{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

ex 有精神病

註冊日期: 2019-6-23

我純粹想呻下
其實我年紀唔細,拍過4次拖
最近呢次好投入好鍾意,也以為可以一直走落去,點知投入最多感情就最傷
我地一齊8個月,頭果3個月都正正常常,好sweet, 第3個月佢係公司轉左department
開始成日話有人講佢是非,唔開心
跟住佢越黎越嚴重,成日困埋自己係屋企唔出街,我懷疑過佢係咪有第二條女,佢話唔係,有時就post 下我同佢以前影嘅相出黎,我like 下咁。
中間有成2個月冇見,跟住終於叫到佢出黎。佢精神、神情都變晒。係咁話覺得公司識左6年嘅同事唱佢,其他人又排斥佢,係佢身邊嘅親人、朋友、同事、我冇個正常,冇人對佢好,仲覺得有人想害佢。
之後果3個月都冇見面,節日假期又話人多唔想出街。到情人節前,佢辭左職,我叫佢出黎佢話冇收人冇錢,我好無奈,唔想再拖。
我同佢講情人節出嚟就繼續一齊,但你態度唔可以咁,至少有咩同我講,一齊傾下商量下。如果情人節唔出現,就以後唔好見啦。跟住佢問可唔可以hold 住先,見面可以,但發展正常關係佢真係未得,或者遲d 先再見面再發展。我話唔得,佢就發脾氣話我迫佢。其實再拖落去就我有情緒病啦!最終佢又話我有問題,覺得我同佢d fd 背後講佢呀咁,樣樣野覺得,冇證據,全世界都唔正常,得佢一個正常。
我真係好辛苦,但我好唔捨得佢
+ Favorite

註冊日期: 2018-3-12

敢其實佢係咪真係有病.. 有病真係要睇醫生 唔係佢肯唔肯出黎咁簡單

註冊日期: 2018-11-23

唔好再同佢一齊了

註冊日期: 2017-10-10

佢有病都好慘⋯你點解好似迫婚咁要迫佢出來?
如果你覺得比佢攪到情緒困擾,咁你應該分手⋯

註冊日期: 2020-2-19

年紀唔細了,唔好攞苦嚟辛啦~分手吧
樓主冇新對象?

Tammy123456 發表於 2020-2-18 19:38
敢其實佢係咪真係有病.. 有病真係要睇醫生 唔係佢肯唔肯出黎咁簡單

我都想勸佢

milktea913 發表於 2020-2-19 00:57
佢有病都好慘⋯你點解好似迫婚咁要迫佢出來?
如果你覺得比佢攪到情緒困擾,咁你應該分手⋯ ...

因為佢唔同我溝通,聖誕新年農曆年都唔出黎,話自己冇mood. Whatsapp 傾得果幾句,就話唔開心,心情差。過年前出過一次街,就係咁話d 同事排斥佢,唱佢,又懷疑我同佢fd 講佢壞話。我情緒都俾佢搞到唔多掂,佢又拒絕溝通,唯有迫佢自己分手。

註冊日期: 2016-10-5

佢真係有事喎, 帶佢睇醫生...

註冊日期: 2018-6-20

似有思覺失調喎,樓主識得佢屋企人嘛,可否搵到佢屋企人勸下佢?

註冊日期: 2015-4-9

你都分左手,對佢就冇任何責任架啦

當然你明白呢一點的話,大家又邊有花生食呢??

