{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

還愛,還是不敢愛(現實版)

註冊日期: 2019-10-6

岩岩先發覺原來admin將我之前個post放左上facebook..
真係唔明白,女仔想自己另一半有上進心到底有咩錯。原來世界上好多男仔都有同一諗法。覺得女仔一講到上進心,就係講緊個男仔無錢。
我唔係含住金鎖匙出世既人,我經歷過,所以我相信努力係會有成果
當初我都只不過係會考5科合格,靠自己努力不停進修先勉強升上大學,岩岩出黎做野得果1萬蚊,靠住自己努力學英文,去賺外快,去考證書,最後宜家5萬蚊一個月,雖然唔多,但起碼呢幾年有進步,至少搵到份有前境,可以令到我有目標既工作。宜家我可以養得起自己,可以比到好d既生活屋企人。
所以我真係唔明白,有心要改變既話點解會做唔到。或者大家講得岩既,講到尾,計劃未來,現實生活真係要錢,所以唔係更加要努力咩?
有人覺得我講既係廢話,有人覺得我始終都係為左錢,但係我真係好想話比你地知,有錢既人都唔一定代表佢上進。
男士們,唔好再講藉口啦,係愛果個女仔既,起碼要自己積極一d,比d安全感人地,女仔就算同你捱都心甘情願。
你想女仔義無反顧咁愛你,咁你自己又有無義無反顧咁愛返人?
或者女仔係現實既,但總比唔肯面對現實既人好,其實男士們,你地都應該面對現實
+ Favorite

註冊日期: 2019-4-13

講真,香港地又有幾多個人可以好似你咁搵5萬幾?唔通你又要搵返個搵5萬幾嘅?搵得唔多就系唔努力唔上進?唔通個男仔搵開2萬就只可以識搵2萬嘅女仔?到時佢真係搵到嗰陣我都相信佢哋可以好好咁生活,當然你都可以搵個「努力上進」同你收入相若嘅人過幸福美滿嘅生活。
努力上進可以係用佢自己方法努力嘅,努力亦都可以係積極儲錢畀最好嘅你,只要你開心快樂。或者佢努力嘅方式并唔係讀書,但佢肯用另外嘅方式為你努力。既然唔係因為錢佢又肯有擔當肯負責任,唔好食懶做,肯為你做為你捱嘅,你唔係應該開心咩?遇到個啱嘅同鐘意嘅男仔你唔要就冇嫁喇。
正如伯友話齋冇錢咪一直拍拖囖

註冊日期: 2017-10-10

其實你上一個po 都寫得好玄下,完全睇唔出你係話個男人冇上進心,搵錢少而分手⋯
anyway, 某程度同意ge, 當你自己搵5 萬時,都想對方有返咁上下收入⋯
但你話有錢ge男人唔一定上進⋯又咁講⋯我公司都有客係有錢仔,屋企留好多物業比佢收租,佢的確係唔需要上進wo, 但佢又會識投資,唔係傻仔咁食老本,只不過同時非常悠閑咁享受生活之麻⋯

我咁睇Lo, 當一個人冇父母幹時,佢要搵錢就更係要上進,但當佢有父母幹,佢做咩要咁上進⋯如果有得揀,呢兩個人你又會點揀?

註冊日期: 2019-9-27

你講法真系好差洛 但理解
計劃未來?五想同你有未來咋?
你呢種教導式 睇五起人嘅態度
有人肯要你 你汁贏啦
五好用高高在上嘅姿態黎講嘢
至少你對住我一定枱五起頭

milktea913 發表於 2019-10-12 0:18
其實你上一個po 都寫得好玄下,完全睇唔出你係話個男人冇上進心,搵錢少而分手⋯
anyway, 某程度同意ge, 當你自己搵5 萬時,都想對方有返咁上下收入⋯
但你話有錢ge男人唔一定上進⋯又咁講⋯我公司都有客係有錢仔,屋企留好多物業比佢收租,佢的確係唔需要上進wo, 但佢又會識投資,唔係傻仔咁食老本,只不過同時非常悠閑咁享受生活之麻⋯

我咁睇Lo, 當一個人冇父母幹時,佢要搵錢就更係要上進,但當佢有父母幹,佢做咩要咁上進⋯如果有得揀,呢兩個人你又會點揀?

