{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

我小器嗎?

註冊日期: 2017-9-1

我有兩個仔女,我有番工,一對仔女由99照顧。一個讀小學,一個讀K3,細B開始大個,經常叫我唔好番工湊佢。其實我都好想可以自己湊,功課都可以跟得好啲,但經濟唔許可,所以只係自己諗下,從來都無同老公表達過。但每次老公聽到細B咁講,佢都無出過聲,好似完全唔關佢事咁。
尋晚有個機會講起依個問題,佢話細B 成日叫我唔好番工,因為係我教啲細路咁講,仲話我唔出去工作跟本無可能。雖然我知依個係事實,但由我老公講出黎,好失望。
第一,佢竟然覺得我會借細路把口同佢講我唔想番工,係咪諗得我太有機心呢?第二,佢話我唔番工跟本無可能,我真係覺得佢連少少既希望都唔比我。其實佢可以話等遲啲佢搵多啲,我咪唔駛做囉,我諗我個心會舒服啲。
其實係諗我想法有問題呢?我小器嗎?

+ Favorite

註冊日期: 2017-11-6

如果係我,明知冇可能嘅事我唔會問,比我老公都會咁講,聽到又會唔開心,不過佢又唔會話我教啲細路咁講

註冊日期: 2017-10-10

登你傷心⋯外人就咁睇都覺得,個男人好似對你好有敵意咁⋯

係人都知童言無忌,平日學學埋d 說話邊有得話係咩人教ga?!
仲要小朋友都返幼稚園啦,佢自己會見到同學仔有d有媽媽湊放學,同埋都大個喇,好明顯知咩叫返工,佢講出一句叫媽媽唔好返工係平常不過的事⋯

從此睇得出,第一,你老公分配好少時間同小朋友相處,完全唔了解自己小朋友到咩程度思想,又或者冇心機去了解,所以佢仲係覺得細b 係人地教佢點講,佢就會點講的level上⋯
第二,你兩公婆係咪都好長時間冇二人世界? 因為小朋友一句童言,竟然可以去到猜枚自己老婆,咁樣好有問題,同埋你兩人如長期冇拍下拖溝通下,兩人距離真係會愈來愈遠ga...呢次就係一個警號⋯

但又安慰下你,你老公都係似唔浪漫的人,所以佢唔識講好聽說話都唔奇。
你又未至於小器,因為我代入咁諗都覺得好過份,有咩理由無啦啦屈你教自己仔女講說話,你真係要同佢講清楚你冇做過,咪今次咁樣屈你,下次又唔知會屈你d咩⋯大家感情未至於去到猜枚埋呢類壞事下麻?

註冊日期: 2017-11-20

你唔係小器
你係 on9

註冊日期: 2016-7-2

直接問佢點解會覺得係你借細B把口講,點解要咁諗你?嫁左比你,同你生左兩個,應該體諒妻子多啲。但又換個角度諗,佢係咪返工都好辛苦,佢好驚一個人養5個(包括你奶奶),所以佢一聽到呢啲就好敏感,都係嗰句,溝通多啲,唔好估估下

註冊日期: 2016-9-13

其實明知老公唔可以一人養全家
點解仲要生兩個

註冊日期: 2014-10-22

點解你老公一出聲,就對你咁有惡意???話你這細路仔把口講野??
係佢心目中,你係一個點嘅人?

就算明知無可能,態度都冇理由咁惡意敵對。

註冊日期: 2009之前

唔係你小器,係你老公唔識講野姐。如果我係你我都會唔開心⋯⋯ 其實佢有冇諗下係佢冇能力搵多啲等你唔番工先

註冊日期: 2019-12-24

講到咁,正常會心淡。但可以當佢霎時間唔識表達

註冊日期: 2019-9-10

我認為溝通好重要的。

從一開始妳就應該要清楚他的經濟能力才plan 結婚的。

結婚前就要傾下有沒有經濟能力生Baby。然後,plan下或傾下要想生幾多個Baby or 吾生。

如果,决定了生Baby, 就要傾下點樣照顧和安排小朋友生活上的需要,生病,吃飯,書補費,教養,陪玩耍,讀書遊學,教育基金,住居問題,醫療保險等等…

中途,如果遇到有什麼誤解就要提出來傾下,講清楚前因,解釋清楚自己的想法和感受,以免日後誤解更深。

註冊日期: 2015-8-22

on9

註冊日期: 2019-5-24

夫妻貴乎真誠,樓主何必想老公俾false hope 俾妳呢?妳老公係比較直接,吾識修飾。不過好多人都需要夫婦雙職去維持家計。
希望樓主珍惜眼前幸福家庭,不要為了雞毛蒜皮嘅事去煩惱啦。

註冊日期: 2018-12-19

係 on9

註冊日期: 2018-12-17

有咩唔開心一家人直接講出黎,同你老公傾下你點諗,會好啲

註冊日期: 2018-12-17

~ Fish ~ 發表於 2019-12-27 18:45
夫妻貴乎真誠,樓主何必想老公俾false hope 俾妳呢?妳老公係比較直接,吾識修飾。不過好多人都需要夫婦雙 ...

totally agree

註冊日期: 2016-10-5

你諗得冇錯佢就係咁既意思

註冊日期: 2019-10-23

貧賤夫妻百事哀, 呢個故事可以警剔未婚既女仕要小心揀老公

註冊日期: 2016-10-15

每次一聽到呢啲case, 真係覺得寧願單身好過。寵壞移家d男人,女人相夫教子再正常不過,如果女人肯出工作幫補家計是女人懂事,男人養家是男人的責任、佢已經唔洗經歷生仔。

註冊日期: 2019-7-1

Charlotte_Doll 發表於 2020-1-18 10:40
每次一聽到呢啲case, 真係覺得寧願單身好過。寵壞移家d男人,女人相夫教子再正常不過,如果女人肯出工作幫 ...

收皮啦,係男人寵壞晒啲女人先啱,依家啲女人,只會簡有錢仔或靚仔,冇錢或唔靚仔就當你係兵,玩完就踢開你,又唔肯做家務,又唔識煮食,出街食飯樣樣都係男人付錢,連自己老豆老母都唔肯養又唔理,要個男方負責埋,自己冇錢就打開雙腿,等男方比錢你哋用,你哋就咩都唔洗付出!

註冊日期: 2019-10-23

OhYY 發表於 2019-12-26 00:22
我認為溝通好重要的。

從一開始妳就應該要清楚他的經濟能力才plan 結婚的。

講得岩啊