{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

樓主: 櫻花盛開

男朋友好錫我,但又窮又不思進取,點算?

註冊日期: 2016-7-12

櫻花盛開 發表於 2019-8-28 08:29
其實想男朋友積極增值自己,別整天遊手好閒有幾唔貼地?

樓主,你呢個諗法真係好離地,難怪你會陷於呢個局面。
你冇能力改變其他人,你只可以改變你自己。

註冊日期: 2017-10-10

其實除非佢自已開曉啦,咪就算你勸佢,佢都只會覺得人地迫佢做唔中意做ge野⋯
而一個25 歲仔會幾時識得開曉呢? 好難講...你忍到等到,咪叫守得雲開,但本身你地又有個年齡差距,好似好浪費時間咁⋯

註冊日期: 2014-10-22

櫻花盛開 發表於 2019-8-28 08:29
其實想男朋友積極增值自己,別整天遊手好閒有幾唔貼地?

一個人既成長背景會影響佢一生~~~依句說話係完全正確。
你男朋友冇上進心,完全無諗過增值,自己遊手好閒…………某程度上原因喺~嚟自於家庭~你都識講,佢屋企係囉綜援嘅,亦都係社會上備受照顧嘅一群,仲洗乜有動力去努力工作?
所以你地兩個根本完全唔適合。

註冊日期: 2018-3-12

呢個年紀既男仔 未必會好成熟諗上唔上進 但佢對你好呢樣野真係唔係理所當然 值得一齊
至卡三個字那位人兄 睇落只係妒忌人地有女友姐 真正既臭雞都唔會睇上佢

註冊日期: 2015-4-9

絕望男又笠水,打不還手,都唔好玩既
究竟你係還唔到手,唔識還手定唔敢還手?好撚悶呀屌你老母

註冊日期: 2019-8-20

你嘅故事有好大部分似我
有少少唔同嘅係 當我而家個老公 當時嘅男朋友 人工$10k 我個陣都係多佢三分一 之後我加人工加得多過佢 但就無你40k同15k差咁遠
不過 相同嘅係 佢父母都係攞綜援 唔識同無儲錢 所以 個陣仲係男朋友嘅佢 都唔知儲錢係咩黎
仲有樣野好似 係我嘅另一半 好好脾氣 好錫我 但係 以前從來食飯大部分我俾 所以我好明白你感受 你唔係想要佢好有錢 只想佢負責到自己
我講講我例子 我就係知道一個人係整個package 我希望佢嘅脾氣好 就要接受佢無咁上進嘅唔好 但 我唔希望接受成世 所以初時個幾年我成日鼓勵佢 讚佢其實你做到架 都有叫佢去派傳單搵外快 有時硬功 有時軟功

到而家 我老公好上進 負責任 人工同我差唔多 大家都繼續一齊努力中
所以我想話 得一無得想二 要想二就要自己諗方法 打動佢 又好 希望佢明白 我相信佢愛你 就會慢慢去明白
最緊要唔好講d傷害嘅說話 你地一定會更好的

註冊日期: 2018-11-12

prettyyousis 發表於 2019-8-29 22:5
你嘅故事有好大部分似我
有少少唔同嘅係 當我而家個老公 當時嘅男朋友 人工$10k 我個陣都係多佢三分一 之後我加人工加得多過佢 但就無你40k同15k差咁遠
不過 相同嘅係 佢父母都係攞綜援 唔識同無儲錢 所以 個陣仲係男朋友嘅佢 都唔知儲錢係咩黎
仲有樣野好似 係我嘅另一半 好好脾氣 好錫我 但係 以前從來食飯大部分我俾 所以我好明白你感受 你唔係想要佢好有錢 只想佢負責到自己
我講講我例子 我就係知道一個人係整個package 我希望佢嘅脾氣好 就要接受佢無咁上進嘅唔好 但 我唔希望接受成世 所以初時個幾年我成日鼓勵佢 讚佢其實你做到架 都有叫佢去派傳單搵外快 有時硬功 有時軟功

到而家 我老公好上進 負責任 人工同我差唔多 大家都繼續一齊努力中
所以我想話 得一無得想二 要想二就要自己諗方法 打動佢 又好 希望佢明白 我相信佢愛你 就會慢慢去明白
最緊要唔好講d傷害嘅說話 你地一定會更好的

謝謝你的鼓勵!
我都好想好似你們甘守得雲開......

