{ LIFESTYLE }
21 Aug 2019
《屍殺列車》演員金義聖五度聲援撐港人 與電影團隊遮右眼撐香港人

曾係韓國電影《屍殺列車》扮演「自私大叔」嘅韓國男演員金義聖,現實生活中其實佢係一位「正義大叔」,多次係IG聲援香港「反送中」運動,更係韓國首位公開表態的韓國藝人。早前佢知道香港有位女子疑遭警方射爆眼球,日前佢就係IG連續post上遮蓋右眼嘅照片以示支持!昨天係釜山拍攝電影嘅佢,就聯同電影幕後工作人員一齊遮住右眼合照,並用韓文及英文留言指他們都支持香港人:「You are not alone.We are all connected.」

 

而今次已是金義聖五度聲援香港人,不過其後就遭到內地網友留言謾罵和攻擊,網友們紛紛指,「香港是中國的,不需要你一個韓國人來插手」、「關你這韓國人什麼事」等。而金義聖未有視而不見,甚至更親自回覆,並上載六四天安門事件以身擋坦克嘅照片,並寫著:「Ok. Tell me about this。」

 

除了聲援香港「反送中」運動之外,金義聖早前都有提到現時日韓政治問題關係緊張,有不少韓國網友指現時是日本籍嘅偶像成員應該要暫停演藝工作,其中一位就係女子組合TWICE日本藉成員SANA,於機場出國時被拍下素顏照飽受批評,金義聖亦有出post指,「是安倍晉三惹的禍,為什麼要SANA退出?」金義聖是少數敢勇於發聲韓國藝人!



News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION