{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

問大家

註冊日期: 2016-3-17

我男友住在我家,我們都係30   ,他細我4年,甘我男友和他前妻離婚後就要將樓賣掉之後大家分$才可以離婚,女兒跟前妻,大家不要誤會因為我,是係他前妻偷食之後我男朋友先和她分開的,之後才識到我,咁之後我哋先一齊嘅,我想講嘅重點就係,嗰陣時2016年每人分左錢之後我男朋友就要買第二間屋,咁佢阿媽就叫佢買返佢阿媽返工個附近,因為佢阿媽公司有免費車位泊咁就慳返2個車位錢,咁就買咗嗰間屋兩房一廳,甘佢阿媽攞咗35萬裝修傢俬全部都係佢阿媽俾錢嘅我男朋友完全無理嗰間屋嘅嘢,因為我男朋友都唔鍾意同佢阿媽住,開頭佢阿媽同佢細佬住,咁佢阿媽就比番一半供樓大概$6000,咁係上年佢細佬就搬咗去橫琴因為買咗樓同佢女朋友一齊住,咁佢阿媽原先住嗰層樓就賣咗,佢阿媽係一個女人60歲自己住嘅,咁變相左佢阿媽賣咗嗰層樓有400左右,佢哋三個人去咗做定期,我唔知佢幾多錢做定期,但係我大概估到係呢個價,因為佢阿媽賣咗原先嗰層樓係423萬,咁佢阿媽就話遲啲會申請政府樓,但係我諗都唔係呢幾年嘅事起碼10年後又要等批,仲要依家都未申請得,咁係上年我叫我男友問佢阿媽攞錢買樓諗住當投資佢阿媽話冇錢 ,之後我男友就唔會再問因為我男友唔鍾意問來問去啲人,因為我原本係想叫我男朋友買返我屋企個附近嘅,因為我係住係我媽屋企,我自己住的,甘我要比返d生活費我媽的,咁如果我男友買咗我屋企附近咁我同佢遲啲可以搬過去住,
咁因為我男朋友就唔鍾意同佢阿媽住嘅,因為佢阿媽係一個好麻煩囉嗦嘅人,所以我哋一齊住左四年啦,咁而家男友每個月就比$4000我,因為佢住喺我屋企,我想問大家我男友咁樣做有冇問題,我同我男友講話你好似買夠俾你阿媽住甘,咁男友就話佢有俾返$6000當租又當幫佢供一半錢,大家覺得佢阿媽有冇問題,唔好意思大家有啲長篇
+ Favorite

註冊日期: 2017-10-10

我建議你打返好少少,因為睇到賣樓果度,已經完全唔知咩樓打咩樓,又點樣處理d 錢⋯
你試下point form 咁跟時序打,你自已又會清晰d。

同埋⋯你自己睇返篇野先,執一執篇文⋯你見唔見自已差唔多每句都「因為」,真係唔多睇得明⋯好難答你問題

我覺得自已好有心機睇晒你篇野,但你都係執一執先啦⋯你其實想問咩呀?

問你男友比家用$4000 你,係咪比得少?
問佢係咪將所有錢比晒佢阿媽,但克薄你,只比$4000你做家用?

我意思話係佢阿媽想我男友買返佢阿媽工作附近果間2房一廳,咁我男友唔想益佢阿媽二就買咗啦因為佢阿媽有免費私家車位泊,咁既然佢男友都係要買樓嘅,咁就買咗嗰度,佢阿媽就比番一半錢當租返過到嚟住,變相就幫佢一齊供樓,但係首期全部都係我男友比的200萬,買嗰層樓2016年550萬,我想問返大家,佢阿媽係咪好着數有冇問題,因為我男友一直唔鍾意同佢阿媽住,一直都係之前同前妻住,甘離婚後就搬咗去我屋企住,咁係上年我叫男友問佢阿媽攞錢買第二個單位,咁佢阿媽又話冇錢明明佢阿媽之前賣咗佢原先住嗰度423萬儲咗係定期,佢哋三個個名,想問大家咁我成日都話我男友好好好似買返屋企佢阿媽住咁,我覺得佢阿媽有問題

註冊日期: 2015-4-9

冇心機睇正常架
分段都唔撚識⋯⋯

註冊日期: 2016-7-12

我覺得佢阿媽冇咩問題喎,35萬裝修+全部傢俬,每月供樓$6000,其實佢都出咗好多錢。
依家佢阿媽唔係自己霸住間屋住喎,係你男朋友嫌棄自己唔返去住而已。

佢哋三個人去咗做定期,D錢係咪寫兩兄弟名?因為如果佢要申請政府樓,D錢都唔會under阿媽名。

你哋一齊住左四年,都冇咩問題,咁即係冇實質需要,買樓只係當投資,咁你自己有錢先投資囉,做咩要謀住阿媽D錢去投資?

如果你哋真係plan結婚需要錢買樓搬出唻住,係可以同佢阿媽商量,但其實佢都唔係要老奉出錢,何況你哋只係話想投資?

