{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

香港做男人好慘,連狗都不如,做女人可以享成公主生活

註冊日期: 2019-4-24

香港哋男多女少,造就女尊男卑(尤其感情上),令到女人好著數。香港女人擇偶糸以錢和靚仔作為條件,無論男人心地和性格幾好,只要你冇錢或唔靚仔,就吸引唔到佢哋,因為女人唔同男人之處,就糸女人感情方面天生比較冷淡甚至冷血,只有錢或靚仔,先可以令女人產生feel,所以女人只會同男人共富貴,但不會共患難,唔肯付出,冇錢就會離開。中國著名女作家張愛玲講過:「婚姻就糸長期賣淫」,香港女人就糸最好例子,年輕時收兵攞著數,年老時就揾有錢佬埋單結婚,某位議員名句:「女人全部都糸雞」都糸指出殘酷真相,所以香港做男人真糸好慘,連狗都不如,而香港女人就糸天生winner。
+ Favorite

香港女人在職埸上比男人更著數,因為任何公司面試個陣,男女條件差唔多,都糸會請女人,尤某糸HR工,而升職方面,男人要付出好大努力和代價,先有機會,但女人就唔洗,好多女人揾到錢,並唔糸佢哋特別叻,而只糸佢哋糸"女人",糸香港哋你糸女人,公司就會優先升你,如果女人揾錢少,唔緊要,揾個有錢佬埋單就ok,但男人揾錢少,就會比人白眼,溝唔到女,只有不斷進修增埴自己,付出時間,金錢和汗水先得,香港呢個地方糸男人地獄,女人天堂!

註冊日期: 2017-11-20

去變性啦屌

註冊日期: 2016-7-12

//憤怒是香港人非常熟悉的情緒,憤怒其實是來幫我們,提醒我們有些未放下的期望。容易憤怒的人,通常都會覺得自己是對的,活在自己的世界,將自己的感受和看法視為真相,變成將期望強加於人,於是很容易對人產生批判和憤怒。

其實所有對別人的批判,都是源自對自己的批判。譬如,母親不滿意兒子玩遊戲機,可能是母親對自己有很高的期望,於是兒子成績不理想,母親就會覺得自己非常失敗。又譬如老闆對員工充滿著批判,可能是老闆承受不了生意的壓力。又或者一位太太不斷地罵她丈夫,背後可能她也不斷地罵自己「死蠢!廢物!」。所以下次憤怒的時候,嘗試靜心,誠實地問自己:我有什麼未放下的期望?如果我能夠放輕這些期望,我會不會更輕鬆愉快,人際關係都會有所不同。

所以處理憤怒第一件事情,就是對自己說 “I could be all wrong” 我可能全部都錯!因為唯有挫敗,才讓我們真正去反省,真正去面對我的自以為是。唯獨我勇敢面對挫敗,我才可能因禍得福。憤怒還有一個重要的價值,它只是表層的情緒,而不是核心情緒。當然憤怒是真的,同時也是一種掩飾,掩飾背後更重要的核心情緒。中國成語「老羞成怒」,就是用憤怒去掩蓋和逃避我們的羞恥心。譬如一個人如果忽略了家人,而家人忽然重病入院,他很可能會很內疚和羞愧,到達醫院的時候,就會將情緒向護士投射發洩出去,變成憤怒。其實每個人一生都有核心情緒,通常是恐懼、內疚、自卑、無奈。

所以下次憤怒的時候,可以問問自己,背後是什麼核心情緒觸動了這個憤怒?而這一生為到這些核心情緒付上了多少代價?亦唯獨當我們開始承認我有這個部分,我們才有可能學習到如何去善用甚至去轉化這些情緒,然後我們就可以看到外在所有問題都不是問題,如何去看待問題才是唯一的問題 – Problem is not the problem, coping is the problem。//

http://blog.dreamspossible.hk/archives/8648

註冊日期: 2015-7-17

我都幾同意樓主講既野,香港男真系幾慘...

某些女仔,自己份糧自己儲,同男朋友去街食飯買野,全部男朋友俾錢,仲 expect 男朋友可以儲到錢同佢結婚,所以米搞到越來越多男仔搵唔到女朋友,但有性需要米搵 SP 囉

關於而加好多工都系請女唔請男,主要系因為女人天生具有好既溝通和表達能力,呢樣系非常非常重要的。

另外你話女人都系搵個有錢佬埋單,又唔系個個都系甘既,但嫁得俾你都想有穩定既生活,唔需要大富大貴但要夠洗,唔夠就大家省 d ,而唔系無錢都死要買名牌。女人想嫁得好一 d 都無錯架... 有些少好 d 條件既女人都唔希望嫁得太差啦

註冊日期: 2016-10-5

樓主只講arm小小

Koyuki318 發表於 2019-5-21 09:55

某些女仔,自己份糧自己儲,同男朋友去街食飯買野,全部男朋友 ...

