{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

值得等待嗎

註冊日期: 2019-8-19

我係一個喺外國留學嘅sis。除咗我之外仲有一個中同男仔A 同我喺同一個城市我哋本身都幾close不過我哋一路都只係好朋友完全冇過界。去到2018四月因為心血來潮同班frd玩goodnight識咗個台灣男仔B 佢大我四年 一樣都係留學生仲要既係佢去過我間大學exchange 喺我間大學都有朋友 所以好多共同話題。識咗佢之後我就冇再玩gn. 我同B一路都有keep contact而佢表明過對我有好感。之後2018十月 學校嘅香港人莊識左個男仔 C都追我好耐對我好好。不過C既條件(年紀 性格 未來既計劃) 都同我冇咁夾不過佢真係好愛好愛我。

去到而家2019八月 我同A都係好友不過我地都知我哋以後唔係完全冇可能一齊果隻朋友。A 由細識到大 佢唔係隨便對人好 我都知 (佢對我幾好)。而且A讀engine又有上進心 都算係長遠投資既筍盤. C雖然因為暑假同實習呢幾個月小咗聯絡不過佢都好care我。而B已經大學畢業咗一年 喺屋企企業返咗工幾個月工 跟著依家當兵。B係一個有目標同ambition嘅人 佢唔想unun腳繼承屋企嘅事業 想創業。佢亦都唔係講下就算個人好成熟好有planning。 不過佢人喺台灣 個心喺事業 我都唔清楚佢對於“我”或者 “我哋” 有咩睇法。C份人好就我 冇乜主見 亦都無乜野心,C 都係想同人夾份創業 不過如果我而家同佢一齊 我哋可能頂唔過七年之癢都未結到婚 (男人越老越有魅力越想搵後生女)。

我下年大學畢業啦 因為屋企家境麻麻除非攞到獎學金我都應該會做野 跟住都要實現人生目標, 包括談戀愛 尋找摯愛。對我黎講B 係我個理想情人 C係愛我既人 A係有待發展既安全之選。C同我表左白一段時間我要畀個交代佢啦。 請問各位大大 我應該點揀 或者 我應該繼續等待?
一個網上識既人值得等待嗎? 還是接受一個不是很理想但很愛我的人? 還是跟一個相處很舒服的老朋友發展? 其實男仔B係唔係我想像中咁好, 畢竟無實際相處過? 係唔係一切都係我一廂情願?
+ Favorite

註冊日期: 2019-8-5

都係嗰句啦,貪心。

註冊日期: 2016-7-12

你係香港人?你畢業後會在外國當地做嘢定返香港?
你同B有冇見過面?真人見面,唔係 online,如果冇就唔駛諗。

註冊日期: 2015-4-9

你根本有本事食盡三家茶禮
問乜撚野姐!?

A唔會過界,你當佢係「親衛隊」都仲得
B當緊兵(國軍),以你性格一定會派帽
C係個普通人,亦都只係適合當兵(觀音兵)

反正你都只會覺得沒有最好只有更好
各位純用家,你地喜歡追擊樓主的繼續啦~~
睇TELEGRAM食社運花生去

註冊日期: 2019-8-19

chubbybunny 發表於 2019-8-19 22:17
我係一個喺外國留學嘅sis。除咗我之外仲有一個中同男仔A 同我喺同一個城市我哋本身都幾close不過我哋一路都只係好朋友完全冇過界。去到2018四月因為心血來潮同班frd玩goodnight識咗個台灣男仔B 佢大我四年 一樣都係留學生仲要既係佢去過我間大學exchange 喺我間大學都有朋友 所以好多共同話題。識咗佢之後我就冇再玩gn. 我同B一路都有keep contact而佢表明過對我有好感。之後2018十月 學校嘅香港人莊識左個男仔 C都追我好耐對我好好。不過C既條件(年紀 性格 未來既計劃) 都同我冇咁夾不過佢真係好愛好愛我。

去到而家2019八月 我同A都係好友不過我地都知我哋以後唔係完全冇可能一齊果隻朋友。A 由細識到大 佢唔係隨便對人好 我都知 (佢對我幾好)。而且A讀engine又有上進心 都算係長遠投資既筍盤. C雖然因為暑假同實習呢幾個月小咗聯絡不過佢都好care我。而B已經大學畢業咗一年 喺屋企企業返咗工幾個月工 跟著依家當兵。B係一個有目標同ambition嘅人 佢唔想unun腳繼承屋企嘅事業 想創業。佢亦都唔係講下就算個人好成熟好有planning。 不過佢人喺台灣 個心喺事業 我都唔清楚佢對於“我”或者 “我哋” 有咩睇法。C份人好就我 冇乜主見 亦都無乜野心,C 都係想同人夾份創業 不過如果我而家同佢一齊 我哋可能頂唔過七年之癢都未結到婚 (男人越老越有魅力越想搵後生女)。

我下年大學畢業啦 因為屋企家境麻麻除非攞到獎學金我都應該會做野 跟住都要實現人生目標, 包括談戀愛 尋找摯愛。對我黎講B 係我個理想情人 C係愛我既人 A係有待發展既安全之選。C同我表左白一段時間我要畀個交代佢啦。 請問各位大大 我應該點揀 或者 我應該繼續等待?
一個網上識既人值得等待嗎? 還是接受一個不是很理想但很愛我的人? 還是跟一個相處很舒服的老朋友發展? 其實男仔B係唔係我想像中咁好, 畢竟無實際相處過? 係唔係一切都係我一廂情願?

