{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

男朋友在美國讀master

註冊日期: 2018-5-16

背景: 年齡: 我95年,男朋友96年
現狀: 我工作中,男朋友係美國讀緊master(2 年: 18-19 & 19-20)
將來打算: -男朋友打算完左master報PhD,國家不限,ranking 100 內,邊度收邊度offer好就去邊
               -男朋友提議我出年同佢結婚,申請F2,陪佢讀PhD,結束異地戀
               -移民

近憂:
首先,因為我係普通U+普通科,GPA唔高,成績麻麻,所以依家嘅工作一般,朝八半夜五,返五日半。本來想打算進修下,讀個幼教或社工(Asso),因為master太難入,但就算讀Asso的話一來需時(Part time 3年,full time 2年),二來需金錢(十幾萬)。另外,我同佢都有諗過第時讀完可能唔係香港做野,咁就浪費時間、金錢、證書。
第二,由於F2簽證係唔比打工,所以我會有點擔心到時候嘅洗費。雖然男朋友話讀PhD學校會有生活費比,而且仲有佢老豆條大水喉,所以生活唔會差得去邊。但我始終唔係男朋友屋企人嘅仔女,佢老豆願意比錢佢個仔,唔等同願意比埋我。而男朋友話嫁左比佢,大家就係一家人,無分咁多。而學校生活費個度,好睇佢入到邊間,有D會由year 2先開始比,因為驚D人讀唔黎,一年未讀夠就drop out;有D可能只係啱啱夠洗。咁男朋友就話到時我可以用學校比佢個份錢,而佢就用佢老豆比嘅錢。
所以,我依家諗緊係咪要完全唔諗進修,而係要安安分分打工,儲下錢,等佢出年申請PhD嘅結果。
第三,佢對我太好,搞到我有時會好驚佢如果有日唔中意,我唔知點算。

第一次出post,可能有D亂,望各位見諒並多給予意見,Thank you so much!

+ Favorite

註冊日期: 2015-6-8

只能夠講一句, 做女人唔好全靠男人... 有咩事起上黎你點算?

註冊日期: 2016-7-12

24歲仲後生,男友又提出男方可負擔經濟,畀我就會試下,依家安安分分打工儲錢,持F2簽證唔畀做嘢期間,就可用筆$响外國搵D課程讀,等到可工作時容易D搵工。

註冊日期: 2017-10-10

基本上你係冇野要煩⋯完!

註冊日期: 2015-8-22

你不是靠老公,係靠老公父母,諗清楚

milktea913 發表於 2019-3-12 12:39
基本上你係冇野要煩⋯完!

有啊...
(一) 唔知讀唔讀書進修好
(二) 唔知好唔好咁快嫁

Warwick999 發表於 2019-3-12 12:44
你不是靠老公,係靠老公父母,諗清楚

男朋友覺得讀PhD時嘅Scholarship應該夠兩個人月,因為第一佢讀PhD住宿一個人又係咁住兩個人又係咁住,第二學費免左,所以都係食個方面,多一個人食唔會差好多。佢話佢有老豆條大水喉都係in case有個back up。

Cokob 發表於 2019-3-12 11:55
只能夠講一句, 做女人唔好全靠男人... 有咩事起上黎你點算?

我都覺得呢個point好重要,雖然依家佢對我好好...

YYYYU 發表於 2019-3-12 12:07
24歲仲後生,男友又提出男方可負擔經濟,畀我就會試下,依家安安分分打工儲錢,持F2簽證唔畀做嘢期間,就可 ...

都合理嘅

對你好的,咪嫁lo, 有咩好煩?進修咪去到果邊進修lo...

有時對的人,對的事,唔係時時會出現,你同人講過多兩年後再嫁,到時又唔係果回事,或者未必咁順利⋯

你估人生有咁多適合的機會? 天時地利人和,唔係下下出現⋯
你宜家覺得年紀仲輕,事業學業冇成就,怕嫁過去係洗人父母錢⋯
但我睇到ge係個男人好重視你,想加快同你共同生活,連未讀完master 都plan 埋你生活⋯咁ge男人邊度搵?
你要長進的,咪去到果邊進修下lo, 上下d foundation course, 你仲要學埋渣車各樣野,你去到都好忙ga⋯唔係做廢人ga...
我就覺得你聽個男人講都冇錯⋯係你自己過唔到心理關口啫⋯
同埋你諗清楚wo, 個男人咁好,仲long d 多一排呀? 你唔驚比人搶左呀? 丈夫丈夫,一丈之外仲係夫?

如果一心諗住移民,咁梗係早D過去適應好D啦!

你睇下尋日有個sis出Po 丫,男女都係外國大學畢業,一畢業個男人有少少成就,就嫌棄佢唔識野,話佢幫唔到手,嫌三嫌四⋯話佢唔識投資wo...
果d 男人執到都喊三聲啦⋯好男人係會因應你優點,再去放大咁去愛,情願自己辛苦都唔會比個女人捱,宜得佢一畢業就唔洗做野,養佢一世⋯
你男友就係好男人,做任何野都plan 埋你,想你在佢未來生活存在⋯
呢種好男人,你唔積極把握,一個唔小心失去左,到時唔好怨⋯
我就好簡單,我愛的人去邊,我就會跟去邊,要在視線範圍內,唔係因為唔信任而要監視佢,係唔會捨得佢孤身一人在外,冇人支援佢⋯

milktea913 發表於 2019-3-12 13:20
對你好的,咪嫁lo, 有咩好煩?進修咪去到果邊進修lo...

有時對的人,對的事,唔係時時會出現,你同人講過 ...

多謝你~
你講得好啱!

YYYYU 發表於 2019-3-12 13:22
如果一心諗住移民,咁梗係早D過去適應好D啦!

適應的確需要時間

你後生,進修去邊度都容易適應,其實如個環境迫住要學要識,就一定會學得掂⋯

至於你話好似拿人父母錢去進修/生活⋯你男友講得冇錯,結左婚就係一家人,佢地願意的你都受得起,最重要的係,你唔係拿左唔還,就算你第時唔會打工,你都會在你老公背後支持佢,佢出去搵錢,比家用父母,你都在背後有付出照顧頭家,你老公份糧有一半係你經營付出返來ge⋯
有時唔洗諗得咁複雜,你兩人呢刻應該都係最想唔再long d, 同埋移民啫,宜家咁好機會,就要把握,幸福等緊你!

講多句,有時一家人唔係講錢,你真心錫佢父母,人係有眼睇ge, 除左錢以外,你可以用唔同方法孝順佢地⋯

我諗佢父母同大部份人一樣,個仔的幸福,就係佢地終生理想。

況且你自己都話依家嘅工作一般,咁其實你過去都冇咩損失啦!

milktea913 發表於 2019-3-12 13:40
你後生,進修去邊度都容易適應,其實如個環境迫住要學要識,就一定會學得掂⋯

至於你話好似拿人父母錢去進 ...

都係嘅,佢讀PhD期間我好好照顧佢,佢返學個陣我可以學下其他野,增值下自己。

我都覺呢D機會好難得,太美好,所以我要更加深思熟慮。

不過,我仲未見過佢屋企人,都1516佢屋企人唔想佢咁早結婚或者唔知佢地會唔會唔中意我xdd

YYYYU 發表於 2019-3-12 13:47
況且你自己都話依家嘅工作一般,咁其實你過去都冇咩損失啦!

都係放手一搏,努力為我同佢嘅未來加油!

你哋拍咗拖幾耐?如果有咁具體的計劃,都真係要同父母傾,見下家長先得。