{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

在一個喪禮上遇到從前的A君(好唏噓的中女文)

註冊日期: 2015-5-3

2015年的前文:
我仲係咪一個正常女人
https://www.beautyexchange.com.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=604004&fromuid=197184
(出處: BeautyExchange)

一個走一個留(no fb)
https://www.beautyexchange.com.h ... &fromuid=197184
(出處: BeautyExchange)

幾年過去了,前文提過2015年因為與公司男同事一齊左而與A君分手,不知道是女人過30歲就好心急結婚關係,還是很想一嚐步入教堂的滋味,最後與男同事相處一年多也結婚了,但可能正如SIS以前提到一腳踏2船是有報應的,婚後一年因為種種不合,與丈夫很快就結束段婚姻......往後的日子也可能是累了,亦沒有一段接一段的關係不斷拍拖,反而是平淡地轉一份自己都無諗過做的保險工作~~
今個2020年2月頭,因為家中的婆婆離世,我地一家人要在靈堂坐夜,而我的家人尤其婆婆都認同A君是一個真正關心我家中任何人的EX(這些年他們還是無間斷聯繫 當然不包括我),竟然邀請了A君出席,可能男人真係唔同D,幾年無見,A君變左一個非常健美的高大事業型男,反觀自己卻是人老珠黃的謝樣~~跟住我地2個互相都有在席中傾下計,關心下,過程中我媽媽同佢傾計講番婆婆出事前的相,A君竟然慢慢失控地流淚,講真我真係無見過佢喊過,佢反應仲大過我一D親戚,突然自己身體好似不受控咁去APPROACH佢,總之想大家有多D交流,但佢對我的感覺似係老朋友但伴隨住冷冷的隔膜,佢坐左1個鐘到就走左,我心裏告訴我再次行前想在臨走前大家保持一些CONNECTION,但佢就冷冷就帶過了,係呢一刻我發覺到自己這些年好像已經錯過了什麼......

+ Favorite

註冊日期: 2010-12-25

路係自己揀,真係仆街唔好喊
依家重諗返佢黎做咩﹖人地都將你放低,佢對你家人好唔一定係出於對你嘅掛念,只係真係出於對朋友嘅一種關心
你都係行前行喇SIS
分開咗就無謂諗返轉頭

註冊日期: 2015-5-26

幻覺 而家覺得過得唔好係會諗起舊時既美姆

註冊日期: 2020-2-3

有些過左去就不要望返轉頭,你要懂得愛自己。就算錯過左,你也要為你將來而鬥

註冊日期: 2016-7-12

註冊日期: 2013-11-8

你覺得自己錯過咗D咩呀?

你舊post已經再三強調A君唔適合自己,唔係自己想要嘅人,唔適合~又可來錯過呢

你一直搵藉口合理化自己見一個愛一個嘅行為,呢幾年有反省下嗎?

[童年時同父母分開,好需要被愛]唔係一個俾你傷害其他人嘅藉口,我係個孤兒仔,我亦好需要被愛,呢個身份令我好認真對代每段感情,亦令我變成好獨立,而唔係好似你咁,搵藉口一腳踏兩船,搵多啲人愛自己

你只係鍾意熱戀嘅感覺,一淡你就變心,根本唔適合細水長流嘅婚姻,你亦試過離婚收場,就唔好搞A君啦,每段感情都會有淡嘅時候,你都講咗好多次頂唔順感情轉淡,你就去搵你離離合合嘅戀愛感覺吧

幾年前嘅你自私,幾年後嘅你一樣無變,都係咁自私,依然想A君對自己好

註冊日期: 2016-10-5

你真係錯過左一個好男人...

小戀の愛 發表於 2020-2-19 09:10
路係自己揀,真係仆街唔好喊
依家重諗返佢黎做咩﹖人地都將你放低,佢對你家人好唔一定係出於對你嘅掛念, ...

可能就係咁,令我有點希望吧....

GINTam 發表於 2020-2-19 09:17
幻覺 而家覺得過得唔好係會諗起舊時既美姆

佢係一個同我拍拖最耐的男友,我成日覺得只係timing問題

garytam=_= 發表於 2020-2-19 10:07
有些過左去就不要望返轉頭,你要懂得愛自己。就算錯過左,你也要為你將來而鬥 ...

明白的

garytam=_= 發表於 2020-2-19 10:07
有些過左去就不要望返轉頭,你要懂得愛自己。就算錯過左,你也要為你將來而鬥 ...

明白,多謝

嗡嗡 發表於 2020-2-19 12:53
你一直搵藉口合理化自己見一個愛一個嘅行為,呢幾年有反省下嗎?

[童年時同父母分開,好需要被愛]唔係一 ...

可能就係呢度無人識我,我先可以無顧慮咁表達自己,我唔知點樣反駁你的結論!但我唔係自私,我對每一段感情都好認真,但我真係說服唔到自己感受唔到愛嗰刻仲點同一個男人一齊,然後就好自然想揾過另一段.......

214214 發表於 2020-2-19 14:40
你真係錯過左一個好男人...

唏.....我一直都知佢好,一直都知,我真係當佢係最終伴侶,但唔知點解結局會係咁

註冊日期: 2016-7-12

sbh 發表於 2020-2-20 20:04
唏.....我一直都知佢好,一直都知,我真係當佢係最終伴侶,但唔知點解結局會係咁
...

嘩,真係虧你仲講得出口。
自己一腳踏兩船,撇咗佢同新歡一齊,然後仲話當佢係最終伴侶?
所謂right timing,就係到你冇本錢再一段接一段咁搵其他男人,先想人埋單接收你?
世間上哪有這麼著數的事。

sbh 發表於 2020-2-20 19:57

又搵藉口俾自己,根本唔關timing事,2次都話感受唔到被愛,係你唔要人先呀,咁同timing有咩關係,今次想同男友分手,咁啱A君又出現,你就想返兜,仲好意思話自己唔自私,對感情好認真,厚顏無恥,一個認真對代感情嘅人係會用心經營段愛情,唔係好似你咁見另一個就走咗去,完全唔想付出只想被愛

30幾歲人,依家無得一個接一個拍拖,就想搵A君埋單,一直只係想其他人圍住自己轉,咁唔係自私係咩呢?舊post 咁多人話你自私唔係無原因㗎,你到依家都仲未醒覺?唔醒唔緊要,唔好搞A君啦,佢已經俾你hurt過2次喇

註冊日期: 2019-5-24

生活已經累壞人,拍拖仲要日日上演瓊瑤小說連續劇咁,聽到都覺得辛苦~
以自私的角度,咁好的男士,如果碰巧未有女友及家室;趁妳尚餘幾分姿色,有機會咪追返黎,用妳餘生去補償他。因為妳個底俾自己搞到咁花,年華又漸漸老去,性格又咁難頂(日日都要激情)好難搵到咁好的男士了。