{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

請給我點意見 [mimi — no FB pls]

註冊日期: 2018-11-22

看了這裏forum 差不多1 年,之前開了account 目的係想問問大家意見,後來以為靠自己可放下 “他” 就不必問,但現正又返回起點,總是思前想後,自己好無用..
我和他認識差不多2 年,我們同公司但不同部門,能夠認識是有彼此相識的同事,上年有緣才有工作聯繫,有機會再了解他多點,他人品很好,我對他是慢慢喜歡的,做project 時他也經常找我,比一般同事也找得頻密,當時我感覺他對我有好感。早前係公司聚會后,佢送我搭車時我問他是否對我有好感,佢話自己唔想拍拖,因為離婚后有好大陰影(聽講離婚后無拍拖)。他這樣說我也不得不放棄,雖然不知道所講是真是假,但也對自己說忘記他吧。我們共同合作的project 也剛在當時完成,正路唔需要再有聯繫,但他隔一排就問我project 上既問題,問東問西...... 我已resigned, 下月初便離職,本來諗住忘記佢,重新開始。但新年前佢問我借了一樣物件(是要退還的),我不知道在我走前他會否還給我,我也不知道他是否專登留後著,倒底他是否也有點喜歡我?我其實很喜歡他,我應該點做呢?
+ Favorite

註冊日期: 2017-2-5

如果很喜歡就嘗試努力一下吧,至少不會後悔????????

happymina 發表於 2019-2-17 05:22
如果很喜歡就嘗試努力一下吧,至少不會後悔????????

我問了他,他也答了我,仲可以點主動?我最唔明白係問我借野,佢知我遞信后先問,究竟想點?

註冊日期: 2018-12-4

咁佢問你借咩先得架

註冊日期: 2017-9-19

永別既時候唔將話講清楚,就再無機會。

M416 發表於 2019-2-17 06:43
咁佢問你借咩先得架

Sorry,  呢度始終係社交平台,比較多人睇,我唔能夠直接講個樣係咩,但樣野係必須要還俾我,係我既珍藏。
其實個晚我問完佢,佢答我唔想拍拖後,想疏遠同避開佢,我開始唔似平時咁揾佢,無join 佢地每週既lunch, 我對佢既態度轉做冷漠,佢面對面問我野我都無咩表情,唔似平時笑住講野(因為我覺得佢有點喜歡我但唔認,呢點係令我唔開心), 但唔知點解佢仲會揾我,有晚佢打俾我講佢做野同屋企既煩惱,我心軟就聽左大半個鐘,仲俾左意見。

註冊日期: 2016-10-29

我覺得佢個一下話唔想拍拖,係一時諗法。但人係情感動物,係會變。加上之後既若即若離、冷漠,我覺得你可能已挑起左佢條癮,如果佢真心reject左女方,又點會主動搵你傾心事。
既然你都就走,唔會再見,不妨冒多次瘀皮既風險,問佢你走之前有無野想同你講,起碼機會俾晒雙方,自己唔會後悔。

註冊日期: 2015-8-22

直接問佢走之前還野

nanafiona 發表於 2019-2-17 10:16
我覺得佢個一下話唔想拍拖,係一時諗法。但人係情感動物,係會變。加上之後既若即若離、冷漠,我覺得你可能 ...

我都有咁諗過.. 係咪我而家既冷淡激發到佢認真諗下我地有無可能發展。之前有同佢風花雪月傾計,但佢無咩同我講佢既心事。
我真係無膽再問佢第二次,我怕再reject, 我唔係好識睇男人既心,係咪我唔再問佢,佢就唔會再提呢件事?係咪男人都怕無端端開口講呢d 話題?

Warwick999 發表於 2019-2-17 10:39
直接問佢走之前還野

我都有諗過走前叫佢還野。我覺得要講要做,可以係我走前做。如果關係不變就再keep contact 都無作為。

唔知點解,佢問我借野時我直覺諗佢呢招係作,要借就要還,咁我始終就要同佢聯絡,唔能夠斷住。唔知我直覺準唔準。

註冊日期: 2017-8-23

男人做到佢咁被動,睇佢都ready 要新戀情,算數啦

希望下世做女神 發表於 2019-2-17 09:34
Sorry,  呢度始終係社交平台,比較多人睇,我唔能夠直接講個樣係咩,但樣野係必須要還俾我,係我既珍藏。 ...

我覺得兩樣都有可能,但佢一定唔討厭你先,你可以俾佢感覺你有意思,至於開口好似男仔開會好d,我個人覺得

註冊日期: 2018-9-25

感覺唔到佢對你有意思,似係你自己一相情願,ff

註冊日期: 2018-9-25

已幫你放上fb

M416 發表於 2019-2-17 12:31
我覺得兩樣都有可能,但佢一定唔討厭你先,你可以俾佢感覺你有意思,至於開口好似男仔開會好d,我個人覺 ...

佢唔討厭我,係公司佢好鍾意揾我傾計。佢應該知道我對佢有意思,個次之後我咁冷淡,點蠢都應該知啩!

請不要放上 FB

希望下世做女神 發表於 2019-2-17 13:38
佢唔討厭我,係公司佢好鍾意揾我傾計。佢應該知道我對佢有意思,個次之後我咁冷淡,點蠢都應該知啩! ...

你冷淡佢可能以為你而家冇意思麻

註冊日期: 2017-10-10

有d 人呢,係中意狂沉悶的工作環境中,搵一絲的趣味,去令自己繼續做落去,樓主就係果一絲的趣味⋯
成日見到好多人入左呢類局中,就完全唔識思考咁,會問佢對我冇意思,又會成日搵我傾計? 又會對我咁好?

男人好多時係獵食方式咁去追個目標,如佢係對一個女仔好有興趣,係會咩都唔理追左先,果d 剛分手/剛離婚未ready , 全部係廢話⋯佢係覺得個女人值得佢追,一定會諗「如果我宜家唔出手,咁好ge女仔一定會好快比人溝走」,唔理三七廿一,一定追左先算⋯

即係有味菜你好中意,你會唔會攤到佢凍至食,食少少又擺入雪櫃先,過幾日至拿返出來叮熱食丫? 擺多陣都怕人搶晒來食啦,擺入雪櫃都覺得拿返出來唔係原汁原味啦⋯

樓主,就算佢故意借你野又點? 要還好難ga咩? 就算到時佢借d 2 約你食飯,佢都唔一定會積極追你,你依然係佢生活的調劑品啫⋯

milktea913 發表於 2019-2-17 16:17
有d 人呢,係中意狂沉悶的工作環境中,搵一絲的趣味,去令自己繼續做落去,樓主就係果一絲的趣味⋯
成日見 ...

咁啱既,男人一日冇話鍾意你都唔好諗佢對你有野,even講話鍾意你都唔一定真