{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

原來拍拖係好易 但係一講到結婚就會出曬事

註冊日期: 2015-4-22

我同男朋友已經拍咗拖兩年 已經去到談婚論嫁既地步 兩家人見過面 一齊去過旅行 大概一年幾前我搬埋去同佢一齊住 (佢同佢細佬住埋一齊) 層樓係佢父母係我男朋友廿八歲果時幫佢比首期買既 (我男朋友宜家三十一歲)買咗層樓之後 佢一直要返兩份工 一個星期返足七日 黎去sustain屋企既開支 (mortgage payment, strata, hydro, internet) 我前排同佢父母傾結婚嘅事既時候 就要求結婚之後有返啲空間 其實姐係叫佢個其實已經三十歲既細佬 係我地結婚之後搬走。但係佢父母既回覆就係叫我張就下,等細佬結婚先再算,等佢事業起步先再算。(但係佢父母已經張一層冇mortgage既樓轉咗比佢細佬,比佢收緊租)佢細佬係賣保險既 每日都見佢好似唔洗見客返工咁 係屋企hea 屋企既開支一啲都冇出過錢。我見到真係好激氣!!我同過我男朋友講過 我可以咩都同佢分一半!佢又話我地未結婚 冇可能要我出一半錢。我見住佢 好心疼佢。我好想去包容佢細佬,但係我次次OT完 返到屋企 見到佢細佬係度hea 我真係好嬲好嬲!!!但係如果我搬走 我男朋友就會冇人照顧 日日食公仔麵 食M記 ????

P.S 我地唔係住係香港。
+ Favorite

註冊日期: 2017-3-5

其實佢細佬要係果到住你無權叫佢搬走架喎,層樓佢地父母俾首期,供雖然係你男朋友但你地都未結婚就要趕個細佬走,人地父母都講到出口等個細佬點點啦,呢d事我覺得係要你男朋友開口講唔係你開口講囉,你只可以叫你男朋友開口同佢父母細佬傾,如果你男朋友唔肯咁就無辦法啦!我覺得呢d係佢屋企既事加上呢件事好容易會搞差大家之間既關系你幾唔滿意都好,你男朋友都無出聲即係佢覺得問題唔大,你只可以嘈你男朋友,佢唔撐你咁都唔可以同人父母講呢d事,你未嫁入人屋企講呢d人地父母會對你有意見!有咩事都推你男朋友去講去理咁你就無咁易令人對你反感!你有你道理但呢個世界唔係你有理就要人成家就你!你咁唔滿意又咁想2人世界你地可以搬出去住架!人地細佬點生活佢屋企人都未出聲你出聲唔係咁好!我都有遇過同樣既事,我都類似既經歷所以我同老公搬左出去住!一齊住點都會唔開心,因為你睇佢細佬唔順眼!

註冊日期: 2017-7-29

兄弟如手足,點解「樓主」結婚要「老公細路」搬走?

層樓又唔係「樓主」比$買,妳自己都識講:係「男友父母」比錢。

「樓主」妳都幾仆街,自己結婚要人搬走,兄弟情,錢銀要斤斤計較?

未層見過如此仆街嘅女人!唔係香港住⋯即係大陸人啦!有錢就兄弟、冇錢就契弟。

我層樓免費比家姐一家住、個姪女係我比$供書教學、我搵錢唔多,一半比晒佢,從來冇諗過有回報!

想話比你知,何為親情,用「錢」去計住嘅妳⋯妳係禽獸!

大把「明星」余文樂、佘詩曼、許志安等等,供層樓比$一家人住、供細路、妹去外國讀書!

屋企人都計、又趕走⋯⋯妳條仆街臭西快D死《大把大陸小三等緊妳》。

註冊日期: 2017-7-29

仲有妳個標題寫錯佐,一講到結婚就出事⋯⋯

應該寫「一講到錢銀樓主就現唒型」

樓主,妳個價值觀係$,有錢就認人。冇錢就認「臭西」。

如果「男友個細路」大把$,睇下妳會唔會話人「不是生產」,狗眼看人低。

因著,收尾個幾年,妳一定有報應。

註冊日期: 2015-8-22

層樓係人地父母俾首期男友供,你有咩資格叫人地细佬走?人地做乜父母俾層樓细佬,你亦無資格出聲。搬走嘅應該係你,娶到你就慘。

註冊日期: 2017-8-16

層樓又唔係寫你名,何況婚又未結,就算結左,你都係外姓人,人地老豆老母財產點分配,關你個外姓人乜事?仲有佢地識左30年,你只係兩年貨仔,你憑乜叫人走,婚後要私人空間唔係大晒,有本事你自己買層樓或租屋住,咁你就可以自行分配啦!
p.s.做人唔好咁霸道啦!

註冊日期: 2016-8-25

我就覺得既然男友父母都買了樓比2兄弟,而哥哥又成家立室,咁好應該各有各一個家。咁其實樓主可以快D生小朋友,又或者話想生小朋友,咁個細佬都好快會搬的!

在呢間屋佢細佬冇名,所以佢是大條道理唔比council 同strata 的,至於水電你男友不嬲冇同细佬計所以冇得收都冇法。唯有就糸你嫁咗出返份,咁你就可以大大聲聲叫佢細佬出返份!
如果你又唔出錢,咁就冇乜power 去講數,就算嫁咗都系咁話!

生仔就是最好的方法,如果唔系佢系不会搬的!

你一嫁咗入去又生埋你就系女主人。到时候就大條道理了!依家未嫁未生,你就唔使咁緊張住!

註冊日期: 2014-9-28

其實你無資格趕人哋個細老走!
但係人哋就有資格趕你走囉!
未結婚就已經諗住想趕走人,你會唔會覺得自己好有問題啊?
好似自己大晒咁,要人地成家人去成就你!
人哋不如搵一個女仔去成就佢哋一家人!

同埋你講話,佢媽媽比左一間屋係比你男朋友細佬收租嘅!其實可以叫佢細佬搬過去住,或者你地兩個搬過去住!呢度由佢細佬負責供!或者兩個人一齊供 ,但名就要落埋細老個名!

你講得出話結婚後想要私人空間,趕個細佬走,你未來奶奶呀對你已經扣晒分啦!你都未必做到人哋新抱仔添!

你話想要多啲私人空間嘅話,又想個細佬唔係住喺度嘅話,咁你咪生幾個小朋友囉!氹得你未來奶奶開心嘅話,你奶奶咪會識做囉!

又想要食糖,但又唔想比錢買糖.!

生左到時你更加冇私人空間添!

註冊日期: 2014-10-22

你都話已經同居,同居時候佢細佬都已經喺度,點解同居嘅時候冇問題,反而簽張紙結婚你就大條道理要細佬走???
層樓係佢阿爸阿媽畀首期,你男朋友一開始已經畀細佬住,你憑咩資格趕人哋走 ?
你唔係想要私人空間,你係想霸住層樓。

其實我想講我自己都有層樓 所以唔關錢事

Tarotaro 發表於 2018-6-2 06:53

層樓又唔係「樓主」比$買,妳自己都識講:係「男友父母」比錢。

「樓主」妳都幾仆街,自己結婚要人搬走,兄弟情,錢銀要斤斤計較?

未層見過如此仆街嘅女人!唔係香港住⋯即係大陸人啦!有錢就兄弟、冇錢就契弟。

我層樓免費比家姐一家住、個姪女係我比$供書教學、我搵錢唔多,一半比晒佢,從來冇諗過有回報!

大把「明星」余文樂、佘詩曼、許志安等等,供層樓比$一家人住、供細路、妹去外國讀書!

屋企人都計、又趕走⋯⋯妳條仆街臭西快D死《大把大陸小三等緊妳》。

其實呢 呢個世界除咗香港 其他地方住 唔一定係大陸 = =‘ 當經濟負擔到既時候 take care埋屋企人 係一啲問題都冇 但係兩兄弟 一個要返足七日工 一個就成日係屋企hea 作為”返足七日工”果個既女朋友 見佢日日返到屋企得返半條命咁 真係好心疼佢

你自己有樓都是令計,咁分分钟佢父母叫你婚后去你層樓度住的!

fankfan 發表於 2018-6-2 06:40
其實佢細佬要係果到住你無權叫佢搬走架喎,層樓佢地父母俾首期,供雖然係你男朋友但你地都未結婚就要趕個細佬走,人地父母都講到出口等個細佬點點啦,呢d事我覺得係要你男朋友開口講唔係你開口講囉,你只可以叫你男朋友開口同佢父母細佬傾,如果你男朋友唔肯咁就無辦法啦!我覺得呢d係佢屋企既事加上呢件事好容易會搞差大家之間既關系你幾唔滿意都好,你男朋友都無出聲即係佢覺得問題唔大,你只可以嘈你男朋友,佢唔撐你咁都唔可以同人父母講呢d事,你未嫁入人屋企講呢d人地父母會對你有意見!有咩事都推你男朋友去講去理咁你就無咁易令人對你反感!你有你道理但呢個世界唔係你有理就要人成家就你!你咁唔滿意又咁想2人世界你地可以搬出去住架!人地細佬點生活佢屋企人都未出聲你出聲唔係咁好!我都有遇過同樣既事,我都類似既經歷所以我同老公搬左出去住!一齊住點都會唔開心,因為你睇佢細佬唔順眼!

我媽咪都有叫我地結咗婚之後搬出去住 等佢細佬比mortgage meanwhile 其實我係咪宜家自己搬出去會好啲呢?

註冊日期: 2016-7-12

成件事都係取決於你男朋友想法,如果佢都唔覺得有問題,你根本就冇say,如果佢都覺得有問題但佢唔出聲要你出聲,根本佢已經唔啱。

ilovecars 發表於 2018-6-2 11:47
Tarotaro 發表於 2018-6-2 06:53

其實呢 呢個世界除咗香港 其他地方住 唔一定係大陸 = =‘ 當經濟負擔到既時候 take care埋屋企人 係一啲問題都冇 但係兩兄弟 一個要返足七日工 一個就成日係屋企hea 作為”返足七日工”果個既女朋友 見佢日日返到屋企得返半條命咁 真係好心疼佢

其實我覺得呢個都係辦法 但係到時mortgage又邊個交?點開口叫佢細佬自己搞掂喎????

YYYYU 發表於 2018-6-2 11:49
fankfan 發表於 2018-6-2 06:40
我媽咪都有叫我地結咗婚之後搬出去住 等佢細佬比mortgage meanwhile 其實我係咪宜家自己搬出去會好啲呢?

其實佢又唔係冇出聲既 佢都有同佢父母反映 佢地話會安排 但係等佢地安排既過程 好冇安全感 唔知好唔好訂酒席好。。。

電燈柱掛老鼠箱 發表於 2018-6-2 10:45
你一嫁咗入去又生埋你就系女主人。到时候就大條道理了!依家未嫁未生,你就唔使咁緊張住!

我之前有問過 如果佢細佬需要啲錢買樓 我可以幫下手。。。宜家諗落 其實都真係好冇禮貌。我唔係有心話要串佢屋企定點 我只係想 如果出錢 可以令大家開心啲同小啲conflict 我寧願咁做。