樓主我有d同你好相似 初時同個男朋友一齊 佢又係無錢 我搵得多過佢 又係食飯多數無俾 佢側側膊唔多覺
但係佢又係好錫我好就我
佢又係屋企拎綜緩 成個屋企都唔儲錢 所以佢都係
總括黎講 我一向都明白 做人不能得一想二呢!我知道就係因為佢知道自己係有野(例如金錢、工作)滿足唔到我,所以會好錫我,無脾氣
咁當然 我都知道 除左錢 而係我希望佢能夠負責到自己 起碼大家為緊同一個目標進發
但初初佢都唔明白架 所以我有硬功軟功想佢明白了解我想法
咁當然表達方式 態度都好重要
呢樣就要每個人去拿捏 只係我想講 我同你嘅情況真係好似 唯一唔同嘅係 你未想通
我認為 如果一個好有上進心(先唔講搵唔搵到錢)佢壓力大 點都容易發左你脾氣 點都會諗自己多d 至少我係咁諗 所以我係我現有好希望對方有嘅野 愛情 錫我放我係第一位 我認為係最緊要 其他的 就慢慢調節 調節自己想法之餘 再大家要溝通 一人行一步 先行到落去
最後我想講 十年後今日 我同我老公 即係同一個人
唔同嘅係 佢好有上進心 人工同我差唔多什至高過我 一樣嘅係 佢一樣都係咁錫我咁無脾氣
暫時黎講 呢個係向好方面睇
當中經歷 同大家去努力嘅 就係兩個人先知道
希望你想通 同想辦法去行落去
搵到一個錫自己嘅人 比什麼也重要

註冊日期: 2019-7-1

Tammy123456 發表於 2019-8-29 14:39
呢個年紀既男仔 未必會好成熟諗上唔上進 但佢對你好呢樣野真係唔係理所當然 值得一齊
至卡三個字那位人兄  ...

只要你有錢,女人就會自動埋身,女人唔埋身,只糸你錢唔夠多!  女人本質就糸臭雞!

櫻花盛開 發表於 2019-8-28 00:31
睇你個名就知你係傻嘅, 又或者真係曾經受過好大情傷, 所以咁"絕望”, 咁我都無謂刺激你, 你儘管繼續 ...

講咁多做咩姐,如果有個有錢佬追你,你夠膽講,你唔心動咩?

非法改裝嬰兒車 發表於 2019-8-28 01:35
使撚抹黑你咩?
你本來就已經係個有腳既黑材料黎啦

我唔夠膽回答?  女人糸雞糸貪錢糸貪慕虛榮,呢個糸事實,糸佢哋天性,你反駁到呢d事實咩?

YYYYU 發表於 2019-8-28 10:07
樓主,你呢個諗法真係好離地,難怪你會陷於呢個局面。
你冇能力改變其他人,你只可以改變你自己。 ...

