{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

應否分手

註冊日期: 2018-6-6

是咁的,與男友拍拖2年,相處都算ok,但有時價值觀或政見不同會出現問題。
之前雙方都見過幾次家長,但親友未見過,我之前提出過想男友跟我一齊返大陸探親,但他十分不願意,因為他討厭共產黨。與政治無關,因為我大部份親友在大陸,只是想回鄉探親,給親友介紹一下他,他十分抗拒。更提出如果將來要結婚,只是2個人的事,也叫我不要回鄉,如果我的親友想見他,叫他們自己來香港。之前我嫲受傷送院做手術,他也叫我不要回去,我是十分生氣的,最終我也有去去醫院探望我嫲嫲的。
他希望同居,認為結婚只是簽張紙,只要2個人開心就可以。但我認為是2個家庭既事,而且結婚證書也是一個承諾。雖然他平時對我幾好,但有時因為以上問題,令我懷疑大家是否合適,其實要分手嗎?是我太傳統了嗎?或者因為結婚問題我無形中給了他太大壓力?
+ Favorite

註冊日期: 2017-8-23

係我就會分手

註冊日期: 2019-8-19

愛一個人既同時都應該互相尊重

註冊日期: 2016-7-12

如果是政見有好大分歧,我會建議分手,因為香港依家呢個情況,政見嚴重影響到日常生活(e.g.你睇國泰炒人、返大陸會畀人check電話/屈嫖妓就知),已經唔係話大家唔提唔討論就解決到,而睇唻都只會惡化落去。

而如果唔係政見分歧,純粹係佢唔會返大陸,咁我覺得只要佢唔干涉你自己返,咁係可以接受的。你亦要同佢講清楚,你有親友在大陸,你要返去係好正常而有必要,叫佢唔好咁多說話,你唔逼佢去,佢亦冇權逼你唔去。

至於結婚,你一定要表達你意向,如果佢堅持唔會簽紙,而你肯定自己接受唔到,咁你真係要趁早離開。

註冊日期: 2015-4-9

躝返上去啦支那畜

註冊日期: 2017-10-10

其實你第一句都已經係重點啦⋯價值觀同政見都不同,仲有咩可能相處?
我諗呢兩年來,你地有咩不合就會嘈完唔再提,因為牽涉價值觀問題,唔係咁容易解決/妥協,呢排又多政治問題,我諗你地都係一言不合就唔再講,以為唔再提就冇事⋯
咁樣99% 係唔會結得成婚,仲有果1% 就係你改變自已,變到同佢價值觀同政見一樣,係呀!你改呀! 因為你永遠唔會改變到別人,只能夠改變自已心態去迎合別人。

同埋呢,你係半個大陸人就話唔怕返大陸啫⋯你過關有咩事都有大陸親戚去保你,幫你去打關係⋯咁佢呢? 佢上一上大陸比人屈叫雞,行政拘留15 日,過關比人check 到whatsapp 收過d 遊行圖,又比人拘留24 小時再教育,又要簽悔過書⋯

唔好講政治? 同你拍拖都牽涉政治啦,唔同你上大陸就唔高興,你覺得返大陸好安全,佢覺得好危險,呢d 唔係政治係咩? 丫⋯可能唔係所有都係政治ge, 仲有好多野係純良知問題!

如你真係接受唔到個男人唔返大陸,唔想接觸你大陸親戚,你就放過佢,當係放過自已啦,其實都大把男仔好似你咁同大陸好多連繫,你搵返果類異性就100% match 啦, 唔洗煩政見同價值觀問題!

註冊日期: 2017-10-10

另外,我好同意你d 親戚如想見佢,咪落來香港見lo, 佢地唔會來香港自由行咩?

如真係唔方便來香港,咪比相佢地睇lo, 洗唔洗咁大件事要帶男朋友返大陸比全體親戚見呀? 又唔係訂左婚(甚至人地又冇話會同你結婚)⋯你呢d 行為真係令人好卻腳, 談婚論嫁都未係,就話要見晒你d 大陸親戚⋯

其實係咪好多野你都以為可以慢慢改變佢?好似你話結婚問題,其實照字面睇,就睇唔出你地有「結婚的問題」存在⋯
因為佢明顯係不婚主義,只想同居唔想結婚,而且佢好坦白咁同你交代左自已取向,佢冇隱瞞冇呃你wo...

我就覺得呢個男仔好坦白,好難得,話一就一,又唔會忍惡揚善,話唔返大陸就唔返,唔會氹住你先一味拖⋯對將來只想同居唔會結婚,又完完全全都你交代晒,都係果句啦,唔係拖你青春呃你會結婚⋯

