{ LIFESTYLE }
14 Feb 2020
亞洲首座「小豬博物館」登陸韓國 親自餵小豬超療癒

大家去到韓國多數都會shopping,去cafe食嘢等等,不過以後去到韓國會有多一個新選擇,就係係位於京畿道利川市嘅「小豬博物館」係亞洲第一座以小豬為主題嘅博物館。博物館一共有5,000 多件來自全世界 18 國的小豬公仔與美術作品,全部都係館長親自從各國收集嘅收藏!



裡面有各式各樣的小豬收藏品,當然最重要係可以見到真小豬,因為佢哋每日都會舉辦「小豬運動會」,會由小豬們進行打保齡球、跨欄、用豬鼻子射門的表演!



當然唔少得嘅大家睇完表演後,可以隨著職員指示到戶外的表演場地,就會大大小小嘅豬仔包圍,仲可以抱佢地,非常療癒~



不過最令人震驚嘅,一定係最後博物館內有豬肉香腸 DIY 體驗,見完一斑可愛嘅豬仔後,最後竟然要整香腸,心裡壓力負擔真係會好大...


돼지박물관

時間:09001800(每週一閉館)

地址:京畿道利川市栗面林烏山路 372 番街 129-7 Pig Park경기도 이천시 율면 임오산로372번길 129-7 돼지테마파크)

YOU MAY ALSO LIKE
News
Feature
Blog
02 Oct 2020
Load more
 
NOTIFICATION