{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

你地覺得佢係守財奴定慳家?

註冊日期: 2015-7-19

剛剛同男朋友去完就日本旅行,就係買手信出事。
我家人鍾意食水果,所以我去親日本都會帶少少水果返黎比佢地食,但男友一個都無買,我話不如我帶少少比你屋企人食啦,當係少少心意,又唔係特別貴,佢都話唔洗。回港之後我有同佢傾過,我話我覺得買野係一份心意,唔係錢銀問題,而且都係水果,就算佢屋企人都會岩食;而佢覺得有需要用先買,佢覺得我係想要就買,唔係按需要而買。

佢話佢理解我明白我,但接受唔到。佢嘅錢係一蚊一蚊儲番黎,而我就揮霍。我問佢儲錢為咩,佢話為將來,退休之後唔需要為錢煩,生活穩定,可以打份舒服d 嘅工。佢覺得我只享受活在當下,而佢為將來。我話我諗嘅將來係想同佢結婚,組織家庭,但我聽唔見佢嘅將來有我。

其實佢把口話無所謂,心入面好多野都有所謂。佢話我鍾意試新野,叫完新野唔好食就唔食,晒錢,佢可以提番我地一年前去間餐廳度order 過杯難飲嘅野,我叫完難飲就唔飲,佢其實當時無出過聲,但突然攞番出黎講,仲話我唔只一次係咁。

其實兩年前我地都因為錢銀嘅事分開過。我好鍾意去旅行,而佢唔鍾意去旅行。好多野佢都會話貴,但對佢自己鍾意嘅野就唔會嫌貴,簡單d 講佢係洗錢係佢覺得值得嘅事情上面,而我洗嘅錢對佢黎講係無需要,只係滿足個人慾望

我個人著重享受當下,但唔代表我無儲錢,我亦唔覺得自己揮霍。大家都有份穩定職業,多搵多洗,少搵少洗,又唔係話要全副人工月月清。我唔係話佢儲錢唔好,只係而家相處都出現呢d 金錢觀的問題,將來會有更多問題出現。有諗過分開,但又唔捨得;繼續一齊落去,又好似愈來愈多問題出現
+ Favorite

註冊日期: 2010-2-2

我覺得係大家用錢方式唔一樣
有D人係唔著重享受

要大家真係傾下呢個問題 如果唔係結左婚之後 用錢方法大家唔夾仲煩

註冊日期: 2018-8-8

你男朋友好自私
佢自用的錢就唔浪費
仲要話一分-毫諸起來
而你用的錢佢就話冇這個需要
你大使只不過你是享受
不過我都唔贊成浪費食物

註冊日期: 2016-10-5

咁就真係諗清楚, 結婚後仲好多野煩會嗌交 .

註冊日期: 2016-7-12

我家人鍾意食水果,所以我去親日本都會帶少少水果返黎比佢地食,但男友一個都無買,我話不如我帶少少比你屋企人食啦,當係少少心意,又唔係特別貴,佢都話唔洗。回港之後我有同佢傾過,我話我覺得買野係一份心意。

咁你有冇留意佢有冇買其他嘢畀家人?可能人哋屋企真係唔興圍埋一齊食水果,水果唔擺得耐,唔買都係唔想無人食浪費,你咁小嘅事都要响回港之後提返,有少少撩交嗌。

佢話我鍾意試新野,叫完新野唔好食就唔食,晒錢,佢可以提番我地一年前去間餐廳度order 過杯難飲嘅野,我叫完難飲就唔飲,佢其實當時無出過聲,但突然攞番出黎講,仲話我唔只一次係咁。

咁你係咪真係成日買完又唔鍾意,然後唔食或唔要?

就咁睇你講的例子,我又唔覺得佢有問題。
咁你哋平日出街係AA定佢畀多?有冇話限住只食平嘢?

註冊日期: 2009-8-20

每個人駛錢標準都唔會一樣,無得講邊個岩邊個錯,只可以講,我就儲唔到錢嘅人,面對你男友呢種男人(勁似我老豆),真係痛苦過死~
我唔知你去旅行係咪AA制,係的話我搵我駛你搵你駛,我點駛你理得我丫!咁都管就叫做「專制」!
如果係佢俾錢去旅行,咁佢咁慳都肯,就真心應該都錫你嘅;不過一世流流長,你都要遷就下佢先掂,下次叫佢唔好放喺心度,例如杯野飲唔想你試就直接提出,唔好之後先攞返出黎講!錢銀嘅野始終清楚講就好過咁樣估估下!你自己就要忍下喇,想試新野咪搵朋友囉!我阿媽都係咁架!佢仲要偷試完唔俾我老豆知!(都係果句,你男友好似我老豆!)
今次個重點係到底你男友係俾晒旅行錢定係AA(喺大家儲錢個pool度出錢去旅行,其實都算AA,佢絕對唔可以覺得果啲錢係佢獨有!最多大家拎返相同金錢出個pool度!唔可以完全佢話晒事!);
如果,今次旅行係AA,我就覺得你男友唔適合你!!

