{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

(純發洩)婚後生活

註冊日期: 2015-5-13

同老公一齊住,一開始無訂明任何分工架,起初大家都自動自覺,執好自己啲野唔亂放,見到對方做家務就一定會過去幫手。
後來我老公漸漸懶了⋯每次放工,我一除左對鞋,坐都無時間坐,即刻去煮飯,食完飯又要諗下其他家頭細務(例如:使唔使洗衫掃地拖地掠衫買餸咁),而佢返到屋企唔放好對鞋,啲袋同臭襪仲要隨地放。假日,佢訓醒就去食lunch, 之後都係做自己野,同平時一樣完全唔理屋企既野,淨係食玩訓,每次都要我開口叫佢做乜做物佢先識郁。我都知放假係要休息,我都好想抖下,屋企雖然細,但要做既野其實同住大屋一樣咁多,如果2個人都濶老懶理,仲算係一個家咩?
有人話,2個人生活,總有一個要付出多啲,唔需要下下講公平咁計較既。
又有人話,以前都女人乜都自己打理,仲湊大幾個細路都係咁,而家啲女人點解咁?
講真,我真心攰了,大家係原生家庭都係唔洗打理家務,而家組織新家庭,點解女人就被視為要做家務果位? 我同佢仲未有小朋友,我淨係打理家務都已經攰到無心機做自己喜歡的事,仲點敢諗有小朋友⋯點敢諗同佢既將來吖?
我而家淨係叫佢做幾樣野:食完飯洗碗,間中扔垃圾,沖完涼放啲衫入洗衣機。但係佢伐完飯要打機,拖2個鐘先去洗碗;垃圾多數都係我頂唔順自己扔;污穢衫等滿到瀉先入機最後洗唔切。
慢慢地,我發現自己開始變得囉唆,成日開口話佢懶唔理屋企野,又成日催佢洗碗⋯ 我都覺得好討厭,仲開始有了不好的念頭想分開住,我覺得老公應該係一個共同經營家庭既人,而唔係純粹一齊住既人。
到底點先可以令自己過得開心啲,真心想有個神隊友一齊行埋之後既幾十年,而唔係揹住個豬隊友行(咁不如自己一個人行仲好⋯ )
因為當初我愛的,真的不是一頭豬。
+ Favorite

註冊日期: 2016-5-9

同路人, 最慘嘅係佢唔覺自己係豬隊友, 佢覺得自己有幫手做家務有貢獻, 反話返你屈佢

註冊日期: 2017-10-10

呢d 廢人來⋯愈來愈多男人係冇家教⋯

註冊日期: 2018-6-8

我前死佬都一樣又係一啲家務都唔做,仲話佢啲朋友個個都唔洗做,返到屋企大爺咁全部由老婆搞掂哂,我即刻爆粗屌爆佢,佢有本事養得起我唔洗我返工,咁家務就係我應份做,而家大家都要工作賺錢養家,憑什麼佢就可以唔做?但很奇怪一樣嘢,就係佢自己老豆,即係我前老爺,所有家務都係由佢一手包辦,咁點解個廢佬又唔學下自己老豆呢?男人唔洗做家務呢個說法咪就係啲廢男俾自己的借口可以等自己懶

註冊日期: 2015-5-13

雖然佢無逼我做家務,係我自己忍受唔到咁污穢,但我唔想自己身邊的男人,成個大碼Baby 咁⋯ 好掛住曾經好關心好呵護我的男朋友(即現任老公大碼baby )

佢冇叫你做,因為佢眼見你係唔洗佢叫,都會自動做⋯

慘得過有d 仆乖,自己係咁話d 地方有塵,幾多不滿,之後叫你去抺⋯

藍血人,即係如你好似佢媽咁惡,好似佢媽咁兇佢老豆,佢就會自動自覺去做,人係犯賤的,專洽對自己好的人⋯

我發覺宜家真係好多男人好冇家教,兩個人在原生家庭都唔洗做家務,但到自己有個家,都覺得唔洗做? 咁請個工人lo...唔請呀? 你咪分擔一半lo...但佢地會覺得係「幫你手做」,係咪onX 丫?