我會要無父母幹,但自己肯為另一半幸福努力上進既人

misscow.. 發表於 2019-10-12 4:37
有人肯要你 你汁贏啦

你講得岩,我的確覺得佢係因為唔想同我有未來,所以先咁傷心咋ma
而且我並沒有擺高高在上既姿態

Tempo221 發表於 2019-10-11 23:34
講真,香港地又有幾多個人可以好似你咁搵5萬幾?唔通你又要搵返個搵5萬幾嘅?搵得唔多就系唔努力唔上進?唔通個男仔搵開2萬就只可以識搵2萬嘅女仔?到時佢真係搵到嗰陣我都相信佢哋可以好好咁生活,當然你都可以搵個「努力上進」同你收入相若嘅人過幸福美滿嘅生活。
努力上進可以係用佢自己方法努力嘅,努力亦都可以係積極儲錢畀最好嘅你,只要你開心快樂。或者佢努力嘅方式并唔係讀書,但佢肯用另外嘅方式為你努力。既然唔係因為錢佢又肯有擔當肯負責任,唔好食懶做,肯為你做為你捱嘅,你唔係應該開心咩?遇到個啱嘅同鐘意嘅男仔你唔要就冇嫁喇。
正如伯友話齋冇錢咪一直拍拖囖

伯友?
btw搵得唔多就梗係唔代表佢唔努力上進啦,上進心又梗係唔代表讀書要讀得叻啦..
而且我成篇野其實唔係想探討咩叫上進心

註冊日期: 2018-3-12

睇唔起另一半 其實好難走落去
所以 唔駛討咁多

Tammy123456 發表於 2019-10-12 11:56
所以 唔駛討咁多

我知道你想話我睇佢唔起
但係如果當初我睇佢唔起,我唔會選擇同佢一齊
如果睇佢唔起,我就會轉頭就走,唔洗願意為佢花時間
或者我先係被睇唔起果個,或者係佢心入面,同你地諗法一樣,我不過只係一個貪錢又現實既人,根本唔值得為我努力,而呢一點,先係最痛既一個地方

13140114 發表於 2019-10-12 9:29
引用:

有人肯要你 你汁贏啦

你講得岩,我的確覺得佢係因為唔想同我有未來,所以先咁傷心咋ma

咁你就應該反省下啦
而五系用呢種教導式黎講嘢啦
你五去諗自己嘅問題 將問題推哂俾男方
你仲要叫所有男士們聽你果套?
你有資格咩?搵個5萬系度扮嘢?
用錢黎撻9人 仲要系自己身邊果個
你系底死的 不值得同情

misscow.. 發表於 2019-10-12 14:51
引用:

13140114 發表於 2019-10-12 9:29
引用:

有人肯要你 你汁贏啦

咁你就應該反省下啦
而五系用呢種教導式黎講嘢啦
你五去諗自己嘅問題 將問題推哂俾男方
你仲要叫所有男士們聽你果套?
你有資格咩?搵個5萬系度扮嘢?
用錢黎撻9人 仲要系自己身邊果個
你系底死的 不值得同情

用錢撻人?我只係講我自己既經歷,你未免太過陰謀論?

13140114 發表於 2019-10-12 12:59
引用:

Tammy123456 發表於 2019-10-12 11:56
所以 唔駛討咁多

我知道你想話我睇佢唔起
如果睇佢唔起,我就會轉頭就走,唔洗願意為佢花時間
或者我先係被睇唔起果個,或者係佢心入面,同你地諗法一樣,我不過只係一個貪錢又現實既人,根本唔值得為我努力,而呢一點,先係最痛既一個地方

如果距心入面咁諗 你更加底死
你嘅貪錢現實 浮現哂出黎
連你男友都感覺到 你都幾出面下
一個男人返屋企系想要舒舒服服
返屋企對住你有壓力 點敢同你講未來
人地系要老婆 五系要老母吖
其實你扮到好似好失落咁無用
我真系五會可憐你 目中無人的女人

13140114 發表於 2019-10-12 09:40
milktea913 發表於 2019-10-12 0:18

照你咁講,既然你又唔係因為佢搵得少而分開,佢努力工作又唔合你心意,咁你都幾予盾個喎。唔係佢唔肯努力同你一齊,亦都唔係你一開始冇睇佢唔起,只係你慢慢發現佢并唔係你想搵嘅人,佢達唔到你想要嘅要求,咁你為有放棄呢個人。

我知道你想話我睇佢唔起
如果睇佢唔起,我就會轉頭就走, ...

