{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

還是活在從前

註冊日期: 2020-2-18

同前男友分手已經六年啦, 分手無耐就識咗而家嘅男朋友,其實我覺得現任對我好好,但係唔知點解我不停咁樣諗住之前嗰個,以前嗰個呢風趣幽默,脾氣好,對我都算係好嘅但就唔及得而家呢個,而家呢呢個性格就比較負面一啲,但係其實佢都好盡量咁樣去遷就同為我改變,究竟係我活在過去呀,定係其實我唔愛我而家呢一個呢
+ Favorite

註冊日期: 2020-1-27

諗住個前任D咩先
同埋咩分手原因

好真心,諗緊點解佢會活得比我快樂(我覺得佢比我快樂),而我就永遠係一個失敗者
分手係我哋分開兩哋,嗰時不停為小事嗌交,自自然然就冇再聯絡喇

註冊日期: 2016-7-12

Zoech 發表於 2020-5-2 00:12
好真心,諗緊點解佢會活得比我快樂(我覺得佢比我快樂),而我就永遠係一個失敗者
分手係我哋分開兩哋,嗰時 ...

吓?你似唔甘心多啲喎。
你唔係唔愛現任,而係唔愛你自己。

YYYYU 發表於 2020-5-2 00:19
吓?你似唔甘心多啲喎。
你唔係唔愛現任,而係唔愛你自己。

我唔愛我自己?點解咁講呀?

講真個句唔甘心係有少少嘅,我前男友已經結咗婚,喺佢結婚之前佢冇話俾我聽架,喺佢結婚之前大概一個月,有一晚佢話幫我屋企換燈膽(嗰時我一個人住),嚟咗我屋企點都唔肯走,嗰晚我哋好似係情侶咁一齊,最後發生咗關係,之後大家就好似冇發生過任何事咁,繼續正常生活。

佢結咗婚一年之後,佢又突然間搵我,佢三更半夜話帶我出去食雪糕(問咗好多幾次,之後我又心軟出咗去),又約我夜晚去旋轉餐廳食晚飯,仲帶咗我去佢屋企(嗰時我同家人同住,而佢老婆就出咗去公幹),去到佢屋企,基本上見唔到任何佢同佢老婆嘅相,間屋好似得佢一個人住咁,佢又主動錫我,最後我唔着推開佢,話我要返屋企,之後我哋就無再聯絡過。

註冊日期: 2016-11-21

你ex都好人極有限,婚前婚後都背叛個老婆,你又衰,佢痕咁咪你囉,你又理佢喎,你有冇諗過現任?

有,但我同我個ex好多年感情,嗰一刻我真係放唔低,所以忠於自己嘅感覺,而佢婚後嗰次我唔想自己成為破壞別人婚姻嘅罪人,所以我拒絕

Zoech 發表於 2020-5-2 00:47
我唔愛我自己?點解咁講呀?

講真個句唔甘心係有少少嘅,我前男友已經結咗婚,喺佢結婚之前佢冇話俾我聽 ...

如果你夠愛自己,你唔會覺得自己永遠係一個失敗者。

註冊日期: 2011-12-29

你都未放低前任,放生現任啦,唔好咁樣,現任好慘。

註冊日期: 2020-1-27

kkrine 發表於 2020-5-2 09:19

佢唔係未放低
只係妒忌佢前任
明明現任對佢好好

很想和她在一起 發表於 2020-5-2 10:56
引用:

佢唔係未放低
只係妒忌佢前任
明明現任對佢好好

咁仲唔係未放低?其實已經過左咁多年啦,點解要為過去煩惱而唔珍惜現在好好向前看?

YYYYU 發表於 2020-5-2 02:25

因為我覺得我乜嘢都冇,而我嘅前任就乜嘢都有,身邊有好多朋友,屋企人,全部都對佢好支持,而我就朋友唔多,同屋企人嘅關係破裂(我屋企好重男輕女,我可以話在家中是地底泥)

我唔想放開現任,佢亦都唔想離開我,佢對我太好喇,無論我幾無理,亂發脾氣,佢都包容我,我知道佢對我係愛。其實我想對佢好好,但唔知點解,佢對我越好我就越大壓力,我呢刻當局者迷,都唔知自己想點咁。

Zoech 發表於 2020-5-2 16:17
引用:

YYYYU 發表於 2020-5-2 02:25

因為我覺得我乜嘢都冇,而我嘅前任就乜嘢都有,身邊有好多朋友,屋企人,全部都對佢好支持,而我就朋友唔多,同屋企人嘅關係破裂(我屋企好重男輕女,我可以話在家中是地底泥)

你好矛盾,現任對你好會有壓力。
喺你未放低前任,唔好拍拖住。
既然有個對你咁好嘅現任,你仲想點?
不如冷靜一下整理好自己思緒先啦 =.=
我只睇到你現任好慘。

kkrine 發表於 2020-5-2 17:00

其實我都唔知自己想點,我一直同自己講要放低過去,唔好再諗喇,人應該要向前望㗎。不停咁同自己講,又一直都做唔到,我控制唔到自己唔諗前任。可能我覺得我前任欠我太多,所以唔放低,我都唔知點至可以令我完全忘記。
開頭嘅時候我以為只要時間耐咗我就會忘記一切,但係都已經六年喇,嗰個情況好似越嚟越差咁

Zoech 發表於 2020-5-2 17:20
引用:

kkrine 發表於 2020-5-2 17:00

其實我都唔知自己想點,我一直同自己講要放低過去,唔好再諗喇,人應該要向前望㗎。不停咁同自己講,又一直都做唔到,我控制唔到自己唔諗前任。可能我覺得我前任欠我太多,所以唔放低,我都唔知點至可以令我完全忘記。
開頭嘅時候我以為只要時間耐咗我就會忘記一切,但係都已經六年喇,嗰個情況好似越嚟越差咁

Move on sis!
6年喇!就算前度真係欠左你又點?
你要佢點樣還返俾你?