或者你真係要諗下自已想要咩,唔好再諗住拖下佢就會改變,宜家變左唔係個男人拖你,係你自已拖自已,而且仲想勉強個男人迎合你⋯

註冊日期: 2015-8-22

我會分手

註冊日期: 2018-12-4

價值觀唔同係好大既一個問題,而且佢亦都冇喺你既角度去諗,都幾自私

註冊日期: 2016-2-28

咁早要見晒親戚又唔洗~ 但干涉你返唔返去就係問題啦。你有冇同佢講你想將來點呀? 如果真係夾唔黎,就算啦 搵個岩自己ge人

註冊日期: 2017-9-9

好老實 我同我媽幾代都係土生土長嘅香港人,見證住以前攞嘢返鄉下畀人嘅年代,直至而家,佢哋財大氣粗嗰種反面無情,仲有各種嘅因素,導致我哋其實真係好怕同大陸人相處, 你自己係半個大陸人你梗係覺得冇問題, 香港人係好驚同你結咗婚之後,你會唔會帶埋成村親戚落嚟香港?黐飲黐食?得閒又話照顧下?得閒又話陪佢哋旅行玩下?
你大陸有親戚要返去係無可厚非,但係真係唔好去得太密 ,對你兩個都唔會有益處,你要諗下以後同你過世係你班親戚定係你而家個男人? 你自己揀,但係佢都講到明話咁憎大陸 ,咁你真係要作出取捨,只要佢唔阻止你自己返大陸嘅就冇乜問題,但係你要記住,他朝結咗婚之後有仔女你,都唔好打算帶啲仔女成日返大陸,佢一定唔會鍾意,呢樣嘢你接唔接受到先,你自己諗清楚再行唔行落去

註冊日期: 2017-9-9

仲有你哋成日接觸大陸,自己真係唔覺,如果啲細路仔由細到大都成日返大陸,真係有陣噏味,點洗到洗唔去㗎,除非你係一線嘅大城市,可能係上海咁就會好啲,否則其他人一聽你講嘢加埋你嘅語氣動靜,就知道你同大陸有緊密嘅連繫,雖然第時香港係點,冇人知,但係起碼我哋呢D土著唔會鍾意呢一類人先囉( 我身邊有炸家長,就係每逢大時大節都帶啲仔女返大陸,再加埋個嗎 成日接觸大陸嘅親戚,個仔而家講嘢係用廣東話講嘢,但係文法上係用緊普通話同香港係好難接合

註冊日期: 2011-1-24

我同你男友係依方面都幾似,
感覺上係你既家人又冇養我,
點解我要去照顧佢地或遷就佢地,
假如你男友唔係因為你,
都唔會識到你既家人,亦都冇興趣去識你家人,
佢有興趣既只係你

註冊日期: 2018-3-12

我會分手.

註冊日期: 2018-6-20

loloholun 發表於 2019-8-24 17:1
好老實 我同我媽幾代都係土生土長嘅香港人,見證住以前攞嘢返鄉下畀人嘅年代,直至而家,佢哋財大氣粗嗰種反面無情,仲有各種嘅因素,導致我哋其實真係好怕同大陸人相處, 你自己係半個大陸人你梗係覺得冇問題, 香港人係好驚同你結咗婚之後,你會唔會帶埋成村親戚落嚟香港?黐飲黐食?得閒又話照顧下?得閒又話陪佢哋旅行玩下?
你大陸有親戚要返去係無可厚非,但係真係唔好去得太密 ,對你兩個都唔會有益處,你要諗下以後同你過世係你班親戚定係你而家個男人? 你自己揀,但係佢都講到明話咁憎大陸 ,咁你真係要作出取捨,只要佢唔阻止你自己返大陸嘅就冇乜問題,但係你要記住,他朝結咗婚之後有仔女你,都唔好打算帶啲仔女成日返大陸,佢一定唔會鍾意,呢樣嘢你接唔接受到先,你自己諗清楚再行唔行落去

我認同,內地人係反面無情,之前我屋企幫咗佢地好多,但宜家就財大氣粗,反而睇我地唔起,完全不懂感恩之心。

樓主,其實你地都好明顯有啲價值觀同其他嘢唔多夾,不過分唔分手,最終決定權係你度

註冊日期: 2018-9-11

我都好同意結婚係兩家人既事.介紹返又無咩問題.睇你上面個班有幾親啦.我覺得班親戚如果係男家個邊係緊要過女家架.但係如果結咗婚就好應該都返下去女家鄉下見下.而你而家都仲拍緊拖唧.都未訂婚.你又唔洗咁緊張既.不過佢係咪講明就算結咗婚都唔會返呢.我又覺得自私咗d.又唔係叫你一年返好多次.!咁強硬做乜鬼

註冊日期: 2018-6-6

我覺得唔愛屋及烏既男人可以bye bye

註冊日期: 2018-2-9

又係啲極端青年
睇黎佢又係追求所謂自由戈班人
佢要求你追隨佢既想法同政見
佢可以有自由思想 但你唔可以
你同佢唔一樣 你就係錯~

分手啦

註冊日期: 2018-2-9

loloholun 發表於 2019-8-24 17:01
好老實 我同我媽幾代都係土生土長嘅香港人,見證住以前攞嘢返鄉下畀人嘅年代,直至而家,佢哋財大氣粗嗰種反面 ...

嘩~ 你真係矜貴 你一定係有陣香味既香港人

註冊日期: 2018-5-27

你男友太自我中心了
呢 d 男人你同佢過人世有排受
咩叫結婚係兩個人既事
如果照佢咁講
將來你們結婚了 佢同你爸媽出問題
係咪有佢無父母
唔係你傳統 係佢唔識做人
一點人情世故都唔識
為左政見而去偏見既男人
唔要都罷