今次旅行係,佢比錢買機票+租車,我比酒店錢,再每人夾d 錢做公數。
我地去4日3夜,佢set 個budget係每人夾$1500, 即是total 有$3000公數,其實我係覺得唔夠嘅,所以我都自己帶多左d 錢去。買野比屋企人,我用自己帶去嘅錢,結果去到食+當地洗費當然用哂筆公數啦,佢仲要幫佢家姐買少少野食,呢d 我都幫佢出埋

YYYYU 發表於 2019-11-5 12:5
引用:

我家人鍾意食水果,所以我去親日本都會帶少少水果返黎比佢地食,但男友一個都無買,我話不如我帶少少比你屋企人食啦,當係少少心意,又唔係特別貴,佢都話唔洗。回港之後我有同佢傾過,我話我覺得買野係一份心意。

咁你有冇留意佢有冇買其他嘢畀家人?可能人哋屋企真係唔興圍埋一齊食水果,水果唔擺得耐,唔買都係唔想無人食浪費,你咁小嘅事都要响回港之後提返,有少少撩交嗌。

引用:

佢話我鍾意試新野,叫完新野唔好食就唔食,晒錢,佢可以提番我地一年前去間餐廳度order 過杯難飲嘅野,我叫完難飲就唔飲,佢其實當時無出過聲,但突然攞番出黎講,仲話我唔只一次係咁。

咁你係咪真係成日買完又唔鍾意,然後唔食或唔要?

就咁睇你講的例子,我又唔覺得佢有問題。
咁你哋平日出街係AA定佢畀多?有冇話限住只食平嘢?

的而且確佢係無買過任何野比佢屋企人,除左佢家姐扥佢買嘅食物之外(佢家姐已經結左婚,搬埋出去住), 佢無extra 買野比爸媽,亦無買野比自己

~bubo~ 發表於 2019-11-5 12:29
每個人駛錢標準都唔會一樣,無得講邊個岩邊個錯,只可以講,我就儲唔到錢嘅人,面對你男友呢種男人(勁似我老豆),真係痛苦過死~
我唔知你去旅行係咪AA制,係的話我搵我駛你搵你駛,我點駛你理得我丫!咁都管就叫做「專制」!
如果係佢俾錢去旅行,咁佢咁慳都肯,就真心應該都錫你嘅;不過一世流流長,你都要遷就下佢先掂,下次叫佢唔好放喺心度,例如杯野飲唔想你試就直接提出,唔好之後先攞返出黎講!錢銀嘅野始終清楚講就好過咁樣估估下!你自己就要忍下喇,想試新野咪搵朋友囉!我阿媽都係咁架!佢仲要偷試完唔俾我老豆知!(都係果句,你男友好似我老豆!)
今次個重點係到底你男友係俾晒旅行錢定係AA(喺大家儲錢個pool度出錢去旅行,其實都算AA,佢絕對唔可以覺得果啲錢係佢獨有!最多大家拎返相同金錢出個pool度!唔可以完全佢話晒事!);

佢去到日本話想食mos burger, 我話不如試下第二間香港無嘅牌子啦?佢個陣無出聲,跟住返到黎話我連個burger 都唔比佢食!
之後就開始數番一年前同我去間餐廳,我叫左杯野飲,佢話唔洗試都知唔好飲,我話咁點解佢個陣唔出聲,而家先黎講,佢話個陣出發費事掃興喎! 但一年後嘅今日仲記住囉
跟住而家話我唔識理財,唔睬我真係嘔泡..我都未唔睬佢,佢就唔睬我

註冊日期: 2017-10-10

你話佢會批評你亂洗錢,但佢買自己野又好梳爽丫嘛,咁又點會係守財奴同慳家呢? 佢係濶佬自己,但又喜歡批評你啫!
同埋有d 人去旅行係未必買野,唔中意收藏雜物,去旅行唔買野唔代表佢為左慳錢,香港咩都買到,可能覺得冇必要,唔想拿咁多野。

你話兩年前因為錢而分過手,咁即係拍左幾多年? 其實拍拖1-3 年都足以了解對方係咪適合自己⋯唔捨得呢一刻冇人陪,可以將來要承受更大的痛苦⋯即係長痛不如短痛!

