{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

有冇人覺得有冇拖拍唔係幾關個樣事

註冊日期: 2020-1-3

一講起單身狗、嫁唔出、A0、毒撚,就會講起你的樣子如何。
但係你地出街有冇留意到大部分有拖拍既情侶 個樣都係普通?
反而身邊有好多中上樣既女仔,出左社會之後就冇男仔接近過,有做空姐有做sales有做老師 ,要求都唔高,唔知係咪返工接觸唔到男仔既問題,我都覺得好奇怪。
突然間係到諗,其實係咪無論男同女,講就講話個樣好重要,心入面都唔會好介意另一半個樣?

+ Favorite

例如做Sales果個係中學同學 中學都有男仔中意,樣都係中上,出街都見有唔少男仔望,但佢就係話識親既男仔都唔會係發展到感情,好正常識左就普通同事普通朋友咁,都唔會對佢有意思。我曾經問過一個單身男仔common friend點解唔考慮下佢, 佢話因為唔岩feel。

註冊日期: 2019-7-8

"佢話因為唔岩feel"
呢樣係好緊要

註冊日期: 2017-8-23

樣子重要! 但只是其中一個考慮因素,明無?

註冊日期: 2015-8-22

“唔啱feel”係有禮貌的回應,唔通話“佢唔靚”咩。

註冊日期: 2016-10-5

唔啱feel係真, 無論男女感覺好重要

註冊日期: 2020-2-3

外表係重要,因第一眼及初期都先會留意外表,但內在反而更重要,但一耐左。外表唔一定要好似女神級那種,但正常注重乾淨唔會令人討厭已足夠,這也可令自信心提高呢

註冊日期: 2009之前

好多時唔係只係睇樣,各花入各眼,你覺得靚都有人會覺得醜,你覺得醜的都會有人覺得靚,但好多時係睇溝通,溝通唔到靚過李嘉欣都冇用。兩個人一起到最後都係溝通問題、相處問題!條件、外貌都只是附帶條件

註冊日期: 2020-2-13

梗係關

註冊日期: 2009-8-20

話要求唔高,根本係自欺欺人~
我簡單講,將成件事變數據化;
你會為對象評分,樣貌分數最多只佔50%,其他例如人品、家底、品味等等都會包括,所謂「岩feel」,人品品味性格亦包含其中,唔淨止睇樣~
好喇,你就講到自己樣又中上,但你人品品格品味又如何呢?做sales但一陣mk味,衣著又mk,但又搵個中產飲紅酒食fine dinning嘅,咁人哋梗係話「唔岩feel」架~
你地成日話自己無要求,其實心入面已經set好晒,樣唔靚、搵錢唔夠某個數、家人無返層私樓都睇唔上眼,連朋友都無得做,計都唔想同人傾;你唔好當班男人盲嘅先得架,佢就算係中產,你對佢千依百順,佢都會感受到你果個「氣場」,同你出街食兩次飯就知你咩人啦~一睇就知你港女,當然唔會想同你發展~
你覺得自己值80分,成日搵啲你心目中值80分以上嘅男人,其實你有無諗過,喺男人心目中你得70分?而喺其他人眼中,你80分嘅男人其實有90分?咁個男人自然睇唔上你!
你唔放低個要求,只會一世都搵唔到男人~女人時間就好有限(諗住結婚生仔的話),你自己好好諗下,點解身邊人都結晒婚生晒細路,你都仲單身~
(我一直唔明點解你哋咁鐘意搵個咁高分嘅男人,其實你自己喺其他人眼中值70分,你搵個60分嘅,個男人對你咪好囉!人哋點睇根本唔重要,個男人對一世,搵個對自己千依百順嘅男人唔係更開心?我自己就用呢個方法搵嘅!至少佢肯幫手湊仔肯做家務!仲肯俾錢我同閨密去旅行然後佢請假自己幫我湊仔!有人錫唔好得過你果啲一時三刻俾朋友讚「你男友好正喎」?佢錫你係錫一世!朋友開初都覺得我老公麻麻地,畢竟佢唔係搵份好工,但見我老公肯湊仔然後俾埋錢我去旅行,個個大讚!一個男人錫你就會乜都為你著想,咁你生活先會舒服!當然,個男人淨係俾錢都一樣解決到問題,但你個心就唔會感受到愛~無左幸福嘅感覺~)

註冊日期: 2015-4-9

矮窮醜都有特例存在的⋯⋯XDDDD

註冊日期: 2020-2-15

可能識開的男性都係同齡 思想上接受五到 ,仲意成熟岩嘅 自己又五主動出擊. (其實講緊自己 ..)

註冊日期: 2017-10-10

咁又講真⋯如果同你講係唔關個樣事,係「緣份問題」,你又會覺得人地卵化你啫⋯
計我話,有冇拖拍同嫁唔嫁得出,完全係性格問題⋯
咁你話圈子細識唔到,唔關個人事,真係唔關? 我眼見就係圈子細,但又話唔想出街,冇時間學野,要私人空間等等⋯咁朋友想介紹人比你識,唔通真係相睇咁咩? 你都要出下來一班朋友咁玩下,認識下朋友的朋友,你至擴濶到圈子ga ma...
所以,講到尾都係性格問題⋯

註冊日期: 2020-2-17

我自己覺得唔關事,我有好多朋友個樣唔係好靚,但係得拍拖結婚

~bubo~ 發表於 2020-2-18 01:47
好多時唔係只係睇樣,各花入各眼,你覺得靚都有人會覺得醜,你覺得醜的都會有人覺得靚,但好多時係睇溝通,溝通唔到靚過李嘉欣都冇用。兩個人一起到最後都係溝通問題、相處問題!條件、外貌都只是附帶條件

你又知道人地要求好似你講既咁高? 我個朋友勁單純,只係由細到大怕醜小小,我好相信佢唔係你口中咁講既港女,佢連諗都冇諗過你咁既思想。佢既情況係連普通男仔接觸佢既機會都冇,以佢怕醜既性格唔會做到主動。你有冇出過街?我係上網見到啲男人講到要求好高咁,又要樣又要身材,係到批評啲女仔點,現實出街見到咁多醜女都有拖拍感到奇怪姐。

註冊日期: 2017-7-10

覺得自己樣中上嘅人通常都有d要求嘅⋯ 有時如果見有d樣好一般嘅朋友都拍拖or結左婚,咁問下自己佢隔離果個自己係咪會揀,咁就有答案。

註冊日期: 2017-2-25

當你係做有關wedding 行業你就明
戀愛與婚姻
查實真係唔係話好關個樣事

註冊日期: 2010-8-1

唔關個樣事 都唔關性格事 我覺得
我公司有個女同事 樣可以算係中下 性格亦都好驚人 自私 貪小便宜 自己做錯野永遠大聲夾惡
29年都冇拍過拖 最近亦都成功出到pool 聽佢分享拍拖事 都唔難發現佢男朋友都係d咁上下ge人 所以都係各花入各眼 點都會有接受到ge人

註冊日期: 2019-7-1

Lake Hillier 發表於 2020-3-22 18:19
當你係做有關wedding 行業你就明
戀愛與婚姻
查實真係唔係話好關個樣事

因為關錢事,女人心中只有錢,只要男人有錢,d女就會自動打開雙腿

註冊日期: 2020-1-24

Warwick999 發表於 2020-2-17 07:33
“唔啱feel”係有禮貌的回應,唔通話“佢唔靚”咩。

都唔係的, 好多人都係好直接