{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

同男朋友屋企人的問題……

註冊日期: 2015-2-10

本身同男朋友岀去住,不過最近就來結婚,要搬翻去同距屋企人住,而佢屋企裝修緊,要去住距家姐到住一派先。事源系甘,距家姐成日三翻四次叫我去幫距拎淘寶,自己有時系屋企得閒又吾記得,距家姐又吾洗翻工,要湊住個女,我要翻工。呢個都算,大家一家人吾計甘多。不過有樣野最頂吾信就系距成日講到我又要幫我男朋友汁野,買底褲等等,啲甘瑣碎的事都要幫距做。我的諗法系我得閒放假幫距做吾系問題,我地自己岀去住果陣都系邊個得閒邊個做,我只是吾中意距家姐講到甘男尊女卑,而我自己又有翻工,吾系話系屋企做家庭主婦。我男朋友就話我斤斤計較,做小小野都甘,話我愛自己多過愛距。有冇人明我吾系計較,只距吾中意距屋企人講到甘,女人就一定要幫男人做呢啲野。
+ Favorite

註冊日期: 2015-8-22

你最好唔好同佢屋企人住,而家已經咁,有排嘈。清官难審家庭事,無話錯對,相見好同住鞋!

註冊日期: 2017-10-10

一句講晒你麻煩lo, 亦做唔到愛屋及烏⋯
唔好句句都話人家姐只係做家庭主婦,話人拿個淘寶都要洗你做,事實你拿唔到就同佢講放工遲,趕唔到去拿,如實際上在屋企果區拿,都係舉手之勞,你放工可以行去拿,愛屋及烏你就要幫,人地家庭主婦,唔係你諗到咁自由可以行得開,另外,你痴人屋企住,做少少野應份的⋯

坦白講,如果果個係你親家姐,血親,你唔會講得出「佢又唔洗返工」,唔洗返工仲要湊女的女人,絕對忙過你呢個要返工的女人⋯你唔知,只不過係你無知!

同埋佢話你唔幫佢細佬買底褲,你自己平日點同個男人相處,你兩個知就得,冇人時你叫個男人幫你洗腳都得,但家姐錫個細佬,想你事事照顧個細佬,係冇錯,你中意聽就聽,唔中意聽就應人一句放假會買,唔好諗到咩女權男權咁麻煩⋯你家中有細佬妹,就怕明白做大ge幾時都當個細係小朋友咁⋯你唔明就算,自動過濾唔好聽!

講真,宜家你同人家姐住都攪到咁煩咁唔開心,之後同6299 住,你一定死更⋯問題唔係在人地身上,係你唔能夠當老公家人,係自己家人咁錫⋯同埋小事化大,以為人地刻薄你,以為人地踏底你⋯

有本事唔好痴人家人住,唔好返去同6299 住,咪以你呢個思維,同埋睇男家家人唔順眼,遲早都同個老公嘈到離婚⋯

註冊日期: 2017-11-20

又o係度一路威一路戴頭盔

註冊日期: 2017-3-27

其實唔岩聽聽完就算,你都可以唔幫男朋買叫返佢自己買,自己覺得應該點做就做,講真我都唔鐘意俾人指點我應該要點做,我係唔鐘意聽但亦唔會同佢計較,正常如自己名
阿爸阿媽長氣同覺得你應該點做,覺得我食鹽多過你食米,我都係聽完就算,做返自己,亦都唔需要嬲

註冊日期: 2017-3-20

一句到尾,去未來家姐度住,有無俾家用?有無分攤水電雜費買菜錢?有無主動幫手做家務抵租?如果有,你可以逐樣同人地計較,如果無,你可以收聲

註冊日期: 2018-3-3

愛自己多過愛佢有問題?
嫁你就要做妹仔咩?

註冊日期: 2015-10-6

好奇怪,點解因爲結婚先要搬返去同屋企人一齊住?成家立室唔係更加應該唔好住埋一齊咩?
同居時係咪租樓,點解結婚反而痴返屋企?咩邏輯?

註冊日期: 2010-7-20

痴線,我結左婚都係要男女平等,佢既底褲點解唔自已買返,佢家姐鐘意做小女人由得佢做飽佢。唔岩聽唔洗理佢....更加唔洗同個男人講,如果個男人都認為你有責任要做連個男人都洗要。佢係愛妳唔會逼你做你唔想做既野。就算你係愛自已多過愛佢都冇問題嫁!一個人唔愛自已邊會值得人愛?

註冊日期: 2017-11-9

係人屋企住係咁,一係索性反面唔好幫我以後唔使煩, 你男朋友都有病 都唔係幫你, 入門有排受

哈哈兒 發表於 2019-4-3 06:33
愛自己多過愛佢有問題?
嫁你就要做妹仔咩?

