{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

覺得自己好煩

註冊日期: 2019-7-15

DEL

+ Favorite

註冊日期: 2016-7-12

建議照計劃結婚,但分開住,到有小朋友時再考慮。

參考:
大家對結咗婚但分開住有咩睇法?
https://www.beautyexchange.com.h ... &fromuid=233983
(出處: BeautyExchange)

YYYYU 發表於 2019-7-15 12:57
建議照計劃結婚,但分開住,到有小朋友時再考慮。

參考:

男友非常不讚成, 覺得女人嫁了就應住在男家, 大家都是一家人,
而且工作時間已很難遷就, 如分開住就更加沒時間見面

生活得不開心就不要嫁,不嫁就不用住在男家

註冊日期: 2017-10-10

結左婚搬開住唔係要求高,係最基本⋯
樓主好慘,好似受壓到連基本做人需求,都覺得係自己要求高/錯咁⋯
對方仲要話你的唔開心對佢來講係壓力⋯咁佢學咩人娶老婆?

雖然講完你都未必聽,但襯你未嫁,真係諗清楚嫁唔嫁得過⋯唔好話男方比唔比到幸福你,係你兩人屈在一個6 口家庭,能唔能夠自我催眠製造幸福感?

另外,我都唔讚成婚後各自住返原生家庭,咁樣真係仲衰⋯

應該咁講,男方一直住在呢個原生家庭,對佢來講更係最好最方便啦,又堅錢,又有父母服待,你宜家已搬入去同居,就係日日有條女等佢返屋企,佢跟本係一舉三得⋯
但問題係⋯咁你呢? 你體諒佢,咁邊個體諒你? 佢唔好講傳統啦,笑大人個口,有自己著數就講傳統,咁傳統都係女人婚後唔做野啦,老公養老婆,咁佢養唔養得起丫?
同埋我唔知你未同居前係一家幾多口啦,但應該唔會多過佢一家6 口掛? 咁計個人均居住環境,同生活質素,你真心仲差過未嫁前wo...
但唔好誤會我鼓吹男人養女人,女人打工自食其力係應該的(亦不要浪費自已學歷),但兩人婚後搬出去住,共同承擔生活開支,為自己二人家庭供樓又好,就算租樓二人有個家去共同努力,都係好合理掛?
因咩事要一家6 口屈埋一間屋? 如果係咁真係唔嫁好過嫁⋯

註冊日期: 2012-9-2

用一個簡單原則: 嫁左好過未嫁就=>嫁 otherwise no. 好既定義不係物質上仲計埋心靈上

註冊日期: 2010-12-5

叫你男友搬去同你父母住睇下佢係咪覺得冇問題,
如果佢真係完全唔理你感受, 呢個人真係嫁得過?

milktea913 發表於 2019-7-15 14:00
應該咁講,男方一直住在呢個原生家庭,對佢來講更係最好最方便啦,又堅錢,又有父母服待,你宜家已搬入去同 ...

自己一直覺得, 婚姻同樓係唔應該掛鉤, 但無奈既係樓價真的影響很大, 男友知道後都已經不斷想辦法, 但大家都知道係香港社會的問題, 我知道佢已經好努力, 都叫我忍耐下,  我都唔想俾咁多壓力佢,  係呢個無法解決既困局, 我勉強唔到自己開心

Gigimk 發表於 2019-7-15 14:06
用一個簡單原則: 嫁左好過未嫁就=>嫁 otherwise no. 好既定義不係物質上仲計埋心靈上 ...

大家都好愛大家,
如嫁得好又未必是最愛...
生活真係好艱難...

sumyik 發表於 2019-7-15 14:07
叫你男友搬去同你父母住睇下佢係咪覺得冇問題,
如果佢真係完全唔理你感受, 呢個人真係嫁得過? ...

我都有咁同佢講過...但佢話咁女人係要嫁入男家...

pepepipi 發表於 2019-7-15 14:37
我都有咁同佢講過...但佢話咁女人係要嫁入男家...

//關於你老婆到底「嫁」給誰這個問題,前提就已經錯誤了。你老婆沒有「嫁」給你,她是跟你結婚。你可能會覺得這是沒有意義的字眼爭論,但是平等就從這裡做起。

嫁,跟結婚有什麼不同?差別在於她成為夫家的一份子,或者是你們兩個人組成一個家。結婚,是你們「兩個人」有法律上的承諾,決定承擔某些法律上的義務,並且有某些法律上的權益。但是嫁,就是她是夫家的人,你爸媽就是她爸媽,至於她爸媽是不是你爸媽,那就看良心了,有人的良心會被狗吃了,有人則是覺得我家就是你家,你家就是沒家。

「老娘是跟你結婚,不是嫁到你家」這句話要銘刻在心、永不忘懷。這是平等的開始,黑奴都解放這麼久,你也該更新一下軟體了。這有差別嗎?當然有,因為在「嫁」的思維裡,她做的事情都要為你家著想,那是義務,但是你做的事情也只為你家著想。大家都是人生父母養,為什麼她只能為婆家著想,你卻可以選擇性的為娘家著想,甚至只為你自己家著想?所以,為了平等,請愛用「結婚」,不用「嫁娶」,謝謝。//

呂秋遠: 你老婆到底「嫁」給誰?
https://thestandnews.com/society ... %E7%B5%A6%E8%AA%B0/

註冊日期: 2017-5-15

買唔到咪租住先, 既然講到咁愛點解唔肯一齊出黎捱
如果試過唔得先返男家住囉

咁其實佢想點,佢知委屈你,但暫時冇辦理的情況下,起碼都用把口氹下你丫,咁佢又話你喊係比壓力佢⋯
你冇事冇幹都唔會喊啦,你就係好大壓力至喊丫麻,佢咁樣都睇唔過眼? 喊下都唔得?