不如你整理下自己想點先啦~
現任時間都好寶貴架。
我覺得你當現任係水泡咋,
如果你唔係愛人地嘅唔好浪費人地對你嘅好,
唔好浪費自己同人地嘅時間啦。

放過人地,放過自己。

Zoech 發表於 2020-5-2 16:17
因為我覺得我乜嘢都冇,而我嘅前任就乜嘢都有,身邊有好多朋友,屋企人,全部都對佢好支持,而我就朋友唔 ...

人哋乜嘢都有,咁你冇欣賞過人哋背後嘅努力?定只係識妒忌人?

你有個男朋友對你咁好,但你仲要無理,亂發脾氣,自怨自艾,背男友同ex上床,我諗大部份人都唔會想要咁樣嘅朋友。

我唔知你幾多歲,但我覺得人到咗三十歲咁上下,就唔可以將自己嘅不幸歸咎於屋企,因為你成年自立後嘅經歷,好多時都取決於你自己嘅選擇,怪唔得人。

YYYYU 發表於 2020-5-2 17:31
人哋乜嘢都有,咁你冇欣賞過人哋背後嘅努力?定只係識妒忌人?

你有個男朋友對你咁好,但你仲要無理,亂 ...

我前男友本身係一個搞笑擔當,佢表面上個人比較樂觀, 好少會將自己真正嘅諗法講出嚟嘅,佢屬於一個好自我保護嘅人。同人相處呢一門學問,我真係一啲都唔及佢。至於係其他事方面其實我都有努力付出過,就至少當我同佢一齊嘅時候,我真係掏心掏肺咁樣對佢好。但當時佢對我有啲呼之則來揮之則去,不過我對佢就從來都冇變過。
而宜呢一個男朋友,我發佢脾氣好多時係因為佢個人比負面,雖然我知道佢已經好盡量去遷就我,但係可能我個人已經負面,有時再加上佢嘅負面情緒,我就真係頂唔住。同時佢個人其實係唔太有自己嘅諗法,當我係生活上遇到一啲困難嘅時候,我同佢講都係好多餘,因為唔會得到任何意見,所以變咗我好少會同佢分享我嘅事。
我知我同ex發生關係係我唔啱,但你話大部份人都唔想有我呢啲朋友,無惡意咁問呀,咁難道又有大部份人都想同一個會不停背叛老婆嘅人做朋友嗎?我相信我唔係唯一一個令佢背叛老婆嘅女人囉

kkrine 發表於 2020-5-2 17:27
Move on sis!
6年喇!就算前度真係欠左你又點?
你要佢點樣還返俾你?

我從來冇諗過要我個ex點樣去還俾我,只係我自己衰,控制唔到自己去諗起佢。
其實我唔係覺得我當現任係水泡,起碼我剛同佢開始嘅時候係真心咁樣去喜歡佢,相處耐咗就發現佢行唔到入去我內心嘅世界,佢冇乜主見嘅性格令到我唔能夠將我遇到嘅困難去同佢分享,同佢一齊嘅時候我覺得好似得自己一個咁,雖然身邊係有佢嘅陪伴,但係真係只係屬於係physically 嘅陪伴囉。其實係咪仲值得喺埋一齊

當我同佢一齊嘅時候,我真係掏心掏肺咁樣對佢好。但當時佢對我有啲呼之則來揮之則去,不過我對佢就從來都冇變過。

對個賤男就掏心掏肺咁好,對個愛惜你嘅現任就咁多不滿,原來對你好冇回報,對你差反而有著數,咁大家點解仲要對你好?

而宜呢一個男朋友,我發佢脾氣好多時係因為佢個人比負面,雖然我知道佢已經好盡量去遷就我,但係可能我個人已經負面,有時再加上佢嘅負面情緒,我就真係頂唔住。

所以我一開始已經話你嘅問題係唔夠愛自己。你話你男朋友嘅負面情緒令你頂唔住,其實你男朋友都可能覺得係你嘅負面搞到佢咁多負面情緒。你唔處理好你自己,唔自愛嘅話,就算畀你遇到個再好嘅人,你都只會將你嘅負能量投射向對方到,唔會有咩好結果。

我知我同ex發生關係係我唔啱,但你話大部份人都唔想有我呢啲朋友,無惡意咁問呀,咁難道又有大部份人都想同一個會不停背叛老婆嘅人做朋友嗎?我相信我唔係唯一一個令佢背叛老婆嘅女人囉

你要同壞人鬥衰,而唔係學人嘅好,咁你個人咪冇進步囉。

佢個人其實係唔太有自己嘅諗法,當我係生活上遇到一啲困難嘅時候,我同佢講都係好多餘,因為唔會得到任何意見
相處耐咗就發現佢行唔到入去我內心嘅世界,佢冇乜主見嘅性格令到我唔能夠將我遇到嘅困難去同佢分享

你咁嫌棄個現任,就唔好拖累人啦!

最後,同你3唔識7我都打咁多字,都係想你反思下,但你似乎完全唔接受,每個回應都只係想証明你自己係最啱,咁你繼續維持現狀啦。