距屋企人話要翻去住,我地本身系岀外租套房好小,結婚又要生小朋友

milktea913 發表於 2019-3-31 09:24
唔好句句都話人家姐只係做家庭主婦,話人拿個淘寶都要洗你做,事實你拿唔到就同佢講放工遲,趕唔到去拿,如實際上在屋企果區拿,都係舉手之勞,你放工可以行去拿,愛屋及烏你就要幫,人地家庭主婦,唔係你諗到咁自由可以行得開,另外,你痴人屋企住,做少少野應份的⋯

坦白講,如果果個係你親家姐,血親,你唔會講得出「佢又唔洗返工」,唔洗返工仲要湊女的女人,絕對忙過你呢個要返工的女人⋯你唔知,只不過係你無知!

同埋佢話你唔幫佢細佬買底褲,你自己平日點同個男人相處,你兩個知就得,冇人時你叫個男人幫你洗腳都得,但家姐錫個細佬,想你事事照顧個細佬,係冇錯,你中意聽就聽,唔中意聽就應人一句放假會買,唔好諗到咩女權男權咁麻煩⋯你家中有細佬妹,就怕明白做大ge幾時都當個細係小朋友咁⋯你唔明就算,自動過濾唔好聽!

講真,宜家你同人家姐住都攪到咁煩咁唔開心,之後同6299 住,你一定死更⋯問題唔係在人地身上,係你唔能夠當老公家人,係自己家人咁錫⋯同埋小事化大,以為人地刻薄你,以為人地踏底你⋯

我冇痴距屋企住,系距屋企人系甘哄我翻去住,我覺得吾想受呢啲氣,自己有本事自己住,但要結婚要顧慮好多野,想省小小錢,又要生小朋友

milktea913 發表於 2019-3-31 09:24

同埋你話我吾當距系自己家人,如果當距系自己家人,我拎都吾會幫距拎,仲會話翻距自己系得閒都吾去,吾會好似宜家甘,幫距去拎,但個心系吾想,同埋距個女都3碎了,

buying 發表於 2019-4-3 06:40
好奇怪,點解因爲結婚先要搬返去同屋企人一齊住?成家立室唔係更加應該唔好住埋一齊咩?
同居時係咪租樓,點解結婚反而痴返屋企?咩邏輯?

冇錯,我都系貪距愛我多過我愛距先會嫁距,就系想自己之後生活過得好啲,如果系甘,甘不如吾好結婚。

註冊日期: 2010-12-5

lover123 發表於 2019-4-4 00:15
我冇痴距屋企住,系距屋企人系甘哄我翻去住,我覺得吾想受呢啲氣,自己有本事自己住,但要結婚要顧慮好多 ...

咁有本事咪搬返出去住囉, 住係人地屋企你每月交幾錢家用比佢家姐?
放工順路幫佢拎埋有咩所謂, 咪當係人地屋企住幫下佢手囉,
你男友話得你冇錯, 識計數想慳錢住係人地屋企,
但連人地叫你幫佢拎淘寶都要斤斤計較,
佢冇返工你有返工代表咩? 代表你一定忙過佢?
講到尾你根本睇唔起佢家姐做家庭主婦,
覺得佢冇返工你就高佢一等

註冊日期: 2019-4-4

其實... 呢D可以放開懷抱geh... 無謂比呢D無傷大雅的事影響你籌備婚禮的過程同心情啦~ 你大可以 "意見接受, 態度照舊". 我覺得最緊要系你同你老公有共識, 因為其他人咁樣做的時候就好自然咁認為身邊的人都係要咁 尤其是同其他人住的時候

當佢係家人,就拎都唔會幫佢拎⋯呢憑呢句就知你係咩格啦⋯個格咁衰都有人娶ge?

唉⋯一句講晒,咩人地氹你返去住,又要慳錢,又要生仔⋯都係自己冇本事啫⋯

你咁巴閉,人地氹你返去住,你唔好住,自己買樓丫麻⋯又要威又要戴頭盔⋯根根計較小人格⋯

「冇錯,我都系貪距愛我多過我愛距先會嫁距,就系想自己之後生活過得好啲,如果系甘,甘不如吾好結婚。」

哈⋯咁你唔好嫁都得喇,以你咁對個男人家人⋯佢遲早睇透你係個咩女人,所有愛都會慢慢流逝⋯你個心都黑色ge,又唔大方,又唔愛屋及烏,又根根計較,跟本係小人格⋯

註冊日期: 2017-11-6

我又唔係好明,你做乜唔搬番你自己屋企住?係都中意寄人籬下?