{ FORUM - PARENTS }
Search
Title / Tags Author

一位細心的醫生

註冊日期: 2019-1-30

小朋友一直有咬手指情況,上到小學亦然。今年,發現十隻手指都有紅及甩皮情況,以為係食手指引致,見過家庭醫生、皮膚科醫生,搽左藥膏都無大改善,仲係好紅,經朋友介紹去咗睇梁寶兒醫生,梁醫生先幫小朋友檢查手指情況,初步認為是濕疹加癬,但睇咗我之前查嘅藥膏,認為藥膏應該有幫助,很奇怪查完藥膏情況有沒有改善。於是他跟小朋友單獨同我談論,你做晒佢啦而家但睇咗我之前查嘅藥膏,認為藥膏應該有幫助,很奇怪查完藥膏情況有沒有改善。於是他跟小朋友單獨同我談論,然後再單獨跟父母談論,最後他跟我說小朋友應該抗拒搽藥膏,因為影響他食手指,於是醫生跟小朋友談論那15分鐘就是說服他不要再吃手指及查藥膏。回到家,一如既往我跟小朋友查藥膏,連續查了15天,情況開始有改善,直至用藥膏30天後,手指有沒有再甩皮及紅腫了。梁醫生很細心,不只是看皮膚的問題,也會找出小朋友其他的問題,竟然發現小朋友是抗拒查藥膏,因為想食手指,見完梁醫生,小朋友可能是明白了隻手仔的壞處,於是就乖乖地查藥膏了,最後情況得到改善,其實梁醫生開的藥膏,也是跟其他醫生一樣,不過他有的是細心觀察小朋友的情況而作出適當的治療。
+ Favorite

註冊日期: 2019-5-20

好少細心醫生, 通常入去診症室唔夠5分鐘就出返來, 但等就要成粒鐘

註冊日期: 2019-5-10

梁寶兒醫生真係好好,又有愛心,又有耐性解答問題

註冊日期: 2019-5-20

呢D醫生通常都BOOK好耐

註冊日期: 2018-8-8

細心醫生真係唔多

註冊日期: 2019-7-3

好醫生真係好難得,仲肯同小朋友慢慢傾

梁醫生真係好好,我小朋友都係睇佢

註冊日期: 2011-2-12

我個小朋友都睇過幾個兒科醫生先搵到個又細心又有耐性既好醫生.

Yapu 發表於 2019-10-28 01:29
好少細心醫生, 通常入去診症室唔夠5分鐘就出返來, 但等就要成粒鐘

係, 一係就入去幾分鐘就出黎, 一係就要等成個鐘先入得去見醫生, 最慘就係同時兩樣都係.

Yapu 發表於 2019-10-29 00:28
呢D醫生通常都BOOK好耐

講起Book時間睇醫生, 有次同囡囡去睇醫生, 上網睇話個醫生幾好,
所以就試下睇, 12:30上到去已經見到十幾個病人等睇, 心想預約左都要排咁耐?
定係D人係Walk in上去睇, 點知12:45左右又有3個係預約上黎.
我個次同囡囡成1點先入到去見醫生, 雖然都見左大約5分鐘, 但個醫生好似好趕咁,
多問一下囡囡病情, 用藥同埋濕疹皮膚問題都唔願多答, 好似想快D睇埋之後個幾個.
我都唔明點解有D姑娘可以安排同一時間有幾個病人, 每隔一陣又會有幾個病人.
同埋個次佢開D藥都幾大支又難飲, 而且都唔同平時睇開兒科醫生開既藥水咁.
我唔會再睇佢, 一來我覺得無咩用, 二來又要等咁耐.
可能有人會問邊個醫生, 係太子個邊既姓江. 費事開全名.