同埋婚姻就係同樓掛鉤,唔好咁理想化婚姻係基於愛情⋯
只有拍拖係基於愛情ge啫,你愛果個人就拍得拖,你情我願⋯
只不過兩個人行到去結婚,大多數都係由拍拖,愛情,咁樣行過來啫⋯婚後延續到愛與關懷,就唔係只得愛情,仲要有感情,兩人以後就係無血緣的家人⋯

婚姻就係代表生活,生活就係柴米油鹽,加埋居住地方,亦即係錢⋯
你問下呢度已婚姐妹,邊個覺得有情飲水飽? 如係飲水飽,你都唔會開Po 呻啦,你都唔會體驗到冇地方住寄人籬下係咁委屈啦?!

喵仔P 發表於 2019-7-15 15:40
買唔到咪租住先, 既然講到咁愛點解唔肯一齊出黎捱
如果試過唔得先返男家住囉 ...

開頭佢為了我都肯讓步草首期買樓, 但大家都知道係好長遠都好辛苦既事,
當然我知道佢係唔想都覺得係無必要既壓力,
到我忍唔到, 想出去租屋住, 佢好唔讚成, 租寧願供, 但草首期都要四五年時間,
雖然我都認同草個首期, 供好過租
其實只要我肯乖乖地忍幾年就有改變, 但我驚我未等到已經顛左...
所以先話覺得自己煩....

就係因為你未嫁,至話比你知「嫁左仲差過未嫁前,就千祈唔好嫁」,如果你係嫁左,就係你自己揀,自已要改變心態去接受個現實⋯

只不過大家係女人都明白你ge...明明有個人在面前,又愛佢,佢又話娶,咁唔通唔嫁咩? 係ga, 暫時來講一個「愛」字係好大誘因,女仔自小都係想嫁個愛的人啫⋯

但你要記住,你揀得ge就唔好喊,男人角度就係「你嫁我時都同意一家六口同住,宜家你又迫我搬?」幾多年後都好,你入左個局就好難出返來⋯大把人出Po 都係話老公唔肯搬出去⋯

所以未嫁的都仲有時間諗清楚⋯但嫁左你就自動入左個困局,一年又一年,一年又一年,一家6 口都唔知點生仔⋯

milktea913 發表於 2019-7-15 15:43
咁其實佢想點,佢知委屈你,但暫時冇辦理的情況下,起碼都用把口氹下你丫,咁佢又話你喊係比壓力佢⋯
你冇 ...

其實我知佢已經好努力.. 佢連發夢都發開口夢話睇緊樓, 所以我知我俾左好大壓力佢, 雖然佢同我需要既野唔一樣, 但佢都知我住得唔開心而諗好多方法, 但都需要時間去實行,
所以其實只要我肯乖乖地忍幾年, 就會有轉變
只係我驚我未等到草到首期就已經顛左...
所以先話自己煩....

milktea913 發表於 2019-7-15 16:01
就係因為你未嫁,至話比你知「嫁左仲差過未嫁前,就千祈唔好嫁」,如果你係嫁左,就係你自己揀,自已要改變 ...

其實我都明白...一開頭佢已經有講婚後要同佢家人住, 我心入面當然係想可以自己住, 但都同自己講, 愛呢個人就要接受所有野, 但當然我知呢條路係唔易行....
我都知唔可以怪任何人, 條路自己簡都唔應該喊...
但因為真係屈得好辛苦...所以好需要呻下...

我有個朋友係有左至結婚,冇樓住要住入99 的公屋,但本身間屋已有6299,姑仔,大哥同大哥女朋友⋯
我朋友生左後就多一個b, 即8 口同住,我朋友間房已經係麻雀雖小五臟俱全,雙人床(bb 同訓床),雪櫃仔,電視,暖水壺,基本上除左去廁所,就唔出房門⋯
佢咁樣住到個女三歲,同時就患上抑鬱,到申請到公屋搬開至慢慢好d⋯
其實佢就同你差唔多,佢覺得99 個廚房好污穢,有小強有蟻⋯跟本不能煮食⋯
加上人多,批評佢的聲音又多,佢睇唔過眼的事又多⋯

我諗佢同你情況差唔多啦,但唯一唔同的是⋯佢本身係打算有樓至結婚,佢都明白跟本唔可以同99 住,但意外有左就唔結唔得⋯

而佢本身娘家係住居屋,有房比佢地婚後搬入來住,但亦係佢老公唔同意,住過下娘家又要搬返去99 度⋯

我講呢個朋友的case比你知,就係比你再預計下,婚後呢個情況,又話想生仔,你自己預計下你自己承唔承受到⋯
我朋友就到宜家搬開後兩年都keep 住食抗抑鬱藥,但你記住⋯懷孕係不能食抗抑鬱藥物的⋯你宜家已開始成日喊,其實係抑鬱症狀⋯唔開心就係人都會,但長期唔開心就會形成抑鬱⋯