{ LIFESTYLE }
21 Feb 2020
特朗普不滿《上流》拎奧斯卡最佳電影 被片商反串「佢唔識字唔怪佢」

南韓電影《上流寄生族》早前連奪奧斯卡4項大獎,包括最佳影片、最佳國際影片、最佳原創劇本同最佳導演,成為國際一時佳話。不過美國總統特朗普似乎不滿獎項並非頒發美國電影,係公開場口表示不滿:「今年奧斯卡多慘?贏家竟然係南韓電影!」


特朗普昨日係造勢晚會發表演說,當中提到今屆奧斯卡頒獎禮時,狠批奧斯卡評審爛,因為竟然比一部南韓電影拎最佳電影:「贏家竟然是一部南韓電影,我們跟韓國的貿易問題已經夠多了,奧斯卡竟然還把大獎頒給他們?」言行間將政治問題同電影掛鈎,令唔少電影迷深感不滿。



《上流寄生族》片商亦反串翻特朗普:「可以理解,畢竟他不識字」除咗《上流寄生族》外,特朗普亦順勢串埋Brad Pitt,話佢係驕傲自大嘅人。據知以往Brad Pitt曾經串過特朗普彈劾前美國國安顧問無作證機會,自此同特朗普有牙齒印,難怪特朗普咁上心,演講都不忘搵機會批評Brad Pitt。

News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION