{ FORUM - HEALTH & FITNESS }
Search
Title / Tags Author

iSeanol腦再生有無用?

註冊日期: 2012-10-14

老人家有初期腦退化問題, 係萬寧睇左幾隻改善腦退化既產品.

我見iSeanol腦再生呢D係美國FDA成份, 好似比其他幾款好.

唔知有冇SIS有屋企人試過呢隻iSeanol腦再生? 有無效果?

同埋我見佢價錢唔平, 唔知有無邊度買會平D?

+ Favorite

註冊日期: 2012-6-2

我都有個親戚都有腦退化問題, 佢都有買iSeanol腦再生.
食左都好幾個月真係有改善到, 之前連自己個名都唔記得,
而家都識講自己個名, 同簡單對答.

評分

查看全部評分

註冊日期: 2013-3-15

市面上一些補腦/針對腦退化既Supplement,
一般都係建議連續服用3個月或以上, 效果都係因人而異.
同埋你屋企人而家有無食緊藥?
如果要食呢D健康產品最好都係問問醫生.

註冊日期: 2013-3-15

jennybee 發表於 2019-9-24 21:06
我都有個親戚都有腦退化問題, 佢都有買iSeanol腦再生.
食左都好幾個月真係有改善到, 之前連自己個名都唔記 ...

聽你咁講, 呢隻iSeanol腦再生真係幾有效, 唔知再食耐D會唔會有更加大既改善.

好奇一問, iSeanol腦再生呢隻係咩既保健產品? 有咩成份係針對腦退化?

之前我都聽過有D醫生會開維他命B比有腦退化既病人食, 對病情都會有幫助.

註冊日期: 2019-3-26

我公公食左呢隻iSeanol腦再生有改善, 都係舅父係萬寧買比佢食.

註冊日期: 2019-3-26

我公公食左呢隻iSeanol腦再生有改善, 都係舅父係萬寧買比佢食.

註冊日期: 2019-10-28

如果有腦退化徵兆, 你要同佢睇醫生評估一下, 或者排政府老人科跟進.
腦退化初期應該唔會退化得好快, 未必需要食藥控制, 可以試下iSeanol腦再生.
呢隻我都有朋友爸爸中風之後就發現開始有腦退化, 都有食緊呢隻.
我朋友多數都係萬寧買, 每買一盒之後上網登記可以多送24粒.

jennybee 發表於 2019-9-24 21:06
食左都好幾個月真係有改善到, 之前連自己個名都唔記 ...

我聽朋友講返呢隻iSeanol腦再生真係好惦.
未食之前不理解平常對話既內容, 唔識表達又唔多講野, 而且行動唔方便.
食左幾個月之後, 開始識表達, 同埋願意同人傾計, 短期記憶有改善, 朋友話佢爸爸精靈左.

babala 發表於 2019-9-25 20:20
市面上一些補腦/針對腦退化既Supplement,
一般都係建議連續服用3個月或以上, 效果都係因人而異.
同埋你屋 ...

我朋友都有問過醫生, 佢話都可以試下食一段時間睇下有無幫助.
同埋醫生都有開維他命B雜, 因為而家沒有根治腦退化症的方法,只可以用藥物幫助維持腦部功能, 減慢衰退的速度.

babala 發表於 2019-9-25 20:29
聽你咁講, 呢隻iSeanol腦再生真係幾有效, 唔知再食耐D會唔會有更加大既改善.

好奇一問, iSeanol腦再生呢 ...

我都有上網睇返iSeanol腦再生既產品資料同介紹.而且都有唔少用家分享效果.

源自韓國100米深海的棕色海藻提煉物Seanol海藻多酚,
含有珍貴的植物化合物Ecklotannins, 其抗氧化的是維他命E的230倍,
而其獨特的親脂性特質,能夠突破血腦屏障 ( Brain Blood Barrier),深入保護及修補退化腦細胞。
研究顯示, Seanol® 可針對腦細胞氧化反應丶改變脂質代謝異常丶
減少澱粉樣蛋白積聚及改善腦部供血不足。
從而使腦細胞再生,擊退[腦部退化],改善記憶,回復思考及認知清晰。
為關心腦退化人士,帶來健康新希望。

臨床驗証 8成人得到改善

在美國和韓國初步16個月臨床測試,118位有腦部退化困擾人士,
由從前記憶衰退丶思考混亂丶言語不清,服用 Seanol®
8 成人短短3個月後有明顯改善,部分人一年後更可回復正常生活,可見其功效卓越。

註冊日期: 2011-2-12

講開老退化, 我都覺得老公個外公可能都有腦退化.
最近我聽我奶奶講, 阿公話個工人姐姐偷錢, 發曬脾氣勁鬧.
最後發現D錢原來係公公個枕頭入面, 應該係公公佢唔記得係自己收埋左.
之前我都有聽過奶奶話阿公成日都無記性, 不過我地覺得應該係年紀大關係.
因為阿公都已經有90歲, 早幾年開始雙腳無咩力又跌過幾次, 行動唔方便要坐輪椅.
而且脾氣都變差左, 會成日鬧人, 最近同佢食生日飯都好少見佢講野,
就算講野都唔清楚佢想講咩, 而家想起阿公都可能有腦退化.
請問係唔係要睇左醫生做檢查先可以確診腦退化?

babala 發表於 2019-9-25 20:29

好奇一問, iSeanol腦再生呢 ...