helloselinac 發表於 2019-10-31 23:15
好醫生真係好難得,仲肯同小朋友慢慢傾

嗯, 我而家小朋友睇開中環既張醫生真係好好, 細心又有耐性.
有次囡囡傷風感冒發高燒搵佢睇, 張醫生了解左小朋友病情,
就好細心同囡囡做檢查, 之後都有擔心係流感, 建議做個流感快速測試,
之後佢都有睇埋囡囡D皮膚, 因為之前都有睇其他醫生查緊藥膏,
但濕疹都未好, 醫生好好咁同我傾下濕疹方面要點處理, 同埋幫我睇埋係咩藥膏.
佢話我小朋友查藥方面無咩問題, 但係因為消炎方面未夠, 所以一直都處理唔好D濕疹.
佢就開埋消炎藥膏比我, 教埋我先用一星期1:3咁溝之前醫生開既類固醇藥膏,
應該濕疹會改善左, 之後用一星期1:3咁溝佢開既消炎藥膏就應該OK.
而家我淨係幫囡囡做好補濕, 濕疹已經無再返發了, 所以我都好開心可以搵到個好醫生.

Yapu 發表於 2019-10-28 01:29

你又講得岩~

朋友之前轉述,佢都好推介梁醫生~

佢個B今年已經四歲了,已經讀K2,但是一直也未能戒片,他是一定要喺片片入邊屙屎,無論氹他還是鬧他情況也沒有改善,他就是堅持要在片片來屙屎屙尿。直至有一次睇左間centre個醫生,也是一個普通的身體及心理檢查。

當時的醫生,跟阿B都是做一些基本的身體檢查,包括看他的疫苗針卡,還有是check他的身高體重及身體其他問題,最後跟他傾談了15分鐘,朋友亦有提及他未能戒片的問題,阿B同醫生單獨談了15分鐘,我都不知道內容是乜。回家後,阿B同朋友說嘗試一下不着片片去廁所。隨後我跟醫生再聯絡問他跟阿B說了什麼,他說是病人的私隱不能透露呢!

後來阿B跟我說,醫生知道他怕污糟所以不敢在片片以外的地方去廁所,經醫生解釋後,他明白了,就肯戒片。

順帶一提,可以打埋疫苗啊

http://www.ohpama.com/476306/24p ... %E6%B5%81%E6%84%9F/

如有需要可PM~

註冊日期: 2019-6-13

兒科梁醫生真係好好, 我小朋友濕疹都係睇佢, 果度環境好舒服, 姑娘又係好nice, 唔似出面果D 診所咁對人呼呼喝喝, 梁醫生仲要勁有耐性問小朋友狀況, 我小朋友都好聽佢話, 肯搽藥膏, 好快好返
佢睇敏感果D 幾好, 用藥好準

註冊日期: 2018-8-6

好有醫德! 難得搵到個同小朋友夾既醫生, 我都想搵佢睇下, 我小朋友有濕疹果D, 我上網睇梁醫生係呢方面都幾勁

註冊日期: 2018-10-26

happylai09 發表於 2019-11-17 13:59
兒科梁醫生真係好好, 我小朋友濕疹都係睇佢, 果度環境好舒服, 姑娘又係好nice, 唔似出面果D 診所咁對人呼呼 ...

我呀B 都係度睇濕疹, 朋友介紹的, 好得好快, 醫生仲有教我地比咩BB 食會幫到佢

註冊日期: 2019-11-25

happylai09 發表於 2019-11-17 13:59
兒科梁醫生真係好好, 我小朋友濕疹都係睇佢, 果度環境好舒服, 姑娘又係好nice, 唔似出面果D 診所咁對人呼呼 ...

兒科真心推薦, 我小朋友都係睇佢, 次次都好快好返, 用藥好準

註冊日期: 2019-11-25

queenelisa 發表於 2019-10-28 23:50
梁寶兒醫生真係好好,又有愛心,又有耐性解答問題

次次去我都好多問題問, 但梁醫生都真係好有耐性, 仲比左好多建議, 幫到我好多