{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

女人係咪一定要事業愛情二揀一?

註冊日期: 2016-1-19

由細到大我無論讀書做野都好勤力, 而我既付出係有回報既,
至今已有7位數既年收入, 外邊個個都話我係女強人係荀盤應該大把人爭,
但識我既人就知我係愛情上好受挫, 一齊最耐個個話接受唔到我係工作狂,
之後再拍拖個個都拍唔長, 理由離不開話我掛住做野...
印象最深係最後一個EX同我講: 搵得多又點, 冇男人會鐘意自己女人捱到殘哂
就係佢呢一句說話, 令我諗女人係咪就注定只可以係事業同愛情之間二揀一?

+ Favorite

註冊日期: 2017-10-10

人夾人緣啫,你搵到個男人性格同你夾到,女主外男主內,其實就係prefect match!
但如你自己好叻,一心搵個叻過你的,我相信會難d, 因為人地又未必會揀你⋯

不過凡事冇絕對,都係人夾人緣!

註冊日期: 2016-7-2

係要平衡,不過世事冇可能事事完美,如果調轉個男人係工作狂,咁咪一樣,你可能話,咁大家都忙,那就看看你地係咪咁需要工作多過終身伴侶。

註冊日期: 2016-7-12

milktea913 發表於 2018-9-17 13:14
人夾人緣啫,你搵到個男人性格同你夾到,女主外男主內,其實就係prefect match!
但如你自己好叻,一心搵個 ...

milktea913就講得啱了,都係睇你要求有幾高遮。
如果你要搵個同你收入相當的,咁就好難囉,但如果你唔介意養埋個男人,咪易好多囉。

註冊日期: 2017-11-20

求包養 既妳要唔要

註冊日期: 2018-3-28

我覺得女強人好勁 但有時都要抖抖 過自己生活

註冊日期: 2015-9-2

好多男人都唔會想自己既另一半叻過佢地
佢地會自卑心作祟,係事業上挑剔唔到你,就由其他地方入手
SIS睇開D啦,冇人欣賞你,自己都要欣賞自己
用搵到既錢買最好既SKINCARE,食最高質既美食,買靚衫著,對自己好D

註冊日期: 2016-6-27

男人自尊心好強,當然有d真係唔mind男尊女卑,問自己,愛情是否必需,係的話可能要調節自己要求,唔係的話就繼續拼搏

註冊日期: 2016-3-4

一分耕耘一分收穫,既然你放時間精神喺工作上,而唔係掛住拍拖,做個靚靚好女友。咁結果就係工作得到回報,拍拖方面就無結果。咁你願唔願意為咗想拍拖而改變呢?其實都有人兩者兼得,但係就少囉。始終兩個人如果都很忙,係好難維繫感情。咁你又可唔可以接受一個男人比你清閒,工作冇你咁成功呢?但是男人就願意,所以事業形女性係比較難搵對象。

註冊日期: 2015-11-30

gloriachiu724 發表於 2018-9-18 11:21
好多男人都唔會想自己既另一半叻過佢地
佢地會自卑心作祟,係事業上挑剔唔到你,就由其他地方入手
SIS睇開D ...

都唔一定既 最緊要識得兼顧各方面
總唔可以為左份工犧牲個靚樣
再忙都要保養!

註冊日期: 2016-2-27

遇到一個能力唔高,唔介意你投入工作嘅男人你又未必鐘意啦~
其實我並唔覺得兩者不能兼顧,只係要睇下你另一半接受到幾多,同埋你付出係對方身上嘅時間同關心足唔足夠

註冊日期: 2009之前

照你咁講,其實你自己事業都已經上左軌道,或者你會唔會試下請多啲人幫你/train好左啲員工好自己慢慢退返少少落黎?
再唔係,當搵少啲balance返自己個生活,你自己個身體都要顧架嘛,錢搵唔晒既.....

註冊日期: 2017-3-20

像你這樣事業有成的女人,應該頭腦很聰明吧,怎會想不通那麼簡單的問題呢? 這不是愛情或事業之間選擇的問題,而是每個人每日都只有24小時,你怎樣分配比例的問題。在事業上要成功要花時間是必然的,而愛情也一樣需要很多精神時間去培育,外面也有別的對手在競爭,不進則退,不是你找到個對的人確認了關係後,放在那邊從此不再投資時間精神它就會自己成長。

註冊日期: 2018-8-6

你覺得邊樣開心就揀邊樣,男友都可以再揀過啫

註冊日期: 2017-6-6

吾係兩者吾可共存,而係睇你自己識吾識得平衡啫

註冊日期: 2016-1-19

mandylaurain 發表於 2018-9-19 10:53
都唔一定既 最緊要識得兼顧各方面
總唔可以為左份工犧牲個靚樣
再忙都要保養! ...

人大左, 太多野要顧,
但我真係抽唔到時間去做咁多保養, 早晚都話幾百樣野要搽, 樣樣都唔同功能
如果搵到樣可以簡單d咁解決多個問題既, 我願意去試

註冊日期: 2013-3-20

咁我覺得你只係唔夠叻姐,叻嘅女人,年收入千萬都仲可以小鳥依人,左右逢源。係時候,諗下自己有咩方法,騰空啲時間出黎培養下自己嘅條件,輕鬆搵錢先係人生最大成功呀!當你有條件又有錢,仲有男人會嫌你?

註冊日期: 2016-5-16

mirandakayan 發表於 2018-9-20 10:27
人大左, 太多野要顧,
但我真係抽唔到時間去做咁多保養, 早晚都話幾百樣野要搽, 樣樣都唔同功能
如果搵到 ...

忙唔係藉口黎既.. 始終世界上只有懶女人冇醜女人
sis既然有錢.. 可以去啲大brand用啲好少少嘅產品!
早排睇左王迪詩live.. 佢推介咗啲健康飲食.化妝同護膚..
我都好想試佢講嗰個根據皮膚需要訂製嘅骨膠原眼膜..
個brand好似連水療都有得訂製香薰.. 仲配合中醫理論.. 了解左體質先按摩.. relax之餘仲養生!
好多男人都唔明點解鍾意王迪詩.. 但我buy佢嗰套愛自己..
女人連自己都唔錫自己.. 點期望男人會錫你?
大把女人又靚又叻.. sis自己都要自己識balance番生活同工作

註冊日期: 2016-8-25

男人揀女人只在乎外表,就算你幾女強人都好,事業幾高都好,你又老又殘一樣冇男人想識你,現實就系咁!
有條件有錢既男人系都揀個靚架喇,留返D冇條件既男人,你又O唔Ok先?