{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

異地戀好痛苦(希望有30+嘅人解答下我)

註冊日期: 2011-8-10

說我同佢一齊左就快2年...
咁佢係初戀,而佢係我第2個男朋友
一開頭我覺得我終於搵到個可以結婚嘅男人(因為我都唔係年紀細)
佢同我EX 差天共地…我EX對我好差..同其他女仔成日曖昧
咁我而家男朋友嘅出現,佢對我好好,好到覺得自己好似小朋友咁比人照顧
但到左一齊半年到,佢開始有脾氣,我地會開始嘈交… 但都係一般情侶會嘈嘅野,所以我覺得都冇問題… 到左一齊大半年,佢話唔想轉工..咁我都支持佢, 點知轉左3個月又話份工唔啱佢,咁果時咁啱有個朋友叫佢合份開攝影公司,咁當時我都係支持佢,但好景不常,做左1年完全冇收入,所以就變左每次都係我飛去搵佢,去到既開支都係我幫佢比(食同住酒店),正因為佢連收入都冇,所以佢都問我借左D轉周轉(果筆錢對有正作嘅人來講唔係太多),所以佢變得成日唔開心,不過佢對我仍然SWEET… 但到左十幾日前,我地因為好多事一直嘈… 雖然我地嘈完都係會好返,仲會傾計,但我FEEL 到有野唔同左… 我唔開心左幾日,忍唔到開口問佢,點解我地最近咁怪,佢回我覺得我太依賴,其實我真係唔明,分隔2地咁都可以依賴到?
另外因為佢工作關係會成日接觸到好多女仔,佢都認左會成日同果D女仔傾計,但唔係要同我分手或者要出軌,叫我唔好諗野咁細路女… 咁其實我都信佢,因為我信佢唔係咁嘅人,但有D感覺真係唔同左…雖然佢仍然會每日話我知佢今日會去邊之類,但我會FEEL到佢唔再講甜言蜜語… 以前每隔1,2日點都會講下..
我拍拖經驗唔多,而家係拍拖既平台期?定係真係嘈得多淡左…

+ Favorite

註冊日期: 2016-7-12

已經唔係讀書或啱啱畢業的年紀,除非我好有錢可以養埋佢,否則我唔會同一個長期冇收入,又冇積蓄,仲要問女朋友借錢的男仔拍拖,根本唔關異地戀事。

註冊日期: 2017-3-20

看到頭幾句你說好似小朋友咁比人照顧時 我已經想說那種熱戀期才會出現的短暫失常不可能一直延續,如果你喜歡對方是因為這方面基本上瀨硬野。

然後,他跟人合資開公司,開公司一開始要本,要燒積蓄的吧?他沒計算過憑他的儲備賺不到錢可以捱幾耐的嗎?

你每次過去,機票同酒店都你出,ok就當大錢他真的手緊,但連食都不出要你包埋,那請問你不時他自己一個人是不用食的嗎?仲要問你借,你依家同包養他有咩分別

撇開他為人不說,異地戀本就需要極大的獨立和信任,現在你兩樣都沒有。依賴跟距離沒關係,而是你需要對方擺幾多時間和attention在你身上。你不是個很成熟的人,他也不是,異地戀不適合你們玩的。

p.s. 不要遇過垃圾再遇到一般人時就覺得是天菜要死死抓緊,有些東西你愈怕失去抓愈緊,流失得愈快。

註冊日期: 2018-11-11

我 (30- ) 都ok? xD
佢變到成曰都唔開心是因為見到你為佢付出,佢心痛你咁覺得悔疚而唔開心?
你feel到既野係咪佢對你專注少左,無再咁上心。
佢如果話你太依賴,咁叫佢獨當一面,工作上所有野自己一個承擔哂,唔好依賴你,唔得就拆夥.你既付出係因為你愛佢,佢問得你借,你又無逼佢一次過全部還哂。你仲體諒佢,仲特登飛過來,佢應該感恩既心去對你,你係咪覺得佢有d野好似理所當然左? 嘈係因為大家發生左事,加上又分開兩地,你努力維繫,
你自己專注自己呢邊生活先囉,佢都咁話你太依賴了,咪唔好理佢囉。關心唔要,咁收返

掉返轉,如果佢話你既太依賴係因為你影響到佢工作,生活,纏到佢呼吸唔到,又另一件事。
當然,希望唔係因為佢身邊異性既出現而令佢同你感覺唔同左

總括,照顧好自己,分開兩邊維繫唔容易,佢上唔上心都會影響段感情,而你只需做好段關係既本份就夠,適唔適合,最後你地會知

註冊日期: 2018-5-27

30+ 的男仔。經歷過不只一段異地戀。
其實當你們都覺得感覺有點變了時,呢段感情就差唔多了
當年我也是曾經有咁樣既感覺 也是會吵架。最後還是留不住分手了
所有既感情,只要涉及到錢。就會慢慢變得唔純粹了
而且你開 post 既標題已說了,你感覺很累,那心累就係你內心切實既感受了
一段感情如果能讓你有累既感覺。好難維持的久
個人經歷和見解係咁。好既感情係唔會有心累既感覺

佢咁飛過去,感覺到不被重視
加上錢方面佢無私地用愛既方式去付出,不求其他,係因為愛
但個男仔咁,可能人在他鄉,

人在他鄉,佢有對你關注少了令樓主你無安全感?感情其實相向,心累的話,就讓自己不心累.
放鬆點,專注下自己既生活
你太為佢了,好似(忘記)<- 的名字一樣
你自己呢?去左邊呀,個個你。

約下朋友姊妹聚聚,活躍下自己的興趣,多陪陪家人,你最應該陪多點的,是你的家人。
忘記,你想講的是 (相處不累) 段關係才好吧

註冊日期: 2015-4-9

說我同佢一齊左就快2年...
咁佢係初戀,而佢係我第2個男朋友
一開頭我覺得我終於搵到個可以結婚嘅男人(因為我都唔係年紀細)
佢同我EX 差天共地…我EX對我好差..同其他女仔成日曖昧
咁我而家男朋友嘅出現,佢對我好好,好到覺得自己好似小朋友咁比人照顧
但到左一齊半年到,佢開始有脾氣,我地會開始嘈交… 但都係一般情侶會嘈嘅野,所以我覺得都冇問題… 到左一齊大半年,佢話唔想轉工..咁我都支持佢, 點知轉左3個月又話份工唔啱佢,咁果時咁啱有個朋友叫佢合份開攝影公司,咁當時我都係支持佢,但好景不常,做左1年完全冇收入,所以就變左每次都係我飛去搵佢,去到既開支都係我幫佢比(食同住酒店),正因為佢連收入都冇,所以佢都問我借左D轉周轉(果筆錢對有正作嘅人來講唔係太多),所以佢變得成日唔開心,不過佢對我仍然SWEET… 但到左十幾日前,我地因為好多事一直嘈… 雖然我地嘈完都係會好返,仲會傾計,但我FEEL 到有野唔同左… 我唔開心左幾日,忍唔到開口問佢,點解我地最近咁怪,佢回我覺得我太依賴,其實我真係唔明,分隔2地咁都可以依賴到?
另外因為佢工作關係會成日接觸到好多女仔,佢都認左會成日同果D女仔傾計,但唔係要同我分手或者要出軌,叫我唔好諗野咁細路女… 咁其實我都信佢,因為我信佢唔係咁嘅人,但有D感覺真係唔同左…雖然佢仍然會每日話我知佢今日會去邊之類,但我會FEEL到佢唔再講甜言蜜語… 以前每隔1,2日點都會講下..
拍拖經驗唔多,而家係拍拖既平台期?定係真係嘈得多淡左…

仲未眼訓,都係食多碟花生先啦
RED:
1)恭喜晒,你被佢縱撚壞左啦
2)如果你覺得咁都唔係問題,咁你本身就係問題的一部份
車車都有拍拖,但對上一次同女友嗌交,係超過十年前,果個好似係......官方紀錄的A4(而家果兩個係A12同A13)
要你進化到完全唔嗌交係冇可能,但已經睇得出你冇正視(要你檢討根本晒撚氣,所以先用正視二字)過呢個問題了~~
3)連佢都覺得你倚賴性高,其實都係佢自找的(見第一點)
4)光是這點已經夠晒料判你死刑,睇清楚係死刑,唔係死緩
5)通常會用耳仔談戀愛的人智商唔會好高
6)溝多幾件,吸收經驗

PS:看來那位小朋友今次的判斷沒有出錯,是時候趕他下山了