所以香港女人好著數,咩都唔洗付出,所有野都糸男人付出晒。溝通能力高? 唔多覺,外國大把工都糸請男人多過請女人(美日韓),咁又點計先? 根本就系香港女權過高,搞到啲女樣樣吊高來買。所以咪話張愛玲講得冇錯,「婚姻糸長期賣淫」,香港女人結婚目的糸為左揾個男人埋單做長期飯票,香港女人內心冇爱存在。根本以前男權社會糸冇錯,女人唔應該有地位和人權,因為女人嫁好啲糸想揾飯票,即糸當自己系貨品,邊個男人有能力,就可以買起佢,咁貨品本身糸冇任何權利可言,只能被買家(男人)任由擺佈先啱,但現實就偏偏相反,所以依家呢個社會思想根本錯晒,需要糾正。

cat214 發表於 2019-5-21 10:23
樓主只講arm小小

唔糸啱少少,糸全部都咁

Koyuki318 發表於 2019-5-21 09:55

某些女仔,自己份糧自己儲,同男朋友去街食飯買野,全部男朋友 ...

如果我將来有錢,一定將啲女當狗咁撚

註冊日期: 2017-10-10

睇左頭一段,唔會再睇落去,講來講去三副屁⋯咁你唔變性? 做女人咪一天都光晒lo...要怨就怨你父母唔生你做女...
生仔生著你,真係臨老唔過得世⋯

丫,其實如果女人係冷血, 要有錢或靚仔至有女人埋身,只會共富貴,唔會共患難,長期賣淫,全部都係雞⋯

咁樓主呀,你老母貪你老豆有錢定靚仔呀? 如你老豆有錢,點解生到你咁樣衰? 如你老豆有錢,點解你冇父蔭ge?

唱女人,唱埋自己老母賣淫,老母係雞⋯樓主真係孝順仔一名⋯

你洗咩將來有錢至將d 女當狗咁撚啫?! 你自己老母都係女人,你咁孝順,都可以返屋企撚自己老母⋯

註冊日期: 2016-3-7

香港係女多男少啊, 你好似搞錯了.
男多女少係大陸...

註冊日期: 2015-4-9

nissram 發表於 2019-5-21 13:35
香港係女多男少啊, 你好似搞錯了.
男多女少係大陸...

女多男少條數有bug架
1)因為計埋d賓賓,印印入去
2)就算只計香港人,都仲要分埋年齡層

定係你冇計埋以上兩點就全盤相信女多男少?

敬告樓主:轉做玩家先係你既出路XDDDD

milktea913 發表於 2019-5-21 12:29
丫,其實如果女人係冷血, 要有錢或靚仔至有女人埋身,只會共富貴,唔會共患難,長期賣淫,全部都係雞⋯

咁 ...

我老豆生意失敗後,我老母就立刻離婚,拋夫棄子,我當時得8歲咋,唔夠兩年,佢就同個差唔多6張野既中產佬結婚,所有女人都糸貪錢冷血,見到有錢人就會出晒水,打開雙腿

你老母係啫,你老母係雞係公廁,上個po大把女人話自己點捱,你又盲左? 你都on9 無極限⋯
自己童年陰影,咪仇視返自己做雞果個老母lo, 關其他女人咩事呀?
你咁想洗男人錢,唔變性? 變性後整埋容,咪又第二人生lo,on 99!

milktea913 發表於 2019-5-21 12:30
你洗咩將來有錢至將d 女當狗咁撚啫?! 你自己老母都係女人,你咁孝順,都可以返屋企撚自己老母⋯ ...

我收到風,前年個中產佬仙遊左,我老母被佢個女(中產佬前妻所生)趕走左,依家租劏房住,當年佢拋夫棄子,做得咁絕,呢啲咪報應囉! 如果我將來有錢,一定當啲女撚狗咁玩,玩殘佢哋

註冊日期: 2015-4-9

絕望男 發表於 2019-5-21 15:19
我收到風,前年個中產佬仙遊左,我老母被佢個女(中產佬前妻所生)趕走左,依家租劏房住,當年佢拋夫棄子, ...

有志氣
但你需要諗下點樣令自己成為一個暴發戶先XDDDD

milktea913 發表於 2019-5-21 12:30
你洗咩將來有錢至將d 女當狗咁撚啫?! 你自己老母都係女人,你咁孝順,都可以返屋企撚自己老母⋯ ...

我收到風,前年個中產佬仙遊左,我老母被佢個女(中產佬前妻所生)趕走左,依家租劏房住,當年佢拋夫棄子,做得咁絕,呢啲咪報應囉! 如果我將來有錢,一定當啲女撚狗咁玩,玩殘佢哋

要撚,就襯機會搵返你老母去撚,你撚其他女托7 咩? 其他女生你ga?