{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

做全家人的主心骨其實很辛苦...

註冊日期: 2018-2-3

好久未發貼,呢排壓力大,深切感受到一個男人作爲全家人的依靠雖然有面子但是蠻辛苦的,退休父母財力不濟要幫補,自己小家庭又要養老婆、仔、工人同車,作爲三十頭的男人真是頗為吃力,壓力主要還不是經濟上的,而是精神上的,有時有無助的感覺,沒人幫得到手,而且覺得家人們都輕鬆得享受生活,得我自己一個日日做得那麽累...自己平時只食四五十元的快餐、著uniqlo等廉價衫(除返工正裝貴D),屋企人卻不節約,雖然不至於奢侈但都大手大脚,花錢沒節制,浪費也不少...如果回到當初,可能真得會選擇一個也有一份事業的女仔,就算不是女强人,每月可以幫手賺返3、4萬都會令自己精神同財政上都輕鬆好多...
路是自己揀,只能經常自己給自己加油,再過三十年不到就退休了...  

+ Favorite

註冊日期: 2019-9-27

理解你嘅壓力的
但會五會系你寵慣咗你老婆
我覺得車系必須品黎嘅
但如果你老婆五洗做
我覺得可削減個工人
起碼多返幾千蚊入油先
你系太錫老婆先請工人姐
但咁樣反而有反效果 距只會越懶
角色五同 理應做返自己本分的
臭小朋友一定辛苦咖啦
但做經濟之柱都五系優差黎
但我又五認同一樣嘢
如果有小朋友我都五會再做嘢
會留系屋企臭仔教仔
所以依加先要咁努力搵錢
等到時有被動收入就無咁吃力
我覺得大家系要有共識先可以成家的
好好同老婆溝通下
睇下有咩位可以就一就啦
無可能自己一個硬食哂咖 會爆炸

註冊日期: 2015-4-9

樓主這惡夢的源頭,其實就是由他自己糟糕的決策開始
這是他所作的業

後面都係收起算了

註冊日期: 2010-12-5

睇你點睇啦, 我識一個男人同樣係30頭, 收入唔錯都係一個人養家,
平日見佢都好慳, 都有問過佢點解唔叫佢老婆出黎做野幫補下,
但佢話佢一個人返工養家都有錢剩, 老婆出黎做野佢都唔會轉工或者返工突然舒服左,  
佢本身又冇咩物慾, 搵幾多都係咁生活, 多2萬少2萬都只係銀行戶中既數字,
一個人辛苦d可以令家人過得舒服咪仲好, 點解要老婆都一齊辛苦?
返工辛苦但放工返屋企見到老婆開心好過賺多少少錢見到老婆捱殘

註冊日期: 2019-9-27

sumyik 發表於 2019-10-29 20:10
睇你點睇啦, 我識一個男人同樣係30頭, 收入唔錯都係一個人養家,
平日見佢都好慳, 都有問過佢點解唔叫佢老婆出黎做野幫補下,
但佢話佢一個人返工養家都有錢剩, 老婆出黎做野佢都唔會轉工或者返工突然舒服左,  
佢本身又冇咩物慾, 搵幾多都係咁生活, 多2萬少2萬都只係銀行戶中既數字,
一個人辛苦d可以令家人過得舒服咪仲好, 點解要老婆都一齊辛苦?
返工辛苦但放工返屋企見到老婆開心好過賺多少少錢見到老婆捱殘

但大前提 我覺得系要識做女人
如果老婆系屋企黑口黑面的
老公返到屋企都五會開心
(以上五關樓主家事)
呢樣系靠雙方努力先得到的結果
一個女人做好自己角色
男方系會無條件地付出
系自發性地對對方好
所以我覺得你fd段關係好好

註冊日期: 2018-5-16

揀錯又好,揀岩又好,其實都塵埃落定啦,加油啦你

註冊日期: 2017-10-10

講到個老婆唔洗湊仔咁⋯工人就請來執屋清潔打掃ge, 仔就一定係老婆教ge, 教育指平日德行及知識(如返學就要跟埋功課),而且你以為請左工人就唔洗?住佢做野? 咩叫打點家頭細務? 淨係叫左工人做佢就識自動波完美做晒?

你好似開左2-3 個po 都係呻埋同一樣野,講到日頭你返工後個老婆就嘆世界⋯日頭全家靜止,等你半日後放工返來再開動,一下堆返晒d 野比你做咁⋯

話父母要養仲攪笑,你父母養大你,比錢養你比心力養你時,又唔見佢地話生舊叉燒好過生你? 講到父母老左要靠你就係「財力不濟要幫補」,好似欠左你咁⋯事實上係你欠父母下麻?!

註冊日期: 2016-7-12

為了有面子而搞到自己咁,怪得了誰?好彩你都識得講路是自己揀。

milktea913 發表於 2019-10-29 22:55
講到個老婆唔洗湊仔咁⋯工人就請來執屋清潔打掃ge, 仔就一定係老婆教ge, 教育指平日德行及知識(如返學就要 ...

個仔平時返學已經是full time 凑仔時間不算多 daytime基本上她就是逛街shopping 工作做家務 個仔放學先會跟埋功課 而且功課都不多 這樣的生活應該都算好輕鬆?

