{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

俾男友屋企家用的家務分配問題

註冊日期: 2016-11-15

我一星期住男友屋企3-4日,有俾$1500男友媽媽做家用,平日亦幫手做家務,例如洗衫摺衫洗碗掃地等等。但係男友仍然覺得我做得唔夠多,要我再做多d家頭細務,佢唔會幫手,只會叫我去做,例如佢煮麵食,用完廚具自己唔洗叫我去洗。即使我俾咗少少家用,佢覺得我仍然著數左,你哋覺得合理嗎?雖然家用我真係俾得唔多,但我願意做下家務彌補?我應該要做幾多家務先叫做盡責?
此外,我每個月入錢落佢戶口儲錢結婚,仲要額外自己再儲一筆錢夾裝修費,大約要10萬,男友講明我有得住,要我夾d錢,層樓唔會加我名,我自己就無所謂,不過裝修風格就無得話事,始終間屋唔係自己,無話事權,有少少唔開心????!
+ Favorite

註冊日期: 2017-3-20

第一, 為什麼未結婚就要長期住別人家,你自己無屋企嗎?
第二, 他自己咩家務都不做, 但覺得你應該做, 如果有日結左婚, 你覺得所有家務會點分配?
第三, 既然要共同儲錢結婚, 點解係入佢戶口而不是開個聯名戶口儲?

要跟一個人過人世, 凡事斤斤計較固然不好, 但那是在大家互相都願意付出的前提下才成立的說法。現在人家擺到明你可以住他家, 將來結左婚有屋你住, 你執到同要感恩。你確定在某些地方不好好為自己打算一下? 有時你以為自己抱著不計較的心去討好對方, 但有些人就是會看準你這性格愈踩愈前, 試到你底線為止。我覺得, 一個女人稍為有番d自尊心, 在對方第一次說出你住我屋企係你著數左這種話時, 已經會即日講聲那我不要再打擾你們好了然後執包袱走人了, 為什麼你可以當沒事? 人要自重, 別人才會尊重你

註冊日期: 2014-10-22

而家係你未結婚,冇名冇份黐埋個男人度,仲要喺佢屋企住。
喺你個角度,你覺得你有畀少少錢做家用,同埋有做家務,就可以。
但係個男人心目中 ,樣樣嘢都要同你計足, 照顧你並唔係佢嘅責任 ,禁你自己都明咩事啦。
唔能夠話個男人錯囉,鬼叫你自己要痴埋人哋度咩。你要入人哋度住,咁要聽人哋嘅規矩,好正常。佢就算開聲要你畀十萬,你都要畀㗎啦,鬼叫你要黐上去住咩。
所以女人最忌就係~無名無份同個男人一齊住。人哋冇責任亦冇義務要照顧你,相反個女人就要做最老婆嘅本份,係咪攞嚟賤呀?

唔好話我衰,而家點醒你~ 你個男朋友靠唔住,佢亦都冇當過你係未來嘅伴侶。
如果個男人連儲錢結婚,都唔係開聯名戶口 ,反而你要畀錢個男人 ,其實好大機會 過多幾年,你年老色衰,佢就會唔要你 ,因為個男人完全冇諗過要照顧你 。
如果佢愛錫你,點會order你去做家務,自己就唔使郁?真係當你菲傭咩?最慘係菲傭都有錢收,你仲要冇。 亦都坦白啲講~你夜晚我相信都會同佢發生關係,個男人真係可以用到你盡喎。
樣樣嘢同你計到足, 你自己都應該感受到啦。

註冊日期: 2015-8-22

因為你自己痴埋去,人地當你阿四仲有錢收,遲早人財兩失。

註冊日期: 2015-11-24

返自己屋企住,自己多1500蚊用。儲錢儲落自己戶口最穩陣。免得分手乜都無!夾錢嗰啲留返真係結婚先傾啦!

不過我係你,一定唔會揀呢條友做老公!完!

註冊日期: 2015-4-9

又一個高依賴性的蠢女人

註冊日期: 2016-4-17

咁衰既你男人 掠哂你水 佢自己賺哂你蝕哂

註冊日期: 2014-9-28

未嫁前就係你比家用,嫁左之後你古佢會唔會比家用你呀。屁,一毫子都唔會有!
咁計較既男人,遠距離最好!
離開前 最好將的錢完全攤開!
同埋返自己屋企住!
自己呀媽唔幫,幫人地呀媽,你會唔會覺得有的內疚!
自己呀媽生你咁大,養到你咁大,反而去服侍人地呀媽,你呀媽真係心都淡埋啦!
你呢篇野 試下同呀媽講,你呀媽當場比你激到,點解我個女咁蠢架!