啱啊,就好似女人天性糸雞,男人無辦法去改變佢哋,女人本能會驅使佢哋用肉體去換取金錢和權力

樓主我有d同你好相似 初時同個男朋友一齊 佢又係無錢 我搵得多過佢 又係食飯多數無俾 佢側側膊唔多覺
但係佢又係好錫我好就我
佢又係屋企拎綜緩 成個屋企都唔儲錢 所以佢都係
總括黎講 我一向都明白 做人不能得一想二呢!我知道就係因為佢知道自己係有野(例如金錢、工作)滿足唔到我,所以會好錫我,無脾氣
咁當然 我都知道 除左錢 而係我希望佢能夠負責到自己 起碼大家為緊同一個目標進發
但初初佢都唔明白架 所以我有硬功軟功想佢明白了解我想法
咁當然表達方式 態度都好重要
呢樣就要每個人去拿捏 只係我想講 我同你嘅情況真係好似 唯一唔同嘅係 你未想通
我認為 如果一個好有上進心(先唔講搵唔搵到錢)佢壓力大 點都容易發左你脾氣 點都會諗自己多d 至少我係咁諗 所以我係我現有好希望對方有嘅野 愛情 錫我放我係第一位 我認為係最緊要 其他的 就慢慢調節 調節自己想法之餘 再大家要溝通 一人行一步 先行到落去
最後我想講 十年後今日 我同我老公 即係同一個人
唔同嘅係 佢好有上進心 人工同我差唔多什至高過我 一樣嘅係 佢一樣都係咁錫我咁無脾氣
暫時黎講 呢個係向好方面睇
當中經歷 同大家去努力嘅 就係兩個人先知道
希望你想通 同想辦法去行落去
搵到一個錫自己嘅人 比什麼也重要

prettyyousis 發表於 2019-9-1 19:24
但係 ...

「搵到一個錫自己嘅人 比什麼也重要」真糸好假,你以為我唔明白你哋女人諗什麼咩,實際上你內心真正諗法糸「搵一個有錢嘅人 比什麼也重要」

註冊日期: 2015-4-9

絕望男. 發表於 2019-9-1 15:57
我唔夠膽回答?  女人糸雞糸貪錢糸貪慕虛榮,呢個糸事實,糸佢哋天性,你反駁到呢d事實咩? ...

真係咁樣??
咁呢個係你問題啦,睇黎你冇諗過點解你只會遇上呢種女人

在下早就講左有兩條女,而呢兩條女本身收入高過自己,亦唔會貪在下的錢
呢種女生係有,但你遇唔到的
唔好問點解,一來你係咩性格,就只會遇上同你差唔多的人
二來,你不是車車的學生,冇資格問呢種問題

註冊日期: 2018-12-4

已經放左上去fb啦

註冊日期: 2019-9-4

你咁遲決定架!你的年紀不細了,很難再搵人,如果冇婚,我寧願選他!

註冊日期: 2019-6-7

個男人係廢柴,可以飛,唔好仲幫佢揾藉口,唔好話佢隨傳隨到就叫好愛你。一個真正愛你嘅男人,係會諗如何比到幸福你,點樣令自己嘅女人安心。
樓主你年紀都唔細,29歲未生仔都應該準備結婚,而唔係仲為個男煩呢樣煩個樣,即使你地真係有愛,但只可以講唔適合,29歲係應該穩定落定。
建議樓主同男仔講清楚,講明自己底線:你想有個點嘅生活,你想佢點,如果係30歲前仲未穩定落來就唔好怪你。如果你講到咁清楚佢仲冇任何改變,飛得。
不過好明顯樓主真係傻傻地,點會有可能唔知個男人咩底細就開始拍拖,唔係應該觀察一排架先開始架咩?未開始前都會食下飯睇下電影架,睇佢肯唔肯比錢,同埋個樣係咪情願都知啦。
不過點都好啦,樓主,自己嘅幸福係最重要,調返轉頭你諗下當佢三十幾歲時有能力可以會想飛左你揾個後生啲嘅,呢個賭注唔值。所以建議分手揾另外成熟嘅男人

註冊日期: 2012-9-23

步伐唔一樣,都係問題,分!

註冊日期: 2015-2-2

Sis 我明白你,亦唔認同其他人話你唔知足,但好明顯你接受唔到現在男友的狀況,繼續落去只會不停嗌交同開始嫌棄佢,與其係咁不如早點分手,好來好去,愛情與麵包有時真係好能兼得的。