維他命B? 係唔係即係B雜? 要唔要食高濃度/高劑量?

YLee119 發表於 2019-10-28 19:01
如果有腦退化徵兆, 你要同佢睇醫生評估一下, 或者排政府老人科跟進.
腦退化初期應該唔會退化得好快, 未必需 ...

我聽過奶奶講過之前阿公係中左風之後, 身體情況就開始差同無記性.

不過就無聽過屋企人講過腦退化, 我都懷疑阿公可能有腦退化, 搵日同奶奶傾下先.

請教一下, 係唔係有D咩Test係可以評估腦退化情況?

YLee119 發表於 2019-10-28 19:19
我朋友都有問過醫生, 佢話都可以試下食一段時間睇下有無幫助.
同埋醫生都有開維他命B雜, 因為而家沒有根治 ...

咁呢隻iSeanol腦再生係唔係可以預防同針對性改善腦退化既病人?
同出面既補腦益腦既營養保健品有咩大分別?
唔太識有咩牌子, 淨係聽過好似草姬, 日本命力個D都有補腦產品.

YLee119 發表於 2019-10-28 19:24
我都有上網睇返iSeanol腦再生既產品資料同介紹.而且都有唔少用家分享效果.

源自韓國100米深海的棕色海藻 ...

呢D臨床測試係唔係食左3個月或以上, 有8成人有明顯改善?

呢個iSeanol腦再生係唔係出左好多年? 印象中都好似以前有睇過電視廣告.

註冊日期: 2012-4-2

我伯父都有食緊呢隻iSeanol腦再生, 堂哥而家佢地係iWellness愛健樂網上店買.

買5樽送2樽, 計返都係$6百幾蚊樽, 可以食到7個月, 係佢地網上店買又可以送貨.

https://www.shop-iwellness.com/categories/brain-heath

或者你唔想一次過買咁多, 我覺得你可以選擇買3送1個優惠, 可以食到4個月.

因為食呢一類型既營養產品都要食3個月或以上先會見到有明顯既改善.

mimi1001 發表於 2019-11-27 14:36
講開老退化, 我都覺得老公個外公可能都有腦退化.
最近我聽我奶奶講, 阿公話個工人姐姐偷錢, 發曬脾氣勁鬧.
...

聽你咁講, 我都覺得你老公個外公好大機會係腦退化, 一來佢年紀都已經有90歲.

網上都有些係比懷疑患有腦退化病人既智能測驗, 你都可以試下自行評估一下.

MINI –MENTAL STATE EXAMINATION (MMSE) 簡短智能測驗
http://webcontent.hkcss.org.hk/el/AM_AssForm2.pdf

腦 退 化 症 ( 老 人 痴 呆 ) 初 步 測 試
https://clareaaueldergarten.yot.org.hk/pdf/IQCode.pdf

mimi1001 發表於 2019-11-27 14:39
維他命B? 係唔係即係B雜? 要唔要食高濃度/高劑量?

可能係B12, 之前聽過堂哥講過伯父Check左欠B12, 醫生開比佢食.
唔知係唔係高濃度定高劑量, 我無問得咁清楚~.~
佢除左有食醫生開既B12之外, 仲開始有食埋iSeanol腦再生,
而且平時都有訓練或者做D協調活動去刺激腦部,
同埋都有上醫院轉介針對腦退化既課堂, 有助減慢退化既速度同改善病情.

mimi1001 發表於 2019-11-27 14:47
我聽過奶奶講過之前阿公係中左風之後, 身體情況就開始差同無記性.

不過就無聽過屋企人講過腦退化, 我都 ...

有些人曾出現小中風,即中風很輕微或短暫,病人可能沒法察覺,
但已令血管及腦細胞受損,增加了患腦退化症的風險.

上面我已經Post左有關智力測驗, 你可以Test下腦退化情況,
或者直接搵醫生檢查, 可以轉介老人科跟進及參加訓練.

mimi1001 發表於 2019-11-27 14:55
咁呢隻iSeanol腦再生係唔係可以預防同針對性改善腦退化既病人?
同出面既補腦益腦既營養保健品有咩大分別? ...

日本命力個隻係DHA, 只係補腦護眼強化心血管, 草姬唔太清楚.

而針對改善腦退化好似除左iSeanol腦再生之外,

好似仲有隻係醫學營養配方營養奶, 唔記得叫咩名.