{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

深夜長文,我應該點做...

註冊日期: 2018-8-14

講一講背景,而家我懷孕接近四個月,我26,男友大我十年,我地分別同屋企人住。
早兩個月發現中左招,之後男友就求左婚,
我以為係童話故事既開始,點知係煩惱既源頭
本身,我同男友都吾想搞婚禮,簡單簽個紙,我私下同我屋企人商量,佢地都贊成吾搞,生完先搞/擺百日宴,而初初男友屋企人都無咩特別意見,
而禮金方面我屋企人就開廿萬(吾擺酒),因為係意外,我男友無乜準備,於是我同屋企人傾完,佢地同意我男友開既六萬八。
本身,以為最大問題都解決晒,點知男友屋企人無啦啦又話要擺酒,仲要揀好晒日子,而我大部分親戚都係大陸,距離佢地揀好既日子淨返一個月都無,根本就請吾到我啲親戚,個時男友家姐就話分兩次擺,男家擺一次女家擺一次,我屋企人好抗拒擺兩次酒,覺得好吾老黎,於是就約兩家人出黎食飯傾。
食飯當日,男友家姐就話已經book左場淨係擺男家,仲搬佢地過左身既呀媽出黎講話過左身既呀媽話佢地幾姊弟結婚都係男女家分開擺(我從來都無聽佢地講過),我已經覺得好不被尊重,咁樣根本就吾係商量,根本完全無考慮過我屋企既諗法,
我屋企人逼於無奈接受左淨係擺男家,但佢地就要求加禮金加到十三萬八同埋我同男友要搬出黎住,因為女家一圍酒都無擺,因為男友經濟問題,我同屋企人商量,最後決定禮金都係十三萬八,但百日宴女家既酒席同埋幫親戚訂酒店房既錢就女家出返,因為到百日宴先會邀請啲親戚黎,仲可以比我男友分開兩次比,過大禮比左六萬八先,然後百日宴前再比埋個七萬。
而呢啲野就由我哥同男友家姐傾,由我地提出禮金要求後,佢家姐就話同屋企人商量左先,結果就係不斷拖,拖到男家擺酒都擺完都係無回覆,呢兩日我忍吾住發我男友脾氣,我男友問佢家姐幾時覆我呀哥佢家姐又話禮金個啲等佢大家姐同我哥傾,係我角度就覺得佢地將個波拋黎拋去,結婚所有錢都係我男友出,佢屋企人一蚊都無幫過,然後又要煽風點火叫我男友吾好應成我地既禮金要求,話擔心佢又要搬出黎住,到時無個七萬比我屋企人點算?就連我男友都話我同佢一齊係為啲咩?我真係好傷心,無諗過佢會講呢啲說話,我只係覺得佢地屋企人好自私,佢地長子長孫要擺酒就擺佢地自己,我夠係屋企唯一一粒孫女嫁人都無人知,我屋企人養到我咁大,為左我,佢地不斷將結婚既要求降低去配合我男友,反而我男友屋企人就令我覺得佢地係踩住我地咁,我覺得我係比佢地利用黎擺酒,其他女家既要求佢地踩得就踩。
因為結婚,我諗左好多次,我當初決定留住個肚係咪錯,如果當初我吾要就吾會有咁多問題,我好傷心我男友無企係我角度諗,點解我地既要求就係貪錢,佢地既要求就吾自私?我吾知應該點做,我吾開心到想打開窗一了百了,但我又吾捨得個肚...
多謝你地去睇我篇長文,我呻左出黎都舒服啲...
+ Favorite

註冊日期: 2015-8-22

咁其實你又出咗幾多錢呢?如果係零,咁仲想點呢?

註冊日期: 2015-11-24

呢個moment都冇得諗返轉頭留個BB係咪錯。更加唔好諗做傻事咁傻!

你搬返去娘家住先,等你同你老公都冷靜下!同埋一定要平心靜氣同老公講清楚你嘅感受。希望佢會明白同體諒,等佢諗下有無辦法解決或改善啦!加油呀!

Warwick999 發表於 2018-8-14 02:36
咁其實你又出咗幾多錢呢?如果係零,咁仲想點呢?

姐係無出錢就吾可以有要求?
出錢就可以買起人地尊嚴?

無出錢又要男家十三萬八禮金,仲要搬出去住,除非你老公收入高,否則都有壓力,你又有無體諒佢呢?

Warwick999 發表於 2018-8-14 03:12
無出錢又要男家十三萬八禮金,仲要搬出去住,除非你老公收入高,否則都有壓力,你又有無體諒佢呢? ...

吾通男家擺酒都要女家出錢?
如果吾體諒,就吾會百日宴女家酒席酒店係女家比,就吾會有十三萬八分兩次比

唔出錢又貪錢

註冊日期: 2017-10-12

禁你米鬼嫁啦,你有左佢BB,佢驚你多過你驚佢啦,大肚婆大曬架嘛~

註冊日期: 2017-10-12

你話男家擺酒米由佢地擺lo,你5出席米得囉,有人拎支槍指住你咩?人講咩你又照做?新娘5係度米睇下佢地點擺酒~

註冊日期: 2016-8-25

你冇得要求咁多,第一佢地唸你系大6嚟,第二己经有咗了重想要求D乜?
第三你未婚夫都唔系D咩有錢人咁佢想比都冇能力比喇!

你要有要求,首先就唔好大肚先,而家已经米已成吹,咁重可以點?你老公留返D錢養B好過啦!養B好多支出架!