註冊日期: 2016-3-11

仁至義盡

註冊日期: 2020-2-9

我以前有個ex都類似咁,有情緒病,怕出街怕見人⋯⋯真係要睇醫生

註冊日期: 2015-12-17

你可以用朋友身份幫佢,但一齊做情侶要好好諗清楚,心理壓力點解會去到咁扭曲,定係佢之前都係咁,只係未拍得耐而你未發現。

註冊日期: 2009-8-20

我完全唔知你想點~
自私啲咪唔理佢,你同佢都散左;俾多少少良心你咪通知下佢屋企人,話佢情緒有啲事,咁你就可以拍拍屁股走人~
我自問就道德L黎嘅,放低個有情緒病嘅人我就做唔出~唔好以為我得個講字,我有同精神病人相處經驗!我屋企人(唔止一個)有精神病,仲有睇醫生同食藥!除咗睇醫生食藥(很重要,絕對要食藥),佢想你聽佢講嘢你就真係要聽,佢想收埋自己你就要由得佢收埋!唔係你鐘意點就點,想佢出街就出街!你咁樣幫唔到佢!
算啦,你無心幫佢就分手算,乾手淨腳,我睇你呻嘅嘢,你完全淨係想人理你陪你,你根本無企過喺佢角度諗!佢一唔開心係真係會覺得個世界好黑暗,會有聲音叫佢去死(政府有出過一個男人玩界刀嘅關於精神病廣告,我地睇就覺得好似好兒戲,但實際上抑鬱症就係咁,見到界刀就會有把聲叫你界落去)⋯⋯你無心又無打算搵資訊學識幫佢,就請你高抬貴手,分左就算!唔好再打擾佢!
Btw你得果3個月係真係有拍拖,之後都係間唔中見下,最近兩個月仲幾乎無見,計埋都唔知有無拍到4個月拖,學乜人講好愛好投入?好愛好投入會淨係諗自己感受,唔諗吓對方身體出左咩問題?你個標題大大隻字話「ex有精神病」,即係你知佢精神有異,但你呻就係呻自己無人理,所以情人節你迫佢出去,佢唔出你就叫分手?嘩你真係好愛佢呀~~你有冇一刻諗過幫佢渡過精神病?我諗你無啦,或者真係諗左一下咁大把~
仲話自己年紀唔細,你幾大呀?18歲??你嘅愛情智商18歲都無囉~唔能夠同對方同甘共苦,你講咩相伴到老?!你知道乜嘢係維繫感情咩?!

註冊日期: 2019-12-18

KaleyY 發表於 2020-2-20 19:10
我以前有個ex都類似咁,有情緒病,怕出街怕見人⋯⋯真係要睇醫生

同意阿

~bubo~ 發表於 2020-2-21 03:53
我完全唔知你想點~
自私啲咪唔理佢,你同佢都散左;俾多少少良心你咪通知下佢屋企人,話佢情緒有啲事,咁 ...

首先,搞清楚,我係俾人飛果個
係佢話我有問題,我叫佢情人節出嚟傾下,佢話唔傾唔改,佢話我夾埋佢d 同事害佢,同我一齊棧累死佢。借問聲我除咗唔捨得仲可以點?

註冊日期: 2020-2-21

我都試過返工比人排斥,日日自己食lunch 。真係會令到個人都唔想做,同時覺得身邊朋友唔夠關心自己。

最後份工淨係做咗六個月就頂唔順裸辭(終於唔使對住班PK), 但同時憂慮經濟狀況。

會唔會係佢覺得你淨係想有人陪自己,冇認真聆聽過佢感受? 當佢話你知佢返工好唔開心嗰時你會唔會淨係同佢講份份工都係咁?

我覺得你可以同佢講, 令佢唔開心嘅根源已經遠離咗。遲啲搵過返工生活就會重拾正軌。你可以作為朋友喺佢身邊支持佢。

註冊日期: 2017-11-22

既然佢都講到咁,你咪比條生路佢行下囉,相對地亦係放生自己~

註冊日期: 2019-12-24

草菇頭 發表於 2020-2-18 23:19
唔好再同佢一齊了

變了你有危險

註冊日期: 2019-12-24

Connie_lau 發表於 2020-2-19 10:45
年紀唔細了,唔好攞苦嚟辛啦~分手吧
樓主冇新對象?

不要玩自己