你一個星期去訓三至四次,咁另外嗰幾日,你去咗邊度瞓呢?如果你有自己屋企,點解又要兩邊走?
唔好話鍾意個男朋友,好掛住佢,想見佢,所以就過去囉。人哋同你計得咁清楚,人哋絕對唔係當你係未來伴侶, 人哋都覺得你已經攞著數。
你仲要戇居到問~要俾幾多家用?或者做幾多家務先至得?你有冇用下個腦呀?而家個男人真係又食又拎喎。
你自己畀個男人指揮到陀陀擰,個男人梗係當你阿傻啦,點得就點,呃得就呃 。
都唔知話你戇居,定話你蠢,定話你傻。真係好耐未見過香港女仔,畀人又食又拎,仲要做埋阿信。

仲有人哋間屋裝修,關你咩事呀?既然你冇權話事,點解要畀錢?你肯定未來佢一定會同你結婚?分分鐘佢攞完嗰十萬,間屋有排都唔裝修,飛咗你都得啦。
就算真係未來會結婚 ,佢都一定唔會養你。生咗個B,你仲要自己畀埋奶粉紙尿片錢。佢一句應你~畀條精子你,咪益咗你囉,你著數曬。

註冊日期: 2017-11-6

想當年,我同老公未結婚嗰陣,有時去佢屋企煮嘢食,佢都叫我唔使洗,到結左婚,同99住,有時夜晚整宵夜,食完我諗住洗,我老公都話唔使,留返第日佢屋企人會自己洗。我老公就冇乜嘢,係99有怨言,所以以後我自己用整過嘅野我都會自己洗碗、衫自己掃地。我有返工,99係家庭主婦,平時家務一般係佢做

しずく 發表於 2018-8-26 13:32
想當年,我同老公未結婚嗰陣,有時去佢屋企煮嘢食,佢都叫我唔使洗,到結左婚,同99住,有時夜晚整宵夜,食 ...

正常另一半都會禁講。
大佬,未入門已經叫你做家務,仲要畀家,用傻的嗎?
我無論結婚前,結婚後,都唔需要咁做。當年我有同我老公提過要儲錢結婚,點知我老公一句應我~佢會搞掂。
我老公同我拍拖時,所有費用都佢比。起初我都會唔好意思 ,之後我屋企人都話~如果拍拖時候唔錫你,結婚更加唔使旨意。
所以就算到而家結咗婚,佢同拍拖一樣所有費用自己攬曬, 亦都好彩當年自己冇開錯過頭。

kit C 發表於 2018-8-26 02:26
想當年,我同老公未結婚嗰陣,有時去佢屋企煮嘢食,佢都叫我唔使洗,到結左婚,同99住,有時夜晚整宵夜,食完我諗住洗,我老公都話唔使,留返第日佢屋企人會自己洗。我老公就冇乜嘢,係99有怨言,所以以後我自己用整過嘅野我都會自己洗碗、衫自己掃地。我有返工,99係家庭主婦,平時家務一般係佢做

同意,最重要係男朋友阿媽都未出聲個男就出聲,當年拍拖每次去老公屋企食飯,我話幫手洗碗果啲99都話唔洗,叫我坐下睇下電視。我都分享下我嘅故事,我同sis你一樣,拍拖時候好多時所有洗費都係我老公俾,不過我就冇你咁幸福,當年同我老公一齊嗰陣佢仲未畢業,我就啱啱係外國完書番黎做野,所以我老公係細我兩年,而且佢係做part-time,我就full-time高人工過佢,但係佢都咩都出哂咁制,當年見佢冇錢我自己都唔忍心,同佢一齊分擔洗費,到佢搵到全職,所有洗費幾乎都係佢出,拍拖一年多佢仲未畢業,就已經開始儲聯名戶口打算結婚,一直知道而家結咗婚,生咗BB,係無拍拖嗰陣咁甜蜜,但係所有家庭洗費公車供樓停車場外出洗費等等全部都係佢負責,亦都冇要求我幫手做咩家務,雖然佢唔浪漫溫柔,甚至有時不解風情亦好硬頸,至少佢係一個有膊頭嘅人,又會就我,唔會同我計較太多,儲錢都唔會叫我儲落佢戶口度,點都儲聯名戶口,佢大份我細份,買樓我冇出過一蚊,但係都加埋我個名,裝修我出一半,設計我話事。

註冊日期: 2015-4-27

佢唔係要女朋友,只要個做曬家務俾錢屋企人同幫自己儲錢既人,你有咩保障?
無野100%講明唔會出問題,你地可以1齊好耐好耐?

しずく 發表於 2018-8-26 14:58
同意,最重要係男朋友阿媽都未出聲個男就出聲,當年拍拖每次去老公屋企食飯,我話幫手洗碗果啲99都話唔洗 ...

其實你都好幸福, 可能你會覺得個老公不解風情又硬頸,但其實你老公真係有腰骨有膊頭嘅男人,唔係話得把口,係做出嚟行動實際。你老公 同你一齊咁耐 ,都能夠咁專一,其實佢好長情 。我同我老公相差7年,但我老公係一個一日同我講唔到20句嘢嘅人, 十分之沉悶。佢完全唔會氹我 ,但只要佢有時間,佢就一定會陪喺我身邊 。佢知自己唔識講嘢,所以佢行動上好多嘢都就曬我。 就算有陣時意見不合 ,只要嗰樣嘢唔係話會引申好大麻煩,佢多數都會隨我。 有陣時我發曬癲咁鬧佢都冇用,佢只會望住我唔出聲, 佢又冇走開,好似盲拳打落棉花咁 。我同佢結婚幾年,而家脾氣都好咗好多。
重點唔係話畀錢,係要大家共同付出,共同去努力 。因為每個人嘅經濟狀況都唔同,好難一概而論 。
我老公大我七年,我識佢嘅時候佢已經有穩定嘅經濟基礎。同埋我哋一拍拖嘅時候,佢話已經諗住會娶我,所以對自己老婆根本完全唔會咁計較。
結婚之後我有返工,佢都有畀錢我用,但我亦都唔係話淨係收唔付出囉。如果屋企有啲咩特別狀況要用錢,例如~維修,買電器,我都會主動畀錢。其實啲錢咪又係佢畀我。
但有樣嘢一定啱~如果拍拖嘅時候都唔錫你,結咗婚真係唔使旨意。
拍拖嘅時候係佢女朋友,應該享受甜蜜溫馨。結咗婚之後變咗人妻,自己都要為頭家去努力付出。至於畀家用問題 ,我一直都唔使畀男方家庭。大佬,佢有阿媽,我冇阿媽咩?
男顧男邊,女顧女邊,最公平呀, 溝通方面亦會較好 ,所以我老公一直都唔會干涉我女家嘅財政。

kit C 發表於 2018-8-26 03:57
佢唔係要女朋友,只要個做曬家務俾錢屋企人同幫自己儲錢既人,你有咩保障?
無野100%講明唔會出問題,你地可以1齊好耐好耐?

冇錯,男方有家人要比家用唔通女方冇,所以我老公從來都唔要求我俾家用佢屋企人,我老公自己負責番,其實我哋經濟都好獨立互不干涉,而且講好哂邊個負責乜嘢洗費,聯名戶口各自儲幾多,佢搵得多過我,我冇錢佢會比我洗,其實有時分配好大家負責啲咩就小啲拗撬,大前提係呢個男人值得你為佢一齊負擔

註冊日期: 2017-3-20

有時人之間相處就係咁, 你對我客氣時我都會對你客氣, 亦唔想佔你便宜, 大家都肯付出不一定是金錢上, 還有長期生活上精神照顧也是很大的付出, 能夠有來有往那是最好~ 但有些人從一開始就同你計數, 那也只能大家互相計算了

註冊日期: 2018-8-19

其實睇返樓主個post,你男友似係當你工人用多過真係當你女朋大,同埋點解有俾錢都唔可以參與意見?好似有少少離譜,未結婚都咁,結了點算?
做女人唔好下下俾人食住,將來會好慘

註冊日期: 2017-8-30

我唔明點解儲錢結婚係入錢入佢戶口而唔係開聯名儲囉,萬一真係分手你一定唔駛旨意拎返d錢~而家你男朋友係又食又拎仲有免費工人, 係我會分手,呢個男人靠唔住,未結婚已經咁,真係結左有排你受。