{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

我好似無朋友咁

註冊日期: 2019-3-8

大家好,第一次出post,如表達得唔好,請見諒。

近來心情愈來愈複雜,所以,想聽取各位嘅意見。

未婚前,通常係我主動去搵朋友,約食飯。間唔中會識到新朋友,但通常友誼都維持得唔長,但我自問唔係一個開口得罪人,講說話會傷害人嘅人,大家見嘅次數都唔多,但唔知點解,慢慢地新朋友會疏遠我,什至令我覺得佢唔想同我做朋友,但我唔知原因,大家好似從來無識過一樣,有時我會諗,係咪自己唔太識同人連繫關係?

另一方面,我都有用社交媒體,但有時會唔開心,例如我上載同一位朋友類同嘅事件,有共同朋友會留言鼓勵另外一個朋友,但對於我,基本上都唔會留言。
我唔係介意有無人LIKE或留言,都唔係嫉妒,只係諗,我人緣好似好差咁,所以,會有啲唔開心。

同人想友誼長存,係咪通常都要自己主動去問候人或者約人?因為我發現我唔約朋友或WhatsApp 佢哋,基本上佢哋都唔會主動搵我。

我而家最好嘅幾位朋友都係從小識到大嘅,同新識嘅朋友好難保持得好好,大家同人相處有咩秘訣?

+ Favorite

註冊日期: 2015-3-15

註冊日期: 2015-4-9

用得唔開心咪唔好用囉

你份人平時睇怕都悶果堆黎
就算車車想識朋友,都唔會搵你呢一種人

非法改裝嬰兒車 發表於 2019-3-8 10:49
用得唔開心咪唔好用囉

你份人平時睇怕都悶果堆黎
就算車車想識朋友,都唔會搵你呢一種人

或者係悶吧

註冊日期: 2018-1-27

朋友唔洗多,最緊要真心,你有幾個由細識到大既朋友仲唔夠嗎?

註冊日期: 2017-10-10

朋友唔洗多啦,知己有幾個好足夠⋯
同埋人到左一個年紀,就好似有條線咁,唔再落力識新朋友,可能人地唔係唔中意你,只係大家都唔再花時間,花精神,去建立新友誼⋯
當年中學老師話,你地宜家最好的朋友,到將來出來做野後,就應該會成為你地最好的朋友,呢句真⋯識於微時,識於冇機心時⋯

如果你真係好想識新朋友,咪試下從興趣入手,我都有幾個朋友係因為興趣而識返來,大家因為共同興趣,有時仲約得密過自己d fd,有時上堂又見密左,宜家發展到會帶埋小朋友/老公出來飲茶。

註冊日期: 2017-10-10

錯字 * 宜家最好的同學

註冊日期: 2018-9-5

係咪你平時同人傾計無話題或者有戒心?有種人俾人感覺好自我保護,令人好難去親近。唔知樓主係咩類型,不過如果真係想維繫友誼,都可以主動d約人出去或者搵下話題撩人傾下計。
其實依家出左黎做野,真係好難維繫感情,平時做野WhatsApp group 一堆堆,朋友send msg黎,好多時忙到唔記得左覆,其實又未必真係唔想覆你,到約出黎呢個又唔得個個又唔得,食到餐飯已經偷笑,所以唔好太介意。

嗯,或者應該學習放開啲。你哋都講得岩,大家都唔太想花時間,所以導致友誼唔長,只可成為過客。
我平時喺朋友堆中都係多嘢講嘅人,有果句講果句果種人,但當然有啲嘢講咗人哋會唔開心嘅,我就唔會講,我盡量都想令朋友同我一齊係舒壓,唔會有壓力。
但我咁做嘅同時,有啲人就會話我假但我係出自真心嘅。

milktea913 發表於 2019-3-9 12:17

我3位朋友都係由小學識到而家,中學同學反而無特別聯絡。所以我先會懷疑自己係咪社交有問題????

註冊日期: 2017-10-17

我都是冇朋友的

surcharge 發表於 2019-3-9 12:48
我3位朋友都係由小學識到而家,中學同學反而無特別聯絡。所以我先會懷疑自己係咪社交有問題????

你有無嘗試搵出原因?

註冊日期: 2015-8-22

問下你嘅好朋友

Warwick999 發表於 2019-3-9 06:42
你有無嘗試搵出原因?

問過啦,佢哋話會唔會係我有時講啲嘢係事實,但啲人唔鐘意聽事實,覺得我唔支持對方,或者可能有啲人覺得我港女,因為我經常post好多日常生活嘅吃喝玩樂,但其實我覺得都係一般食飯,我唔覺得係炫耀,就算我買名牌嘢,我都唔會放上網,只係post餐廳喳,因為曾經有朋友聚會,有人問我可唔可以食平啲,我先意識到原來有人以為我只去高級餐廳,但其實我係好鐘意打冷,掃街,呢啲我都有post嫁,post上網對於我嚟講只係果日嘅一個紀念,我唔係想曬命。
我果幾個朋友就唔覺得我有問題,相反好鐘意有嘢就問下我意見,因為喺佢哋心目中,我係一個會講真話嘅人,我諗係因為由細識到大,所以佢哋更希望聽到真嘢。

你有無嘗試搵出原因?

問過啦,佢哋話會唔會係我有時講啲嘢係事實,但啲人唔鐘意聽事實,覺得我唔支持對方,或者可能有啲人覺得我港女,因為我經常post好多日常生活嘅吃喝玩樂,但其實我覺得都係一般食飯,我唔覺得係炫耀,就算我買名牌嘢,我都唔會放上網,只係post餐廳喳,因為曾經有朋友聚會,有人問我可唔可以食平啲,我先意識到原來有人以為我只去高級餐廳,但其實我係好鐘意打冷,掃街,呢啲我都有post嫁,post上網對於我嚟講只係果日嘅一個紀念,我唔係想曬命。
我果幾個朋友就唔覺得我有問題,相反好鐘意有嘢就問下我意見,因為喺佢哋心目中,我係一個會講真話嘅人,我諗係因為由細識到大,所以佢哋更希望聽到真嘢。

註冊日期: 2010-7-1

我相信好多人都同你一樣嘅,你又不必介懷。
身邊有一兩個知已朋友已要感恩,朋友不必多,開心唔開心時有人在身邊就得。

Bubiyim 發表於 2019-3-10 02:03
你有無嘗試搵出原因?

聽完你哋講,我諗返,我都有3,5知已喺身邊已經好好,畢竟我唔係想要玩伴,感謝你哋!

註冊日期: 2010-7-20

我同你情況好似,我畢業後都識到d朋友,但去左兩年working holiday ,朋友都冇乜聯絡。最想搵既朋友比你更少....結左婚就更嚴重。我都有主動打去約下食飯,就算有野傾...次次都你我撩起。久而久之我都懶得搵!真心覺得朋友唔洗多最重要係你有需要既時候佢地明白你....雖說朋友要聯繫,但人地唔想搵自已又點逼人姐。

註冊日期: 2016-9-7

係咪冇共同興趣呀?? 人地同你傾計 你有冇問一答十???

註冊日期: 2017-3-20

你看那些表面上朋友一大堆的人,一般都吃喝玩樂型的,每個人的時間和感情就只有那麼多而已,分給愈多人,每個的關係就愈薄,不可能你把友情分給100個人每個都還可以跟你患難之交頭號知己,與其去在意數量,不如好好經營少數有在維繫的朋友質量