空間。平時生活習慣、開支如何?我係建議儲多d錢先結,雖然你可以話唔擺酒唔乜唔乜,但我覺得你地經濟基礎好一般。
結左先儲都得既,最緊要問自己兩個人定性未玩夠未,因為再做多幾年野可能會發現世界唔係咁細,價值觀係會有改變,你地要有把握會同步一齊成長先。

nanafiona 發表於 2018-2-21 19:49
唔係睇實際年齡,應該睇思想年齡。如果30歲思想都仲1x歲,都唔代表岩結婚。
你要問下自己有無個份責任心同 ...

雖然我地得廿幾歲 但對於結婚 生b 方面 都傾左好多次 大家都有共識 同埋我地都係破碎家庭長大 想組織番個幸福家庭 唔係話想結婚就結

莉莉_ 發表於 2018-2-21 19:24
吾早。應該要睇拍左拖幾耐。3年半吾少,而且大家又已經認定,可以結婚。
你想為行自己想行既路,為自己人生 ...

我今日先send whatsapp 問我媽 我兩年內結婚 佢意向如何 已讀不回 佢始終都係我媽 無理由唔理佢直接結婚嫁 我都唔知點算好 媽媽係要面子既人 我應該點面對面表達好

註冊日期: 2015-5-29

其實我唔覺得22歲好早。。問題係2個搞唔搞得掂你地既生活。。搬出黎最平都同左你地加埋1/3人工。。就算唔擺酒10萬如果影婚紗相。honey moon。已經冇左2/3、、租屋按金。上期。租金。加買傢俬你地都唔夠錢喎。。

註冊日期: 2017-3-28

結婚係咪為咗生小朋友?咁就唔好太急啦,小朋友洗費好大,供書教學,一日三餐

註冊日期: 2017-3-28

認定係終生伴侶,遲多幾年又何妨.如果係想要小朋友,我勸你慎重考慮,不單單係奶粉錢,由出世至一兩歲24小時oncall(肚餓,換片,訓醒喊,會令人好煩躁,特別是晚上哭完聽朝要返工...)三至十歲要人湊返學放學,基本生咗細路仔,未來10年都要搵人湊,自己湊會少咗家庭收入,請人湊會信唔過

註冊日期: 2016-1-22

nanafiona 發表於 2018-2-21 07:50
最緊要係你地自己可以負擔得起個家庭  22歲其實還可以  我有朋友22歲已經生埋BB

完全同意!
Sis ,睇樓主reply 好似唔係好明你講咩

mi叮 發表於 2018-2-21 22:17
其實我唔覺得22歲好早。。問題係2個搞唔搞得掂你地既生活。。搬出黎最平都同左你地加埋1/3人工。。就算唔擺 ...

結婚洗費唔只係個10萬  我地計過數將來大概草到30萬擺酒 禮金過大禮等等等 婚紗相上年已經影左 可以唔洗
我地係同佢媽媽一齊住 而且到時有小朋友 都有房比到佢 照顧方面都諗好點分配 同埋我地結婚後會草多2至3年錢先計劃生b

註冊日期: 2015-5-28

我22歲,拍拖時間比你長,屋企都係要我2年後

註冊日期: 2016-7-12

hwingb 發表於 2018-2-21 23:16
結婚洗費唔只係個10萬  我地計過數將來大概草到30萬擺酒 禮金過大禮等等等 婚紗相上年已經影左 可以唔洗  ...

如果你哋錢銀方面計得掂數,住嘅地方又有, 同住相處冇問題, 對婚禮駛幾多錢同用乜嘢形式有共識,每人出幾多,日後生活洗費安排都計畫好,夠成熟處理安排婚禮期間及婚後可能發生的各樣問題,咁咪結得婚囉,同年齡冇直接關係。

註冊日期: 2017-6-30

hwingb 發表於 2018-2-21 11:17
nanafiona 發表於 2018-2-21 07:50
完全同意!
Sis ,睇樓主reply 好似唔係好明你講咩

有b最好自己湊,靠人地啊媽,你要完全認同人地點湊,多意見自己湊返,否則你會痴線!人地啊媽唔做嘢你要養埋她,唔單止養b敢簡單! 無錯,早生早退休,隔離個件肯挨肯一起承擔就ok!

CLL2010 發表於 2018-2-21 23:27
我22歲,拍拖時間比你長,屋企都係要我2年後

我今日問媽咪覺得我兩年內結婚好唔好?  但佢唔覆我 佢應該要時間消化 星期六番屋企食飯果陣睇下佢會唔會提起 只可以見步行步

註冊日期: 2016-3-8

我今年20結咗婚生咗bb,當初屋企人都好反對,以前唔明依家開始明。。。

無論你地幾多準備幾成熟幾夾,你地始終年輕,仲有好長路走,以後會有太多變化,價值觀等等都會隨經歷改變,特別係個男人,搵到錢就多誘惑,你自己定力幾好幾穩定,都好容易受環境影響,到時感情就好易有問題,仲未計你地生完bb既困難,所以最好就遲少少啦

註冊日期: 2017-12-19

其實你自己心入面都有答案啦
幾多歲結婚無標準答案
要受誘惑既幾多歲都可以變
要變心既30,40,50歲都係會變

如果你地已經諗好計劃好
又有決心以後真係風雨同路唔會後悔既
點解唔忠於自己既選擇

你既人生唔係你媽媽既人生
佢可以唔認同但佢無權左右你既幸福
你夾硬為孝順聽佢意見你真係開心咩?
如果第時有咩事令你後悔,咪棧你怨你媽媽一世

只係希望你睇清楚結婚唔係一件簡單既事
如果你同你既伴侶都係覺得承擔到
我希望你唔好浪費左你地既決心
夾既人唔係咁易遇到
祝福你

註冊日期: 2016-1-4

其實無話早唔早!最緊要有計劃,唔好得個講字,要慢慢去實行,我覺得你想阿媽去認同你,可以坐低同佢好好傾下,話比佢知你地有咩計劃,會點樣去實行,比佢知你地唔係下巴輕輕,一時興起先話結婚。

註冊日期: 2016-3-23

自己的路自己行,大個女自己的幸福自己爭取。我同你年紀差唔多頂多大你一年到,同我男朋友都拍左4年,同居左都3年幾,每次過年都有親戚問我幾時結婚因為我地已經同居,17年尾已經買左樓,次次當問啊媽我幾時嫁得呀,啊媽都話你仲太小,唔知佢係唔捨得定點,佢好中意我點表姐生嘅bb,佢覺得結婚就是要生小朋友如果唔係就唔好結婚,其實我時候覺得啊媽好煩,因為我由小個到大個女同媽媽關係唔多好,唔多系一起住而且單親,小時家境唔多好,大個想要自己家庭,想過得好點,但是佢嘅要求真係好高對我好嚴厲,我由小個都好驚佢。