{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

男朋友真係好專制

註冊日期: 2017-7-21

我都幾鐘意扮靚,不過男朋友又唔比我電髮,染髮,化妝,gel甲,佢話唔自然,所以佢唔鐘意,有時連着咩衫都要比佢管。
有次電染左,染都係染深啡色,我整完個頭之後好開心,即刻同佢講我整左個頭好靚,我同佢講我電左髮同染左髮,之後就比佢鬧,唔係話咁簡單,係鬧我。過左一排,我染返黑個頭,頭髮都直返,我想再電返髮,我覺得彎頭髮好襯我,我有同佢講我想電髮,佢又唔比,佢話唔比我電髮同染髮。
又到另一件事,平時放假出街,我著得靚少少,着得斯文d,唔係平時落一落街果d頹look,化返個淡妝,唔知你地想唔想像到,着衫着得好有心機,但係完全唔化妝會好奇怪,已經唔係full makeup,淨係用左遮瑕膏,畫左條眉,搽左唇膏就算,睇落精神d咁樣,佢見到我又問我化乜妝,佢又話唔自然,叫我唔好化妝。
又到另一件事,有次我着左一條連身裙見佢,果條裙我好鐘意,條裙腰果個位有橡筋箍住,下面係傘裙既形狀。之後佢又話 “裙應該係貼身(包pat)先好睇架嘛,呢d點叫得上做裙?同埋我不嬲都覺得連身裙唔好睇架啦!”  其實唔止係裙,我所有衫一鬆少少佢都唔滯,所有衫都要求要貼身,裙要包pat,又唔要連身裙。我聽完佢咁講我好唔開心,點解我着我自己鐘意既野係身你都要話到我唔開心,我着得開心又唔得既,之後屋企d連身裙我都冇着,回收晒。
又另一個故事
我前面d頭髮比較稀疏,係天生,頭髮稻疏真係好慘,因為成日比人講我冇頭髮所以好冇自信,所以我留左陰,唔想露額頭,雖然留左陰,但係我扎左辮之後都會見到我個陰側邊有個空位係到,所以我好憎扎辮,我更加唔會all back,但係男朋友成日都迫我扎到勁高,扎低少少又話唔靚,佢仲要成日迫我all back,佢成日話all back先整齊,不過我真係唔想比人注視自己髮線,我有同過佢講,做咩要露自己唔好既一面比人睇?我唔想啊,佢叫我要有d自信。
又另一個故事,呢個禮拜我gel左甲,因為我不嬲都唔滿意自己d指甲型,整完,我又係好滿足,好開心,之後佢見到都話好靚,我聽到我話靚我幾開心,因為佢好耐冇聽過佢讚我,我就話下次再整先,之後佢話唔得,因為唔自然,呢下我真係唔知佢想點。

我想做既野佢唔比,我唔想果d佢又迫我,換轉頭佢話考電單車,我話唔想佢考,擔心佢,第二日佢就報左名。佢係咪真係忽略左我感受?

+ Favorite

註冊日期: 2015-6-8

你老豆都冇佢咁煩....

註冊日期: 2019-2-22

佢呢啲叫愛自己⋯
唔係愛你⋯
愛你係會尊重你感受嘅⋯

長此落去都唔係辦法⋯
點解唔選擇單身
然後讓自己自由做自己想做嘅事
會欣賞你嘅人自然會出現!

註冊日期: 2020-1-16

佢愛您就會欣賞你為佢而將自己打扮得更好。
佢愛你就應該尊重你鐘意做既野
唔係乜都唔得唔俾 淨係諗自己唔鐘意
呢d叫自私

而你自己 都應該要愛自己多d
整個頭髮 Gel個甲 好多女仔都會做
鐘意又唔影響到人咪去做
女仔扮靚靚係應該架 咁先有自信
話唔定你扮靚靚之後 會搵到個識欣賞您既男朋友呢?

註冊日期: 2015-4-9

換人算啦

要解釋既得,帶埋老母上網先

註冊日期: 2017-7-21

Cokob 發表於 2020-2-5 09:15
你老豆都冇佢咁煩....

真係啊,仲煩過老豆

註冊日期: 2016-7-12

係你自己甘心做奴隸遮,畀著其他人一早鬧返佢轉頭唔會理佢啦。

註冊日期: 2019-12-1

佢係咪唔想你扮咁靚,驚比人追左去呀!

註冊日期: 2019-12-1

如不是此原因,他實在太專制,比我就鬧返佢返轉頭

註冊日期: 2010-1-16

其人之道

註冊日期: 2020-2-7

難聽啲講句 你係佢女友定佢隻狗呀 做乜都管住晒 其實關唔關佢事呢?洗嘅係自己錢 扮靚都係扮靚自己 佢只係你男朋友唔係你邊個 分手啦 做返自己

註冊日期: 2015-12-17

你話自己無頭髮無自信,睇黎佢樣樣比你更無自信。

註冊日期: 2009之前

扮靚係為自己,唔係為左比佢睇,真係采佢都傻,你重要為左佢掉晒啲裙,一齊癲

註冊日期: 2013-12-23

扮靚咁簡單嘅事都唔可以跟自己心意的話
似乎你做咩佢都唔欣賞,長久落去你點捱?
究竟你鍾意佢d咩?佢又鍾意你d咩?
少少野都唔可以跟自己心意,慘過做奴隸!

註冊日期: 2016-11-16

Cls 分得手
打扮都吾俾要管住 好吾識專重你 不如叫佢搵個農村吾打扮既女人算啦
同得你一齊就要接受你架啦

註冊日期: 2014-11-12

一係唔好理佢鬧,一係換左個男友去,咁少事都管點過人世

註冊日期: 2016-7-16

我反而覺得佢一啲都唔愛你,如果愛你會識得尊重你,欣賞你,就算佢有嘢唔鍾意都只係可以俾意見你,而唔係管制你,批評你甚至阻止你去做自己鍾意嘅事。佢愛嘅係佢自己,佢有佢嘅想法,你只要跟住佢嗰套就得喇,你嘅想法同感受根本就唔重要。其實好簡單,如果真係愛一個人,係想佢開心的,如果一個對的人,最緊要相處舒服,簡簡單單做到自己,而唔係對方嘅洋娃娃,佢想點就點。

註冊日期: 2019-10-15

ksxx 發表於 2020-2-7 12:30
難聽啲講句 你係佢女友定佢隻狗呀 做乜都管住晒 其實關唔關佢事呢?洗嘅係自己錢 扮靚都係扮靚自己 佢只係 ...

咁又係!做咩要受佢氣!

YoyoLALA 發表於 2020-2-7 20:58
一係唔好理佢鬧,一係換左個男友去,咁少事都管點過人世

好以坐監咁

Joey-la-baby 發表於 2020-2-7 16:38
扮靚咁簡單嘅事都唔可以跟自己心意的話
似乎你做咩佢都唔欣賞,長久落去你點捱?
究竟你鍾意佢d咩?佢又鍾 ...

真情比佢食住啦!!