仲有,你男朋友有冇畀家用阿媽?

註冊日期: 2018-9-25

你都痴線,即使係個仔買層樓比阿媽住有咩問題?查實最有問題係你先真……

我都覺得係樓主自己有問題,謀住男朋友阿媽啲錢。

我男友每個月供16000,比一萬蚊佢阿媽$8000供樓$2000就比佢阿媽做家用的,而我就$4000我上個星期同佢講話比多$500佢都話唔夠使,我成日都話你好好,買間屋好似俾你阿媽住,咁我男友就話唔係點都冇辦法

christysou 發表於 2019-9-11 16:35
我男友每個月供16000,比一萬蚊佢阿媽$8000供樓$2000就比佢阿媽做家用的,而我就$4000我上個星期同佢講話比 ...

我睇咗你呢段嘢三次都完全睇唔明你講咩。

我冇話有問題但係佢阿媽賣左原先間屋有$做定期都唔肯攞錢出嚟比個仔再投資咁就係有問題

christysou 發表於 2019-9-11 16:40
我冇話有問題但係佢阿媽賣左原先間屋有$做定期都唔肯攞錢出嚟比個仔再投資咁就係有問題 ...

真係完全睇唔到咁做有咩問題,有錢就一定要畀個仔?
個仔又唔係冇得住冇飯開,做咩要畀錢佢?

你講咩「買間屋好似俾你阿媽住」? 做仔ge就算成層樓寫佢老母名,送埋比佢老母,都不為過,完全合情合理合法wo...

宜家你男友買左層樓,要供樓,佢老母象徵式比$6000 佢幫手供,有咩問題? 裝修錢佢媽出ga wo... 講多次,就算佢老母一蚊都冇出冇比,做仔養老母有咩唔正常? 唔正常係你下麻?

你不滿佢比得$4000 你又住又食,你話加$500 佢都唔肯,咁你咪踢佢走lo, 你家中開支不平衡丫麻? 無謂養埋佢丫⋯你踢佢走佢又唔會訓街⋯

反而係你做咩要諗埋人地阿媽有幾百萬身家?
關你咩事先? 唔好話女友丫,就算做左新抱,阿99 d 身家一蚊都唔比自己個仔,都完全唔關你事⋯

簡單講啦,你覺得男友老母有幾百萬身家,但男友要求老母拿錢出來買樓做投,老母唔肯,你就話人老母都痴緊個仔層樓住,拿晒著數,都唔肯比舊錢出來買多層樓比個仔投資⋯
變相就攪到你得果$4000 家用,克薄你,如你男友有錢投資收租,佢有機會比多d 家用你,係咪咁呀?

你都痴痴地,諗上腦,個男人克薄你,你唔嘈個男人,又唔踢個男人走,反而候住住人地阿媽幾百萬身家⋯你都幾冇家教ga wo...

你唔忘記wo, 你男友離左婚,要比膳養費,要養個女(除非仆街到唔負責任),佢話比唔出多$500,咁佢咪返去自已層樓住lo⋯
佢去你度住,比得$4000 家用,你覺得蝕底丫麻⋯咁點解你要留佢?

但原先佢阿媽有屋住的,係佢阿媽叫我男友買返佢公司附近,佢公司有免費車位比佢阿媽拍車,咁我同我男友講話你阿媽好似把住間屋咁咁不如叫你阿媽攞錢出嚟投資寫我男友個名,咁佢阿媽又話無$,同埋銀行又唔可以再借錢出嚟,佢阿媽要一炮過佢媽話冇錢,我男友話銀行都唔會再借錢俾你買第二間屋啦,定期係佢哋三個個名,我男友佢阿媽佢細佬,因為我覺得冇一間屬於我同我男友嘅屋甘,所以想睇下大家嘅意見

christysou 發表於 2019-9-11 17:12
但原先佢阿媽有屋住的,係佢阿媽叫我男友買返佢公司附近,佢公司有免費車位比佢阿媽拍車,咁我同我男友講話 ...

你都識講啦,定期係佢哋三個個名,即係已經分咗錢畀你男朋友囉,仲想謀住人哋阿媽D錢?

仲有,佢阿媽冇霸住間屋,佢畀咗35萬裝修+全部傢俬,仲有每月供樓$6000,係你男朋友自己唔返屋企住而已。

佢比4000我,但係我男友出去食飯全部都係佢比嘅,我覺得好似佢阿媽霸住晒成間屋咁,係呀我男友搬返去住係絕對冇問題,間屋係我男友個名又係佢俾首期,因為嗰度得兩間房,我要同我男友分房訓的,所以邊會一齊搬返去住呢,我而家住我呢度係我阿媽嘅樓,都係兩房,我男友比$4000我我都係俾返我阿媽,我成日同我男友講我阿媽搬返嚟住,我同你都唔知夠唔夠地方瞓,因為我媽咪喺美國佢一返嚟就會住半年以上,又或者會返嚟定居,因為我要自己瞓一間房的