1. 從來都沒諗過3個都要 宜家都同佢哋保持適當距離  無利用過佢哋感情或物質
2。想好好選一個好好發展過世
請唔好污衊我

註冊日期: 2019-6-23

如果你要諗,啫係3個都唔係好鍾意。真正鍾意嘅,唔駛諗。你可以用條件黎揀,A好似最好。但通常揀完條件,又會遇到真愛,你會後悔嗎?

註冊日期: 2017-4-22

你仲後生,應該揀個你有好感,喜歡的。 其實如果你對A 有feel 的話,長遠發展最舒服一定係A, 因為佢又係你bestfrd又可以係你愛嘅人,咁係好難得。 不過就咁睇你編文,我就覺得你對感情太計算太rational...如果真係喜歡,你唔會有ABC ! 就算免強俾你同A一齊,你錫落去都會知愛唔愛-破壞了兩個人嘅關係無朋友做又何必呢?

所以你其實3個都唔愛啊,你無興趣就唔好拖住C, 應準備好upgrade 好自己先,真愛就會黎,唔好咁心急。

註冊日期: 2017-10-10

睇完個大長篇⋯淨係覺得樓主好多野都得個諗字,同埋太機會主義,3 個男仔手都未拖過,就諗埋人地比唔比再將來你⋯雖然拍拖諗將來係好正常,但樓主呀⋯你連拖都未拍ga wo⋯

即係3 位男性你都係基於朋友的相處,同埋其中一人有明確追你,你就下咁大的定論,

即係3 位男性你都係基於朋友的相處,同埋其中一人有明確追你,你就下咁大的定論,仲覺得追緊你的C 係「愛」你⋯同埋覺得你一開口三個就即刻會同你拍拖? 好似好空想咁⋯

襯大學未畢業,不如你正正經經拍一次拖先啦,學習下如何同另一半相處先,唔好下下咁機會主義,唔係條件好的人就一定對你好/相處到,而所謂條件唔好的人,你又知佢將來點?
好簡單,讀邊科就要做果行ga咩? 屋企有錢代表會留家產比佢? 做生意唔會生意失敗? 你下下set埋d 條件性ge野,都係紙上談兵,跟本冇親身去入投去拍拖,好話唔好聽,未追到你時就更係咩都得,你宜家覺得有成三個男人揀就代表有得揀,但以我經驗,做朋友同真係拍拖係完全兩回事⋯

唔係你單憑人地讀咩科,做咩工作,咩家庭背景,就可以睇得出邊個可以做老公⋯
都係果句啦,手仔都未拖過,就計算d 男人邊個有潛質做你老公⋯係有d 可笑⋯

註冊日期: 2017-5-15

通常到咗冇得揀既時候, 先可以同對方發展過世

註冊日期: 2013-11-8

都無愛,睇你內文完全感受唔到你愛佢哋,只係用條件去選擇男友

我都試過同時有幾個男人追,因工作關係我係會識到好多條件比較好嘅男人,但我無用條件去選擇,只係揀自己最愛嗰個,當你真係愛一個人嘅時候,自己係會知 唔需要揀,好明顯你唔太愛佢哋

你諗咁多都無用,其實佢哋有無諗住揀你先?除咗C有表白外,其如2個都無行動,點解你會覺得自己有得揀呢?

同意樓上,樓主都唔知咩叫愛情,唔知佢有冇拍過拖啦,但佢講的故事中的三位男士,都只限朋友關係,只有一人追緊佢,佢一來就想以條件性咁揀,拍拖之麻,好似要佢揀老公咁⋯
講真,就算揀老公都唔係咁樣排開比你揀啦⋯自已都要付出時間,兩個人需要磨合ga ma...你睇中人條件,就一定行到尾ga咩?
好話唔好聽,結左婚都可以離啦,我信緣份多過條件lo...

註冊日期: 2017-11-6

要揀得嘅即係你唔係對其中一個特別有好感啦,如果真係對其中一個有特別感覺,你係唔會考慮其餘兩個,你都係搵一個你鍾意嘅人

註冊日期: 2017-3-27

大學未畢業,講到好似結婚
B我就一定唔會揀,太多不確定因揀素,如果玩下拍下就無咩所謂
但想講好多男人都漁翁撒網話鐘意,實質有幾鐘意真耐左先知,唔好咁容易信男人講野當真,你話唔鐘意佢,隔幾日就追第二個

註冊日期: 2019-6-7

成熟啲啦

chubbybunny 發表於 2019-8-19 22:58
1. 從來都沒諗過3個都要 宜家都同佢哋保持適當距離  無利用過佢哋感情或物質
2。想好好選一個好好發展過 ...

屌你老母你收皮啦
講事實都叫污衊?

佢班人有口德先至用機會主義形容你咋
在下跟那班傢伙完全不同
也不會跟陌生人講什麼口德XDDDD

屌你老母又手殘