{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

到談婚論嫁階段,但忽然迷惘

註冊日期: 2018-8-5

我同女朋友拍咗3年幾拖,到談婚論嫁階段,但因為置業問題又走返入個胡同入面。
經過咗差不多兩年,我死慳死抵同有少少意外之財下,夠錢比啱啱蝸居嘅首期
不過問題就嚟啦,我同女朋友傾過,佢好想要一個好華麗嘅婚禮,話一生人一次,洗多啲都要
但我自己就有保留,因為如果我用多咗錢係婚禮上,預期就要遲多2.3年先可以置業
佢同我講話要預3.40萬嗰陣我堂呆左,因我自己個存款僅僅夠比首期同攪個唔算豪使嘅婚禮
我都有提過如果係咁不如一齊分擔首期,婚禮照樣我負責,但佢唔係好願意

我自己覺得遲2.3年先置業或者結婚問題都唔太大,但佢好心急,奈何我又無能力同時咁短時間做咁多樣嘢

可以點同佢傾好?
+ Favorite

註冊日期: 2015-8-22

你真係諗住同一個貪務虛榮又完全唔肯付出的港女结婚?

註冊日期: 2017-11-6

你同佢講,你唔夠錢,咁點?搞左豪華婚禮就冇錢比首期,一係對方夾埋一份,一係咩都你比但普普通通一個婚就就算,如果揀豪華婚禮,問下佢婚後要住邊?租屋住就要一倍以上時間先儲番個首前,一係同奶奶住,但小心婆息關係,睇佢想點揀,除非佢比到個兩全其美嘅方法你,再唔係你咪去借大耳窿,但講真,同到富貴但共唔到患難,咁想快啲結婚又唔肯付出,真係唔怪得比人話我地港女,影衰哂啲女人...

註冊日期: 2017-11-22

一句講曬,只懂享受型既女朋友,你肯定將來佢會同你共患難嗎?睇怕只可以共富貴鳥!

註冊日期: 2016-11-21

咁你咪開心見誠同佢講冇咁多錢囉,又想快d結,但又樣樣都唔肯出,咁佢想點?你話你出首期咁之後係你供定一齊供?如果本身係打算你供(睇你未婚妻都唔會打算幫手供),你咪叫佢出一半首期,寫2人名(如果你唔介意),之後你供囉,如果佢都唔肯我諗都可以唔結啦,佢咩都唔肯付出!

註冊日期: 2016-7-12

可以點同佢傾好?咪就係畀哂你成副身家收入賬目開支佢睇,同佢分析咩係可行咩係唔可行,list哂所有可行方案畀佢睇,叫佢揀。

如果傾唔掂就分手算了。

註冊日期: 2018-9-6

呢種死港女飛 x 咗佢啦,成日都話一生人一次要虛榮攞威但自己又唔係嗰種材料,佢要搞豪華婚禮攞威的話就佢自己出錢,咁佢就可以要幾威有幾威,呢種唔識用腦去權衡輕重的死港女,婚前已唔識顧大局,又要威又唔想自己俾錢,極度自私,婚後更加唔認為會係一個賢妻,睇死佢咩都要話哂事嗰隻,如樓主真係選擇繼續結婚,我已經睇到你的將來,佢就梗係心急想嫁啦,啲港女最怕就係自己會做剩女無面,所以嫁得出咪想豪搞,但娶佢將會係惡夢開始
但好奇怪,以呢種港女格,你拍拖時無理由睇唔出㗎?我都已經大概知道你哋嘅相處,多數都係你遷就件港女多,注重節日,要食好玩好要收禮物嗰隻,如估錯的話先向你講聲對唔住

註冊日期: 2017-10-10

呢種女人,只能共富貴不能共患難⋯
娶左佢,你會好快想離婚⋯

註冊日期: 2018-10-23

兔牙綿羊 發表於 2020-2-22 05:43
一句講曬,只懂享受型既女朋友,你肯定將來佢會同你共患難嗎?睇怕只可以共富貴鳥! ...