註冊日期: 2017-10-10

你要執著佢係慳家定守財奴,其實冇咩意義,兩個名詞都係講法不同啫,你只要知道大家係咪唔適合咪得lo...你呢刻仲想網上搵個講法,係因為仲好嬲啫⋯

不過講個現實比你聽,宜家拍拖都叫財政獨立,你地己經咁多野嘈⋯遲d 話要結婚大家一定儲錢,肯定會嘈到結唔成婚⋯
又當比你好彩忍氣吞聲咁結得成婚,兩公婆就算未有小朋友都好,都一定好多錢銀野煩⋯到有小朋友後仲大鑊,用錢倒水咁⋯

佢所謂咁慳家,唔好話會唔會洗錢在你身上⋯跟本想控制埋你點洗錢⋯一世人咁長,你能夠忍一世咪忍lo!

註冊日期: 2019-9-27

你話你男友五中意去旅行
距都系因為你中意先陪你去
對於距黎講系額外嘅洗費
距覺得五需要哂錢買手信
距屋企人亦可能同距講五洗
咁距咪五買洛 家姐話要咪買洛
就系咁簡單嘅一件事
有無諗過距其實五系五中意旅行
只系覺得呢段時間未系時候呢
可能系親後生搵多啲錢 遲下再去呢
你話五想系日本食mos burger
系距角度 邊個地方對距黎講都一樣
只想食自己想食的 你又限制埋距
距已經陪你去日本啦
你仲想要求距就你就到咩程度吖?
距亦好清晰講咗儲錢系為將來
證明距都算系一個有計劃嘅人
你想同距結婚 想同距組織家庭
你五系協助距儲錢
反而系鼓吹返距洗錢
無共同目標 各有各做 祝你好運啦

註冊日期: 2018-3-12

若結婚 點樣用錢真係一個要磨合既野 佢可能冇習慣買野畀家人 但佢亦不應該敢睇你 仲計計較較n年前既野

註冊日期: 2015-1-18

你同你男友有冇傾過將來?佢將來冇諗你,你肯幾省都冇用。

註冊日期: 2019-9-27

Siugocandy 發表於 2019-11-5 18:25
你同你男友有冇傾過將來?佢將來冇諗你,你肯幾省都冇用。

但要諗另一方面
男友諗將來包五包含樓主在內
都要好睇樓主嘅做化
五系單方面去做咖嘛
男嘅為將來舒服
女嘅為現有舒服
咁如果雙方企硬五改變
講乜嘢將來?無將來可言啦
2個人對錢嘅價值觀都五同
男嘅覺得浪費食物系大事
女嘅覺得咁小事都要記住
你眼中嘅小事 可能系人地眼中嘅大事
我相信男的五系無講過
只系女的無留意 無細心聽
五好輕視伴侶每一句說話

註冊日期: 2019-2-18

同我同前度一樣,結果咁樣而分開咗。
其實合吾合理要視乎佢揾幾多。

有冇 30k?

vivivie 發表於 2019-11-5 13:20
引用:

佢去到日本話想食mos burger, 我話不如試下第二間香港無嘅牌子啦?佢個陣無出聲,跟住返到黎話我連個burger 都唔比佢食!
之後就開始數番一年前同我去間餐廳,我叫左杯野飲,佢話唔洗試都知唔好飲,我話咁點解佢個陣唔出聲,而家先黎講,佢話個陣出發費事掃興喎! 但一年後嘅今日仲記住囉
跟住而家話我唔識理財,唔睬我真係嘔泡..我都未唔睬佢,佢就唔睬我

好計較
你地居然成日搵 d百幾蚊既野嘈

ihateio 發表於 2019-11-6 7:21
引用:

vivivie 發表於 2019-11-5 13:20
引用:

好計較
你地居然成日搵 d百幾蚊既野嘈

咪係囉! 搵成四皮野一個,係度計埋d 婆那數! 但佢自己鍾意玩果d 成千蚊一個鍾佢又捨得

ihateio 發表於 2019-11-6 7:13
同我同前度一樣,結果咁樣而分開咗。
其實合吾合理要視乎佢揾幾多。

呢樣就係我concern 嘅野,佢都成4皮野一個月,難得去一次日本,買少少野食返屋企我覺得無問題,但係佢眼中呢d 係無需要,係揮霍,仲要我係用自己d 錢

但係我眼中佢係計較,孤寒