{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

樓主: 13140114

還愛,還是不敢愛(現實版)

註冊日期: 2019-10-6

Tempo221 發表於 2019-10-12 19:12
引用:

13140114 發表於 2019-10-12 17:13
你話我發覺佢唔係我想要既人,所以離開佢?你講到好似好了解我咁...
請問以你既理解同對我既了解程度..
...

我知道佢 還愛 但不敢愛
我同你情況一樣,我好愛佢,但好無奈。相愛,但唔能夠喺埋一齊。
我祝福佢,亦都祝福你。原諒佢係個平凡人,理解唔到你嘅痛苦,做唔到你希望嘅嘢

一生一世,都不會原諒

註冊日期: 2019-4-13

13140114 發表於 2019-10-12 19:56
一生一世,都不會原諒

兩個人相愛,卻要搵d難題出嚟,原本可以相愛,卻因為呢d難題而分開。你睇唔到佢努力上進,但佢卻可能係嗰個願意為你付出所有,甚至乎豁出生命嘅一個。痛苦自己找,幸福亦都係一樣。可能佢真係唔係你想搵嗰個。再見YHT 657..

註冊日期: 2015-4-9

13140114 發表於 2019-10-12 19:55
其實上進心同收入唔一定有關係
我識得一個人
佢本身都係中五會考五科合格

佢努力完有成果,跟住你先發現個成果原來冇你份,果陣就真係笑死街坊

其實你都唔使計劃咁多,攬住d錢過世咪得囉XDDDD

註冊日期: 2019-9-27

13140114 發表於 2019-10-12 16:31
引用:

Tempo221 發表於 2019-10-12 16:3
引用:

13140114 發表於 2019-10-12 09:40
milktea913 發表於 2019-10-12 0:18
其實你上一個po 都寫得好玄下,完全睇唔出你係話個男人冇上進心,搵錢少而分手⋯
anyway, 某程度同意ge, 當你自己搵5 萬時,都想對方有返咁上下收入⋯
但你話有錢ge男人唔一定上進⋯又咁講⋯我公司都有客係有錢仔,屋企留好多物業比佢收租,佢的確係唔需要上進wo, 但佢又會識投資,唔係傻仔咁食老本,只不過同時非常悠閑咁享受生活之麻⋯

我咁睇Lo, 當一個人冇父母幹時,佢要搵錢就更係要上進,但當佢有父母幹,佢做咩要咁上進⋯如果有得揀,呢兩個人你又會點揀?
我會要無父母幹,但自己肯為另一半幸福努力上進既人

照你咁講,既然你又唔係因為佢搵得少而分開,佢努力工作又唔合你心意,咁你都幾予盾個喎。唔係佢唔肯努力同你一齊,亦都唔係你一開始冇睇佢唔起,只係你慢慢發現佢并唔係你想搵嘅人,佢達唔到你想要嘅要求,咁你為有放棄呢個人。

你又知我放棄?
實情其實係我比人飛
反正我咁貪錢又咁現實,比人飛都好正常,係咪?

喂 絕對系啦 你依加先知?
你呢種咁嘅女人 如果我系男人 我都走啦
你識搵錢 但你五識做女人洛
不過無你呢啲又五會顯得我呢啲系女人嘅

非法改裝嬰兒車 發表於 2019-10-13 13:8
引用:

13140114 發表於 2019-10-12 19:55
其實上進心同收入唔一定有關係
我識得一個人
佢本身都係中五會考五科合格

佢努力完有成果,跟住你先發現個成果原來冇你份,果陣就真係笑死街坊

其實你都唔使計劃咁多,攬住d錢過世咪得囉XDDDD

距就系五想攬住自己啲錢過世
距想攬住人地啲錢過世
但又未認清自己系個咁糟糕嘅人
正常男人都五會接受到呢種
距覺得自己無錯無問題 呢下值得為距鼓掌

註冊日期: 2015-4-9

misscow.. 發表於 2019-10-13 14:48
距就系五想攬住自己啲錢過世
距想攬住人地啲錢過世
但又未認清自己系個咁糟糕嘅人

咁就要考慮一下好唔好去情場低能奇觀開佢file啦XDDDD

最後咪一樣對EX無情無義,搵個另一個「努力上進」嘅人

註冊日期: 2017-10-10

一講上進心同收入冇關係⋯就知樓主空口說白話⋯
拿!你講到咁大義凜然,如果你下一個男朋友係一個十分有上進心的人,但懷才不遇,屈屈不得志,然而十分有上進心,搵不到2 萬人工,大部分人工拿去進修讀書,冇錢拍拖,仲要你貼錢比你過日子⋯
我諗你開頭會覺得賭一鋪啦,佢讀咁多書一定有日出頭,但如果佢5 年後都係呻懷才不遇⋯你咪又覺得人冇出色⋯唔好以為我作,香港大把呢類男人,唔係肯捱就撈得掂⋯

Tempo221 發表於 2019-10-15 12:15
最後咪一樣對EX無情無義,搵個另一個「努力上進」嘅人

不如你講下,樓主點樣無情無義法?
佢做左d咩?

milktea913 發表於 2019-10-15 12:19
拿!你講到咁大義凜然,如果你下一個男朋友係一個十分有上 ...

如果佢有心想上進,想努力,我一定會盡我全力係佢身邊幫佢,反正我唔係未試過。只不過唔係話你幫,人地就會理解你對佢既用心。
都係果句,我唔信呢個世界有人肯努力,但係一d 成果一d進步都無。

13140114 發表於 2019-10-15 12:36
不如你講下,樓主點樣無情無義法?
佢做左d咩?