註冊日期: 2019-5-24

樓主,當妳知道其他人情況更加惡劣,可能就會開心d (即使事情冇解決過)
認識吾止一個朋友,老公就算做freelance(實情可能係度地),家裡有細路,都堅持吾做家務。
本人果位主要是掉垃圾,捉昆蟲和換燈。全部衣物丟在椅子沙發上,地下幾污糟都忍到,話著拖鞋保護對腳就得;洗乾淨的衫放在沙發上就可以,反正好快又著...
有時候做到火滾咪話賓賓星期日都放假,我就冇假期的。所以我每天寄望有日請一個媽媽style 的賓賓照顧我,現實生活暫時本人就是媽媽,照顧著長不大的小男孩~

註冊日期: 2015-3-22

我會話“好想幫你含可惜地太污糟跪唔到喺地下”  “ 有冇試過開住洗衣機喺上面un下un下”
經常用“ 你做埋啲xxx 跟住我哋xxx” 造句

註冊日期: 2015-8-22

請鐘點做

註冊日期: 2016-3-23

Kiuromi 發表於 2019-6-17 07:29
樓主,當妳知道其他人情況更加惡劣,可能就會開心d (即使事情冇解決過)
認識吾止一個朋友,老公就算做freelance(實情可能係度地),家裡有細路,都堅持吾做家務。
本人果位主要是掉垃圾,捉昆蟲和換燈。全部衣物丟在椅子沙發上,地下幾污糟都忍到,話著拖鞋保護對腳就得;洗乾淨的衫放在沙發上就可以,反正好快又著...
有時候做到火滾咪話賓賓星期日都放假,我就冇假期的。所以我每天寄望有日請一個媽媽style 的賓賓照顧我,現實生活暫時本人就是媽媽,照顧著長不大的小男孩~

好計謀

註冊日期: 2019-6-20

好多男人都唔鍾意做家務

註冊日期: 2017-6-28

你個人都幾煩????你計計較較時人地都頂你唔順,小小事就嘈,請工人咪得囉!完

註冊日期: 2019-6-2

我身邊個果都係牙 其實大家都有返工 有時真係好累 我煮 煮完叫佢洗個碗話好牙 拖到聽朝都未洗 日日掛住打機訓教 叫佢洗衫 掛衫都話要一齊 成日煮個公仔麵都要我煮 唉 係咪做女人就好似應份 男人做家務就吾岩 以前d人話女人做哂家務 係因為佢地根本都吾洗返工

註冊日期: 2019-6-19

請鐘點,屋企最好有cam,or 叫條佬一齊做,不過放假拾屋真係好無意義,浪費生命時間

註冊日期: 2011-9-4

你宜家呢得閒就扮下腰骨痛,攰,唔好咩都做哂,過多排就話「日日咁做家務好攰,反正老公你又唔想做,我又唔想做,不如請鐘點」

註冊日期: 2009之前

其實最錯係一開始冇講分工,依家已經冇得夠了。如果你地兩個人住,咪請個鐘點放假上黎做清潔囉,起碼吸塵拖地洗廁所廚房呢功夫野有人做,但洗衫洗碗呢啲就每日都要自己黎架啦,再唔係你咪話好攰唔煮飯,每日落街食囉

註冊日期: 2016-2-27

我老公都係,佢只係負責洗浴屏同掉垃圾,你唔叫佢唔會做。不過幾年都係咁,就唔會太大期望

註冊日期: 2017-3-24

未結婚前 我開口問老公平時做唔做家務  因他以往一人住 所有家務都要自己負責  所以婚後 好多家務他都自動自覺做。屋企地方雖少 佢都幫手洗塵網,清貓屎。~

註冊日期: 2016-8-1

我老公都係咁,要次次叫到先識幫手~加上仲要照顧隻貓貓~我有時都係要臨訓前先可以休息~唔敢想像遲下如果生埋BB會變成點~