{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

拍拖一年,女友令我有種無形的壓力。

註冊日期: 2019-10-30

我和女朋友交往了唔夠一年。我本來覺得大家性格一凹一凸,可以互補的。
但我越來越覺得我女友有種溫室性格,想對未來抱有一種不切實際幻想。令我有種無形的壓力。

有幾樣事情我已經同佢溝通過。第一:減肥,佢有講過自己平時yoga,喜歡食野都算,我無強迫佢,只係說注意健康。大家拍拖後,越來越肥。我自己都有做gym, 自己算keep到。

第二,食。追佢時到宜家都係我請。一個月前已經和她說我自己其實好在意開銷大,因為自己平時有記錄開支,我唔想用一個太大洗的相處方式。結果,見少左。為此,我食平d,盡量控制每餐開銷在2百幾蚊樓下,見番多d,溝通下。做男人豁達,都係我請。

第三,我發現女友有一種不切實際幻想,覺得要宜家移民。老老豆豆,我雖然唔係讀經濟,但係我好清楚宜家香港無論幾差,都好過其他國家。例如英國同澳洲。其次考慮是就業問題,到其他國家工作會係二等公民,唔好講收入低左,都未計要交稅。(呢個topic我未傾,因為佢一路想離開香港。)再者,佢個性溫室,如果離開屋企,我相信她唔會撐到好耐就想回家。移民呢個topic,我未想到點講,同唔知什麼timing講:過左佢生日(12月生日),定在生日前講。

我三十出頭,無父幹 (我女友都知),自己算係未雨綢繆,靠平時的拼搏和死慳死抵,儲到首期上車。工作算係穩定,宜家真係已經無乜幻想。(我自己係唔想移民,我想留在香港。)

老老豆豆,男人都係想找個可以同甘共苦的人。
+ Favorite

註冊日期: 2016-7-12

似乎你同呢個女朋友唔夾,唔啱就早D分手,唔好浪費大家時間。
唔好好似另一個Post嘅樓主咁,屋企人面前就為面子充,又請工人又養車,私下就怨老婆同父母不濟。

有版你睇:
做全家人的主心骨其實很辛苦...
https://www.beautyexchange.com.h ... read&tid=803458
(出處: BeautyExchange)

註冊日期: 2015-4-9

倚賴性高成咁
中出即飛唔好問點解XDDDD

註冊日期: 2017-10-10

其實樓主出呢個po 係咩目的? 純粹呻女友有問題? 定問意見,睇下可以點改善關係?

如問問題,我只見到你其中一段裡面話,未決定到咩日子同佢講唔會移民呢個問題⋯
咁就答你呢樣先啦,如你係真心對佢好,就過晒佢生日同聖誕至講,節日鋪排應該送份大禮物比佢,同佢講晒其實好重視佢(如果你真心重視的話),到大約一月至慢慢同佢講唔會移民,解釋下原因,又再提返佢其實好重視佢,睇下剛剛過去的節日幾花心思對佢就知,希望佢體諒你同佢諗法有分別⋯

咁當然,要你係對佢真心至會肯做以上ge野啦⋯
但睇得出你出呢個po有幾憤怒,而且文字中好大怨氣,基本上係狂數個女仔,甚至令人覺得你刻意帶出個女仔無知幼稚,成篇文睇唔出兩個人有愛⋯
咁ge情況下,你應該忍唔到過晒12 月至講,仲有成兩個月,你一定忍得好辛苦,今日出po 同陌生人呻,可能不出一星期你就會搵朋友呻,而一呻完就會忍唔住果道火,就會咩都唔理一下向對方爆發⋯人之常情,心事係好難封鎖咁耐,而且當中你對佢有怨,忍唔到好合理⋯

所以更加唔好話利用節日同佢生日去鋪排下,你呢兩個月一定冇心力去諗禮物同花心思比驚喜⋯我估你好快爆佢⋯⋯

要爆一早爆左,唔洗宜家係呢度呻。
不過多謝你的意見。

註冊日期: 2012-9-2

milktea913 發表於 2019-10-30 12:01
其實樓主出呢個po 係咩目的? 純粹呻女友有問題? 定問意見,睇下可以點改善關係?

如問問題,我只見到你 ...

如果佢父母仲係度,可以由父母入手,話佢既父母都年紀大,需要人照顧。如果你講到佢父母,佢應該會覺得離開香港係好不切實際。我老公都有咁既想法,不過我知道佢父母唔會想,所以比99知道佢既想法。等99處理,我老公係孝順仔。所以最後都只係諗唔會做。

要爆一早爆左,唔洗宜家係呢度呻。
不過多謝你的意見。

Gigimk 發表於 2019-10-30 12:08
如果佢父母仲係度,可以由父母入手,話佢既父母都年紀大,需要人照顧。如果你講到佢父母,佢應該會覺得離 ...

謝謝。
相反,我父年紀都70,反而需要人照顧。我下年都搬番同佢地住。

milktea913 發表於 2019-10-30 12:01

如問問題,我只見到你 ...

人之常情,心事係好難封鎖咁耐,而且當中你對佢有怨,忍唔到好合理⋯
答: 我寧願下年講左先。我唔想之前經營感情白費。其實,我都plan緊個生日。
我係想睇下可以點改善關係,不過已經無乜計...

