{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

而家先醒覺,原來冇錢係唔會有幸福

註冊日期: 2018-8-6

以前我兩老同我講冇錢冇幸福,我一直當耳邊風,嗰陣佢哋唔睇好我同男友段關係,覺得佢唔上進又畀唔到幸福我,我就懶型咁話唔介意對方俾到乜我,總之兩個人一齊嗰陣開心就得。去到而家,我發覺自己原來真係「少年你太年輕了」。

我哋而家一齊咗都好幾年,而且我哋年紀唔細,其實係時候結婚。眼見身邊嘅姊妹好多都結咗婚買埋樓,有啲就算經濟能力唔夠喺香港買樓嘅,都結到婚同埋喺第二度國家買樓收租,有一定嘅經濟support,但我哋呢?到而家都未結到,甚至我可以講,俾多5年佢都唔會娶到我,因為男友每月賺得一萬頭,叫佢進修又唔想;叫佢轉份好啲嘅工又話做開有感情,根本就係唔想出力跳出comfort zone!

最近啲姊妹都凳我慘,介紹咗幾個唔錯嘅男人俾我,而且見過幾次都OK。雖然好衰,但我諗緊好唔好睇啱就飛咗男友?

+ Favorite

註冊日期: 2015-4-9

飛又有人鬧你賤
唔飛又有人鬧你蠢

都係食下花生先XDDDD

註冊日期: 2017-11-20

幸福係要人地搵錢返送俾妳既
妳都 on9 啦
倒返轉黎諗
妳又有d 咩條件俾到幸福人

註冊日期: 2016-7-12

樓主,其實你自己都有答案啦,唔需要响到叫其他人認同你喎。

註冊日期: 2018-9-6

嫌無錢咪唔好結婚,又要怕做剩女,又要怕無錢,人哋係咪真係想同你結婚都未知,係你自己一廂情願以為人哋會想娶你

註冊日期: 2015-6-8

貧賤夫妻百事哀... sad but truth!!

註冊日期: 2009之前

道德上, 你係有問題, 可以用CHEAP黎形容.
但道理上, 人不為己, 天誅地滅,
人係應該為自己打算,
不過呢件事應該要先分手再搵適合GE人,
而唔係好似返緊一份工, 然後瞞住公司去見工GE心態.

註冊日期: 2017-3-23

同佢講咗你有幾想結婚先啦, 直接同佢講如果佢唔係呢個前提下你會離開
真係離開後,先同第二個開始。 一來唔好將自己變成一個令佢綠嘢衰女人, 以嚟見到你嘅文字都覺得你係愛佢,想佢好, 咁你講得清楚,你走咗,佢都知道自己衰咩, 佢就算唔同你一齊, 都會反省, 自己改變, 做更好嘅人

註冊日期: 2019-1-15

係,真係
特別係搞大咗個肚,個細嘅有咁樣嘅父母,喺咁樣嘅家庭成長都好辛苦

所以大家做好心同呢個賤女人(ig: katelo612) 講下,佢諗都唔諗後果、諗都唔諗係咪真係有能力咁快就肯俾個咁嘅渣男射入去,仲搞大咗個肚嫁入去,係唔會幸福的,個bb亦都一樣

第時,個bb遺傳埋呢個渣男嘅唔知乜嘅貧血病,開支仲大

註冊日期: 2017-10-10

樓主自已己有答案,你都約過幾次新歡啦!

但我又好奇⋯你話男方搵得少,咁你呢? 因為睇你文字係偏向男人有錢至可娶老婆,但女方唔可以一起儲錢咩?

我同意貧賤夫妻百事哀,但如暫時唔會生bb, 兩個人生活,平有平過ga啫(強調唔好生仔,生仔開支冇得平)⋯
樓主的「俾多5 年佢都唔會娶到我」,你果種「娶」法係點先? 要擺好多圍酒? 要買樓?

我有朋友當年都搵得多過男友,講緊6-7年前,朋友未夠30 歲搵2 萬,佢男友普遍1 萬左右,因為炒散多,冇穩定工作,佢地結婚都係女方出錢多,住返女家屋企,係婚後男方至定性d 搵返份穩定工作⋯
其實一直以來,都係我朋友指住個男人要搵工,一有錢就幫佢儲起,平日洗費女方唔介意出得多,到宜家都一樣,但佢己有一仔一女了,家庭幸福⋯
所以咩叫幸福,係好個人,外人睇難聽叫貼仔,但個男人唔係拿老婆d 錢Fing, 只係能力學歷不及個女人啫,佢好錫家庭,我朋友就係中意佢對家人好⋯
所以女方金錢上付出都唔係冇面的事,成日話男女平等,咁如學歷上係女方好過男方,搵錢女方多d, 咁女方金錢上付出多d, 又有咩問題?

