{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

我忠告大家:揀錯窮男人,禍連兩代。我的真實經歷

註冊日期: 2018-9-19

我的淚一直流,只好打字舒發。

我叫charlotte, 剛剛在HKU畢業。樣子都算得上是中上女神,這是源於我最疼愛的媽媽。

我媽媽是絕世好女人,由內至外都是個好人。漂亮的外表很像徐若宣,是一個47歲的美魔女,而且有學識,煮菜又好吃,除了是100分的媽媽,更是我心目中的完美女神。

今天我看見媽媽臉上的疤痕,從她的表情,我看見她內心深處流血不止的傷口。

我心裡既傷心且憤怒,我媽做錯了什麼?最錯就是揀錯我爸!

幾日前,我和男朋友在房間看愛情動作電影時,我爸突然破門而入.
他說: 「我思疑你媽媽在外邊有第二個男人,如果唔係佢戶口點會有咁多錢?」
我媽媽盡心盡力咁多年,佢都要咁諗。我男友安慰我說: 「我爸爸也曾經這樣懷疑過我媽,所有冇用既男人到左中年就會咁諗,因為自卑心作崇」
窮男人的思維,是未到八十歲唔好比飽飯女人食,個女人唔可以有錢剩。
我需然憤怒,但不以為然,沒想到數天後就出現了悲劇。
「丫,唔好再打喇!停呀!唔好再打喇」
我回家時,還未開門就聽到媽媽的哭聲,我急不及待開門,眼見爸爸用ipad不斷摑我媽,摑到IPAD也爛掉了。
我憤怒地說: 「我要報警」
然後他就撞開我,走了。
那個IPAD,是我媽買給他的生日禮物,沒想到心意變成了兇器,何其諷刺。

我媽每天工作朝9晚6, 然後買菜煮飯,再做一屋家務,每天一直勞活到晚上十二時,供樓也出大份錢,但她從不怨。
老爸低學歷,本來是當地盤,後來有一次弄傷腰,出院後就不再做全職,因為怕舊患復發,因此只做散工。大部份時間在家裡發呆,也不願意做任何家務。在家裡當個土皇帝,少少事就發瘋罵人。

有本事的男人在別人眼裡是強者,沒本事的男人只能在家是強者。一個有本事的男人,他在他人眼裡同樣是有本事的男人,在外面工作的時候,能夠遊刃有餘,讓別人心生羡慕,經得起大風大浪。沒本事的男人,在外面就跟一個縮頭一樣,可是一到家裡,就變成了所謂的老爺。連自己的老婆都不懂得疼愛,對自己的老婆總是呼來喝去的。

由小到大,媽媽教我要知慳識檢,要溫柔賢淑,要揀個疼自己的男人……

我常問:「那麼為什麼揀爸爸?他有疼過你嗎?」
媽說: 「他以前對我很好的,雖然窮,出街都AA制,但最有誠意」

可笑,真正有誠意卻AA制?事實告訴我除了揀個疼自己的男人,更要揀個疼自己又有能力的男人。委身下嫁不但不會獲得珍惜,更會獲得懷疑勾佬,被摑至毀容的慘淡收場。
因此我的每一個男朋友都非富則貴,最起碼要有能力為妳承擔一切。那些想追求妳,約妳出來又要和妳AA制的渣男,口裡說真心真意,實質是想妳陪他吃一輩子的苦!

+ Favorite

註冊日期: 2016-7-12

樓主錯重點,問題不是在於窮,而是在於脾氣差,有暴力傾向。

我爸都是一樣冇用,但他不會打人。
家中開支都由我媽一力承擔,他更會周不時問我哋要錢,親戚朋友之前借過錢給他,他不還,親戚朋友就走唻問我媽,要我哋代還。
他在家也是個大爺,甚麼也懶得做也不懂做,而且非常不顧衛生,只會添麻煩。
但他不會打人,雖間唔中會發大脾氣,不過因為佢冇用,咩都要靠我媽,所以通常很快就收火,也不會做成咩大傷害。

家暴真的不能忍,報警是正確做法,嘗試找社工幫助,解決不了就帶媽媽離開,重新開始。

註冊日期: 2017-11-20

所以?
結論係寧願做雞都唔好揀窮男人
that's it

註冊日期: 2017-8-23

同意
我都吾會同一個AA制既男人一齊

註冊日期: 2015-4-9

叛逆的十字架 發表於 2018-9-19 18:46
所以?
that's it

高依賴性的人,自有佢地的一套生存方式

註冊日期: 2017-3-20

有本事的男人在別人眼裡是強者,沒本事的男人只能在家是強者。

good point

註冊日期: 2016-2-24

你在那裡可以找到非富則貴的男友?現在很多港男都提倡AA制,約妳吃貴東西結果要一齊埋單,講到自己好有誠意都咁X樣。

註冊日期: 2016-10-5

家暴真的不能忍,報警是正確做法

註冊日期: 2017-10-10

故來ga?

叛逆的十字架 發表於 2018-9-19 18:46
所以?
that's it

揀有錢男人唔等於做雞

莉莉_ 發表於 2018-9-19 22:10
同意
我都吾會同一個AA制既男人一齊

Good Job。一招就可以分到個男人既質素。

魏雯青 發表於 2018-9-20 09:42
你在那裡可以找到非富則貴的男友?現在很多港男都提倡AA制,約妳吃貴東西結果要一齊埋單,講到自己好有誠意 ...

你想認識可以PM我,我介紹給你。香港起碼幾萬人過億身家。

想知樓主點理解「莫欺少年窮」?
又點睇,一個男人有$1000俾$900你,同有個男人有$10000,但只比$900 你?

YYYYU 發表於 2018-9-19 16:26
樓主錯重點,問題不是在於窮,而是在於脾氣差,有暴力傾向。

揀得窮男人就有問題。唔打你,脾氣差都死,搞到大家心情唔好,精神折磨

中上女神咪作故,喺度宣揚d 似是而非ge歪理啦⋯⋯

中上女神 發表於 2018-9-20 15:53
揀得窮男人就有問題。唔打你,脾氣差都死,搞到大家心情唔好,精神折磨 ...

窮男人 唔一定脾氣差
有錢男人 都可以脾氣差
樓主的邏輯好混亂

milktea913 發表於 2018-9-20 15:52
想知樓主點理解「莫欺少年窮」?
又點睇,一個男人有$1000俾$900你,同有個男人有$10000,但只比$900 你?  ...

重點是肯俾,肯俾已經好好。好多窮男人係搵萬幾蚊,食餐飯都唔想幫你俾錢。
如果佢太窮,搵$1000俾$900我,我寧願唔接受佢,唔想佢餓死自己。

所以港女不是貪錢,很多都不需要男人大富大貴。但最起碼有一定經濟基礎。養到自己又有能力、又願意比你。

完全唔信你HKU 出來⋯閱讀理解咁有問題⋯又口出歪理⋯
作故返高登,唔刻!

註冊日期: 2017-11-20

中上女神 發表於 2018-9-20 15:57
重點是肯俾,肯俾已經好好。好多窮男人係搵萬幾蚊,食餐飯都唔想幫你俾錢。
如果佢太窮,搵$1000俾$900我 ...

要男人俾錢妳
咁即係咩?
雞囉