屋企條件好差,自細都勤力讀書,幼年讀書本身政府學校花費不多,大學我有獎學金同打工,應該講自己好早自食其力。即便如此我都有take care他們,前些年mammy投資失敗幾十萬又是我找數,自認爲都做得幾好了。

現在父母+老婆+仔+工人,5個人一架車全部都依靠我來負擔,你講到好似我係天經地義來受此辛勞連半句怨言都不該有,你呢D人估計生活中都是完全沒得體諒過他人,只會從自己角度講話的吧

misscow.. 發表於 2019-10-29 20:00
理解你嘅壓力的
但會五會系你寵慣咗你老婆
我覺得車系必須品黎嘅

多謝 其實都無咩可以傾 老婆是喜歡輕鬆同享受的人
唔鍾意辛勞 而且公主脾氣唔講得 否則會流淚 最後都是需要自己哄她才能好
一句話 只能硬食~

sumyik 發表於 2019-10-29 20:10
平日見佢都好慳, 都有問過佢點解唔叫佢老 ...

我都是盡量用類似心態放鬆自己
只是一個人要take care兩個家 5個人 有點透不過氣

泡沫 發表於 2019-10-29 22:53
揀錯又好,揀岩又好,其實都塵埃落定啦,加油啦你

也是 多謝鼓勵

YYYYU 發表於 2019-10-29 23:39
為了有面子而搞到自己咁,怪得了誰?好彩你都識得講路是自己揀。

不是簡單得自己為了面子 但老婆喜歡過舒適的生活 我只能就佢
比如養車 請工人 換大屋等等 如果不答應 就會一直在我耳邊吹風 又會喊 邊個男人都睇唔過眼啦 只能聼老婆意見

估到你咁講⋯其實你個個po都係三副屁⋯
咁點呀? 唔好養老豆老母lo, 寫衰仔紙等政府養,離婚lo, 掉個仔比前妻養,你出少少膳養費就ok, 你搵7-8 皮ga ma, 比兩萬膳養費濕濕碎⋯仲有5 -6萬比自己,又唔洗請工人,就入搭黨鐵,唔洗養車⋯

一了百了,以後唔洗開po 數個老婆同老老豆老母⋯人就至緊要自己開心,咁辛苦洗咩做主心骨啫?!

樓主講到好似有人逼佢揀呢個女人咁,但明明就係佢自己揀嘅。
你有冇同老婆講清楚你嘅開支有幾大呀?定係又响佢面前為面子扮好掂咁呀?

milktea913 發表於 2019-10-30 13:31
估到你咁講⋯其實你個個po都係三副屁⋯
咁點呀? 唔好養老豆老母lo, 寫衰仔紙等政府養,離婚lo, 掉個仔比前 ...

我明白你了 就是覺得男人只有2個選擇 一是硬食唔可以出聲 一是就不要有承擔做衰人
我上次出po抱怨是2018年頭 你講的似乎我日日在這投訴一般
你的邏輯幾好 佩服

YYYYU 發表於 2019-10-30 13:50
樓主講到好似有人逼佢揀呢個女人咁,但明明就係佢自己揀嘅。
你有冇同老婆講清楚你嘅開支有幾大呀 ...

我上面講得很清楚了,如果不答應老婆要求,她是會哭鬧的,不是我要面子,我看不得她哭鬧可憐的樣子。

其實我都幾好奇樓主老婆咩出身,如果人哋本身就係千金小姐,咁呢D你追得人就預咗。
仲有就係,樓主一路以唻畀咗幾多假大空嘅錯覺畀佢老婆,令到佢老婆以為佢真係出得起咁多錢?

unidentified 發表於 2019-10-30 13:53
我上面講得很清楚了,如果不答應老婆要求,她是會哭鬧的,不是我要面子,我看不得她哭鬧可憐的樣子。 ...

只能夠說,你們的溝通有很大問題。
你繼續為面子唔肯同老婆認低威,坦白話佢知你嘅財政狀況其實唔係佢想像中咁掂,你遲早爆煲。

你果個po 係就係上年的事,但你斷斷續續在個po update 都超過一年呢(其實記憶中有兩個po, 一個講老婆幫唔到手,一個話老婆扭買車,但唔深究)⋯

即係貪換概念lo...出得一個po 就代表到你唔係「成日呻」? 又係咩邏輯呢? 玩開BE 的sis 一定記得你,而且知你在果個po 重複update, 另外你在其他人的po 中都成日講埋晒呢類自己好辛苦的言論(你有你特色,所以一睇就知係你),跟本就係句句呻⋯宜家仲講得出又唔認⋯係咪男人來?

其實明明第一個po, 你最後都話明白男人女人都有自己苦處,又話最後都係遷就老婆,同會佢溝通多d, 都覺得你算係個好男人,點知一年後出的po 仲呻埋養父母好慘⋯

其實你數你老婆我都唔會出聲,家家有本難念的經⋯但一數埋父母我就火起⋯咩人可以講到父母不濟要幫補? 不孝之人lo... 講到全家人都冇用,父母以前又冇比好多錢養你,但你宜家又要幫父母還錢⋯

講真,單係你老母在果個醫學未係十分先進的年代,用半條命咁生你呢舊叉燒出來⋯都足夠一個人去照顧返父母啦⋯
咩養育之恩係可以用「以前讀書冇洗好多錢」,同「佢欠人錢我都幫佢還」去抵銷咩? 老母用半條命給與你一條完整生命,係用金錢抵銷到ga?

冇你父母,會有你今日咁巴之閉「全家主心骨」?