{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

打印 上一主題 下一主題

唔知點行落去

註冊日期: 2016-2-17

結左婚兩年, 都算sweet既。老公收入低過我, 但屋企都叫做有半間房俾我住, 但要同奶奶加大姑奶同住我自就出面買左個細單放租。

左兩年,無嘈過交, 但其我住得唔開心, 係同佢屋企人生有差, 佢地就堅唔開窗, 有濕氣入屋, 有塵等等既原, 我就覺好焗,我擔心長咁樣身會出事; 又例大家既清度要不一致,唔夠, 上我無物放係廳, 食完餐飯我就要入房, 一係坐床, 一係衰到坐入套廁睇書我唔想生係咁過, 我每個月都叫有俾$, 當做返伙食住宿, 我都想有返自既生同自由。

我想收返出面個單同老公搬出去住, 但老公唔肯, 佢唔想住我買既屋, 佢覺我過幾年會睇佢唔起。

要睇佢唔起, 一早做左, 唔會同佢結喇直頭。但佢自卑心作祟, 我覺依邊野無得醫, 佢自唔調我係幫唔到佢。佢係唸住我係佢屋企住成世, 但又有無唸過我感? 我生得開心嗎? 佢就唔覺住佢屋企有問, 但我覺好寄人籬下, 反正出面有間屋, 做咩唔住呢?

兩公婆為左依件事膠著左幾日, 無交唔知點收科。

但我覺佢肯同我搬出去, 又到佢唔開心, 咪一樣?
我有唸過不如我自, 反正都擔心香港既前途, 當找一個機會, 新既生

+ Favorite

註冊日期: 2016-7-12

自己申請移民?咁你唔要你老公了?

YYYYU 發表於 2019-7-11 16:29
自己申請移民?咁你唔要你老公了?

佢唔鐘意外國生活, 唔會去。

咁既然你已經諗住同老公分開,咁離婚咪得囉。

註冊日期: 2018-9-6

嗰度喺佢生活開嘅環境當然唔會覺得有問題,你融入唔到反而會覺得係你有問題,既然樓主自己出面有樓,根本大可以不必理會,收返層樓自己住,你老公中意就搬埋過來,想做裙腳仔的話你亦無謂阻人哋母子情深,既然大家傾唔掂佢亦唔肯遷就你,樓主亦無需要委屈自己,嫁咗仲衰過單身的話,強烈建議不如單身好過

另外你老公有無講點解有地方都唔肯搬?你有擔心夾硬搬的話佢會唔開心,你咁為佢著想,但佢淨係諗佢自己,有無替你諗過,你同佢屋企人根本住得唔開心,而家唔係你哋無能力夾硬要搬出去,係你哋根本可以自立而佢唔肯為你作出轉變,呢啲老公係最自私的

豬橫脷 發表於 2019-7-11 17:17
另外你老公有無講點解有地方都唔肯搬?你有擔心夾硬搬的話佢會唔開心,你咁為佢著想,但佢淨係諗佢自己,有 ...

佢唔肯搬係因為佢覺得住我買既屋, 我會覺得佢無用, 會嫌棄佢, 佢唔想依件事發生。

註冊日期: 2009之前

Snowy2 發表於 2019-7-11 17:24
佢唔肯搬係因為佢覺得住我買既屋, 我會覺得佢無用, 會嫌棄佢, 佢唔想依件事發生。 ...

唔通唔搬過去, 你呢層自置物業就唔存在咩? 唔係吖嘛, 佢喺度自欺欺人

註冊日期: 2017-10-10

唔好咩都煮埋一碟先,又講咩移民呢? 你攪掂左搬唔搬開呢個問題先啦,一次解決一樣野,唔好炒埋一碟來講,咪唔好話男人啦,女人都覺得唔知點回應你⋯

首先,你地會唔會生小朋友? 如果會生的話,搬開住比小朋友一個空間,就係一個好好利用的講法⋯

咁講啦,你話有間房,又有套廁,真係好多好多人,起碼唔洗因爲廁所而嘈先啦,你要開窗亦可在房開,至多間房你清潔返⋯
但都明白你想有自己空間,唔想晚晚食完飯就入房,而自己明明又有個單位收返來住,似乎有出路,但就比個男人阻止⋯
我覺得你可以再落d 牙力勸下佢先,傾下d 開支佢比返多少,咁就唔至於白住你層樓啦⋯
同埋其實佢入唔入你間屋住,都改變唔到你有樓,佢冇樓,呢個事實⋯

而家又唔係叫佢白食白住,如果你老公想自己好過點,咪叫佢負責返供樓錢 lor

其實睇到最後,樓主都好似疊埋心水唔再同呢個男人過咁⋯
咁不如你爆啦,你問下佢係咪要你在佢阿媽呢間屋屈到抑鬱佢都唔理? 係咪明明有間屋可住,都唔比搬,要個老婆寄人籬下?
如果做到絕d, 同99 姑奶炒一鑊,睇下佢咩反應,因為你一直忍,個男人至唔知咩叫婆媳糾紛啫⋯你咪順勢睇清楚呢個男人,在有事時係點對你lo, 如果係媽寶⋯你再考慮移民/離婚啦⋯

Snowy2 發表於 2019-7-11 17:24
佢唔肯搬係因為佢覺得住我買既屋, 我會覺得佢無用, 會嫌棄佢, 佢唔想依件事發生。 ...

佢逼你同屋企人住,咪仲冇用,仲更加令人嫌棄佢。我係你就自己搬走住了。

我覺得冇樓的男人唔係最廢,最廢的係自己冇能力,又要阻止個老婆叻過自已,放不下自尊心⋯真係極品⋯

YYYYU 我都覺⋯

樓主,其實呢d 膠著的情況,點都要行最後一步,用離婚去威脅下佢⋯如佢情願離婚,都唔理你寄人籬下的感受⋯係要拿住樽鹽⋯好話唔好聽呢d 男人只會退步⋯唔會同你共同進退過到人世⋯
佢咁做同推個老婆去死冇分別,個老婆同佢家人有咩問題,又幫住自已家人,一味覺得冇問題,實際就係迫死個老婆⋯咁ge男人都要?

註冊日期: 2015-4-9

男事主收入低,你地結婚前就已經係咁樣架啦
定係你結婚後先至發現佢自卑??
呢個係死症,男事主冇得救架啦
你地都係分開算啦

花生MODE:你可以放長雙眼睇下有冇能力比佢更差的女人肯嫁佢

咁冇樓又唔代表收入低⋯

註冊日期: 2019-7-2

仲5入紙 仲等咩

註冊日期: 2018-9-14

香港前途真係……
移到民就好走了

註冊日期: 2019-6-20

下,有問題咪傾掂佢囉
佢唔肯既都無計啦,唔通委屈自己咩,樓主你都有呀媽生架麻!

註冊日期: 2015-8-22

叫佢交租囉