{ FORUM - HEALTH & FITNESS }
Search
Title / Tags Author

Invisalign 隱適美~隱形牙箍矯齒(真心分享) 2

註冊日期: 2019-1-14

不經不覺已cool左十個月,我因為cool得好,轉牙套時間加快左,即由每兩星期轉為每一星期,大大縮短左療程!由1.5轉做一年我就cool完!大家早cool早享受!

—————
Invisalign 隱適美~隱形牙箍矯齒(真心分享)
(我的箍牙牙醫我匿稱為Dr C,因為佢姓氏是C字頭)

**選擇牙醫**留意事項總結**
-診所有無先進iTero機prescreen箍完牙效果
-參考牙醫有 Invisalign 「鉑金」定「黑鑽」等級(代表箍牙累積數量)
-睇多幾個醫生取多幾個設計方案
-唔好貪優惠同便(送洗牙、有介紹人優惠), 因為優惠多既多數唔係同一牙醫跟成個療程,等得耐, 記住目標係「最好」方案

選擇牙醫: 我前後睇過4個牙醫

1) 尖沙咀-亞太中心-康霖牙科-林X怡
女同事箍完介紹,女醫生同我講cool唔到我排牙,我既程度較複雜,問我是否需要轉介去另一間牙醫做顎骨矯正手術。但我事後有介紹左我另一個朋友來諮詢,佢join左會在2019年會cool完,之後做refinement。點解佢咁快join?因為佢之前睇過另一個牙醫話我朋友的「倒及牙」不能cool,而康霖依間話做到,所以佢係無做research既情況下即刻join左。佢是輕微倒及。半年前見佢,佢排牙好整齊!但上個月見佢排牙好像鬆返⋯一問之下先知佢依間公司個個都找林醫生,仲要排好耐,次次等成個鐘,仲唔係次次佢主診!要隔一兩次先得!可能中間由其他醫生睇佢進度,所以cool得唔理想。接手醫生經驗唔夠,第二年尾突然攪到我朋友要轉返用鋼線箍左半年去追進度,就是我朋友剛由鋼線轉返做 Invisalign 個次,怪不得咁整咁多,最近見佢鬆返因醫生同佢轉返 Invisalign ~慘慘~令我知道箍牙最好確保牙醫由頭跟到尾!!
    (1)我朋友輕微「倒及」
    (2)價錢$4萬中
    (3)每隔1-2次先見到主診醫生,中間由其他醫生跟。

------------------------------------------------------------------------------------------------
2)  長沙灣 Dr. Y($43000)
    (1)價錢$4X000
    (2)主診是黃醫生
     (3)依間牙醫有放 Invisalign  platinum 鉑金級獎座
(4)有先進iTero機prescreen箍完牙效果
3)   曾x韜Dr Nicholas
依個名在google serach佢中文或英文都唔會陌生,因為佢係偷影裙底牙醫上左壹週刊同報紙。
[color=rgb(0, 48, 128) !important]https://nextplus.nextmedia.com/article/2_632858_0
點解我會睇佢?我係在佢上報前半年內做諮詢,事後至知!好彩無幫襯!我相信好多sister網友因睇到一個blogger而join,佢係 discuss同其他forum分享,推佢好人、細心、剝牙唔痛、靚仔、會同你箍到排牙超完美好整齊、免費諮詢、介紹人減幾千、送免費洗牙⋯原來現時已改左收費同安排:
(1)設計方案是由曾醫生設定及資訊,之後係其他醫生負責跟進;
(2)要諮詢費$300,
(3)有iTero機但諮詢費唔包照!要比晒療程錢先肯照!即係$300只係真緊生用肉眼睇同講⋯
-價錢$40000,不包括剝智慧齒費用(先付$20000,由第三次約醫生起每次比$1000直到療程完畢為止)
(4)設計方案是曾醫生,由其他醫生執行、跟進
===========================================
4)我的主診牙醫生,稱為Dr. C
聽 Invisalign 講座由Dr C主講,開首已提「箍牙係一世既事,牙套要戴一世,牙齒有記憶,唔戴點都會走位」嘩!唔係個個牙醫都敢主動講,唔怕趕客咩!?期間Dr C仲強調過兩次「盡可能都唔會剝牙」而設計穚齒方案,加上最後有Dr C「真實客人」真人到場分享,證明相是真!唔係抄!唔係假!

(1)2018年升級左 Invisalign黑鑽類別獎座,原來仲有港島區分址,位置好方便,reception 竟然有牙膏仔,漱口水任人攞,依方面我覺得幾好。
(2)有先進iTero機prescreen箍完牙效果(免費!)
(3)我們上左去問左2次每次問左Dr C成1.5個鐘都好有耐性,沒有發脾氣,我們停頓左,Dr C都無chur叫我們比$,又無趕我們出去叫姑娘講解成個療程收費去打發我們,我欣賞佢唔hard sell,覺得好難得!
(4)Dr C為我設計左第二個方案!只需要剝一隻及磨最少17減至5隻牙。好貼心!對住我依d問題少女,佢其實可以只整一個方案打發我走,但佢竟然咁用心準備第二個方案!救我依個病人!原來佢自己都係剝左好多隻牙執箍先變做依家咁,所以佢明白箍牙者既擔心,以箍牙者感受為大前提!因此最終我選擇了Dr C!

睇完上述牙醫,同箍過同事、好朋友傾過,都覺得找牙醫要找個「有你專屬」的經驗,依個話唔得,但第二個話得。
我join既時候係無優惠,因為miss左諮詢日蝕左諮詢日優惠!
-價錢$40000-$4X000(可免息分期),包括剝牙,不包括剝智慧齒費用($4500)
-設計方案、磨牙、每次面見:Dr C
-上attachment,教戴牙套:牙齒衛生員,上完attachment Dr C會親自加以修正打磨
-剝牙,多數Dr C,有機會其他醫生
- 有免費3d scan同Dr C 分析,唔幫襯唔緊要,攞多個專業意見,比個機會自己可以剝少隻牙。

如果可以既話請幫幫手填在第一次登記時填我做介紹人,感謝!快點PM我!希望可以幫到對cool牙內心有糾結的你!
+ Favorite

註冊日期: 2016-10-22

你好,可以pm我關於dr. c 的資料嗎?謝謝!

註冊日期: 2018-12-20

thx for sharing, very detail

註冊日期: 2018-12-20

how old are you, when did you start the treatment?

註冊日期: 2020-2-10

我是倒及牙,可pm資料? Thanks!!

註冊日期: 2019-12-18

你好,請問可以pm我dr. c 的資料同做我介紹人嗎?謝謝!

註冊日期: 2009之前

Pm please

註冊日期: 2009之前

可否pm Dr C 詳情?

註冊日期: 2020-5-27

可以pm dr. c 的資料嗎?

註冊日期: 2020-6-1

可唔可以pm Dr.C資料? thank you!

註冊日期: 2019-1-14

Anna안나 發表於 2020-1-28 03:45
你好,可以pm我關於dr. c 的資料嗎?謝謝!

Pmed