註冊日期: 2016-10-29

其實結婚既錢兩個人一齊負責就簡單好多,就算你覺得自己唔洗出,咁叫你老公俾晒,就簡單好多,叫佢俾個13萬8。男家如果父母尚在,或者會出,宜家得返d家姐,家姐肯出禮金錢機會好微,佢地角度拎去旅行好過啦。所以我意思,結婚用既錢係唔好旨意人地,應該係自己兩個人負責,咁就唔洗睇人面色,如果十幾萬都無本事拎出來,你地點負擔一個就有BB既家庭?

註冊日期: 2017-11-20

咁我又唔係好明, 你2個結婚點解D洗費唔係你同佢一齊出呢? 你意思係覺得佢屋企人應該要幫手比?
如果你覺得係佢屋企人要求擺, 已自己唔夠錢應付的話, 點解唔叫男友同屋企人講, 我地根本無咁多錢去比擺酒+禮金呢?
同埋點解禮金既野要係佢家姐同你哥傾, 呢D事唔係應該你地同你爸爸媽媽傾架咩?

註冊日期: 2017-10-10

忍唔住講句⋯8 婆,你同你一家係貪錢!
價錢觀錯晒,個婚禮係你兩個人的,你就更係要夾一半啦,大前提係你條仔本身冇儲蓄⋯你都冇呀? 咁學咩人結婚生仔? 冇錢,你個仔出世食咩呀?
人地點買起你尊嚴呀⋯都比左佢6 萬8 禮金啦⋯仲欠你老母7 萬⋯你大住個肚嫁⋯你欠佢,定佢欠你呀?
仲有,擺酒係你地娘家請唔切親戚,又關人事?

其實講來講去咪又係覺得人欠你果7 萬⋯有本事自已比你阿媽,你覺得自已比禮金唔合禮數咩? 咁你未婚懷孕,又有幾合禮數呀?

做人要識分莊閒,個女大住個肚嫁,開人廿萬禮金都唔知醜⋯廿萬⋯賣女呀? 明明傾好6 萬8,又要拗到13 萬8,叫肉金咩⋯禮金都有得叫⋯

26 歲⋯個腦似16 都未夠⋯
夾埋貪錢娘家來屈個老公錢⋯用下個腦啦,禮金6 萬8 都好好睇睇啦,酒席百日宴你女家又一個仙都唔出,你地白收6 萬8啦都,仲想屈多7 萬⋯
我想問果13萬8,係落你媽袋,還是你哥袋? 咁緊張d 錢ge?

想問下,你係真心覺得13 萬8 代表你尊嚴? 即係你的尊嚴可以用錢買到⋯⋯

仲有,個b 唔洗養ga? 你屈你老公錢,你明唔明係等於要個仔出世少左資源?
還是你覺得個老公幾百萬未開頭,屈多兩屈就自然生到錢出來? 你同呢個人結婚,你唔知佢財政狀況?

仲有,提你一句,26歲仲細咩? 以為童話故事的開始? 你唔知婚姻係現實生活來咩? 過多幾個月又多個b, 做個b 的工人就似⋯何來童話故事呀?

現實生活要養仔,就係錢錢錢同錢⋯你宜家仲夾埋娘家屈你老公錢⋯你知唔知醜字點寫呀?
你老公家姐至係真正關心你老公,同你一家的將來生活,佢地怕你一個仙都唔用在個家,你老公一個養三個,會好辛苦呀⋯
你又有冇在你老公角度諗過呀? 淨係識得13 萬8 ge尊嚴,冇禮金就冇尊嚴⋯
你做人老母啦⋯長大啦假公主⋯呢個係現實世界呀! 留返個錢比個仔將來生活啦⋯唔好再屈你老公錢啦!

你以為大咗肚就可屈你老公多D錢,其實你D大6女人就系利用個肚去呃錢。屈唔到咪落咗去羅!冇人叫你生!
我話你知大把女仔條件好過你,禮金都只是6萬。你又有咩新鮮羅白皮去要求13萬?賣女咩?你啊媽有冇供到你master degree graduate 先?有冇車同樓比你名先?
冇就收哆喇

你D大6人女一味以為有咗個肚就大哂老馮咁!以你老公咁既條件冇父扞,我唸你生未都要出嚟做野先得掂,如果唔系你老公分分鐘有小3都似。
唔信?你睇下- 小三也幸福啦!
認命啦!

註冊日期: 2018-6-22

我覺得你屋企人有問題多D....13萬8禮金, 你當自己痾金蛋咩, 講得好好聽話自己女家咩都無所謂, 咁你咪由得淨係男家擺酒, 你女家咪唔好擺囉, 人地男家一話擺, 你女家又唔輸蝕咁點都要拎返幾圍咁, 搞到兩家人出黎講數買賣咁, 你唔覺得好樣衰既咩?

就係最樣衰ge 係講數咁講⋯唔好話大住個肚嫁呢個問題丫⋯單係你媽你哥咁拗數,就擺明賣女⋯
你個腦仲要裝X 的,一味在娘家果邊諗,禮金係傳統意頭,以前d 女嫁左就唔比家用,所以禮金會多,但你宜家嫁左係咪一蚊都唔會比你媽? 還是要你老公養埋你娘家?

其實你愛唔愛你老公ga? 點解你好似拿住個肚威脅咁樣屈個老公錢都有?
你愛唔愛你肚裡面個b ga? 點解你情願個老公比晒d 錢你娘家,都唔留個錢比未出世的bb ?