照你咁講,既然你又唔係因為佢搵得少而分開,佢努力工作又唔合你心意,咁你都幾予盾個喎。唔係佢唔肯努力同你一齊,亦都唔係你一開始冇睇佢唔起,只係你慢慢發現佢并唔係你想搵嘅人,佢達唔到你想要嘅要求,咁你為有放棄呢個人。

Tempo221 發表於 2019-10-12 16:3
引用:

13140114 發表於 2019-10-12 09:40

你又知我放棄?
實情其實係我比人飛
反正我咁貪錢又咁現實,比人飛都好正常,係咪?

Tempo221 發表於 2019-10-12 16:26
引用:

我知道你想話我睇佢唔起
如果睇佢唔起,我就會轉頭就走, ...

你話我發覺佢唔係我想要既人,所以離開佢?你講到好似好了解我咁...
請問以你既理解同對我既了解程度..
我想要既係咩人?
有錢人?有前途既人?可以令我衣食無憂既人?
請問你又認為佢係我心目中又係一個咩人?
無前途既人?無錢既人?無能力既人?
咁你又覺得我係個咩人?
貪錢既人?現實既人?想要老公養做少奶奶既人?唔願意付出唔肯捱既人?目中無人以為自己搵到少少錢就目中無人既人?只係識嫌棄,睇唔起另一半既人?
如果係咁既話,好彩我地只係網友,因為你同佢都一樣,從未了解我...

註冊日期: 2018-10-24

支持樓主 男仔係要有上進心。

13140114 發表於 2019-10-12 17:13
你話我發覺佢唔係我想要既人,所以離開佢?你講到好似好了解我咁...
請問以你既理解同對我既了解程度..
...

我知道佢 還愛 但不敢愛
我同你情況一樣,我好愛佢,但好無奈。相愛,但唔能夠喺埋一齊。
我祝福佢,亦都祝福你。原諒佢係個平凡人,理解唔到你嘅痛苦,做唔到你希望嘅嘢

註冊日期: 2015-4-9

或者咁講
好多女人想自己個男人上進(亦覺得男人搵錢一定要多過女人),但佢自己就不求上進
而上進的唯一標準就係收入多少

你月入5萬,你可以更上進地搵一個更高收入的
不過⋯⋯你就算搵到個收入比你更高的男人,你最好諗下,究竟你愛既係佢個人定係錢啦XDDDD

非法改裝嬰兒車 發表於 2019-10-12 19:17
或者咁講
好多女人想自己個男人上進(亦覺得男人搵錢一定要多過女人),但佢自己就不求上進
而上進的唯一標準就係收入多少

你月入5萬,你可以更上進地搵一個更高收入的
不過⋯⋯你就算搵到個收入比你更高的男人,你最好諗下,究竟你愛既係佢個人定係錢啦XDDDD

其實上進心同收入唔一定有關係
我識得一個人
佢本身都係中五會考五科合格
之前出黎做野做左工程學徒
做左兩年後,覺得自己唔夠,於是諗方法增值自己,拎到個part time大學offer
一路自己半工讀,捱到宜家差唔多畢業,宜家公司比個機會佢去德國分公司做野,累積經驗,雖然無人工加,但就獲得一個難得既機會
佢話我知,佢目標係考到工程師牌,所以係德國返黎都要再試下報Master.. 雖然報左兩次人地唔收,但佢會再試
呢一種,就係上進。
上進,係講個心態,無論你本身有幾多錢,如果故步自封,有再多機會係你面前你都把握唔到
而其實,我都只不過想我愛既人同佢一樣,就算唔為我,都為自己未來計劃一下