{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

嗌交互發脾氣

註冊日期: 2009之前

我要求訓係大床正中既男友訓過一邊,等轉頭我黎訓有位訓,怕佢玩玩下電話訓著二所以叫定先。
男友話因為我講野態度唔好,而我都唔明點樣唔好,佢再次大聲吼叫,你係咪痴線架之類,好大聲咁喝。
面對吼叫我都唔係第一次,有時我可以笑住咁叫佢冷靜~~ 或者唔啋,尋晚,我忍唔住了。我鬧返轉頭,再用啲咕????起勢掉佢。兩個不斷對罵。

到底誰是誰非?
其實我當下忍左佢唔好鬧返轉頭就無事啦?
+ Favorite

Cushion , 公仔,軟既野... 原po個字出唔到...

註冊日期: 2017-10-10

相看兩相厭⋯
呢d野有對錯ga 咩? 就算你拍埋片,擺上來等人評理,你覺得大家評到咩理?

只可以話,兩個人都有問題,打和⋯

註冊日期: 2016-7-12

我都覺得係兩個人都有問題。你哋係咪成日都為D小事嗌交?

係,有時提定佢「小心xxxx, 唔好整亂野呀、食完野要洗碗呀」會話煩。佢倒瀉野我好急咁叫佢抹返佢又會發脾氣。話我屈佢。

而我,就經常係佢大聲喝我後郁佢。試過一次叉佢頸,試過幾次夾硬拉佢出黎面對我。今次係掉公仔。佢從無還手。

訓佢床訓中間呢件事,我叫佢訓埋邊,我話,你平時夜返我都訓埋一邊留個位比你
佢就會搵位入我,話我有時都攤係度玩電話就訓左啦,「我有無話你丫? 」
係我有時收工攰秒訓著,如果有意識既一定留位比佢。

個循環係:
不合佢心意->佢大叫大吼-》
我忍唔到-〉郁佢 -》大件事
我忍到-》強顏歡笑-〉無事

或者上個星期已埋下炸彈,令我唔想忍。
佢星期一至四每日都返兩更,日抖朝九晚五,再加晚有朝五咁,係辛苦,我明,但佢自己選擇咁返...  所以係就算一齊住都幾日見唔到面。
見唔到既第二日,佢話掛住我。
於是我係另一日,佢返到中午就收左工,返屋企訓覺。佢訓到夜晚8點我搵佢食飯,咁咪可見到我囉,我以為。
食完飯陪佢等車時比說話我聽,話食咩飯丫,攪到我訓少一個鐘,佢黑哂面,我無聲出,不歡而散。

果日開始,我都心情唔好...

尋晚,我收工返到家,佢又攤係度訓覺,話肚餓。好,我煮少少野啦,煮完食完執完,我坐低一陣,因為返黎都未坐過。我好攰,再催我上甜品... 「乜你唔係話焗野架咩?」 我話比我坐一陣得唔得,未抖過。我都嬲嬲地...

大概係咁,面對佢既吼叫,我忍唔到。

嘈既除左一開頭講既訓左係床中間呢件事,仲有講之前煮野食,我話我坐一兩分鐘都唔比呀?淨係你返工淨係你攰呀?催咩啫催! 佢話點止呀? 我話咁五六分鐘囉咁。 佢話,「咁你講哂啦!」... 又話我 「你唔想整咪唔好整囉無人迫你! 」

然後我都失控了...

註冊日期: 2017-10-10

兩人情緒都有問題,一個大吼,一個打人(大力細力冇分別),覺唔覺得似山蕃野人?
你似住佢唔還手,咁睇住來,到有一下你大力左又好,你態度更衰又好,佢就會一下還手⋯你出得手,佢唔出得? 女人打人就拿正牌?
到時佢打返你轉頭,你又會山崩地裂咁要生要死⋯⋯

兩個都唔適合大家,要勉強落去就去搵輔導⋯可能會學得返做人的行為係點,唔洗再做山蕃野人⋯

Btw, 樓主係男人定女人?

註冊日期: 2018-11-13

hurrn 發表於 2018-11-14 05:18
我都覺得係兩個人都有問題。你哋係咪成日都為D小事嗌交?

樓主都有問題啦。係後面大聲喝又郁手郁腳。其實一齊都係想開心,咁樣分手好過啦。連基本尊重都無

我係女

簡單來講佢係語言暴力我係肢體暴力。

其實佢吼叫既時候我應該比咩反應好?

註冊日期: 2018-8-14

鬧完第日又冇事

hurrn 發表於 2018-11-14 18:07
我係女

簡單來講佢係語言暴力我係肢體暴力。

其實你都有語言暴力。

你哋兩個都係,小小事就忍唔到,大家都唔忍讓,兩個說話態度都差。
佢咁大個人,你唔駛做佢阿媽成日提佢,等佢自己搞掂啦。
講嘢溫柔D,撒下嬌,唔好咁"掘"。

YYYYU 發表於 2018-11-14 18:40
你哋兩個都係,小小事就忍唔到,大家都唔忍讓,兩個說話態度都差。
佢咁大個人,你唔駛做佢阿媽成日提佢, ...

唉,舉個例,食完唔洗碗,我試過擺兩三日佢都唔洗... 但佢又會繼續煮,繼續堆積。到底點先可令佢自律?又唔會似呀媽?
溫唔溫柔就真係心情,我都嬲嬲地既時候仲識溫柔,暫時好難做到。努力吧

YYYYU 發表於 2018-11-14 18:40
佢咁大個人,你唔駛做佢阿媽成日提佢, ...

唉,舉個例,食完唔洗碗,我試過擺兩三日佢都唔洗... 但佢又會繼續煮,繼續堆積。到底點先可令佢自律?又唔會似呀媽?
溫唔溫柔就真係心情,我都嬲嬲地既時候仲識溫柔,暫時好難做到。努力吧

註冊日期: 2017-3-20

為什麼你解決情緒的方式只有郁佢或強顏歡笑?人的相處不是只有爆發和默默忍受的,還可以平心靜氣好好談,告訴他你不喜歡他對你吼叫,告訴他你希望他怎樣做,或者也請他在你做了他不喜歡的事告訴你。溫柔,是一種溝通表達時的態度語氣,並不等於忍的。忍得多,爆發起來才更有殺傷力。

註冊日期: 2018-10-17

兩個都有問題

靈靈@hk 發表於 2018-11-14 20:28
為什麼你解決情緒的方式只有郁佢或強顏歡笑?人的相處不是只有爆發和默默忍受的,還可以平心靜氣好好談,告 ...

當然有講過,溫柔的,心平氣和的。當面、文字、都試過。  
但溝通係雙向,佢唔願溝通咁點算?

註冊日期: 2016-11-21

咁可以點算?冇得點算,兩個唔適合嘅人,分手啦

註冊日期: 2018-4-28

我最近都同男朋友哎交!都係因為好小既事!但我已經唔想再受氣啦!次次都過一兩日就扮無野打黎,根本都唔直視問題,有用咩?

註冊日期: 2017-6-13

唔好嗌交啦。
要積落好多福氣,先可以喺一生中相遇。大家仲要相愛,試問以前要有幾多福先可以一齊住。我聽到都心痛。
男人大量啲,女人叫你瞓開少少,咪瞓開少少。一旦失去你,試問自己又會開心咩?
相愛,是一個大家都要一起成長的過程,希望你同佢仲珍惜對方,坐下來傾傾,將問題解決吧。

Mr.Achilles