如果你對佢有情有義你又何必離開佢?你嘅離開比呃曬佢d錢,比打佢一身,仲要難過。如果你係珍惜佢就連每日畀佢知道你近況嘅渠道都Block埋連講嘢嘅機會都冇嘅都叫珍惜,咁我真係唔知咩叫有情有義。
都係嗰句,我唔信兩個人真係真心相愛佢哋會分開。。

milktea913 發表於 2019-10-15 12:19
拿!你講到咁大義凜然,如果你下一個男朋友係一個十分有上 ...

又唔可以怪得曬佢嘅,個男人都有責任,只不過佢ex并唔係佢想要嗰個。任憑個男人點努力都達唔到佢要求

註冊日期: 2016-7-12

依家個社會真係唔係靠住自己努力就會得,如果本身資質平凡,冇咩專長,唔係叻sell嘢跑數,唔識擦鞋搏上位,只係努力踏實咁打份工,人工真係未必會高得去邊。

唔知你上進嘅定義係咩,但睇你的描述,由萬幾到五萬,又或者要讀master或考牌,呢D確實唔係話努力就會做到的事。
當然,你自己資質有返咁上下,想搵個同你差唔多嘅係好正常嘅。

註冊日期: 2016-7-12

13140114 發表於 2019-10-15 12:43
如果佢有心想上進,想努力,我一定會盡我全力係佢身邊幫佢,反正我唔係未試過。只不過唔係話你幫,人地就 ...

你話你幫佢,但其實你只係想幫佢成為你心目中你想要的模樣,你有諗過佢自己想要的是甚麼嗎?
可能佢都有努力上進,只不過唔係向住你想佢行嗰個方向,或唔附合你心目中嗰個標準遮。 

樓主係咪無情無義,我就唔知,大家唔會知佢係咪借過幾十萬比個男人,但又比個男人敗晒ga ma...(雖然樓主完全唔係有情有義到呢個程度)
但我只想話,我有朋友從事教育,已有起碼5 萬月薪,但佢老公依然係1萬中月薪⋯兩人都超過35 歲⋯育有兩個小朋友,層樓亦係我朋友物業⋯
我朋友由一開始同呢個男人一齊,就知佢無論學歷或能力都低過自己幾多下,男方學歷真係只能考紀律部隊,但由於佢瘦到竹咁,練體能都好麻麻⋯咁就當然咩部隊都考唔到啦⋯
我朋友就係中意個男人人品好,專一,顧家,脾氣一流,就算當年成個婚禮係我朋友出錢,我朋友都唔介意,佢講到明只要一個對佢好的男人,錢佢自己賺到搵到,只嫁感情,不嫁金錢⋯
呢類人咪就叫有情有義Lo... 感情擺第一,金錢自己都搵到,兩人足夠生活就夠⋯

所以都好難怪有sis話樓主錢行先,無情無義⋯
冇情vs無情,有義vs無義,係需要例子去對比ge⋯淨係叫人解釋點睇得出自己係無情無義,舉個例子就睇得出。

有樣野我想講埋,就係一般剛畢業3-5年的男女,多數係女仔快有成就過男仔,係同女性溝通技巧有關,即係吃得開;但又唔代表男仔在社會上會比女人騎一世,因為數據睇得出,高層/老闆多數係男人,中層多女人⋯

所以我相信男人唔係不能成功,而係成功得遲/在中年,好多可能係婚後至上位,又或者婚後公司至覺得果個男人已成熟,可以升佢⋯例子,在一d紀律部隊好明顯,真係一律只升已婚男子⋯

其實愛情/婚姻一向都係賭博,賭對方一世專一或識迷途知返,賭佢大器晚成或懷才得遇。如個女人由一開始就參與在其中,咁咪可以由個男人年輕不得志,到佢大器晚成後,你可以守得雲開見月明,享受到佢的成果,佢會感激你識於微時,又能陪伴佢經歷人生高低lo⋯但你中途走左,到佢發奮有成果時,個果實只會落在別的女人身上⋯
所以,你今日種的因,會成為明日的果。

13140114 發表於 2019-10-15 12:43
引用:

如果佢有心想上進,想努力,我一定會盡我全力係佢身邊幫佢,反正我唔係未試過。只不過唔係話你幫,人地就會理解你對佢既用心。
都係果句,我唔信呢個世界有人肯努力,但係一d 成果一d進步都無。

你哂氣啦
你話如果距上進努力就會幫
喂 吖姐也 你系咪調轉哂黎講?
就系距五上進五努力先要幫也嘛?
你覺得距呢份工五上心五盡力嘅
你咁撚叻 你咪打本俾距做生意洛
你根本覺得自己男友系垃圾
咁既然你都五想扶距嘅 你收檔啦
五好撚講到自己好sad咁啦

所以我咪話佢唔好講到自己咁偉大,宜家只係覺得條仔冇錢,都覺得佢唔會努力搵到錢,至所謂忍痛分手⋯

更唔認同佢口中的上進心,可以和錢無關,佢的講法正正就係同錢有100% 關係⋯

只不過我問佢,如條仔十分有上進心,但一世得2 萬人工,佢又ok ma? 佢答ok ...但在其他留言又話唔信一個人十分努力,但少少進步都冇⋯
說穿了,大家成年人的所謂上進心及進步,咪就係講工作及職位之麻! 有進步咪即係講人工/賺錢能力Lo....

咁佢又吹咩「上進心同金錢無關啫」,咁同咩有關?

你覺得男友系垃圾 爛泥扶五上柄
你話距肯努力你就會幫距
你系重視距嘅 你幫咗啦
洗乜等距努力上進先黎幫?
你作為女友都五扶下距 系咁踩
再講多次 你俾人飛真系底撚死

註冊日期: 2011-1-10

完全同意