同意

milktea913 發表於 2020-2-23 11:20
呢種女人,只能共富貴不能共患難⋯
娶左佢,你會好快想離婚⋯

到時後悔莫及

醜婦豬橫脷 發表於 2020-2-23 04:43
呢種死港女飛 x 咗佢啦,成日都話一生人一次要虛榮攞威但自己又唔係嗰種材料,佢要搞豪華婚禮攞威的話就佢 ...

所以樓主要想清楚

註冊日期: 2019-8-15

坦白講,如果佢愛你唔應該要你一個人承擔所有野,唔應該只為自己...眼見身邊啲朋友婚禮愈豪華亦愈早離婚

しずく 發表於 2020-2-22 02:27
你同佢講,你唔夠錢,咁點?搞左豪華婚禮就冇錢比首期,一係對方夾埋一份,一係咩都你比但普普通通一個婚就就算,如果揀豪華婚禮,問下佢婚後要住邊?租屋住就要一倍以上時間先儲番個首前,一係同奶奶住,但小心婆息關係,睇佢想點揀,除非佢比到個兩全其美嘅方法你,再唔係你咪去借大耳窿,但講真,同到富貴但共唔到患難,咁想快啲結婚又唔肯付出,真係唔怪得比人話我地港女,影衰哂啲女人...

我又無明確講話會落佢名,但其實本身我都諗住落佢名
其實佢性格都ok,惟獨對數字方面計得足少少

醜婦豬橫脷 發表於 2020-2-23 04:43
咁你咪開心見誠同佢講冇咁多錢囉,又想快d結,但又樣樣都唔肯出,咁佢想點?你話你出首期咁之後係你供定一齊供?如果本身係打算你供(睇你未婚妻都唔會打算幫手供),你咪叫佢出一半首期,寫2人名(如果你唔介意),之後你供囉,如果佢都唔肯我諗都可以唔結啦,佢咩都唔肯付出!

都有小少啦,但未經歷過真正風浪,好難預係咪真係共到患難
我又唔知佢算唔算真係好港女,佢都算幾好啲牌子野,之買送咗個c字頭袋仔比佢,佢都叫我唔好買咁貴
不過有好多微細位佢幾貼心下

註冊日期: 2019-10-23

我覺得要同佢認真咁傾下, 講你目前情況, 如果佢愛你, 自然會體諒

註冊日期: 2018-9-6

Mmm1234 發表於 2020-2-23 14:17
都有小少啦,但未經歷過真正風浪,好難預係咪真係共到患難
我又唔知佢算唔算真係好港女,佢都算幾好啲牌 ...

既然你自己都為佢想借口,咁你仲想問什麼?講真話你又唔啱聽,你想聽假話可以㗎,想要幾假就有幾假,但有句說話係無得假,條路自己揀,仆街唔好喊,而家根本不是層樓落唔落名問題,而係從呢件事睇得出呢件港女只求享受但又不付出,仲要強人所難,心態已經好有問題,豪華世紀婚禮?點才係佢心目中的豪搞?咁佢有無話會出幾多錢?如果係佢負責出錢嘅咪由得佢搞,都仲算似返個人

註冊日期: 2017-9-11

又唔肯出錢,又唔等得,
你同佢講搞個佢想要既婚禮咁一係婚後唔一齊住先/一係住入你屋企先,直至2.3年後儲夠先置業!
你已經好仁慈啦,婚禮同首期都係你出,佢愛你既會捨得開口咁都唔願意嗎?

註冊日期: 2016-10-5

呢d人不能共患難,大想頭, 你諗清楚係咪真係要同佢結

註冊日期: 2020-1-15

分手吧

註冊日期: 2018-11-18

只可以話,你女朋友好自私,只係係到諗自己,兩個人結婚買樓都係兩個人嘅事,有咩可能只係得你一個負責???