註冊日期: 2017-9-19

人始終都係自私既,希望你搵到你所追求既幸福。

註冊日期: 2014-10-22

我唔會話你,不過事實你而家先醒覺,係有啲遲。
冇錢,係唔會有幸福。不過,就算佢有,唔代表會畀你,亦都唔代表你哋感情好會幸福。
所以,你都要搵個愛錫你嘅人。
如果佢唔愛錫你,就算係首富,都冇用啦。

註冊日期: 2014-10-22

我估我應該知道你想表達嘅係乜你雖然話冇錢冇幸福,但其實你唔係介意佢冇錢。
如果係介意,就唔會咁多年啦 。
你係介意佢~一直都冇上進,冇改善,冇進步,連努力都冇做過。久而久之,自己經歷亦多咗 ,更加睇唔到未來 ,對未來充滿無奈,亦都擔憂。
時間唔等人,可能喺別人口中話你自私,但佢哋唔會對你嘅未來負任何責任。趁自己仲有能力,咪當識其他朋友囉。 可能咁樣衝擊,令到你男朋友會上進呢?

註冊日期: 2017-11-20

又係一個港女只上進在找一個上進男人的故事

註冊日期: 2017-2-25

你都係快D放手找尋你既幸福
一個男人好搵一萬都俾九千你
一個男人有錢搵十萬都可以一千都唔俾你

註冊日期: 2017-3-23

milktea913 發表於 2019-4-23 18:50
樓主自已己有答案,你都約過幾次新歡啦!

但我又好奇⋯你話男方搵得少,咁你呢? 因為睇你文字係偏向男人 ...

講得太好

註冊日期: 2016-1-18

你呢啲極品女友,睇錢睇到咁重,好行夾唔送咁!上黎問都應該預左俾人插啦

註冊日期: 2018-4-27

我諗樓主吾係介意佢依家無錢,如果吾係都吾會同佢一齊幾年啦,依幾年大家都係一齊睇餸食飯。
但無上進心真係好令人失望,先不論結婚後要為家庭付出的洗費,樓主話男友依家萬拎蚊一個月,就知吾係一啲好專的職業,依啲職業替代性高,頭幾年做個跳板都可以,但如果無繼續成長的心,增進自己,過幾年有一批後生又平啲的人,就好易比社會淘汰,到時男友分分鐘連自己都養吾起,無話一齊承擔個家庭。
睇得出樓主都係想男友好,咁就再試下認真傾下現實層面上的考慮,如果男友仲係懶懶閒咁吾成熟,咁真係考慮為下自己。
不過都建議要分咗再揾下一個

註冊日期: 2016-5-23

人揀你,你揀人.

註冊日期: 2014-11-4

我諗我都明白樓主唔係因為佢窮而想分手, 如果樓主係貪錢既話, 一早就同佢分左手啦 ! 加上樓主身邊既朋友都結晒婚有樓又盛, 正常都會羨慕, 又再望望自己同埋身邊果個人後, 就覺得自己睇唔到將來, 成個人灰晒 !

女人既青春好有限, 如果個男人真心愛你, 想同你有將來既, 佢係會比心機工作, 努力賺多d 錢同你建立將來, 相反如果個男人做人同生活態度都係得過且過, 怕改變, 冇諗過將來既話, 其實一齊落去都只係浪費緊自己既青春同光陰

愛情絕對唔係飲水飽, 里個世界咩都同你講錢, 如果將來你同佢有左自己既小朋友, 冇錢既話又如何養大佢 ? 就算唔生小朋友, 宜家既hk 咩都貴, 可能過多幾年一個m記餐要5, 60蚊都唔出奇, 如果冇錢既話將來又點樣過 ?
愛情唔代表你要無條件去包容對方既所有, 幸福既將來亦都係要2個人一齊去建立, 追求自己既幸福係冇錯的 ! 如果樓主你同你男友當面講清楚你既想法後, 佢依舊係一成不變既話, 或者你應該比機會自己去重新尋找一個真係有將來既幸福, 當然前提係你一定要先處理好你同你男友之間既感情關係

我同我老公都搵得唔多, 搬左出o黎住之後每個月既開支都好大, 早幾年老公由私人公司轉左做公務員, 本來都係搵2萬頭, 轉左工之後搵少左5千幾, 我地 2 個都冇乜錢, 但佢會為左比安穩既日子我去搵pt 做, 搵freelance 做, 平時見到政府出post 請人工高d 既職位, 佢次次都會去apply, 而我地2個平時都好慳, 雖然冇乜錢, 雖然間唔中都會為錢而噪, 不過我知道佢會肯為我地既將來打算, 至起碼我係見到有將來的