註冊日期: 2017-10-10

其實不如你又反思下自己有冇比過錯誤訊息女方? 誤導對方,至會令佢比左所謂無形的壓力你?

客觀睇,第一,拍拖一年都未夠,甚至連出街AA 制都未傾好,你亦唔多好意思攤出來講,你地咁叫已經穩定到討論將來咩? 似乎仲係摸索階段wo...連磨合都未講得上⋯咁快要討論將來?

第二,又係一年都未夠,其實你係咪真係非佢不娶? 因為如果真係認定左個女仔,一定唔會因為佢外表肥左而有怨言wo...我身邊亦有情侶係兩人同時幸福肥,男女雙方大多覺得樣衰d 咪好lo,代表大家唔再戰鬥格出去溫仔/女,呢個心理其實好sweet⋯唔係你咁樣嫌棄到要開po 講⋯
唔係話你錯,但你要諗下你又唔喜歡佢外表,又嫌棄佢思想,都係果句啦⋯點講將來?

第三,移民問題宜家好多人都考慮緊,其實絕對唔係你所講的「不切實際的幻想」,知唔知咁講會得罪好多人?!
我就唔覺你女友在呢個命題上有問題,反而覺得你固步自封,但因為你都講到十分肯定自己唔會選擇移民,而且呢個forum 係講愛情,就費事討論移民與否咁大的課題了⋯

但事實上,呢個位當中,你女友唔係「無知同不切實際」,只係你兩人價值觀相異,大家睇法唔同啫,點解要話佢係溫室愛幻想? 在情侶關係中,你都對另一半的心都幾差下wo... 又重複第n 次,你真心想同佢有將來咩?

以上回應晒你三個point, 得罪講句,行唔行到去結婚都好難講啦,成段感情唔好話未穩定,跟本係愈來愈多不滿,隨時散果種⋯咁點解會一跳就跳咁遠,去到你要勸佢放棄移民諗法,陪你留在香港? 你知道討論移民與否,即係暗示對方會有將來,會同佢結婚ga 呵?

其實你唔係拍拖未夠一年,就同人講會娶佢下麻? 咁樣唔係所謂對段感情認真,反而係在未穩定的情況下,給與對方假希望⋯仲仆乖過始亂終棄⋯

註冊日期: 2016-7-12

ZL1010 發表於 2019-10-30 12:17
人之常情,心事係好難封鎖咁耐,而且當中你對佢有怨,忍唔到好合理⋯
答: 我寧願下年講左先。我唔想之前 ...

一年都未夠咁怨法,點怨落去?
同佢講清楚你provide唔到溫室畀佢,睇下佢有咩反應啦。
開支太大的話,其實見少D都可以,一向覺得quality重要過quantity。

註冊日期: 2019-9-27

你就真系不切實際幻想啦
五想付出 想搵件共苦的人
同你一齊有苦無甜 邊個會咁睇五開也?
溝女系要用錢咖啦大佬
你話你開支大咗 正常啦下嘛
食餐飯都牙撚痛 你五好去溝女啦
之後我又五明
女友五減肥對你有咩影響?
女友五減肥令你有咩壓力?
你驚抱距五起也?你有做gym咖嘛
咁你都五系好勁姐
女友肥咗成為你嘅壓力都幾搞笑
你知五知自己講緊咩?
仲有距話想移民想離開香港
你明知你嘅世界無可能
點解五一早講?你拖乜嘢?
怕話五移民之後距會分手五要你?
你會五會太過自私吖?
講真 我覺得你成個人都好有問題

註冊日期: 2019-6-27

樓主你有冇專業技能先,如果冇的話,就算比你移民到,都好難揾到工,我自己本身做工程,工程業全世界都缺人,如果我移民外國,收入會高過香港好多,但我都冇咁做,因為人年紀大左要適應全新環境糸好難,而且語言溝通和文化不同又糸另一個問題!

註冊日期: 2019-5-24

樓主, 我估你講的幾件事係以下意思:

1. 減肥, 女友話左要減肥, 但温温吞吞性格, 得個講字, 結果佢越來越肥, 但你就有行動, 努力做GYM --> 於是你心諗, 咁將來條船咪兩個人坐, 一個人撐?
2. 拍拖開支, 大家都係打工仔, 男人要儲蓄買樓第日搞結婚又養家 --> 餐餐你請, 女友好似覺得理所當然咁
3. 移民 --> 明明吾多夠資格, 女友就幻想事情好簡單, 看事物吾得全面, 例如家中長者照料問題

拍拖未就係嘗試了解下果個人是否適合作伴。

註冊日期: 2016-10-5

同佢真心溝通下,

註冊日期: 2015-7-12

移民"不切實際幻想", 係因為你能力唔夠又目光短淺姐

註冊日期: 2017-3-27

可能我比較直接我會直接同佢傾,唔係唔比佢食,食返d係咁高卡任食都得,食飯方面叫佢學下煮野食,屋企拍下拖都好,移民方面仲簡單,本身移民門檻都高,一係有錢投資或讀書,佢有無錢?會唔會去讀書?

註冊日期: 2017-3-27

而且唔係話移就移,都要諗下屋企人

註冊日期: 2018-7-28

樓主係做邊行呢?係咪搵得唔多?要一個人比晒所有洗費其實都幾吃力